Goudswaard in oude ansichten deel 2

Goudswaard in oude ansichten deel 2

Auteur
:   mr.G. Schilperoort
Gemeente
:   Korendijk
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3270-1
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Goudswaard in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

29. In het voorjaar van 1900 zag de hofstede "Nooit Gedacht" er vrijwel net eender uit als nu. Cornelis Hollander was pachter van deze boerderij van 1895 tot zijn overlijden in 1907, waarna zijn weduwe - en nog later zijn zoon Jan Hollander - het bedrijf voortzette. Vanaf 1937 woont de familie Bruijnzeel op "Nooit Gedacht", Van 1864 tot zijn vertrek naar Tinte in 1873 was Bas Weijerse de pachter. Van hem is bekend dat hij een godsdienstig man was die, gezeten bij een greppel, bijbelonderricht gaf aan zijn arbeiders. Op de voorgrond staan Rinus Hollander, Huibje Zwijgers, dienstbode afkomstig van Zuid-Beijerland; Teuntje Benniker, naaister uit Piershil; Lien en Neeltje Hollander, Leuntje Hollander-Barendregt, Nico Hollander, Cornelis Hollander en zijn dochter Katrien Hollander. Koosje, het jongste kind, was ongeveer een jaar oud en zat binnen in de "kakstoel".

Goudswaard, Remise sioorntram

30. Op deze foto uit 1917 staat de stoomtram gereed om te vertrekken. In de loeomotief ziet u Piet Troost en in de deuropening van het voorste rijtuig Fieta Maliepaard. Tussen hen in staat de stoker, Theo Tomerus, en geheel reehts poseert Klaas van der Sluis. Aehter de twee kinderen staat de eondueteur en links van hen twee doehters van Roeus Troost, die vanaf 1903 de dienstwoning aehter de remise bewoonde. Dat de familie Troost niet alleen nauw betrokken was bij het materiaal van de RTM maar ook bij de passagiers heeft de sehrijver dezes - onbewust - ondervonden toen hij in 1955 met zijn moeder op familiebezoek ging. Gewoontegetrouw werd de kinderwagen in de remise gestald en vroeg Jaantje Smoker-Troost hoe laat moeder en kind zouden terugkeren. Toen het zover was zorgde zij - ongevraagd - dat de kruik, gevuld met warm water, in de kinderwagen lag. Zo werd de lange wandeltoeht naar de Oudendijk zonder koude voeten afgelegd.

31. De korenmolen "Wind1ust" is de oudste molen in de Hoeksche Waard. Op een steen aan de zuidkant van de molen is het bouwjaar 1694 vermeld met de initialen van de eerste eigenaar: Bastiaan Arentszn. Lantsert. Rechts van de molen staat de woning van molenaar Piet van der Sluis en op de achtergrond het woonhuis van meester H. van der Bie, onderwijzer aan de openbare lagere school. Op deze ansichtkaart uit 1917 staat J annetje Hoogink, de vrouw van Piet Lagerwerf, bij het hek van haar huis. Voor de molen staan een onbekende vrouw met een kind, Dina Roos en Marie de Jongh.

De nieuwe school

32. Op 1 juli 1909 werd de "School met den Bijbel" in gebruik genom en. In datzelfde jaar werd deze foto gemaakt. Het schoolgebouw heeft 75 jaar lang dienst gedaan. Op 12 september 1984 werd de nieuwe school geopend, die gebouwd is aan de Julianastraat op de plaats waar voorheen de kleuterschool stond. Hoewel er een zekere rivaliteit bestond tussen de christelijke- en de open bare school heeft dat in Goudswaard niet tot excessen geleid. De soepele houding van beide hoofdonderwijzers heeft daar zeker toe bijgedragen. De woning van de hoofdonderwijzer is achtereenvolgens bewoond door A.C. van Winger den, J. van den Berg, J.L. Boone, M. Bos en A.C. Visser. Links van de school zien we het woonhuis van Abraham van Schouwen en het gemeentehuis.

33. Een aantal meisjes van de christelijke school ging op 8 augustus 1917 onder leiding van juffrouw P. de Hoog naar het strand te Oostvoorne. Op de achterste rij ziet u: Trijntje van de Erve, juffrouw P. de Hoog, Jaantje Schelling, Jaantje Settelaar, Maaike Blaak, Koosje Mastenbroek, Jannetje de Jong, Lena Riedijk, Maartje Groen, een zuster van juffrouw De Hoog en Neeltje Blaak. Op de volgende rij zitten: Trijntje Blaak, Jaantje van Kampen, Marie Klein, Cor de Bruin Ldr., Maartje Schelling Hdr., Willempje Andeweg, Greet Snijders, Hannie de Valois, Jaantje van Dienst, Neesje Vermoen, Aaltje Riedijk, Jansje Schelling, Jannetje Riedijk, Maartje Schelling, Pleuntje Jansen, Rijna van der Hoek en Maartje Snijders. Vooraan liggen Sara de Bokx en Neeltje Schelling. De genummerde strandkoetsjes werden gehuurd door vrouwelijke badgasten. De verhuurder reed de koets het water in, waarna de betreffende dame via een deur aan de achterkant ongezien in en uit het water kon komen.

34. Deze schoolfoto is in 1919 gemaakt voor de hoofdingang van de christelijke lagere school. Links zit J. van den Berg, hoofdonderwijzer van 1916 tot 1933, en rechts A. van Bochove, onderwijzer in de periode 1916-1921. Beiden waren zeer bekwame onderwijzers. We zien op de bovenste rij, van links naar rechts: Jaap van Bergeijk, Rook Schelling, Jo van Bergeijk, Bas van der Hoek, Kees de Vos, Adrianus de Vos Czn. en Leen Huijzers. Tweede rij: Neeltje Riedijk, Lena Kimmel, Jaantjede Vos, Kee Kleijn Adr., Stijntje Schelling, Willemijntje van der Hoek en Heindersje Klein. Derde rij: Jannetje Riedijk, Rijna van der Hoek, Neeltje Schelling, Willempje Reedijk, Jaantje van Dienst, Marie Klein, Maartje Kimmel en Krijn Klein. Vierde rij: Aart van der Hoek, Leen en Jaap de Vos, Huib Huijzers, Pietje van Dienst, Coba Huijzers, Rinus en Henk de Vos en Pauw Reedijk. Onderste rij:

Kees Kleijn Azn., Cor en Teun de Vos Czn., Jan Schelling, Piet van der Hoek, Adrianus Riedijk en Leen van Dienst.

Molendyk - Goudswaard

35. Hier zien we de Molendijk zoals die er uitzag in het voorjaar van 1931. Naast het huis van Piet Lagerwerf staat de kar van Bram Veennan, manufacturenhandelaar uit Piershil. Op de dijk zien we Izaak Andeweg met zijn fiets en naast hem Kobus Vennaat, timmennan. Aan de overzijde van de sloot aan de Beneden-Molendijk zien we achtereenvolgens het woonhuis van J. van den Berg; hoofdonderwijzer; de rentenierswoning van Jacobus Sneep en het dubbele woonhuis van Rein van der Bie en diens schoonvader Jan Roos. Thans is op die plaats het garagebedrijfvan de gebroeders Burik gevestigd.

36. De rij bejaarde notebomen aan de Molendijk geniet in de kring van boomkenners landelijke bekendheid. Tussen de vallende bladeren poseerden in 1937 een rij sehooljongens: van links naar reehts Cor van Leenen, een onbekende, Kees Sintmaartensdijk Rzn., een onbekende (aehter hem staat Dingeman Lagerwerf), Henk van der Zwaan, Arie Kramp met de fiets, Piet van der Zwaan, Arie van der Oost, een onbekende en Jan Blok. Frans Villerius staat voor zijn kruidenierswinkel een praatje te maken met veehandelaar Dirk L. Andeweg, terwijl Lijn1je Villerius in de winkeldeur staat. Het lage huis ernaast werd toen bewoond door Bas Versehoor met zijn gezin, later door Klaas de Vos. Geheel reehts staat Aartje Sloof, de vrouw van Jan Roos, in de deuropening van haar snoepwinkel.

37. Gezien het feit dat alle kinderen van deze schoolfoto voor 1 mei 1878 zijn geboren, valt deze te dateren op het schooljaar 1884-1885. Links staat A. van der Zanden, hoofdonderwijzer van 1882 tot 1893. Bovenste rij: Teuna Waleboer, Nellie Mastenbroek (later huishoudster van de burgemeester), Teuntje Dekker, Antje van der Wilt en Teuntje Hagestein (1877-1904). Tweede rij: Dirkje Vermaat, Driek van Belle, Aartje van der Linden, Koosje Visser Kdr., Teuntje den Boer (1875-1911), Teuntje Brand, Adriana Piek, Susanna van 't Zelfde, Maartje Heistek, Anna Heistek (1878-1888) en Maatje van Dijk, Derde rij: Maaike Weeda, Drien van de Erve Kdr., Betje Waleboer en Pietje Kok. Vierde rij: Kees Schelling Pzn., Kobus Vermaat Jzn., Leen Bouman, Dirk Benjert, Jaap van 't Hof, Klaas Klein Jzn., Willem en Arie Reedijk, Lauw Mastenbroek Czn., Engel Achterberg Wzn. en Jan Roos. Vijfde rij: Engel van Kralingen, Teun Veldhoen, Bram Benjert Hzn., Henk Maaskant, Leen Abbenbroek, Jan Visser, Kees van der Hoek, Piet Andeweg Azn., Dries Bouman, Kees Boender en Henk de Jong.

Goudsccaard

Gemeenteschool.

38. De Beneden-Molendijk was in 1903 slechts een smal pad. Rondom de voordeur van het schoolhuis groeide de eerste blauwe clematis van het hele dorp. Meester Maliepaard was een liefhebber van bijzondere bomen en planten. In zijn boomgaard achter de school stonden tientallen verschillende soorten fruitbomen: peren; appels, pruimen, kroosjes enzovoort. Dirk Roos, de tuinman (hij staat op de voorgrond, leunend tegen het hek), kende aIle soortnamen uit het hoofd. De eerste twee huizen aan het Padje werden in die tijd bewoond door Toon Vermaat en Janus Heistek met zijn zuster Jobje. Op de achtergrond ziet u achtereenvolgens het woonhuis van meester Hendrik van der Bie, de in 1899 gebouwde woning van Hannes Kimmel en de schuur van Leen van Nugteren.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek