Biggekerke in oude ansichten

Biggekerke in oude ansichten

Auteur
:   C. van Winkelen
Gemeente
:   Veere
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0239-1
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Biggekerke in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

20. Op 27 september 1921 werd van groep 1 van de leerlingen van de christelijke school in Biggekerke deze foto gemaakt.
Op de bovenste rij poseren, van links naar rechts: meester C. Stuij, Izak Midavaine, Ka Jobse, Jacoba Geschiere, Adriana Zachariasse, Jacomina de Witte, Pieternella Pieterse en Jan Geschiere.
Op de tweede rij kijken ons aan, van links naar rechts: Ka Geschiere (die juist even omkijkt), Jo Simonse, Pieternella Cijvat, Suzanna Zachariasse, Magdalena Simonse, Maria Pieterse, Pieter Verhage, Ka Simonse en het hoofd der school, A. Janse.
Op de derde rij zitten, eveneens van links naar rechts: mejuffrouw e.P. Hondius, onderwijzeres, Jan de Witte, Piet Stroo, Adriana Geschiere, Maria Jobse, Adriana Wijkhuijs, Elizabeth de Witte, Janna Verhage, Job Dekker, Pieter Zachariasse en mejuffrouw Dikkenberg, onderwijzeres.
Vooraan zitten, van links naar rechts: Izak van Sluijs, Jacobus Geschiere, Pieter Geschiere, Izak van Sluijs (een neefje van de vorige leerling van diezelfde naam), Jacobus de Witte, met de traditionele lei met opschrift, Willem de Witte, Izak Pieterse en Gillis Stroo.
Behalve Jacobus de Witte poseren alle leerlingen in de Walcherse klederdracht. Links zien we een gedeelte van de kapitale boerenschuur van landbouwer Pieter Vlieger. De naam van die boerderij was "Roos en Doom", zo genoemd naar een gelijknamige buitenplaats te Middelburg.

21. Deze schoolfoto is gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van het hoofd der school voor christelijk volksonderwijs te Biggekerke, de heer Mus, op Koninginnedag 31 augustus 1936. Vandaar de sjerpen die de jongens dragen. Deze school, waarvan men hier een gedeelte ziet, is bij het bombardement op 17 september 1944 verwoest. In 1956 heeft timmerman P. Schreyenberg daar een huis gebouwd, waarin hij thans nog woont.
Op de bovenste rij poseren, van links naar rechts: drie leden van het schoolbestuur, te weten Antheunis Janse, Simon Leijnse en dominee G.W. Korevaar, vervolgens Jan Simpelaar, Simon Corbijn, Lein Wijkhuys, Jan Arendse, Pieter Arendse, Evert Janse, Adriaan Geldof, Corne1is Alewijnse, Corne1is Caljé, Marinus Caljé, Jan Bimmel, Cornelis Wielemaker, Adriaan Wijkhuys, Willem Adriaan Flipse, Lourens Simpelaar, Jacobus Schreijenberg en nog twee leden van het schoolbestuur: Jan Moens en Pieter Janse.
Op de tweede rij staan, eveneens van links naar rechts: Adriana Wijkhuys, Francina van Keulen, Jannetje Flipse, Pieternella Vos, Adriana Vos met voor haar Willemina van Keulen, Maria Kleinepier met voor haar Maatje Vos, Pieternella Janse, Wilhelmina Arendse, Maaike Mol, Leunt je Corbijn, Neeltje Kleinepier, Elizabeth Janse, Johanna Vos, Elizabeth Wielemaker, Tannetje Dingemanse, Frilda de Paape, Nan de Paape, Kornelia Caljé, Wilhelmina Kluyfhout, Margritha Janse, Maria Simpelaar, Helena Wijkhuys, Suzanna Vos, Pieternella Kluyfhout, Suzanna Caljé en Cornelia de Voogd.
Van links naar rechts zitten: Tannetje de Voogd, Leintje van Keulen, Cornelia Vos, Jacoba Konraad en Sara Alewijnse, onderwijzeres juffrouw Hoefkens, Ansje Mus (met de traditionele lei met opschrift 1929-1936,31 augustus) en haar vader, de heer Mus.
Op de knieën zitten: Pieter Lampert, Johannes Caljé, Levinus Wielemaker, Abraham Dingemanse, Pieter Schreijenberg en Lein Wijkhuijs.
Voor hen zitten: Cornelis Mol, Adriaan Simonse, Jan Kluyfhout en Aarnout Alewijnse.
Nagenoeg alle meisjes en ook een aantal jongens poseren hier nog in de prachtige Walcherse klederdracht. Dit komt tegenwoordig op de Walcherse scholen niet meer voor, omdat de klederdracht alleen nog maar door de ouderen gedragen wordt.

22. Het is al weer heel wat jaren geleden (omstreeks 1927) dat er in Biggekerke een landbouwcursus gegeven werd, waarvoor een redelijke belangstelling bestond.
Op de bovenste rij poseren, staande van links naar rechts: meester Spinaaij, die docent was, Ch. Simonse, J. Polderman, A. Simonse en A. Francke.
Zittend kijken ons, van links naar rechts, aan: A. Koets, J. Geelhoed, C. Caljé en J. Schout.
Alle cursisten dragen hier nog de traditionele Walcherse klederdracht. Duidelijk zijn de twee gouden knopen boven de halsdoek te zien. Ongetwijfeld zal men in Biggekerke hen nog wel herkennen. Een prachtig plaatje, dat de herinnering aan de Walcherse klederdracht levend houdt.

23. Vroeger hadden de meisjes en jongens niet zoveel vrije dagen als tegenwoordig. Maar toch had men zo nu en dan wel eens een dag vrijaf, bijvoorbeeld op "liesjesdag". Op de eerste donderdag in de maand oktober was het een ware feestdag voor de boerenmeisjes en -jongens, in verband met de dienstwisseling. Dat was een vrije dag voor de Walcherse jeugd. Men ging dan een dagje uit. Van het gezelschap werd dan in vele gevallen een foto gemaakt, als een prettige herinnering aan dat dagje uit.
Van links naar rechts poseren: lans Brasser, Mina Simpelaar, Jacomina de Witte, Dina Janse en Corrie Brasser. Men had voor deze gelegenheid de zwarte schort aangetrokken, die men op de zondagen gewoon was te dragen. Alle gouden sieraden, zoals de gouden krullen met daaraan de gouden strikken met parels, de gouden knopspelden, de broches en het gouden horloge, completeerden het geheel. Ook de zilveren beugeltas ontbreekt niet.

24. De tijd dat er op de boerderijen rondom Biggekerke nog boter gemaakt werd, behoort helaas voorgoed tot het verleden. De ouderen zullen zich dat nog wel kunnen herinneren. In de zomer had je de zogenaamde grasboter, die wat geler van kleur was en ook meer smeuïg. In de winter was de boter lichter van kleur en harder. Men sprak dan van "stroboter". Er was een duidelijk verschil tussen deze twee soorten boter, veroorzaakt door het voedsel dat de koeien aten. In de zomer was dat gras en als ze op stal stonden aten de koeien hooi en stro.
Op dit plaatje zien we een leuk tafereeltje op de boerderij van Gillis Schout onder Biggekerke. Van links naar rechts poseren: staande de heer Steketee, mevrouw Magdalena Schout-Marijs (de echtgenote van landbouwer G. Schout) en het melkmeisje Jacomina de Witte.
In de karn werd de melk gedaan. Door het ronddraaien van deze karn verzuurde de melk en ontstond de boter. De afgeroomde melk werd gebruikt als karnemelk of eventueel als voedsel voor de kalveren. Rechts zien we de boterton met de houten lepels. Jacomina draagt hier een juk met twee emmers, waarmee ze naar de wei ging om de koeien te melken. Op de melk in deze emmers lag een houten blokje, "pintje" genaamd, teneinde het spatten van de melk tegen te gaan. In de boterton, een houten bak met een inhoud van ongeveer vijf kilogram, werd de boter gezouten, dan gestampt en ten slotte geschommeld tot het stuk een ronde vorm verkreeg. In Walcheren sprak men destijds van een "beutertobbe".

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek