Ameide en Tienhoven in grootmoeders tijd

Ameide en Tienhoven in grootmoeders tijd

Auteur
:   P. Will
Gemeente
:   Zederik
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-5422-2
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Ameide en Tienhoven in grootmoeders tijd'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

9. Dit plaatje is een jaar of zes ouder; let u maar eens op het model van de bus, die kennelijk een dagje aan zijn vaste route Gorkum-Dordt is onttrokken en gehuurd is om er een pleziertochtje mee te maken naar Austerlitz of daarorntrent , wie zal het zeggen. De ehauffeur Gerrit Hamoen, toen nog in dicnst van garage Bouter , steekt- trots op zijn vehikel- met kop en schouders boven het gezelschap uit. Verder staan op de kick: Gert de Bie met zijn vrouw (zittend), Gertjan Langerak en zijn vrouw, daarnaast bakker Langerak met zijn Anna, Bart Woudenberg en zijn vrouw, het echtpaar Quint en Piet van Gelderen en diens vrouw Nies. Die jongens vooraan zijn Arie Bouter en Koos Langerak.

10. Jazz in het vooroorlogse Termei? Yes, het muziekgroepje Kovacs Lajos - vernoemd naar het Avrodansorkest uit die dagen -, ook wei de Herrieband geheten, gekiekt in de tuin van cafe Lekzicht ornstrceks 1932. Deze speellieden traden op bij bruiloften en partijen, met veel decibellen, gezien de keur aan instrumenten. Let u ook op de spreektrornpet. die onder andere werd gebruikt am de liedjes en melodietjes aan te kondigen. Versterkers kende men toen nag amper, vertier wel. De korpsleden zijn: Anton van Gelderen, Arie Streefkerk , Gerrit Langcrak, Jan Alblas, Freek Diepenhorst, Cor de Jong, Anton van Dijk, Arie de Kruijk en Henk de Gans,

11. Het cafe op de foto doet zijn naam aile eer aan: Lekzicht. Wat een schitterend gezicht moet dat geweest zijn: de schepen met opgestoken zeilen voorbij te zien komen, glijdend voor de wind of laverend tegen de wind in. Hier ligt de vloot voor de wal. Bekende namen waren Blok met de "Neeltje", De Bruin, de Diepenhorsten van "Vrouwe Elsje" en de Roodhorsten met hun "Dankbaarheid", Sturrie, Vuurens en Westerhouts "Vertrouwen". Zij vervoerden vooral streekprodukten zoals teen, manden en hoepels. Verder voerden ze basaltkeien, zand en grind aan; in het najaarsteenkool en pulp. De trap met de witte leuning is verdwenen, deze werd vooral gebruikt door de dorpsvrouwen die met hun kruiwagen de was, of in de herfst de andijvie voor de inmaak, kwamen spoelen.

12. De gemengde zangvereniging "Zanglust" op concours omstreeks 1932 of 1933. Bovenste rij: Sien Molenaar, Stien Woudenberg, Wim den Hartog, Eefje Roth, Suus de Jong, Jaantje en Dien de Bruin, To Langerak, Dien van Es, Aart de Groot, Mar Bouter, Dries Molenaar en Maaike van Holten. Staand: Kees Wink, Jannie Verboom , de chauffeurs Klaas Roest en Klaas Pek, Piet de Jong, mevrouw Hansum, Jans de Groot, Koos Molenaar, Teun van der Ham, Koos Langerak, Gerrit Roodhorst, Marie de Bruin, Henk de Gans en Sprijn van Bruggen. Zittend: Cor Diepenhorst, Piet Bogerd, Anna Langerak, A. Hansum, dirigent Coljee, Cor Pellikaan, Anton Schimmel, Frans van der Grijn, Neeltje Diepenhorst en Bets van Holten. Op de voorgrond: Wil van Gelderen, Teun Langerak , Mergje van Gelderen, Cor Bouter, Engeltje Diepenhorst, Wil Bouter, Willemien Diepenhorst en Lina van Dijk.

13. We gaan even am de hoek kijken en passeren de balustrade waaraan de Termeienaren hun bijnaam te danken hebben (of aan een hek als op 42 te zien is?): Baliekluivers. Niet enkel de mandenbreiers wisten verhalenop te dissen, de oudjes op de hoek konden erook wat van. En daarbij: erwas altijd weI wat te zien of te beleven, zoals vaartuigen die af- of aanmeerden. Op dit plaatje ziet u de steiger van Bar en Kruyt: uitsluitend bestemd voor het vrachtvervoer. Er zijn nog restanten over, maar aile houtwerk is verdwenen evenals het golfplatenschuurtje en de baalzakken. Jan Alblas, postbode in ruste, hengelt naar een visje. De foto is jonger dan die op de volgende bladzij: de garage op de hoek, die van "Den Bouter", gebouwd in 1929, staat er al.

Ameide. Aanlegplaats.

14. De dagelijkse Kuilenburgse boot van de Reederij op de Lek (1857-1950) legt bij de andere steiger aan, altijd weer een hele gebeurtenis. Die boot voer van Culemborg naar Rotterdam vice versa. Wie vroeg uit de veren was, kon bij het krieken van de dag het laden van de "koeieb66l" meemaken. Wie van ons ouderen herinnert zich niet hoe je als kind gedurende de vaart minder oog had voor het natuurschoon dan wei hoe je tijdens je ontdekkingstocht over de boot gefascineerd werd door die machtige machinekamer en het geweld van de motoren! Het roeibootje verscholen onder de steiger is van WiIlem Bouter, die een eigen veerdienstje onderhield met Jaarsveld. Meer middenstanders sleten een deel van hun waar aan de overkant. Zo ziet u maar welk een ondernemend volkje het was.

15. De Voorstraat, wat een allure! Ja, een voorbije glorietijd, maar de herinnering eraan is onveranderd bewaard gebleven. Dr. L. van Egeraat had tach gelijk: wanneer de geschiedenis een beetje anders had willen verlopen, had Ameide iets als Amsterdam kunnen worden. Wis en drie, wie kan bogen op zo'n deftige straat, met een paar passen verder een Dam waarop een juweel van een stadhuis? En hoe klinken namen als Franschestraat, Prinsengracht, Paramasiebaan? Het is echter een dwerg van een stadje gebleven. Op de prent prijkt onder andere het Dijkhuis van de Alblasserwaard (1760), verder de burgemeesterswoning van respectievelijk de heren Van Eeten en Luyendijk , nu zetel van de Koninklijke Woudenberg en och, aan de kop een complex van drie huisjes, later door de gebroeders Tukker gebruikt als appelschuren,

16. De eerste steen van het raadhuis, de pronk van stede Arneide , is op 7 april 1644 dooreen Brederodetelg, de zesjarige Hendryck, "met syn edle hant selver geplant". Dit staar met zoveel en andere woorden op de gevelsteen te lezen. De klok in het koepeltorentje is van 1690. Zowel buiten als binnen doet het gebouw voornaam aan. Aileen moest je niet "onder het stadhuis terechtkornen", want dar was de plaats waar de boeven werden opgesloten. De eeuwen door is het raadhuis eigendom geweest van de ambachtsheer van Ameide. Pas in 1961 is het overgedragen aan de gemeente voor de somma van een gulden. Verder ziet u rechts de echte hoefstal, waar nu de namaak staat. Een pomp valt er niet te bekennen, wei statig geboomte: links kastanjes en rechts linden.

17. Welkom aan het bruidspaar Luyendijk voor het versierde stadhuis an no 1931. De mannenbroeders hebben de hoge hoeden uit de mottenballen gehaald. Het erecomite bestaat uit de heren W.A. van Kekem, J. van Delsen, L. de Jong, Adr. Muilwijk, C. de Jong en A. Hansum met hun respectieve dames, die am het bruidspaar geschaard staan. Helemaallinks staat A. Wink en rechts D. de Jongh, Tienhovenaren, terwijl veldwachter Van Beek zijn wakend oog over het gezelschap laat gaan. Familie van het bruidspaar mag vanachter de hoge ramen de drukte gadeslaan. De loper is weI niet uitgerold, maar dat was ook niet nodig: let u maar eens op de bestrating, dat is me toch een stukje vakmanskunst!

18. Stond Zijne Edelachtbare op de vorige kiek nog met beide benen op de grond, na verloop van luttele jaren blijkt dat hij hoge aspiraties heeft. Nadat hij zijn vliegbrevet heeft behaald, krijgt Ameide er een evenement bij. Vrienden en kennissen mogen op zaterdagmiddagen een tochtje meemaken vanaf de Hilversumse vliegbasis. Stunts haalt hij uit, zoals een landing aan de overkant van de Lek. Dan loopt Ameide uit en alles wat roeien kan, grijpt de riemcn, maar tegen de tijd dat de bootjes de overzij naderen, stijgt .xlulle Kees" weer op ... Ook organiscert hij de "Ameidevluchten", waaraan vele van zijn collega-sportvliegers deelnernen. Hier zien we hem in Hilversum vlak voor zo'n vlucht op 15 oktober 1938. Men maakte dan een soon luchtpuzzelvlucht.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek