Kamperland in oude ansichten deel 1

Kamperland in oude ansichten deel 1

Auteur
:   C.P. Pols
Gemeente
:   Noord-Beveland
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3211-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kamperland in oude ansichten deel 1'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

9. Een foto van de leerlingen van de openbare lagere school omstreeks 1920. Zittend op de knieen van links naar rechts: Corrie Verburg, Truitje Luyk, Nellie Luyk, Lou Verburg, onbekend, Betje Goudswaard, onbekend, Tona Die1eman, Pietje Koole, Keetje Dieleman, Neeltje de Regt, Janna de Waard, Tannetje Mullie, onbekend, Janna de Bruine, ? Koster, Dirkje de Mul, onbekend, Marie Versluis en Lena Versluis. Staande: Dirkje de Regt, Mie de Regt, Marie de Moor, Marie Reijnhoudt, Kaatje Flikweert, Janna Bierens, Jans Reijnhoudt, Mina Huiszoon, Lies Oele, Jannie v.d. Vreugde, Jo v.d. Vreugde, Truus Luyk, Maria Versluis, Sane de Waard, Nele Leendertse, Marie Verburg, Maatje Kastelein, Tannetje Koo1e, Kaatje de Mol, Jaan Westerweele, Aartje de Vos, Lee Nelisse, Pietje Wilderom en Kee de Bruine. Hoofd van de school was in die tijd meester Vos.

10. Geen Ajax of Feijenoord maar gewoon de voetbalvereniging K.V.V. "Rood-Wit" uit Kamperland in de jaren dertig. Geweldig, wat een club was datI De foto werd destijds in Lewedorp gemaakt en natuurlijk herkennen we al deze voetballers op een prik. Staande van links naar reehts: Jan van de Vreugde, Piet Zwerner, Roek Tonsbeek, Hannes de Smit, Jan de Visser en Piet Bouterse. Zittend van links naar reehts: Levien Koole, Ko Zwemer, Thomas Koole, Wullem Zwemer, Jaap Luyk en Adriaan Koole.

11. De korfbalsport op Noord-Beveland - in vroeger jaren in heel Zeeland erg populair - is helemaal verdwenen en toch is er een tijd geweest dat elk dorp een eigen twaalftal op de been kon brengen. In Kamperland werd op 10 juni 1939 in het ontspanningslokaal van de openbare lagere school een oprichtingsvergadering gehouden. Deze vergadering stond onder leiding van M.J. van Breda uit Colijnsplaat. Aanvankelijk gaven zich vijftien personen als lid op, acht meisjes en zeven jongens. Men verkreeg spoedig aansluiting bij de "Zeeuwse Korfbal Bond" (Z.K.B.) en de korfballers(sters) gingen enthousiast van start. Het eerste bestuur bestond uit Simon J. van Langeraad (voorzitter), Saar. L. van Splunter, Marie C. Reijnhoudt (secretaresse), M. Meulenberg en Koos Klompe. De naam van de vereniging was "D.O.S.". Hier ziet u een incompleet team van "D.O.S." aan het begin van de tweede wereldoorlog. De heren zijn van links naar rechts: Ko Mol, Maris Meulenberg, Wirn Wisse, Simon van Langeraad en Jan Wisse. De dames: Sien Remijnse, Marie Reijnhoudt, Jannie Markusse, Marie Meulenberg, Jannie van Langeraad en Marie Remijnse.

12. De knapenvereniging "Obadja" in de jaren twintig. De meeste jongens waren nog wel te herkennen. Wie er allemaal wel opstaan? Flip Flipse, Wouter van der Weele, Pieter Verburg, Cornelis de Bruine, Leendert Reijnhoudt, Adriaan Flipse, Willem de Smit, Johannes Verburg (leider), Marinus Verburg, Marinus Filius, Paul de Smit, Jacobus Zwemer, Adrie Clement, Hendrik de Looff, Jeremias Filius, Jaap Jille, Adriaan Filius, Govert Leendertse, Cornelis Zwemer, Pieter Lamain, Dirk Poortvliet, Jacobus Koster, Pieter Leendertse, Marinus Verburg en Jan Verburg. Wat een serieuze jongens!

13. Een bijzonder mooie foto van de Kamperlandse meisjesvereniging "Mirjam". Hier komen de namen van de meisjes die op de foto voorkomen. Geen volgorde deze keer, er blijft dus nog wat te zoeken over. Saar Leendertse, Maatje Leendertse, Mie Zwemer, Maria Versluis, Pietje Leendertse, Marie Verburg, Maatje Westerweele, Pie Klap, Saar Verburg (leidster), Anna Leendertse, Tona Goulooze, Lena Koole, Jaan Koster, Susan Versluis, Mina de Smit, Lena Heelhoed, Susan Koster, Martina Clement, Koos Goulooze en Janna Bouterse.

Kamperland Veerweg

14. We staan nu aan het begin van de Veerweg (1909) en zo te zien was het hier heel wat rustiger dan tegenwoordig .. Geheel rechts ziet u de woning en bakkerij van De Kam, vanouds als zodanig in Kamperland bekend. Links ziet u nog een klein stukje van cafe "Nimrod", waar III die tijd kastelein Bram Bierens de scepter zwaaide. Later werd M. van Splunter hier cafehouder en tegenwoordig treffen we er C. Beeke aan. Er was nog geen bestrating, geen verlichting, geen telefoonpalen en zelfs de muziektent ontbreekt. Wat er wel was: Iandelijke rust en gemoedelijkheid.

15. Een "vaete" was vroeger in Zeeland een openbare waterput, vlakbij of in het dorp, dienende als drinkput voor het vee en als brandput. Vooral in diverse dorpen op Zuid-Beveland zijn nog van deze .vaetes" aanwezig, dikwijls als dorpsvijver met groen er omheen. Ook Kamperland had zijn "durpsvaete". Op deze foto, van v66r 1920, was deze nog lang niet gedempt en in cafe "Nimrod" (rechts) woonde toen Bram Bierens. Als de reizigers van de firma Boasson & Brouwenaar v.d, Kamer op hun tochten Noord-Beveland bezochten, werden ze rondgereden in het "gerijtje" van Bierens. De reizigers in vochtrijk nat kwamen het liefst op pasen- en pinksterdrie en dan vierden ze deze dagen's avonds in cafe "Nimrod". Later is de firma Jeronimus (van Wissenkerke) rond gaan rijden met de reizigers. D"e grote koffers stonden dan achter op het rijtuig.

Kamperland- Dorpgezicht

16. Een opname van de Dwarsstraat in de jaren twintig. Men noemde deze zijstraat van de Veerweg toen het straatje van Bram Bakker. De woning op de voorgrond werd in die tijd bewoond door Heine Meulenberg en dan volgde het winkeltje van Brarn Bakker. Diens vrouw, met Noordbevelandse muste, staat links van het winkelraam. Later was in deze straat ook de drogisterij van Hubrecht Bakker gevestigd.

17. Wanneer vroeger de mensen op de foto gingen was het vaak de gewoonte dat men de pet af nam en dat deed Arjaan Goulooze natuurlijk ook. Hij was jarenlang gemeentewerkman en hij woonde in een huisje aan de West-Havendijk. Ook was hij dorpsomroeper en wanneer er iets in het dorp omgeroepen moest worden, was Goulooze present om het nieuws openbaar te maken. Hij trok het gehele dorp door en na het geluid van zijn koperen bel hoorde men hem op luide toon roepen: "Er wordt bekend gemaakt, dat ... " Op deze foto staat dan onze vriend Goulooze voor een etalageraam. In zijn linkerhand deze keer niet de koperen bel, maar een sigaar en let u vooral eens op zijn mooie horlogeketting ...

18. Nogmaals "en groep (III) leerlingen van de openbare lagere school in 1932. Beneden, van links naar rechts: Rien Maris, Jacob Markusse, Piet Markusse, Steven Markusse, Jan Meulenberg en Arie van der Moere. Tweede rij: Aart Reinhoudt, Gerard de Moor, Rinus de Moor en Bram Remijnse. Derde rij:

Sien Remijnse, Marie Remijnse, Lenie Schippers, Janna de Regt, Magda van der Moere en Sien van der Moere. Vierde rij: juffrouw S.M.Oele, meester Dikkenberg, Corrie de Regt, Betsy van Nieuwenhuijze, Adrie van Nieuwenhuijze, Mina Meulenberg, Betje Meulenberg, Jannie Markusse, Willy Markusse, Lena de Regt en juffrouw Kok. Bovenste rij: Krijn de Regt, Johan van Nieuwenhuijze, Jacob Nelisse, Piet de Lange, Maris Meulenberg, Izak van der Moere, Wim de Regt, Eduard van der Moere en meester Flipse,

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek