Borne in oude ansichten

Borne in oude ansichten

Auteur
:   drs. G.P. ter Braak
Gemeente
:   Borne
Provincie
:   Overijssel
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0241-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Borne in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Borne

Plein voor de Katholie~e kerk

49. Nog een plaatje van hetzelfde punt nu omstreeks 1911. Het oude pand van bakker Steinman is hier door een nieuw vervangen. Voordat hier later de winkel van Wegter kwam heeft weduwe TibbeSteinman er nog gewoond met haar twee dochters. Haar man was de bekende kunstschilder Joh. Tibbe, die volgens een advertentie in de Bornsche Courant in 1904 een Schilder en Teekenschool had, waarin hij zichzelf decorateur noemde. Het hek dat u ziet is dat van het plein bij de Stephanuskerk.

50. In de Stationsstraat ziet u hier omstreeks 1907 links de winkel van Graets Groothengel (later de groentewinkel van Brandriet) en verderop het witte huis van zijn broers Constans en Herman (aannemers). Van links naar rechts ziet u: Jo Groothengel, haar moeder Jenneke Groothengel, Gerritje Groothengel en met de knipmuts mevrouw Nijhof. De man met de hand in zijn vestzakje is Constans. De vrouw die naar iemand boven kijkt is Dina van den Berg-Groothengel. Toen Constans voor twee jaar naar Apeldoorn vertrok om daar de joodse inrichting Groot Schuylenburg te bouwen, woonde in zijn huis de bekende dokter Bon. Hij liet zich door Krommedijk (zie albeelding 60) in diens tilbury naar zijn patiënten rijden. Het paard van Krommedijk kende elk café, waar het vanzelf stil hield als ze er langs kwamen. Van beide heren kon gezegd worden dat ze "er niet in spuwden".

51. De Nieuwe Kerkstraat heette vroeger de Bolkshoek (de Stephanuskerk dateert van 1885). Rechts woonde de weduwe Nijhof-Oonk: Sókkerpot Sina. Achteraan (direct rechts van de paal) woonde een eindje terug (waar nu een open terrein is achter kapper Nitert) Mogendorf de rabbi: 'n jöddenmeester. Deze kon ook vertellen wat voor weer het werd. Men zei wel dat hij het haantje van de kerktoren kon draaien. De tweede woning links is van Assink, die nog op de elektriciteitsfabriek van Hofstede Crull heeft gewerkt, uit welke fabriek later aan de Oude Deldensestraat de Heemaf ontstond waar nu onder anderen tandarts Ticheler woont.

R. C. Kerk - Borne.

~olk$hoek, JBorne

A 3370. L,;chtdt'. s. ?. ScM~UIP. B .? lhlort.

52. De Bleek in 1910 met links de woning van Völlink. Het volgende blok kwam in 1893 op de plaats waar de woning van de Klute in 1892 na blikseminslag afbrandde. In dit blok woont deze (Groothengel) rechts. Geheel rechts ziet u de woning van Sèkkerpots Miete, wier man lappen verkocht op de markt (hij was ook wever bij Spanjaard). In de Bolkshoek (Nieuwe Kerkstraat) ziet u nog een petroleumkar met trekhond (van de Strotte? ). Derde van rechts is August Mali (uit de Marktstraat) en vijfde Hendrik van Steden, zoon van schoenmaker Van Steden.

Aan lagsweg.

Groete uit Borne.

./?-..... 52-Jce.....>

~~

53. Links de Nieuwe school (openbare school II), gebouwd in 1900, in 1922 omgezet in de christelijke school. Thans zijn de peuterspeelzalen erin ondergebracht. Rechts daarvan ziet u de plaats van "de Nieuwe Bleek" (waar nu de ambtswoning van burgemeester Hehenkamp is). Zie over de drie Bornse bleken ook afbeelding 21 en 22. De woning, waarachter u de toren van de Stephanuskerk ziet, is van Marinus van Steden, de schoenmaker, wiens zoon Hendrik we op de vorige pagina zagen (met voorschoot). Rechts is nu de zaak van Vriesema. Het volgende pand is dat van meester Pas, hoofd van de Bleekschool. Geheel links ziet u nog de zogenaamde teersloot, waar ook de Kempen op afwaterden.

Starionsstraat, nOR. 'E.

ei .-er H. C~meT, BorM.

54. Waar nu de meubelzaak van Huiskes is, ziet u links in 1910 de galanteriezaak van Herman Cremer, die ook deze ansicht heeft uitgegeven en die u op de stoep ziet staan. Sommigen noemden het pand wel het pupkeshoes vanwege de heiligenbeelden die hij verkocht. Links woonde verder Rierink, die toen zijn zeepziederij tegenover het station had, later onder anderen nog stationsbeambte Volk ers. Rechts van het bromhuuske (transformatorhuisje) waren vroeger watergaten, waaruit Spanjaard koelwater betrok.

55. Deze leuke prentbriefkaart is van 1901. U ziet hier waarschijnlijk bakker Bordewijk met zijn door een trekhond getrokken bakkerskar. Hij woonde over het spoor waar nu de winkel van Grutterink is. In de verte ziet u achter het hek nog de werkplaats van de aannemersfirma Groothengel (waar nu een parkeerplaatsje is achter de Nieuwe Kerkstraat). Eén van de ondertekenaars van deze kaart is kunstschilder Joh. Tibbe.

56. U ziet hier de Spoorstraat ten tijde van de spoorwegstaking in 1903. Borne was toen "bezet". Eén van de huzaren, die gelegerd waren in het ziekenhuisje aan de Bekenhorst, ziet u op zijn paard met in de verte de Stephanuskerk. Rechts staat, waar nu het gezondheidscentrum is, de kapitale villa Sara van Isac Spanjaard. Links ziet u Pots Ka en rechts Kom Jannoa. Ze woonden in klopjeshuizen tegenover de hervormde kerk, naast de oude school waarin later het brandspuithuisje was (zie afbeelding 14). Ze stonden eens in een winkel waar ook de nieuwe kapelaan kwam, die hen vroeg wie ze waren. Pots Ka gaf toen volgens haar in keurig Nederlands ten aantwoord: "Ik ben Poters Ka en zij is Koren Jena." Na de spoorwegstaking werden ze ook wel de marechaussees genoemd.

t:nl~T "'T BORNE

57. Deze typische kaart werd in 1910 afgestempeld. De foto zal wel genomen zijn vanaf het dak van villa Sara (ook wel Tichelkamp genoemd, naar het land dat erachter lag en waar eens een tichelwerk had moeten komen). Geheel rechts kunt u villa Elisabeth zien, het huidige gemeentehuis. De lange schoorsteenpijp is van de voormalige elektriciteitsfabriek van R.W. Hofstede Crull (de vierde centrale in Nederland). Op 29 mei 1896 kreeg hij een hinderwetvergunning voor de "oprichting van een centraal station voor de ontwikkeling van electrische stroomen voor een verlichting, voor het overbrengen van beweegkrachten voor industriële doeleinden in welke inrichting een stoomketel en stoommachine zal worden geplaats, waardoor o.a. een electrische machine (dynamo) zal worden in beweging gebracht". De Heemaf is hier later uit ontstaan. Borne kreeg van hieruit de (naar men zegt) eerste elektrische straatverlichting van Nederland. Toen in de Spoorstraat de straatverlichting werd ontstoken ging uit het publiek een kreet van bewondering op.

-'0. 3.H9 L. lIl~. lJitg!'lJe Wed r... Arentsei'. Sc-ne.

Delder.sche weg - Borne.

58. Rechts ziet u de zogenaamde Rooie lap en de pomp waar de vrouwen op bepaalde tijden water konden halen en waarvan Hartkamp de sleutel had. Ook in de Wilhelrninastraat was een pomp. In de zomer van 1911 was het echter zo droog dat de vrouwen helemaal naar het dorp moesten, waar alleen nog de vroegere put van de fabriek van Stork (Oude Almeloscheweg) water bevatte. Links ziet u de in 1906 afgebrande machinefabriek van Ledeboer. In het restant kwam later de (American) Refined (Motor Company). Direkteur hiervan was de heer Bartelink. Geheel links was het "kleine fabriekje" van Spanjaard (vroeger de weven] van Ledeboer).

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek