Artikel niet aanwezig

Het artikel dat u wilt bekijken is niet aanwezig.

Fragmenten uit het boek ''

rabants Handwoordenboek

De 4.300 meest interessante, opmerkelijke, herkenbare of grappige Brabantse woorden zijn verzameld in het Brabants Handwoordenboek. Vrijdag 9 december is het eerste exemplaar aangeboden aan gedeputeerde Brigitte van Haaften. Het boek is samengesteld door Jos Swanenberg en uitgegeven door Uitgeverij Europese Bibliotheek.

In de afgelopen jaren verschenen zes handwoordenboekjes over dialecten in Noord-Brabant: Den Bosch en de Meierij, Tilburg en Midden-Brabant, West-Brabant, Eindhoven en de Kempen, het Land van Cuijk en Helmond en de Peel.

Het nu verschenen Brabants - Nederlands Nederlands - Brabants Handwoordenboek is een logische opvolger van deze zes boekwerkjes. Dit cumulatieve Handwoordenboek behandelt de woordenschat van de dialecten van de provincie Noord-Brabant. Het bevat niet alle dialectwoorden, maar een selectie van de ruim 4.300 meest interessante, opmerkelijke, herkenbare of grappige woorden. Het Handwoordenboek heeft niet de bedoeling een volledig naslagwerk te zijn, maar wil lezers graag laten proeven van de bijzondere Brabantse woordenschat, van akkedeere, belaoitoffeld en dwalkschaop tot sliesele, temtaosie en zwetsmien.

In het boek worden dialectwoorden bovendien voorzien van hun betekenis en van een label dat de woordsoort aangeeft. Ook is een gebiedsaanduiding aan de dialectwoorden toegevoegd, waardoor duidelijk wordt waar het woord werd opgetekend. Het is daarmee een verwijzing naar de streek waar het woord in Noord-Brabant in gebruik is.

De samensteller, Jos Swanenberg, was van 1995-2005 redacteur van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten en is werkzaam als adviseur streektaal bij Erfgoed Brabant en als hoogleraar 'Diversiteit in taal en cultuur in Brabant' aan de Universiteit van Tilburg.

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek