Eerbeek en Hall in oude ansichten

Eerbeek en Hall in oude ansichten

Auteur
:   B. Derksen en M. Beker
Gemeente
:   Brummen
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0896-6
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Eerbeek en Hall in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

59. Wij vervolgen onze weg en komen aan het kanaal. Hier staan we in gedachten nog even stil bij de "pont". Dit is de jongste foto uit de Hallse collectie, maar we vonden deze wel vermeldenswaardig genoeg. Herman Beumer staat op de pont (boven).

De schepen behoren inmiddels tot de verleden tijd. Voor de brug hoeft niet meer gewacht te worden!

Wij gaan door de Heimeriete de Hogestraat in en zien daar het huis van Hendrik Plagman staan (onder).

De zandweggetjes zijn sinds kort verhard. Op de plaats waar het huis van Hendrik, later ook nog van Antoon Plagman stond, staat nu de kapitale villa van de heer A. de Zeeuw uit Eerbeek.

60. We gaan voorbij de Brummensebrug, naar wasserij Bosman; het personeel staat net buiten. Er zijn een paar mensen die we kennen; met schop, Otto Holdijk, grootvader van de familie Holdijk uit de Kaniestraat; de man met de handen in de zakken is Arie ten Oever, vader van Jan ten Oever. Op de voorste rij: Teuntje Hofman, later gehuwd met Leeflang; de vrouw met de twee kinderen aan de hand is Marie Lankwaren, beter bekend als Marie van Galen. De laatste in de onderste rij is Rika Hofman, de moeder van Gerrie ten Oever (Dorpsstraat).

De wasserij is in 1922 gekocht door de heer Hogeboom, die er een wolververij van maakte. Hij heeft het fabriekje tot na de oorlog beheerd; daarna is het afgebroken.

61. Wij gaan door de Heimeriete terug en komen aan de Hallseweg. Daar komt Evert Wunderderink aan op de kar; naast de kar loopt Leent je Leefiang. Op het land zijn Cornelis sr. en Cornelis jr. ter Hoeven bezig met de roggeoogst. Op de achtergrond zien we de Hallse kerk en het grote "Hoff te Hall" dat vroeger een klooster moet zijn geweest. Rechts staat het wijk huis. Wijkverpleegsters die er gewoond hebben zijn: zuster Geertje en zuster Anna Lacher en haar zuster, tante Lotta.

Het wijkhuis is verbouwd en bewoond door de familie Leefiang. Het wiegende koren aan de linkerkant is thans "omgedoopt" in huizen en gazons. Er staat thans een nieuw wijkgebouw aan de Dorpsstraat.

Dorpstraat, HALL.

62. We hebben paard en wagen voorbij laten gaan en zien Trui Holtslag, dochter van Egbert Holtslag uit de Kikvorsenstraat, met de kruiwagen aankomen. Als men goed kijkt kan men nog net achter het wijkhuis het huis van Tinus Jonkers zien.

Nu kunnen we echter niet meer de gehele weg bewandelen, want deze stille Dorpsstraat, nu Hallseweg genaamd, is een drukke verbindingsweg van Eerbeek naar Zutphen geworden. Aan de rechterkant is de HalIseweg landelijk gebleven; de linkerkant is geheel bebouwd.

63. Hier zien we een groep kinderen van de zondagsschool, die onder leiding staat van dominee en mevrouw Lasschuit, zuster Löcher, Willem Wassink en Peter Wilbrink.

Al deze kinderen van toen zijn her en der vertrokken. maar ze zullen zich zelf nog wel herkennen op dit plaatje. Nu zwaait al ruim veertig jaar Aaltje Gotink de scepter over de zondagschool.

Kerk te Hall.

64. We staan even stil bij een van de oudste monumenten van de Veluwe, de Hallse kerk. Wij lopen naar binnen en zien dat de fresco's en muurschilderingen prachtig bewaard zijn gebleven. Wij kijken naar de familiewapens in het plafond en zien dat ze afkomstig zijn van Van Nassau, Berg, Hoya, Lippe Diepholt, Bronkhorst en vele anderen. De oudheidkundige professor Acquoi te Leiden heeft veel nasporingen omtrent de Hallse kerk gedaan; hij was van oordeel dat Hall één van de oudste en merkwaardigste dorpjes van de Veluwe was. De kerk dateert van de twaalfde eeuwen is gewijd aan de heilige Ludgerus. Omstreeks 1750 was aan de zuidzijde van de kerk een klein gebouwtje opgetrokken dat dienst deed als schoollokaal.

De kerk is nog steeds de trots van het dorp en is dan ook geplaatst op de lijst van monumentenzorg. Ze is pas geheel gerestaureerd.

65. Hier zien we een groepje jonge mannen van de jongelingsvereniging die met een bus haar jaarlijkse uitstapje maakt. Staand van links naar rechts: Drikus Wilbrink, Albert Ruumpol, Antoon Peters, dominee Lasschuit, Gerrit Rennes, chauffeur H. v.d, Velde uit Eerbeek, Kloppers, Gerrit v.d. Velde en Hendrik Jansen (De Haar). Zittend: Wim Holtslag (Kikvorsen straat), Ab Hoetink, Willem Kaatrnan en Koos Hoetink.

De jongelingsvereniging bestaat thans niet meer; andere ontspanningsverenigingen zijn er voor in de plaats gekomen. De bussen waar men tegenwoordig mee reist, zien er wel enigszins anders uit.

Café .,de Bokf'

I-iALL

66. Onze weg vervolgend komen we bij café "De Bok". Ook deze herberg stamt uit een ver verleden. Volgens de ankers die vóór de verbouwing in de voormuur aanwezig waren, zou het huis in 1723 gebouwd zijn. Nu (rond 1915) woont Bart Pannekoek er, die het heeft overgenomen van zijn vader Jan Pannekoek, die het op zijn beurt in 1862 gekocht had van de familie Honders. In 1921 brandde het huis af en werd geheel vernieuwd, behalve de kelders; die zijn hetzelfde gebleven.

In 1929 nam zoon Jan Pannekoek de zaak over (bij de Hallenaren nog wel bekend) en liet haar moderniseren. In 1960 kwam er weer een A1bert Pannekoek in de zaak, de vierde van het geslacht Pannekoek (De Bok, zoals de ingezetenen hen noemen). Het is thans een bloeiende zaak en ver in de omgeving bekend.

67. Na bij "De Bok" een verfrissing te hebben genomen, vervolgen we onze weg en komen bij de mooie pastorie. Deze pastorie is in 1710 gebouwd voor de somma van f 2725,-. Links zien we het catechisatiegebouwtje en op de achtergrond de school en het huis van Jan Bello. Op de voorgrond één van de blokken die gelegd worden voor de wagens, zodat die er omheen moeten rijden, om te diepe sporen te voorkomen.

De pastorie is thans afgebroken. In de tuin zijn drie huizen gebouwd, van de families Zweverink, het wijkhuis en de nieuwe pastorie. Ook het "catechisatie-hok" is vervangen door gebouw "Pniël", dat al weer aan restauratie toe is.

68. Het Hallse zangkoor maakt een uitstapje, uitgedost van top tot teen. Van links naar rechts, op de bovenste rij: Dolf Bello, Derk Wilbrink, Ab Eggink, Jan Bensink, Gerrit Grootherder, Willem Wassink, Frits Bello, Hendrik Jan Harmsen en Arend Vredenberg. Tweede rij: Harm Bello, Derk Holdijk, Drikus Vredenberg en Anton Streppel. Onderste rij: Mies Wunderink, Mietje Bello, Rieki Stegeman, Annc Klein Hulze, Mina Denk, Antje Bello, Diena Harrnsen, Diena Bello en Bertha Wassink.

Zangvereniging "De Eendracht" bestaat al weer tweeënvijftig jaar en dèze kan bogen op een grote populariteit in Hall. De heer Arend Vredenberg die afgebeeld staat op de tweede rij, heeft voor vele zangkoren in de omtrek, ook in Hall, de dirigeerstok gezwaaid en boekte met al zijn koren succes. Ook was hij zevenenveertig jaar organist van de kerk in Hall.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek