Hatert, Hees en Neerbosch in oude ansichten deel 2

Hatert, Hees en Neerbosch in oude ansichten deel 2

Auteur
:   V.A.M.M. Uijen
Gemeente
:   Nijmegen
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0298-8
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Hatert, Hees en Neerbosch in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

49. Een van de meest aantrekkelijke aspecten van het voormalige Hees was dat men afwisselend boerenwoningen, grote herenhuizen en riante villa's naast elkaar of niet ver van elkaar kon zien staan. Ook "Home 8weet Home" was een van die villa's. Het was de eerste woning die men tegenkwam als men van "De Plak", richting kerk, langs de akkers van de "zusters" liep. Rond 1920 werd de villa bewoond door de familie Albers. Op het balkon staan Annie (midden) en Dora Albers (rechts). In de deuropening de weduwe De Man-Albers; op de voorgrond de heer Van Lingen (met baard) en naast hem de heer H. Albers. Toen in 1942 een luchtdrukbom op de kern van Hees viel, werd ook deze villa verwoest en verdween daarmee uit het dorpsbeeld.

50. Op 14 november 1914 ging de wens van de jeugd in Hees en Neerbosch in vervulling: er werd een heuse voetbalclub opgericht en wel onder de naam "Blauw-Wit". Dit heuglijke feit werd uitbundig gevierd en hoewel het elftal blijkbaar niet geheel compleet was, moest de officiële start van de club natuurlijk vastgelegd worden. Hierboven het (al1er)eerste elftal (of achttal?). Tot op de dag van vandaag is "Blauw-Wit" een vereniging met reputatie. De club heeft vele ups en downs gekend. Na eerst dus in rooms-katholiek verband gespeeld te hebben, werd er gevoetbald in KNVB-verband; eerst in de onderafdeling Nijmegen, daarna in de 4e klasse van diezelfde KNVB en via de 3e klasse bereikte men zelfs de 2e klasse. In 1979 degradeerde het eerste elftal weer naar de 3e klasse. Op bovenstaande foto, op de voorste rij: Janus Hom bergen, Jan Lelieveld, Jan Melsen, Hendrik Vermeer, Evert van Cleef, Jan Lelieveld, Marinus Jansen en Wim van Cleef Zittend: Tinus Teuwissen, de heer Wijdeveld (onderwijzer), pater Welter (aalmoezenier), de heer Van Lingen, Theo Heymans en Doms Hutting. Staande onder anderen: Theo Brink en Piet van Son.

51. De scheiding tussen Hees en Neerbosch, ofwel de overgang van Hees naar Neerbosch, werd van oudsher gevormd door de Kloosterlaan, de huidige Dennenstraat, welke de verbinding vormde tussen de Graafseweg en de Jonkerstraat, alwaar men zich dan in de gemeente Weurt bevond, namelijk bij de Emmahoeve. Door de aanleg van het Maas-Waalkanaal ontstond de situatie zoals men die heden ten dage kent. Een gedeelte van de Kloosterlaan kreeg later de naam Dr. de Blécourtstraat. In 1935 bood de Kloosterlaan, toen al Dennenstraat geheten, met zijn zandweg en rijen bomen, nog een rustieke aanblik.

52. Nadat huize "De Witte Poort", een van de grote buitenverblijven van Neerbosch, was afgebroken, verrees op dezelfde plaats het Dominicuscollege, dat in 1927 in gebruik werd genomen. "Eindpunt Witte Poort" van de elektrische tram ontleende deze naam aan het voormalige herenhuis. Bovenstaande ansicht uit 1935 toont lijn 3, startklaar voor de "reis" naar de stad.

53. Het lager onderwijs voor meisjes werd tientallen jaren lang volledig verzorgd door de zusters dominicanessen en wel in de school welke zich direct naast het klooster aan de Dennenstraat bevond. Een niet alledaags gebeuren in 1927 was de komst van de fotograaf op school Hierboven zien we, op de eerste rij: Truus Tromp, Nellie Ruhl en Mientje Wellen. Op de tweede rij: Mientje Thoonsen, Marietje Voss, Doortje Voss, Dori van Sambeek, Nellie Giepmans, Kellendonk, Marie Berns, Anna Derks, Anna Jansen-Daalen en Rika van Munster. Op de derde rij: Mies Jansen, Miem Theeuwsen, Marie van Munster, Lies Fontein, Lientje Nuy, Corrie van Maasakker, Til Jacobs en Net Albers. Op de vierde rij: Bertha de Zwart, Lies de Groot, Nel Arnoldussen, Truus Nicolasen, Annie Raafs, Mientje Leenders, Betsie Jacobs, Doortje Albers, Rieka Thijssen en Marietje Peters. Op de vijfde rij: Anna Thijssen, Sien Schamp en Dien Jansen. Tegen de muur: Dien Thomassen, Marie Fleuren, Sjaan van Perlo, Doortje Peters, Marie Theunissen, Bertha Kniest en Anna Rossen. De onderwijzeres was juffrouw Peters.

54. Bij iedere kerk hoorde het kerkkoor en dáárbij hoorde het jaarlijkse "avondje" dat de pastoor aan de heren, die "pro Deo" hun beste krachten gaven, per traditie verschuldigd was. De zangers op hun beurt organiseerden dan nog eens eenmaal per jaar "een dagje uit". Omstreeks 1920 bestond het uitstapje uit een tocht naar de Belgische Ardennen, voor die tijd een hele reis en belevenis. In de voor één dag gehuurde limousine togen mee, van links naar rechts: de zoon van directeur Peters, Jan Pansier, Frans Brink, E. Hombergen, een onbekende zanger, G. Dinnessen, pastoor Geveling, A. Hombergen, Jozef van Raaij, de organist A. Nijenhuis en staande de chauffeur, die het gezelschap ook weer veilig thuis wist te brengen.

55. "Neerbosch-Oost" is een begrip dat een vijftiental jaren geleden nog niemand in het Schependom kende. Waar nu de rijen woningen en hoge flats oprijzen, lag eertijds een rustig landbouwgebied, waarin hier en daar een boerenwoning stond. Achter het "Slotje" in Neerbosch, ofwel aan het Binnenpad, dat langs café "De Zon" dit deel van het dorp met de Dennenstraat verbond, stond deze boerderij van de familie Fleuren. Bij de "deeldeur" staat grootvader H. Aalbersen. Op de voorgrond bekijkt (circa 1917) de heer J. Fleuren de verrichtingen van de jeugdige W. Fleuren, de laatste eigenaar. De boerderij moest in 1974 plaats maken voor de nieuwe wijk Neerbosch-Oost.

56. Het moet wel een mooie zomerse dag geweest zijn toen de familie Fleuren "van het Binnenpad" in 1917 op de foto gezet werd vóór de boerderij. Kennelijk zijn de meubels uit de "mooie kamer" naar buiten gebracht! We zien hierboven J. Fleuren met zijn dochter Marie "op de slip". Naast hen grootmoeder W. Aalbers-Fleuren en H. Aalbers, terwijl moeder Grada Fleuren-Aalbers zich over haar zoon Wim ontfermt

57. Niet alleen Hees was een smederij rijk, ook Neerbosch kende een eigen smid en wel aan de St-Agnetenweg, naast het gebouw waarin nu de "Boerenbond" gevestigd is. De oude smederij is nu in handen van de familie Peters, die er een bloeiende zaak drijft in allerlei artikelen, zoals zaden, kunstmest, land- en tuinbouwbenodigdheden en dergelijke. In 1933 was het pand nog eigendom van de smid Jan Derks (links). Naast hem Jan Haerkens.

58. De Dorpsstraat in Neerbosch, nu een straat met druk verkeer, waar men zich nog nauwelijks in een dorp waant, vormde indertijd de verbinding tussen de Dennenstraat (de huidige Dr. de Blécourtstraat) en de Graafseweg (later Teersdijk geheten), nabij het viaduct op de grens met Hatert. Na de aanleg van het Maas-Waalkanaal eindigde de Dorpsstraat bij het kanaal Het aan de westzijde gelegen gedeelte van de straat kreeg de naam St.-Agnetenweg. In 1905 kende men dus nog de oude situatie. Op de foto, waar we in de richting van Hees kijken, staat rechts het café annex bakkerij en kruidenierszaak van G. Tromp.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek