Cricket in oude ansichten

Cricket in oude ansichten

Auteur
:   J.E. Koch
Gemeente
:  
Provincie
:  
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-2221-4
Pagina's
:   112
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2-3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Cricket in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

15. Ben cricketer moet heel wat oefenen om in vorm te blijven. Gebruikeliik is dat de training van het bowlen en batten gebeurt in "kooien", een met netten afgeschermd stukje speelveld. De netten houden de weggeslagen ba1len tegen. Dat stukje speelveld heet de "pitch". In ons land is het veelal een verhard stuk terrein van vijfentwintig meter lang en twee meter breed, waarover een kokosmat wordt gelegd. In Engeland wordt gewoon op gras gespeeld. Nou ja, aan zo'n graspitch wordt door maaien en rollen de uiterste zorg besteed, want de grond moet mooi vlak zijn. In Nederland lukt het niet om betrouwbare grasp itches te maken, hoe vaak dat ook is geprobeerd. Hier oefenen Nederlandse spelers, die in 1901 op toer in Engeland waren, in de kooien op Crystal Palace te Londen. Het is goed te zien dat op gras wordt gespeeld.

Op de foto staat C. Feith geheellinks toe te kijken. In de linker kooi is de bowler H. van Booven, de batsman is F.J.W. Rincker.

Bij de rechter kooi kijkt E.G.S. Bourlier toe, terwijl J.W.G. Coops bowlt. De batsman in deze kooi is niet te zien; volledigheidshalve wordt vermeld dat dat F. Dubois moet ziin geweest.

16. Ret Amsterdamse Volharding is de club geweest die aan de huidige hoofdklasser VRA de V in de naam heeft geleverd. Volharding speelde van 1891 tot 1914 in de competitie en fuseerde toen met RAP en Amstels tot VRA.

Wie in de cricketgeschiedenis Volharding zegt, zegt Hisgen. De geschiedschrijvers van ons vaderlandse cricket zijn het er over eens dat Hisgen jarenlang op eigen kracht zijn club Volharding in de eerste klas wist te houden en dat niet alleen, maar zijn club tot een geducht tegenstander maakte. In het gedenkboek van de KNCB van 1933 schrijft Van Booven dat hij, op grond van de behaalde ciifers, Hisgen over de jaren 1905-1922 als batsman en als bowler op de eerste plaats zet! En dat in de periode van spelers als Posthuma, Feith, Rincker, Schroder en anderen. Volharding heeft zes kampioenschappen in de eerste klas gehaald. Hisgen, die de biinaam "de Kleine" droeg, om de duidelijke reden dat hij niet groot van stuk was, werd twintig maal in het Nederlands elf tal gekozen. Hij maakte in de drieentwintig seizoenen dat hij actief speelde bijna 6000 runs en veroverde 713 wickets.

Op de foto het elftal van Volharding uit 1904, waarmee het dat jaar ongeslagen kampioen werd. Hisgen maakte dat jaar meer runs dan wie ook en nam de meeste wickets. Een bijzondere all round prestatie!

Staand, van links naar reehts: J.C. Sweys, J. van Son tot Gellieum, B. Brouwer, J.D. Ferman, C. Gerke en J. Schalkwijk.

Zittend, van links naar rechts: W. Gerke, J.R. Hisgen en A. van Renterghem. Zittend op de grond: J. Sillevis en F. Dubois.

17. De vierde Engelse toer van het Nederlandse elftal vond plaats in 1906. De Boerenoorlog was voorbij en het intemationale contact tussen beide land en op cricketgebied floreerde. Posthuma heeft nog altiid geen afstand kunnen doen van zijn strooien hoed en Schroder heeft een baardje laten groeien, dat hij niet meer zal afscheren. Als "Barbarossa" krijgt hij bekendheid door zijn pittige commentaren in het dagblad De Telegraaf. Z6 pittig dat de rechter hem daarvoor enige tijd in de bak zette. Posthuma troostte hem met een brief, waarin hij schreef: "If you hit, hit hard" (als je mept, mep dan hard), een cricket uitdrukking die, toegepast in de journalistiek, wel eens tot onverwachte gevolgen kan leiden.

Grote successen blijven ook op deze toer uit, al slaat het elf tal overal een goed figuur en wint het een wedstrijd te Ramsgate, gespeeld op het buitengoed van de familie Weigall (zie afbeelding 18). Bijgaande foto is gemaakt op het beroemde veld Kennington Oval, waar de "Gents of Holland" speelden tegen de "Gents of Surrey".

Staand, van links naar rechts: F.J.W. Rincker, L. van Gogh, J.e. Schroder, W. van Waveren, J.W.G. Coops, A.A. Diemer Kool en A. van de Poll.

Zittend, van links naar rechts: e. Feith, e.J. Posthuma en H.S. Isbrucker (voorzitter NCB). Zittend op de grond, van links naar rechts: W.H.R. van Manen en J.H. Hisgen.

18. Uit de toer van 1906 in Engeland is nog een foto bewaard gebleven en wel van een wedstrijd in Ramsgate, op het buitengoed van de familie Weigall. Deze familie bracht elftallen op de been die Nederland ook in eigen land kwamen opzoeken. De foto uit 1906 laat ons iets van de sfeer uit ~ie tijd proeven: wat feodaal, wat elitair, ongetwijfeld met veel nadruk op goede omvangsvormen, maar ook een grote gastvrijheid, hartelijkheid en kameraadschap, zoals die op de cricketvelden was (en gelukkig ook nog is) te vinden.

De heer Weiga!1 (met bolhoed) staat tevreden te midden van al zijn gasten; hij moet een flink landgoed hebben bezeten als daar een cricketveld heeft gelegen, met alle accommodatie, waar hij het officiele Nederlandse elftal kon ontvangen. Nederland toonde zich die gastvrijheid waardig door Weigalls elf tal te verslaan in een tweedaagse wedstrijd, op 17 en 18 augustus 1906.

De namen van alle aanwezigen, met enkele uitzonderingen, zijn bewaard gebleven door de zorg van de Nederlandse speler Rincker, uit wiens verzameling deze foto afkomstig is.

Zittend op de grond, van links naar rechts: onbekend, J.H. Hisgen, rev. R.C. Lewis (E), W. van Waveren, L. van Gogh en A. v.d. Poll.

Zittend, van links naar rechts: een onbekende dame, W. Forester (E), F.J.W. Rincker, miss Weigall, C.J. Posthuma, lady Rose, H.S. Isbrucker, A.F. Weigall, C. Feith en een onbekende (halve) dame.

Eerste rij, staand van links naar rechts: umpire, J. Bijleveld, C.P. Goodden (E), W. MacArthur (E), C.J. Groothoff, G.J.V. Weigall, W.G.M. Sarel (E), Mr. Weigall, rev. G. Harries (E), H.A.J. Kessler, A.A. Diemer Kool en W.H.R. van Manen.

Tweede rij, staand van links naar rechts: twee onbekenden (E), maioor Fleming (E), L.G. Collins (E), E.H.V. Weigall (E), Bacon (E), J.C. Schroder, J.W.G. Coops en een onbekende (E).

19. Twee Nederland-Belgie wedstrijden in een jaar en wel in 1907, te Antwerpen op 30 juni en in Den Haag op 28 julio Ook a1 recruteren de Be1gen hun elf tal voor het overgrote dee1 uit Engelsen die in Belgie wonen, de Nederlandse e1ftallen blijken oppermachtig en vegen in beide ontmoetingen de vloer aan met hun tegenstanders. Dat kwam omdat Nederland zijn meest vooraanstaande spelers opstelde, hetgeen pas sinds 1937 voor de wedstrijden tegen Belgie herzien werd en een B-elfta1 het veld in werd gestuurd. Tussen 1905 en 1937 werden, vo1gens de gegevens uit het boek "The Story of Continental Cricket", eenentwintig wedstrijden tussen beide land en gespeeld, waarvan Nederland er vijftien won, drie eindigden onbeslist en drie werden door de Belgen gewonnen.

Belgie kan er op wijzen dat cricket daar eerder is gespeeld dan in ons land. Aan de vooravond van de slag bij Waterloo (in 1815) speelden officieren van het Britse garderegiment een wedstrijd, die door de hertog van Wellington werd bijgewoond. En dat was dertig jaar eerder dan het eerste cricket in Nederland, dat rond 1845 gespeeld schiint te zijn op het internaat Noorthey te Voorschoten.

De foto is van de wedstrijd van 30 juni 1907 in Antwerpen en beide teams staan erop.

Zittend op de grond, van links naar rechts: C. Feith, Joyse (B), L. van Gogh, Franchaud (B) en Hart (B).

Zittend, van links naar rechts: W. van Waveren, A. van Renterghem, C.J. Posthuma en Smith (B). Staand, van links naar rechts: Boyd (B), F.A. van den Abeele, C. Feith sr., Lachapelle (B), F.J.W. Rincker, A.A. Diemer Kool, Kearney (B), Coull (B), Havenith (B), Clayton Scott (B), Vos Visser (B), Buckley (B), McFarlan (B), Peschier (B) en Keates (B).

Staand in de achterste rij, van links naar rechts: Lachapelle jr., C.J. Groothoff, Burnyeat (B), J. Schoemakers, Robinson (B), Ansley (B) en Seeldrayers (B).

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek