Baarland en Oudelande in oude ansichten

Baarland en Oudelande in oude ansichten

Auteur
:   L. Evertse
Gemeente
:   Borsele
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0225-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Baarland en Oudelande in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

59. Het schoolgebouw (afbeelding 58) was al in oktober 1880 in gebruik genomen. In augustus van het voorafgaande jaar was de bouwopdracht gegaan naar aannemer Hoogvliet voor f 11.195, - en daarvoor werd dan nog een brandspuithuisje bijgeleverd. Naar verluidt bestond omstreeks 1920/25 de schoolbevolking uit (we beginnen achteraan): Thijs Riemens, Max de Jonge, Jaap de Jonge, Willem de Vriend, Jaap Murre Mzn., Piet de Vriend, Bas van Damme, Frits Moerdijk, J. Murre, Rinus Murre, Arjaan Murre, Aarnout Schout, Lein Murre Mzn., Jacob Schout, Marien Murre, Piet Overbeeke en Klaas de Regt. Verder: Piet Schuitte, Izak Schout, Martien Riemens, Leen Bosman, Kees Lisierse, Thijs Wieckardt, Berbera Lisierse, Maria Murre, Camelia Riernens, Mina Melio, Grietje Melio, Keetje Mol, Janna Mol, Kaatje Dronkers, Anna Zeevaart, Keetje de Hollander, Drina Wisse, Drina Bruggeman, Want je Traas, Maria Bruggeman, Arjaantje Zeevaart, Hendrina Mol, Koos Schuitte en Maatje Riemens op de arm van juffrouw Weijrnan. Ten slotte nog: Jewannes den Hollander, Thijs Haasdonk, Kees van Damme, Gerard Bruggeman, Sam Riemens, ? Elenbaas, Kaatje de Jonge, Tannetje Wieckardt, Janna Dronkers en Arjaantje Bruggeman.

60. Nu we toch in de buurt zijn kunnen we de toren wel even beklimmen. We kijken hier in oostelijke richting want Tirion zegt: " ... aan 't oosteinde van de kerk is een deftig slot of herenhuis, leggende rondom in zijne wateren, het Hof genaamd; van vooren met een voorhof, van binnen met schoone ruime zalen ... ". Omstreeks 1920 was dit er nog van over: het koetshuis met jachthuis en waranda. Daar hielden de ambachtsheren jarenlang hun jagersfestijnen. Na de totstandkoming van de Jachtwet in 1923, is alles - behalve het koetshuis - onder de slopershamer gevallen.

61. Terug op de begane grond gaan we "het slot" eens van nabij bekijken. Hier zien we een gedeelte van het jachthuis en van "de wateren waarin het slot rondom gelegen was" Vindt u het niet een bijzonder fraai stemmingsbeeld? Let ook eens op de weerspiegeling van de groep mensen in het water (houdt u het boekje maar eens op z'n kop). Vroeger was er natuurlijk ook een slotbrug. Deze werd later vervangen door een meer vaste oeververbinding. Uit die tijd stamt het volgende raadselrijmpje: Op Baarland is een slot gebouwd, 't ligt rondom in de vest,
en als daar nu een man op was
- de houten brug was weg hoe dan die man van 't slot afkwam dat heb ik u reeds gezegd.

62. De historische omgeving van "het slot" was natuurlijk zeer aantrekkelijk om gefotografeerd te worden. Zo ook voor de christelijke meisjesvereniging "Nut en Genoegen". In de sfeervolle omgeving van de waranda moest het gebeuren. Zouden ze nog gedroomd hebben van "ridders die hun kleuren droegen" Het antwoord zal wel voor altijd achter de "doek en beuken" verborgen blijven. Wel kennen we hun namen nog. We zien, op de bovenste rij: Keetje van Damme, Lena Wisse, Drina Bruggeman, Drina Wisse, Berbera Lisierse, Want je Riemens en Maria van Eenennaam. Op de middelste rij: Kaatje Dronkers, Koos Mol, Janna Mol, Want je van Damme, Arjaontje van Damme, Stina Blok, Betje Tramper, Keetje den Herder en Arjaontje Tramper. Op de voorste rij: Dina den Herder, Ko'tje Koole, Want je Hoogesteger, Tannetje den Herder, Arjaontje Haasdonk, Geertruid Huyzen, Geertje Mol, Jozien Huyzen, Geertje Tramper, Janetje Bruggeman, Kaatje Dronkers en Anna Zeevaart.

SLOT

63. "De wateren" rondom "het slot" werden in de winter als ijsbaan benut. Een stukje van deze baan was bestemd voor de kinderen, die daar op hun klompen mochten "slieren", vandaar de naam "klompenmaekersbaentje". Naast het jachthuis staat de slotvoogd Jan Mol, die onder andere toezicht hield op "het slot" en over de beplantingen in het ambacht.

64. Na "het slot" de noordwand van het plein. We zien daar ook leilinden, die echter niet - zoals in Oudelande - het karakter van het dorpsplein bepalen. Ze zullen daar zijn geplant om 's zomers de felle zonnestralen tegen te houden. Aernout Moerdijk was blijkbaar een "doe-het-zelver", want hij heeft een privé-beplanting aangebracht, bestaande uit een paar perebomen, die er letterlijk en figuurlijk uitspringen. Kijken we nog even naar boven, dan zien we dat op de torentrans het hoektorentje ontbreekt; dat werd pas bij de restauratie in 1954/55 in ere hersteld.

65. Wat verderop het "mêêstersuus", dat van speciale zonneblinden was voorzien, zodat de linden daar ontbreken. In 1897 werd deze woning gebouwd door aannemer Goedemondt uit Hansweert. Hij vroeg er ruim f 4.000,- voor; toen kon bovenmeester P. Leijs zijn intrek nemen in een nieuwe woning, nadat hij bijna twaalf jaar gebrekkig gehuisvest was geweest, want al sinds I januari 1886 was de "hope van het Baarlandse vaderland" aan zijn goede zorgen toevertrouwd. Wat doen die zwarte paaltjes met witte koppen langs de vate het goed! Let ook eens op de fraaie beplanting op de achtergrond; laten we die kant maar eens opgaan.

66. Over de kinderkopjes komen we dan in de Noordeweg aan. Links ziet u de ingang van de N. Achterweg; daarnaast het boerderijtje "Java" van Max de Jonge. Het boerderijtje is inmiddels afgebroken. Omstreeks 1930 liet meester Leijs daar een woning bouwen en kort daarop ook de familie v.d. Repe. Rechts zien we het bedrijf van Jan van Wingen. dat ook al zichtbaar was vanaf de toren (zie afbeelding 60). Het is inmiddels heel wat veranderd.

67. Ook in Baarland werd door de vrouwen ~ en ook de schoolkinderen - een aardig centje bijverdiend met bessen plukken. Een goede plukster kon, als de prijzen niet al te slecht waren, een aardig daggeld halen. De volgende "werkende vrouwen" (en mannen) staan hierboven afgebeeld. We herkennen op de achterste rij: Kees Mol, Hein Mol, Jaap Louwerse, weduwe M. Dronkers, Tine Wieckardt, Tine Oele, Marie Traas, Stina Blok, Lena van Hemert, Ma Louwerse, Jewanna Riemens, Lena Melio en Kee van Spijk. Op de voorste rij: Koos Mol, Tinus Wieckardt, Kees Dronkers, Jan Mol, Pietje van Liere, Maatje Schout, Janna Mol Sdr., Janna Mol Cdr., Keetje Riemens, Mina Melio, Tannetje Riemens, Kobie Melio, Dina Blok, een onbekende en Anna den Herder.

68. Een handwerk dat ook al lang tot het verleden behoort is: "petaten stööme". Niet voor consumptie geschikte aardappelen werden gekookt (gestoomd) en ingekuild. Zo ontstond er een soort aardappelpuree die, in plakken gestoken, als varkensvoer werd gebruikt. Met dit nuttig handwerk zien we hier bezig: Piet Schoe en Willem Goetheer en vooraan vrouw Schoe en Marie Goedegebuure.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2019 Uitgeverij Europese Bibliotheek