Jisp en Spijkerboor in oude ansichten deel 2

Jisp en Spijkerboor in oude ansichten deel 2

Auteur
:   J. Klopper en Bob Dekker
Gemeente
:   Wormerland
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-5676-9
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Jisp en Spijkerboor in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

9. De oude bakkerij op het Weiver , gebouwd in 1627. Hoeveel "tweeback" (scheepsbeschuit) zal hierin gebakken zijn? De (zeil-) zeevaart was reeds in volle gang. Men zeilde reeds in 1495 vanuit lisp, via de Noordkaap, naar onder andere Archangel (haven aan de Witte Zee aan de rivier de Dwina), La Rochelle (aan de Franse Westkust) en zowel naar het Oost- als Middellandsezeegebied. De haringvangst was reeds in de 14e eeuw begonnen en de walvisvangst kwam opzetten. Was de eerste bakker in deze bakkerij een van de vier bakkers die de Middelmolen bouwde en zodoende verzekerd was van voldoende meel? (Dit in verband met de stijfselindustrie en lijmkokerijen, die ontzettend veel "taru" nodig hadden voor hun produktie). Op de foto van v66r 1914 staat op het walletje bakker Rond, die de bakkerij van de toenmalige eigenaar, bakker De Goede, huurde en die in dat jaar een nieuwe bakkerij liet bouwen voor f 2974,- door P. Klopper Jz. Rond het jaar 1935 kwam de familie C. Hoogmoed-Langenberg de zaak voortzetten tot 1953. Toen werd de bakkerij een woonhuis dat nu wordt bewoond door zoon Leendert Hoogmoed met zijn vrouw en kind.

10. Foto uit 1927: het einde van 't Wuijver of Franse Pad. In het meest rechtse huisje (eigendom van de Diaconie) woonde rond het jaar 1900 P. van Saane, daarna de weduwe Graftdijk, later haar dochter Nel, die met Jaap Wester was getrouwd. Daarna kocht de farnilie M. van SpJunter-Praag de woning en zij verkochten het in 1970 aan de familie H. Veken, die het onlangs verkocht aan de heer Koelemeijer. Links van dit pand staat het huisje waarin Bruins woonde en Klaas Kat, getrouwd met Anna Becker (Did). Diens broer Janus Kat woonde aan de Dorpsstraat en was getrouwd met een zuster van Anna Becker. Op de aehtergrond kijkcn we tegen cafe De Lepelaar aan, dat men aan het bouwen is. De steigers staan er nog.

11. P .H. Waijboer bovenop zijn T-Ford: de eerste vrachtwagen in Jisp in 1928. De aardappelmanden puilen haast uit de auto. Bovenop staan de boerenkoolkisten en de zakken (met gaatjes) voor de komkommers of augurken. Van links naar rechts: Jo Daane, de krantenjongen met het Nieuws van de Dag; (Gunter Korrisma?), een Duits jongetje dat te logeren was bij Klaas Kat, die getrouwd was met een Duitse vrouw, Anna Becker, uit Essen. (Of bij Adrianus -Janus- Kat die in de Dorpsstraat woonde en met een zuster van Anna Becker was getrouwd. Ze woonden in het huisje waar in 1929 Hendrik Bruins in zou komen.) Op die plaats staat nu het huis van de familie Joh. Hartog, Weiver 46. Daarnaast Siem Beunder en met de mand Klaas Slooten, die daar als kind al veel hielp en er na zijn ambachtsschooltijd tot aan zijn diensttijd zou werken. (Klaas moest voor zijn nummer in dienst en raakte via Engeland naar Ceylon, waarvandaan hij in 1946 terugkeerde.)

12. Cafe De Lepelaar werd in 1927 gebouwd (bouwvergunning 14 juli) voor de familie Pieter Fontijn-Heijn. De zaal, rechts, werd er later aangebouwd en officieel geopend op 11 juli 1931. De familie Fontijn heeft de zaak gerund tot omstreeks 1960. Momenteel is het een schitterend Dorpshuis en het heet nog steeds De Lepelaar, naar het Jispse gemeentewapen. Links het huis van de familie P.H. Waijboer , grocntcgrossier. De fiets van post bode Kramer of Manus Koelemijer staat tegen de voorgevel.

13. Op een mooie zomerdag omstreeks 1942 op de bank, uitkijkend over het Zwet. Van links naar rechts:

Gerrit de Haan, Jan Boon, gedeeltelijk net zichtbaar Theun Hoogmoed, Geesje Bunsrna, Jan Klapper Jbz., Piet Witkamp, daarachter Jaap Slooten Kz., Dick Wezel Nz., Grietje de Haan, Piet Muts, Aagje de Haan, Cees Bronkhorst (was bij W. v.d. Laan in huis), Wim Muts, Kees Sluis, Alie Nanne en Gre van Saane. Zittend: Aafje Bakker, Maartje Klapper, Grietje Hartog, Annie Praag Pd., Guda Klopper, Mientje Boon Td., Gerda Meijer Cd., Annie Wezel Jd. en Mientje Witkamp. Geheel rechts Klaas Kwadijk Jzn.

.-------r--------------------~----------

14. De Zwettertil, hier nog als oude draaibrug. Daarvoor was het een wipbrug. De huidige vaste betonbrug werd in 1935 gebouwd. De brug werd voor het eerst genoemd in 1612. Waarschijnlijk is hij wel twee eeuwen ouder. Misschien was het destijds een vlonder, want "til" betekent plankendek of zoldering. Op de voorgrand Piet Praag in zijn jol. Daarnaast de omheinde opslagplaats van Abraham Pel, daarna van de firma Klopper.

15. Foto uit 1927, vier jaar voordat de houten boerderij van Praag in 1931 in vlammen op zou gaan. Daarna werd begonnen met de bouw van een nieuwe (zie volgende foto). Dit is een historisch plekje. V66r 1586 stond hier al meelmolen de Zwedt- of de Westermolen. In 1619 werd ereen nieuwe gebouwd, die in de nacht van 19 december 1660 omver is gewaaid. Daarna werd er ecn traankokerij op gebouwd en een speelhuis met bleekveld. Beide werden op 1 juni 1758 gekocht door de erven O. Timmer. Rechts de schuur van Pieter Waijboer. Op 4 september 1877 kocht Waijboer het oostelijke gedeelte gemeente-erf sectie O. no. 520, groot 6 a. 50 ca. voor f 75,- en transportkosten om daar een pakhuis te bouwen met daaraan een aanlegplaats voor zijn vaartuig. Later werd het de aardappelschuur van Hendrik Mulder, die met een zus van Pieter was getrouwd. Daarna kochten de gebroeders Klopper deze schuur als timmerschuur.

16. In 1932 werd de nieuwe boerderij van P. Praag gebouwd. Deze deed hem over aan zoon Jan en deze op zijn beurt weer aan zijn zoon Piet. De ijsbaan ligt klaar voor de wedstrijd, die de eerstvolgende zaterdag zou worden verreden. De finishhokjes staan voor de timmerschuur klaar am naar hun plaats aan het einde van de baan te worden gegleden. Links een gedeelte van het walhuisje, met de mansardekap, dat achter het huis stond van de weduwe Lof, die manufacturen verkocht.

17. Eeuwenlang beoefende men in Jisp de grote visserij (binnen- en zeevisserij). En ongeveer een eeuw lang de kleine visserij (walvisvangst). Op deze foto (even na de oorlog) een van de overgebleven beroeps(binnen)vissers Jan Bark. In 1455liepen er zestien .Jiaringbuijssen" van de Jisper werven en zeventien "coopvaardie"schepen. Reeds in 1480 bezat Jisp een haringvloot van dertig .Jniijssen". Deze werd in 1488 door jonker Frans van Breederode verbrand in de Maasmonding van de Nieuwe haven te Rotterdam, waar ze voor anker lag. In 1650 had Jisp weer een vloot van zestig .Jraringbuijssen''.

18. Gezicht ap het haventje van lisp, waar vroeger het "Jisper Hoeft" was, waar de veerboten af en aan voeren, bijna overaJnaar toe. Botenhuis Diana van de firma Nool zien we in het midden van de toto, met daarnaast het walhuisje. De omheinde opslagruirnte van de Gebr. Klapper is verdwenen. Rechts Jigt een drijvend (tach ergens verankerd) nest met een broedende rneerkoet. Dit kornmctje , waar de meerkoet broedde , is gedempt.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek