Hummelo en Keppel in oude ansichten deel 2

Hummelo en Keppel in oude ansichten deel 2

Auteur
:   H.E. Schreurs - Rooyakker
Gemeente
:   Hummelo en Keppel
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0326-8
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Hummelo en Keppel in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

INLEIDING

In navolging van dr. Westerbeek van Eerten, die het eerste deeltje "Hummelo en Keppel in oude ansichten" samenstelde, hebben wij de taak op ons genomen dit tweede deeltje samen te stellen.

Daartoe hebben wij aan de hand van oude kaarten en foto's een denkbeeldige wandeling door onze gemeente gemaakt, om op deze wijze een indruk te krijgen hoe het er vroeger uitzag in Laag-Keppel, Hummelo, Hoog-Keppel en Drempt. Met ons zult u kunnen vaststellen dat er soms heel veel is veranderd en op bepaalde plaatsen gelukkig heel weinig.

Oude kaarten kunnen ons veel vertellen over vroeger, over straten en wegen, over huizen en kastelen, maar niet altijd over de oude gebruiken. Bijvoorbeeld dat de boerenbruid vroeger een versierde bruidskoe meekreeg als huwelijksgeschenk en dat de dominee een "mestvisite" hield als dank voor de kar mest, die de boeren eens per jaar brachten voor tuingebruik. Dit zijn er maar een paar, maar zo zijn er talloze al of niet in het vergeetboek geraakte gebruiken. Sommige van die gebruiken kwamen we toch nog tegen op foto's en daar hebben we dan dankbaar gebruik van gemaakt om met de ansichtkaarten u een beeld te geven van de

werkwijze en levensgewoonte van de bevolking uit de jaren van circa 1900 tot 1940.

Wat natuurschoon betreft zijn we in onze mooie gemeente rijk gezegend, want zowel op de landgoederen "Enghuizen", "Keppel" en "UIen pas" staan eeuwenoude eike- en beukebomen, zodat het wel lijkt of de regels van ons Gelders volkslied: "Waar kastelen statig rijzen, rondom park en bos omringd" hier zouden zijn geschreven.

Gaarne dragen wij "Hummelo en Keppel in oude ansichten deel 2" op aan alle vrienden-verzamelaars en danken een ieder die ons fotomateriaal ter beschikking stelde of ons inlichtingen verstrekte.

Voor de ingezetenen en oud-ingezetenen van onze gemeente citeren wij tot slot enkele regels uit het lied "Het Ouderhuisje" van de heer J.H. Janssen uit Doesburg, hopend dat dit weergeeft wat ons er toe heeft gebracht om dit boekje samen te stellen.

Al is 't maar een klein plekje waar eens uw wieg op stond, toch zal men nooit vergeten

wat men daar ondervond.

1. We beginnen onze wandeling door de gemeente Hummelo en Keppel aan de grens met de gemeente Doetinchem. Daar stond omstreeks de eeuwwisseling aan de rijksweg een tolhuis, waar men tol moest betalen als men wilde passeren. Later werd het een halte van de stoomtram. In die tijd werd het huis bewoond door de familie Boshart. Vader Huib zat dikwijls op een bank onder de veranda voor zijn woning. Op de foto poseert hij hier met zijn hele gezin. Het tolhuis is al lang verdwenen en ook de grote villa "Groot Zande", die er tegenover stond, is inmiddels jammer genoeg gesloopt. De tekst en vooral de datum van deze ansichtkaart bereiden ons reeds voor op het volgende plaatje; de eerste dinsdag in september betekende immers voor alle Keppelaren: volksfeest.

2. De kleine schutterij ging altijd een dag voor 't grote volksfeest op stap. In complete optocht, zoals hier op deze foto is te zien. De kleine bielemannen voorop, dan de vaandelzwaaiers en daarna de piekendragers. Zo ging men in optocht door de straten en daarna werd er geschoten met een windbuks en de winnaar van de schutters mocht zich koning noemen. Hij koos zich een koningin, waarna ze samen hun prijzen in ontvangst gingen nemen. Het jongetje voorop is Daan Horst en de bieleman is Jan Ring. De begeleiders zijn meester Zeevalking en de heer Weijkamp van de feestcommissie. De vaandelslager is Jan Greven, naast hem zien we Derk Maandag en achter hen Gert Klotz en Jan Veltink. Het bloemenmeisje is Willemien Berendsen.

3. Dit zijn de heren organisatoren van het volksfeest te Laag-Keppel. Deze mensen zorgden dat het vogelschieten, het ringrijden, de gondelvaart en verdere vermakelijkheden zonder moeilijkheden verliepen. Van links naar rechts, staande: de heren Jacobs, E. Jansen (van de stalhouderij) en A. Groot Roessink. Zittend de heren: Klokman, burgemeester Cordes en Weijkamp. Wat jammer dat de mode is veranderd, want oranje sjerpen en rood-wit-blauwe strikjes ziet men tegenwoordig niet meer. Toch stond het wel erg feestelijk, vindt u niet?

4. Deze foto geeft een overzicht van het kermisterrein en het stuk Oude IJssel waarop 's avonds de gondelvaart als een sprookje voorbij trok. Ditmaal was er overdag ook een gondelvaart gecreƫerd vanwege het oogstfeest. Want de oorsprong van het kermisgebeuren ligt in het oogstfeest en dat is in 1925 uitbundig gevierd, ondanks de regen die er viel. Op de achtergrond kan men de rood-wit-blauwe paal zien staan met daarop de vogel, die de andere morgen moest worden afgeschoten. De heer Van de Ven, die naar aanleiding van dit oogstfeest in 1925 zijn boekje "Kermisviering in Hummelo en LaagKeppel" heeft geschreven, prijst hierin de feestcommissie vogelschieten en kermis naar de eeuwenoude Achterhoekse trant. Wat jammer toch is het dat al dit kermisgedoe, van draaimolen tot palingkraam toe, niet meer bestaat.

5. Met de opheffing van de Keppelse kapel was het ook met de kermis gedaan. Doch dit was niet alleen de oorzaak, want omdat de boerenbevolking steeds meer overging op mechanisatie, ontbraken steeds meer paarden voor de optocht en het ringsteken. Toen ook nog de brug verdween, was de gondelvaart niet meer mogelijk en dit was dan ook wel een van de voornaamste reden waarom er werd besloten de Keppelse kermis niet meer te vieren. Dit is natuurlijk wel erg jammer voor de inwoners van LaagKeppel, maar zij kunnen nog wel terecht bij de andere kerkdorpen van onze gemeente. Want in Drempt, Hoog-Keppel en Hummelo wordt nog ieder jaar volop kermis ofte wel volksfeest gevierd.

6. Een mooie zomeravond, maanlicht, een prachtig majestueus kasteel op de achtergrond, een muziekkorps dat op een vlot op het water zachte, romantische muziek speelt. Dit zijn de gegevens voor een nieuw sprookje. En ja hoor, een hese stoomstoot van een sleepboot je kondigt het aan. Daar komt het sprookje aan. Soms wel tien gondels achter elkaar glijden aan ons voorbij. De fantasie van de dorpsbewoners is omgezet in gondels. Allerlei onderwerpen werden uitgebeeld, soms sprookjes en ook wel actuele onderwerpen kwamen te pas in het spel van de duizenden waxinelichtjes. Wat was men druk geweest, maanden van te voren was men avond aan avond bezig geweest met zagen, timmeren en schilderen om het allermooiste van het volksfeest te showen voor duizenden bezoekers.

7. Deze foto is van B. Weenink, die zijn loopbaan als bieleman in Laag-Keppel is begonnen en die later in Hoog-Keppel heeft voortgezet. Over de functie of de bedoeling van de bieleman bestaan meer meningen. In ieder geval waren zij "wegbereiders"; met hun bijlen en zagen moesten zij de versperringen opruimen die vroeger mogelijk door vijanden van hun kasteelheer op zijn weg waren geworpen. In de kermisoptocht, waarin zij voorop liepen, bestond zo'n versperring uit een paaltje, door de bewoners neergezet en versierd met aspergegroen en bloemen. "Bei", zoals iedereen Weenink kende, werd geassisteerd door de heren J.W. Peters en H. Jacobs, die ook hun taak goed verstonden. Bei Weenink werd door de heer Van de Ven in zijn boek "Kermisviering in Hummelo en LaagKeppel" betiteld als de beste bieleman van de Achterhoek.

8. Hier is nog een plaatje van het oogstfeest Chris Buunk laat hier zien hoe het wannen van het graan gebeurde. Het kaf moest van het koren worden gescheiden nadat het met de vlegel was gedorst. Het jongetje op de foto is onze huidige wethouder Herman Buunk met zijn zusje Henna. Links achter kijkt mevrouw Besselink met een fles en een glaasje toe totdat het werk is geklaard, om dan de ijverige wanner een slokje aan te bieden. De heer Lijftogt wacht reeds met een jute zak om daarin het koren te verzamelen. Dit tafereeltje speelt zich af op het plein voor het kasteel "Keppel", waar het eindpunt van de optocht was. Nadat de familie Van Pallandt vaandelhulde was gebracht, deelde de baron de prijzen uit, waarna een ieder zich naar het kermis terrein begaf om het feest verder te vieren.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek