Brakel in oude ansichten deel 2

Brakel in oude ansichten deel 2

Auteur
:   R. Dijkhof
Gemeente
:   Brakel
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4093-5
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Brakel in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

9. Om de hoek van het gemeentehuis (Ronduit) gekomen, zien we in de deuropening Drieka Ekelmans staan, dochter van gemeenteklerk Ekelmans, werkzaam op de secretarie. Leunend in het raamkozijn meester Westrenen, dan Aletta van Veenendaal en Fr. van Veenendaal. Achter hem is het huisje te zien van Anna van Herwijnen, beter bekend als Anna van Tonia's, die er een klein winkeltje in had. Het meisje dat we zien staan is vast op weg om wat snoep te gaan kopen, waarvoor men bij Anna rijkelijk terecht kon. Eens had men het gepresteerd om bij Anna met een halfje, bekleed met zilverpapier, voor een dubbeltje drop te kopen. Foei, om bejaarde mensen zo voor de mal te houden!

10. Hier slaan we een blik vanaf de Waaldijk de Nieuwstraat in. links over de schutting leunt timmerman Struyk, Wim van Leeuwen staat voor zijn garage en verder naar achter staat bakker Coos van Balen op de stoep met Jac. van Balen uit Gorinchem. Joh. Sustronk komt net de Nieuwstraat in met een bosje gras op de rug. De auto die in de straat staat is van Van Balen uit Gorinchem (papierhandel). Rechts vooraan de kapperszaak van "coiffeur" F. Everts, volgens opschrift op het fietsenrek ook verkoop van tabak en sigaren. Dit is thans het speelgoedhuis van C. van Dalen.

11. Links weer het snoepwinkeltje van Anna van Tonia's, daarachter bakkerij en cafe Van Veenendaal. Toon v.d. Ley, de metselaar, staat met veldwachter Lankhuyzen even stil voor de fotograaf. Als men goed kijkt, kan men de mallejan (een vervoermiddel voor boomstammen) zien staan voor de timmermanswerkplaats en wagenmakerij van Free van Dalen. Het grote huis rechts werd toen bewoond door drie gezinnen, namelijk dat van C. van Dalen (schoenmaker), A. Meydam en achterin woonde de weduwe A. Ermstrang-Lukas, beter bekend als Anna van Roele (die de kost verdiende met het schoonhouden van de school), met haar zoon Adrie.

12. Dit hoekje van Brake! is door ve!e fotografen genomen. Op de voorgrond cafe-bakkerij Van Veenendaa!, daarachter het gemeentehuis de Ronduit en op de achtergrond het doktershuis van dokter Warnsinck. Ve!e Brake!aren hebben hier bij het oude gemeentehuis uren doorgebracht om nieuwtjes uit te wisselen, de waterstand af te lezen van de peilschaal of de bruidsparen te bekijken, die de trappen van het gemeentehuis bestegen. Ret bordje, aangebracht op de hoek van de Ronduit, geeft aan dat men hier stapvoets moest rijden, daar hier een zeer scherpe bocht was. Eens is het gebeurd dat een hollend paard bij de dokter binnen terechtkwam en het ter p!aatse moest worden afgemaakt. Ret paard was eigendom van Jan de Vries.

13. De Koningstraat anna 1929. Links woonde toen in het eerste huisje Huibert de Vries, daarnaast G.R. de Vries, dan J. Spiering en vervolgens A. van Dalen ("Aike de Blinde") met Drikus v.d. Meyden. Zij hadden een borstel- en bezembinderij, die in de Tweede Wereldoorlog werd overgenomen door Jan Spiering, die met drie zonen de binderij enkele jaren. heeft voortgezet. Van links naar rechts: J. Dijkhof, E. Spiering, J. Spiering, S. Spiering, A. Zwamborn, Jaantje van Wijgerden, Zus van Wijgerden, H. de Vries, H. van Dalen, Anneke van Hemert met de kinderen Gijsbertje en Jaantje, A. Spiering, Kl. van Oort, Drieka en Mien van Anrooy, Gijb. en Liesbeth van Oort met twee loges en op de achtergrond staat, midden in de straat, Anna Schreuders. Rechts de klompenmakerij van T. van Wijgerden; de houtspaanders staan in de zon te drogen. Daarachter woonde P. de Vries, die vele huisslachtingen verzorgde.

14. De Waaldijk nabij het toenmalige postkantoor van Adr. van Dalen. Daarachter het huis van Van Wijgerden (klompenmaker), dan dat van A. v.d. Linden en voorbij de Koningstraat de kolenschuur van M. van Weelden. Links het kleine huisje van Evert Kuyntjes, die daar woonde met zijn vrouw Aant; daarachter woonde Cornelia Paerel, de mutsenplooister. De voerman, met kar en paard, is B. Pelle, die een boodschappendienst onderhield tussen Brakel en Zaltbommel. Voor het postkantoor staat Arie van Weelden met zijn hondje en achter het hek staat Adr. van Dalen. De andere drie zijn onbekend.

15. De Waaldijk tussen Kooihoek en Veerdam, an no 1928. Licht- en telefoonpalen markeerden toen de wegen. Op de achtergrond zien we net nog een hondekar gaan. Rechts een stortkar van Gerrit van Willigen. Het reclamebord "Autoline" geeft aan waar toen Roel van Zanten woonde, met zijn fietsenmakerij. Links de villa die toen was bewoond door de familie Van den Bogerd. Enkele personen kunnen we hier met name noemen: Adriana Kooyman, Gerrit v.d. Linden, Gerrie van Willigen, Ditje van Roel van Zanten, Gerrit van Willigen en Jans v.d. Handel.

16. Nu hebben we even de dijk verlaten om een kijkje te nemen aan het Brakelse veer. Voor het vcerhuis staat een hele rij kinderen te wachten op de fotograaf. In de deuropening van de stal staat vader Van den Bosch en voor het cafe staat zoon C.H. van den Bosch met Kl. v.d. Linden. De familie Van den Bosch heeft het veer overgenomen van de familie Van Eeuwijk, in september 1911. Zij hebben tot 1913 met de zeilpont gevaren, daarna kwam er een motorpont.

17. Hier de motorpont met de schrikhekken erop voor het overzetten van vee. Voor op de pont Gerrit en achter Cornelis van den Bosch. Op de achtergrond ligt de "vloot" van Brake!. De beurtaak is net onder zeil gegaan en vaart uit om de reis naar Gorinchem te beginnen. Sinds 1940 was Comelis van den Bosch de veerman. Hij bleef dat tot 1955. In die tijd is de pont enkele malen verbeterd, onder andere door er een stuurhut op aan te brengen en de motor te verzwaren. In november 1955 heeft A.C. Schreuders het veer overgenomen.

18. Winter 1929. Toen vroor het in februari z6 dat de rivier in enkele dagen dieht zat. Deze foto is genomen vlak nadat er een pad was gemaakt. Dat deed meestal de veerman, geholpen door enkele personen, gewapend met bijl, aks, schop en houweel. Hier begeeft de eerste auto zich op het ijs om de oversteek te wagen. Voordat het zover was had de veerman meestal al enkele dagen gevaarlijke tochten over de rivier gemaakt, tussen aile drijfijs door. Dit werd meestal gedaan door vier personen en een lichte boot, de schietschouw genaamd, waarop men twee flinke palen vastbond, zodat men, naast de boot lop end, zich kon vasthouden aan de uitstekende einden van de palen. Kwam men dan terecht waar men niet meer kon lopen, dan sprong men gauw in de schouwen duwde men de boot verder totdat men weer op vast ijs kwam en hem daar weer optilde om zo, steeds verder, de overkant te bereiken.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek