Eerbeek en Hall in oude ansichten

Eerbeek en Hall in oude ansichten

Auteur
:   B. Derksen en M. Beker
Gemeente
:   Brummen
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0896-6
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Eerbeek en Hall in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

HALL

49. Wij maken een rondwandeling door het dorp Hall in de periode 1900-1930. Ons beginpunt is de Dorpsstraat. In de verte zien we de oude school en links nog net een stukje van het huis van Arie ten Oever. Rechts (met achterdeur) woont de familie Harm v.d. Velde, (daarvoor meester Antvelink). Het huis op de voorgrond is van Hendrik ten Broeke, kleermaker en pensionhouder. Op het weggetje zijn twee kinderen aan het "koe-huûn", de verplichte vrijetijdsbesteding van de jeugd.

De oude school is thans verdwenen; in het huis van Arie ten Oever woont nu zijn zoon Jan. Het huis van Harm v.d, Velde is later geheel verbouwd, doch de fundamenten zijn hetzelfde gebleven; dat is te zien aan de nog altijd scheve stand van het huis. Het huis op de voorgrond wordt nu bewoond door de families Vriezekolk en Gierman. De "den" rechts op de voorgrond staat er nog.

Café ,,'I roede t{erl," t{all

.- .

50. In de Dorpsstraat blijven we eerst even stilstaan voor dorpsherberg "Het Roode Hert". Het meisje met de hond is Mina Bello, dochter van Gerrit Bello, de eigenaar. De twee kleine jongens naast de wagens zijn Gerrit van de Velde en Harm Hogeweij, De mannen naast de paarden zijn Derk Kloppers en Frederik Mulder, dan Gerrit Bello; de man met de fiets is Derk Zegers, het jongetje op de wagen is Gerrit de Weerd. Bij de deur staan Dolf Bello en Gerrit Mulder als soldaat.

Na Berend Put kwam zijn schoonzoon Gerrit Bello in de zaak, daarna diens zoon Dolf, die het geheel na de oorlog veranderd heeft in een modern café-restaurant en een van de grootste dancings uit de omgeving. Thans zwaait de zoon van Dolf, Gerrit Bello, er de scepter.

51. Nu lopen we verder de Dorpsstraat "het zand-grintweggetje" af en komen bij de oude school; menigeen zal hier herinneringen aan bewaren. Je kan zo fijn rondom de school spelen. Hoofdonderwijzers die de laatste eeuw een rol gespeeld hebben in het dorpsleven waren de heren Antvelink, De Pijper, Klêinsmiede en Beeftink. Links zien we het huis van postbode Jan Bello.

De oude school is thans afgebroken; op deze plaats staat nu de Antvelinksbank. Op de nieuwe school, die er al weer vijfenveertig jaar staat, zijn als hoofd aangesteld geweest de heren Grizell, A. Lubberding, H. van Essen en thans E. Brinkhuis. Het huis van Jan Bello staat er nog net zo en wordt bewoond door zijn schoonzoon, Willem Schuite.

52. Op 12 januari 1910 poseren, van links naar rechts, bovenste rij: Betsie Wiegerink, Klaasje ten Broeke, Willem en Drikus Grootherder, Waander Kloppers, Evert Wunderink, Martijn Dieleman, Geurt v.d. Strate en Tinus Bouwmeester. Tweede rij: Martha Bello, Riek Koenders, Trui Holtslag, Helmig van Milligen, Teun Menning, Hendrik van Reen, Hendrik Jansen, Arend Holtslag, Willem Wassink en Roelof Harmsen. Derde rij staand: Hanne Weekholt, Diene en Jan van Reen, Diene Kloppers, Mina Jansen, Rabelink, Stiene Kloppers, Antje Bello, Ab Eggink, Mina Bello, Jan Rabelink, Jenneke Wilbrink, Jan Eggink, Klaas en Derk Holdijk, Derk Leeflang, Aaltje Schut, Derkje Zadelhoff en Toontje Leeflang. Onderste rij, zittend: Hentje Wilbrink, Martha van Milligen, Mina Holtslag, ? Verbeek, onbekend, Jan Welmers, Hendrik Zomer, Hendrikjan Harmsen en Gerritjan Bouwmeester. Onderste vier, liggend: Gerrit Grootherder, Cornelis ter Hoeven, Jan Zadelhoff en Willem Schut. Links: juffrouw Enzerink en juffrouw Rauwerda met twee kinderen Klêinsmiede en rechts meester Klêinsmiede.

DORP, HALL

53. Tien meter verder staan we op het kruispunt van de Zwarteweg, Slatweg en Dorpsstraat, midden in het dorp. Het huis op de achtergrond is van bakker Albert Bello. Enige jaren later is hier een bakkerij bijgebouwd en werd het huis bewoond door Truus en Harm Bello. Fenna is bij haar ouders blijven wonen en dreef het kruidenierswinkeltje. Bij Truus en Harm is nu het postkantoortje gevestigd. De namen van de personen zijn niet met zekerheid vast te stellen.

Nu staat op de plaats van bakkerij en postkantoortje van Bello, kleuterschool "De Bieënkörf". Deze naam is ontleend aan het feit dat de beide Bello's die er woonden, imkers waren. Aan de Slatweg, verderop, zijn enkele huizen bijgebouwd.

54. Wij lopen verder de Zwarteweg in en komen daar Marten Holtslag met zijn paard tegen. Ook dit is in het dorp een bekende figuur; bij de kermis is Marten de spil waar alles om draait; ook het paasvuur houdt hij in ere. Het huis rechts is van Johannes Bello; het is het ouderhuis van: postbode Jan Bello, Anthonie Bello, Gerrit Bello, eigenaar van café "Het Roode Hert" en bakker Albert Bello. Het geslacht Bello komt al honderden jaren voor in Hall.

Het vogelschieten op de kermis, met oude voorladers en loden kogels, geniet nog steeds een grote populariteit in Hall en omgeving. Het huis van Johannes Bello wordt thans al jaren bewoond door de familie Roelof Harrnsen, later tevens door de familie Jan Plant.

55. Hier zien we dan een groep feestvierende kermisklanten, met Jannes Remelink en zijn harmonika, bij café Bello. Jannes en de kermis hebben lange jaren bij elkaar gehoord. De kermis vindt zijn oorsprong in een oud kerkelijk feest, Kerkmis geheten. Van heinde en ver kwamen dan de mensen naar de kerk. Kooplieden zetten hun kraampjes om en bij de kerk, waar dan van alles gekocht kon worden. De Kerkmis is verdwenen en is kermis geworden "het scheelt maar één leter".

Jannes Remelink en zijn harmonika zijn verdwenen; Hall bezit nu een muziekkorps, "D.E.S." genaamd. Deze Hallse muzikanten luisteren nu elk feestelijk gebeuren in het dorp op en zijn niet meer weg te denken. Vroeger ging er bij een feestelijk gebeuren een briefje naar de Hoven bij Zutphen, de tekst daarvan luidde: "Stuur twee mannen met horens naar Hall". Dit is nu niet meer nodig, Hall heeft nu een heel korps mannen en vrouwen met "horens".

56. We lopen nu achterin de Zwarteweg. Hier zien we een man en een vrouw bezig met de roggeoogst. Het huis op de voorgrond is van Derk Kaatman; het tweede huis is van Rieka en Egbhert Bovendorp (broer en zus). Egbhert is boer en hulp besteller van de post in Hall.

Dit gedeelte van de Zwarteweg is niet veel veranderd in de laatste honderd jaar. In het huis van Willem Kaatman hebben later zijn zoon Derk en diens zoon Derk gewoond. Nu wonen er verschillende families in. Het huis van Bovendorp is afgebroken; op deze plaats staat thans het huis van de familie Derk Groot Bocrle,

57. Wanneer we de Zwarteweg uitlopen komen we op de Eerbeekseweg. Het weggetje op de voorgrond gaat naar de Heimeriete; links is de begraafplaats. In 1887 werd het kerkhof bij de kerk gesloten en is deze begraafplaats aangelegd. Tevens is in 1889 een nieuwe grindweg van de kerk tot de Koningsbrug geopend. Het eerste gedeelte (Vosstraat) tot aan de kerk was in 1887 al een grindweg geworden. Als we verder op het kanaal aan wandelen zien we rechts het heideveld met de schaapskooi.

Deze weg is niet zo veel veranderd; het heideveld met de schaapskooi zijn verdwenen, daar zijn nu twee industrieën gevestigd: de Houtbereidingsunie en de machinefabriek Drent. Aan de linkerkant is nog altijd de begraafplaats, alleen de Eerbeekseweg is al jaren geleden omgedoopt in Hallseweg.

58. Aan de Eerbeekseweg staan we nog even stil bij "Het Hallse Huil". De heer De Voss uit Duitsland heeft het laten bouwen. Na enkele jaren kocht de heer Essozier het en heeft het gemoderniseerd. Hij liet tevens twee huizen voor zijn personeel bouwen in de nabijheid van de villa.

In 1933 betrok de heer Van Lennep het huis en zeven jaar later de heer Jansen. Een paar jaar na de oorlog werd het landgoed met de omliggende gronden aangekocht door het NIVON. De naam "Hallse Huil" werd veranderd in "A.B.K.-Huis". Het is nu een zeer druk bezocht natuurvriendentehuis, met een prachtig kampeerterrein dat nog de naam "Het Hallse Hull" draagt. De oppervlakte van het terrein beslaat tien hectare.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek