Borne in oude ansichten

Borne in oude ansichten

Auteur
:   drs. G.P. ter Braak
Gemeente
:   Borne
Provincie
:   Overijssel
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0241-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Borne in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Ui!<." Afrost E ZA ?? Borne. Ho. '7966

De Markt. BORNE.

.Sh. eJwitwé.

39. In 1904 ziet u links de woning van timmerman Nieuwenhuis met daarachter de menistenpastorie, waar later een nieuwe doopsgezinde pastorie kwam. In 1968 kwam daar het nieuwe marktterrein. Nu is daar - wat meer naar achteren - het nieuwe winkelcentrum (met onder meer supermarkt De Boer, Bovenga en Sanders). Middenop de foto ziet u het gemeentehuis, waar linksachter de woningen waren van Nevenzeel en Braakhoes Dieks (Mensink) en waar later twee cellen werden gebouwd. In 1930 werd de villa van dokter Stomps gemeentehuis. In 1939 werd het oude verkocht aan kruidenier Letteboer, die er een nieuwe (Spar)winkel bouwde (nu Albert Heijn).

40. Geheel links ziet u mejuffrouw Fauth voor haar winkel staan (het pand zag u ook op de vorige pagina). Zij verkocht ook ansichten, waarvan er enkele in dit boekje staan. Naast haar ziet u mejuffrouw Marie van Hal. De derde dame is me onbekend. Geheel rechts staat het Knuifshuis waar in 1941 de Boerenleenbank werd gebouwd. Verder ziet u de woningen van de Strotte (Egberink, later fietsenmaker Weber), Oude Munnink (later Hannink, 'n drèejer), en bakker Immerman. Midden op de weg staan meester Schaafsma en bakker Groothengel (Fikkerts Bartje).

41. Hier begon Strott'n Joan (Egberink) zijn kolen- en petroleum handel. Deze foto werd vast genomen tijdens een of ander feest, want de vetpotjes hangen aan een kabel in de lucht en iedereen ziet er op z'n paasbest uit. Naast de paal staan van rechts naar links: Jan Annink, zoon van de postbode, Hendik van den Berg (manufacturier), horlogemaker Knoef, Brunink (werkte bij de grutter), Lucas Kluinhaar (chauffeur bij Karel Spanjaard), Lievenboom (van confectiefabriek) en Knuif (wever) en diens zuster, die naast bakker Immerman woonden.

42. In de Grotestraat ziet u links de in 1906 afgebrande bakkerij van Immerman en daarnaast het magazijntje van kruidenier Ter Horst, die verderop rechts woonde. Op de stenen vensterbank slepen eens ruziënde lieden hun messen scherp. Geheel rechts staat de (mooie) lappenwinkel van Lievenboom ("Seggel"), vóór 1881 de woning van notaris E. Wilmink. Zijn confectiefabriek bouwde hij er later achter. De familie Lievenboom waren orthodoxe joden. Zo werd het Loofhuttenfeest nog door hen gevierd. Het aspergegroen werd bij Hulshoff gehaald. Na 1945 brandden de panden af. Nadat er tijdelijk nog een zuivelwinkel/ijssalon was is er nu het winkelcentrum van de Bemar. Daarnaast woonden onder anderen horlogemaker Lansink, slager Lievendag en ladingmeester Apeldoorn. In het groepje staat onder anderen Albert Evers van Van Gend en Loos met een groot boek met af te tekenen vrachtbrieven.

Groot traat - Borne .

??? ~V. Ih~ I. M. W. f ?.? ~I0,~ 8or"" ? ???...?? 1531

43. Naast het pand van Lievenboom (geheel links) ziet u hier omstreeks 1903 de manufacturenwinkel van Van den Berg, wiens winkelbediende Van der Woude op de stoep staat. Daarnaast staan het pakhuis (vroeger winkel) en de nieuwe winkel van 1902 van Hulshoff: "Jan van Alles", die er onder meer een koffiebranderij, tabakskerverij en mosterdmalerij had. De tweede van rechts is bakker (en boer) Groothengel die we al eerder zagen. Bij de ingang van 'n Es (Oude Almeloscheweg) ziet u bakkerij Immerman en links daarvan de woning van Telgenkamp en Smienk. Bij Hulshoff kon je ook nog .Jieemskerkjes" kopen (genoemd naar minister Heemskerk): flesjes jenever van negen cent (een borreltje kostte vier cent). Hij verkocht verder nog een soortement bromfiets (in de volksmond "taartendoos" genoemd vanwege de ronde trommel nabij het achterwiel).

.Borne Ejroote straat

44. Deze ansicht is al weer van heel wat latere datum: rond 1911 met links de winkel van Lievenboom en verder de van een extra verdieping voorziene textielwinkel van Van den Berg. Boven in het zolderraam ziet u de grootmoeder van de heer H.G.B. van den Berg, die de winkel tot 1977 dreef. Het linkergedeelte van het pakhuis van Hulshoff (zie afbeelding 43) is hier al vervangen door het woonhuis van Jacob (later de Algemene Bank), die de winkel later dreef met zijn tweelingbroer Herman, die aan de Ennekerdijk ging wonen. Op de plaats van genoemde drie panden is nu het winkelcentrum van de Bemar. Rechts ziet u nog de woning van dokter Hulshoff.

45. Hier ziet u het pasgetrouwde paar Cato Groothengel en Piet Misbeek. Rechts staat het huis van dokter Hulshoff. Zijn tuin vermaakte hij aan zijn koetsier Groot Rouwen, die er een dubbel pand liet zetten, waar links onder andere Sobriëtas was (nu slagerij Kamphof) en waar hij zelf rechts woonde (nu Grootenhaar). Het doktershuis werd later verbouwd tot slagerij Ten Buren en café Ten Buren. Geheel links ziet u nog de panden van horlogemaker Knoef (waar nu Westernshop Pilo is) en de damesconfectiewinkel van juffrouw Wilmers.

46. Omstreeks 1900 woonde links Steinman, smid ("de Bolle"), en in de uitbouw rechts "Steek'n Mozes", waar men steken kon krijgen. Daar heeft ook nog Mientje Sch elm iet jes Venneke gewoond. Het volgende pand is dat van bakker Groothengel, waar later de bakkerij van Melissen was (thans de uitgebreide winkel van J.N.M. Wegter). In het gangetje tussen beide panden woonden ook nog Smienk en "Poaters Rot". Op de plaats van de uitbouw links kwam in 1902 het rechter gedeelte van de nieuwe winkel van Hulshoff (later de Spar); op de plaats van het andere gedeelte de winkel van Vonk. Verder ziet u nog pastoor Hendriks en kapelaan Van Amerongen.

Groote straat - Borne.

47. Hier ziet u de Grotestraat weer in de andere richting omstreeks 1913. Links ziet u de dubbele woning van de familie Nieuwenhuis, die zelf het rechter gedeelte bewoonde en die de linker woning verhuurde aan de familie Heeroma. De man met de witte kiel is Beemd van de Knippe (Mulder). Links van hem kijkt u op de damesconfectiewinkel van juffrouw Wilmers, later bewoond door familie Bussemaker en Leusink (minister Leusink van West-Duitsland werd hier nog geboren). Rechts staan de panden van bakker Groothengel, Steek'n Mozes, Steinman smid en Hulshoffs nieuwe winkel (nu apotheek Stoop en - tot voor kort - de Sparwinkel).

48. De Grotestraat in de richting Hengelo van vóór 1900. Geheel links staat de winkel van Hulshoff (met het hoge schuine dak), dat later pakhuis werd, nadat op de plaats van het kleine pakhuisje ernaast en de pui van het huis van Steinman smid in 1920 de nieuwe winkel was gebouwd. Het pand geheel rechts op de foto hebben we nog niet eerder gezien. Het is dat van bakker Steinman (oftewel Steinman bakker ter onderscheiding van Steinman smid). Voor de bakkerij van Groothengel staat waarschijnlijk postbode Hek, herkenbaar aan het koperen schildje.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek