Den Bommel in oude ansichten

Den Bommel in oude ansichten

Auteur
:   M. Bakelaar
Gemeente
:   Oostflakkee
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3237-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Den Bommel in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

57. Deze woning is eigendorn van de familie T. den Braber, Molendijk 21 te Den Bommel. In de volksmond wordt dit huis ,,'t Dijkhuis" genoemd. De personen op de foto zijn van links naar reehts:

Corry den Braber, M. den Braber-Borgdorff (overleden 1962), A. Borgdorff-Trommel (overleden 1939) en A. Borgdorff (overleden 1929).

Zu ld z ij d c - Gem d c n Rom'11el - at> h ct <c h o o l

58. Zuidzijde is een buurtschap van Den Bommel. Het is gelegen bij de hoek van de Bommelsedijk en de Tilsedijk. In 1884 werd er een school gesticht die in gebruik werd genomen op 1 maart 1885. Wegens een te gering aantalleerlingen werd deze school reeds voor de tweede wereldoorlog opgeheven. Nu is het een boerderij. Tevens was er in due buurtschap nog een cafe dat het mooie opschrift "Prins van Oranje" droeg, Of die doorluchte naam niet wat van zijn glans verloor toen hij op een uithangbord van een cafe werd geschilderd is niet bekend. Wei is aan te nernen dat het voor ieder burger nuttig en goed was aldaar niet te vaak op audientie te gaan, want wie daar "de prins gesproken had" was voor alle arbeid ongeschikt en onbekwaam. Thans is ook dit cafe verdwenen.

59. Een schoolfoto van al de leerlingen van de lagere school te Zuidzijde, genomen op 13 juli 1923. Van links naar rechts, bovenaan te beginnen: Ant. Kroon, onbekend, onbekend, Jan de Boet, Langeweg, Van Zan ten, Willem van Noord, Ant. Westdijk (met pet), Hen KoppenaaJ, Machiel Osseweijer en Leir Vervloet, dan de heer Westerweel, Adrie Hartog, Jan v.d. Boogert, Adrie van Putten, Kees den Braber, Langeweg, Pipping, Chris Westdijk, Cor van Es, Joh. Mijs Dzn., Adrie J. Mijs Dzn., Hen van Noord, juffrouw Van Hart, Rina Hendriks, onbekend, onbekend, Arendje den Braber, Kee Borstel, Dina Holleman, Marie Mijs Ddr., Marie Holleman, Willempje v.d. Doel, Arend van Noord, Hendriks, nog een Hendriks (tweeling), v.d. Doel, v.d. Doel (heeft gewoond op Blokshuisje), Leuntje Mosselman, Marie van Putten, Marie van Es, onbekend, Neel Kroon, Willempje de Boet, Holleman, Piet Pipping, onbekend, KoppenaaJ (met lei), Pipping, Leen Troost en Gerrit v.d. Boogert.

60. Een sehoolfoto van de vierde, vijfde en zesde klas van de lagere school te Zuidzijde, genomen in 1926. Van links naar rechts, bovenaan te beginnen: Ant. Kroon, A.J. Mijs Dzn., Lier Vervloet, Langeweg, Lier Vervloet, Langeweg, Kees den Braber, A. van Putten, Jan v.d. Boogert, Chris Westdijk, Adrie Hartog, Leen Troost, Gerrit v.d.Boogert, Gonda Westerweel, Koos v.d. Welle, Klaas Vervloet, Barend Mosselman, Ewoud de Boet, Bert v.d. Boogert, Hen van Noord, Rina Hendriks (uit de Tille), Kee Borstel, onbekend, Lena Hendriks, Neel Kroon, Hendriks (tweelingzusje van Lena), Willempje de Boet, Pie Mosselman, Leunie Mosselman, Arendje de Boet, Arendje van Noord, Marie Holleman, de heer Westerweel, het hoofd der school, Jo Westerweel, De Boet, Jozina Vervloet, juffrouw Van Hart, Marie van Es, Marie van Putten en twee onbekenden. Leen Troost en Jozina Vervloet maakten samen de leerlingen uit van heel klas vier! Dus twee leerlingen in .len klas!

61. Deze foto toont u het hele gezelschap van de muziekvereniging "Eendracht Maakt Macht" in Den Bommel en hij is gemaakt in 1935 bij haar eerste concours te Sprang (N.B.). Van links naarrechts, vanaf de bovenste rij: Claar Kievit-van Gelder, mevr. J. van der Sluis, Anna J ongeling-van der Made, J annetje van Gelder-Hamete, mevrouw P. Saarloos, P. Saarloos, Adrianus Bakelaar, Adrianus Fokker, Jan van der Welle, Joh. de Bakker, burgemeester Lemkus, A. Kievit, Ant. Polak (met trom), mevrouw J. v.d. Welle, Jan van Gelder, Jan van der Sluis uit Middelharnis, Marinus de Jong, Jan de Jong, Jac. Hamete, Jan Jongeling, Jan Kievit, Cor van der Made, Leen de Bakker Johzn., Riekus Janse, Abr. Jongeling en A. van Zanten. De heer A. van Zanten is he den als laatste nog steeds actieflid, reeds vanaf de oprichting op 22 november 1934.

--;--

62. De muziekvereniging "E.M.M." te Den Bommel in 1946/47. Van links naar rechts: Jan van Gelder, Jan du Pree, Cor van den Hoek, Simon de Graaff Izn., Jan v.d. Welle, Cor de Graaff, Huib Wolfert (achter het vaandel), Jaap Verseput uit Nieuwe Tonge, Matthijs van Biert, Cor Kornet, Adrianus Zuidijk, Leen Melissant, Willem van Gelder, Adrianus de Wit, Piet Berkenbosch, Hans van der Made, Marinus de Wit, Abr. van der Welle, Bas Hermans, Jan Wolfert, Jac. Hamete, Wim Breeman, A. van Zan ten, Leen Trommel, dirigent Van Baalen uit Nieuwe Tonge, Cor van der Made, Dirk Wolfert en Willem de Graaff.

63. Ter gelegenheid van de uitreiking van de nieuwe uniformen van de muziekvereniging "E.M.M." werd ook een vlag aangeboden in de kleuren blauw-geel, De muzikanten zijn van links naar rechts:

Matthijs van Biert, Jan Zuidijk, Wim Breeman, Ans Trommel, Iz. van Zanten, Abr. van der Welle, Leen Jongeling, Wim van der Mast, Cor Berkenbosch, Marjan Kornet, Cor van den Hoek, Leen Tremmel, Peet Breeman, Wim van Gelder, Wout Hermans, Jan du Pree, Jac. van der Welle, Addy Hoek, Abr. Breeman, Adr. van Zanten, Gerrit Zweres uit Nieuwe Tonge, Nella van Zanten, Jan Zuidijk, Jac. Hamete, Bas Hermans, Willem de Graaff, Abr. van der Welle; met tromrnels: Jan Zuidijk, Nelis Zuidijk, Cor Zuidijk, Machiel van St'Anneland, Cor Kroon, Machiel van den Hoek, Joh. de GraaffWzn. en voor de helft zichtbaar, Jan van Zanten.

64. Het dameszangkoor "Con Anima" en het kinderkoor "De Nachtegaaltjes" uit Den Bommel tijdens een concours te Alphen aan de Rijn in 1953. Hier werd een eerste prijs behaald, Van links naar rechts, bovenaan beginnen: Joop Hermans, Mimi Kornet, mevrouw J. Huizer-Maeloet, mevrouw E. van DijkWitvliet, mevrouw S. Zuidijk-Hotting, Nelly Kornet, de heer Van den Heuvel (dirigent), Jaan Tromrnel, mevrouw L. de Graaff-du Pree, mevrouw J. Hoek-du Pree, mevrouw A. Zuidijk-van Eck, Janny Hermans, Lena de Bakker, Jo van den Heuvel, mevrouw C. Wolfert-de Vos, Janne Kornet, Marijke de Graaff, Jo Huizer, mevrouw P. de Vos-Hotting, Ina van der Veer, Janny van der Sluis, mevrouw H. Kwakernaat-Verweij, Pie van der Veer, Catharien Hobbel, Coby Korvink, Nella van Zanten, Annie van den Hoek, Hilly Huizer, Joke Wolfert, Nely de Vos, Willy Koppenaal, Annie Berkenbosch, Jans du Pree, Kit Breeman, Ma Meyer, Teunie van der Veer, Geert Lodder, Ina van Dijk, Gerry van Dijk, Piet Kornet, Piet du Pree, Addy Mast, Jan van Etten en Gijs Vroegindeweij.

65. Een luchtfoto van Den Bommel in de rampdagen van februari 1953. Het is een opname van de Militaire Luchtvaart Dienst. Op deze foto is duidelijk te zien dat het dorp in twee stukken is verdeeld. Het water heeft het middenstuk er uit gespoeld en hetzelfde gat is ontstaan zoals na het opblazen van de sluis in 1944 door de bezetters. De sluis is in 1946 gerepareerd. Op de foto van het stroomgat, gezien vanuit de haven, ziet men rechts het betonnen eindstuk van de sluis waarin het tableau is aangebracht met de jaartallen 1619-1946. Dit stroomgat is het eerst gedempt, onder leiding van ir. Terluin. Ware dit niet gebeurd, dan lOU het eiland Flakkee minstens een jaar lang onder water hebben gestaan.

66. Den Bommel met het stroomgat in de haven tijdens de rampdagen van februari 1953. Bij velen van ons zal dit beeld weer herinneringen oproepen. In enkele ogenblikken was het dorp in tweeen gedeeld. Het water overspoelde de dijk tussen het cafe van F. v.d, Plaat en de bakkerij van Goemaat, zodat er spoedig een gat ontstond dat bij elke verandering van het getij steeds groter werd en iedere keer een huis meesleurde. De bakkerij van Goemaat is gespaard gebleven, maar aan de andere zijde zijn in het gat de volgende pan den verdwenen: woonhuis en timmermanswerkplaats van de heren T. Mosselman en L. Bakker, het cafe met de woning van F. v.d. Plaat, het woonhuis van de heer Hertsenberg, het postkantoor met de woning van J ac. K wakernaat, het woonhuis van J. J ongeling en het gebouw waarin de verpleegster van het Groene Kruis woonde. Op de foto (links) is de zijgevel van slagerij H. Maan er uit gevallen en rechts zien we de ruine van de woning van J. J ongeling.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek