Kent u ze nog... de Borgerder

Kent u ze nog... de Borgerder

Auteur
:   G. de Jonge
Gemeente
:   Borger-Odoorn
Provincie
:   Drenthe
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0485-2
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Borgerder'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

INLEIDING

In aansluiting op het bij dezelfde uitgever verschenen boekje "Borger in oude ansichten" volgt hier "Kent u ze nog ... de Borgerder".

De samensteller van dit boekje zat met de vraag: "Hoe heten de inwoners van Borger?" Men spreekt van "Börgerder", doch dit is dialect; Borgenaren klinkt wat deftig. De plaats Borger was wel een dorp met stadse allures, volgens Drentse geschiedschrijvers, doch de stadse Assenaren zouden tekort worden gedaan wanneer naast hen Borgenaren zouden bestaan. Laten we het houden op .Borgerder".

"Kent u ze nog ... " geeft verschillende personen weer die hebben geleefd en gewoond in het zandgedeelte van de gemeente Borger, van omstreeks 1900 tot 1940. Broederlijk en zusterlijk zijn ze verenigd in één boekje. Zij trekken zich niets meer aan van de scheldnamen die de dorpelingen elkaar gaven. Aj in les (Ees) komt rnoej ök bej oez komm, dan kriej stoet met sukker en koe kies met gatties" is nu niet zozeer schelden, maar de Eeser raakten wel gepiekeerd. In Gasselte zeiden ze: "Drouwener, vreet je "mik" maor op; d'Gasse1der lust wel stoet". In Odoorn sprak men van "Börgerder hakmak". Een niet zo erg vleiende benaming voor de inwoners van Borger. Verder werden de inwoners van Borger wel "Strontrokken" en "Schortelikkers" genoemd. De Drouwener waren "Bontrokken" of "Mikken". De inwoners van Buinen waren "Beren" of "Poepen". Een boekje van Okke Haverkamp "Drenthe en Nederland lacht" verschafte de samensteller verschillende van deze scheldwoorden.

De foto's in dit boekje zijn gedeeltelijk uit het archief van de samensteller en gedeeltelijk ter beschikking gesteld door diverse dorpsgenoten. Zonder hun medewerking was dit boekje nooit tot stand gekomen. Dank aan allen. De samensteller, die tevens ieder plaatje van een tekst heeft voorzien, hoopt dat ook dit boekje bij de inwoners van Borger en bij de Borgerder daarbuiten in de smaak mag vallen.

1. In 1893 werd in Borger een landbouwvereniging opgericht. Eén van de initiatiefnemers was dominee D. Eilerts de Haan, hervormd predikant te Borger. Hij is van circa 1892 tot 1905 predikant te Borger geweest. De landbouwers uit de buitendorpen Ees, Westdorp, Drouwen en Bronneger waren toen bij Borger aangesloten. Later gingen deze dorpen ieder voor zich een landbouwvereniging stichten. Deze verenigingen hadden ten doel de belangen van de landbouwers te behartigen. Gezamenlijk werden kunstmeststoffen en andere grondstoffen ingekocht. Bijgaande foto werd genomen tegen de hervormde kerk bij het afscheid van de voorzitter, de voornoemde De Haan. U ziet staand van links naar rechts: J ans Boelens uit Ees, J. Bakker uit Borger (bode van de vereniging), A1bert Beijering en Hms. Nijenhuis uit Bronneger, H. Huijing en H. Meijeringh uit Westdorp, Hendrik Nijenhuis uit Ees en Hendrikus Nijhof uit Drouwen. De volgende persoon was niet thuis te brengen. Vervolgens ziet u nog Hendrik Braam en Lammert Dries uit Drouwen en Harm Huiting uit Bronger. Op de voorgrond zitten de heren: Gerard Lubbi, Henderikus Pott, dominee D. Eilerts de Haan, Hendrik Smit en dr. J. Frima (allen uit Borger) en Arend Kinds uit Ees.

2. De korfbalclub "Advendo" (Aangenaam Door Vriendschap En Nuttig Door Oefening) werd opgericht in 1909. Het waren verschillende leden van de rederijkerskamer "Borger" die deze vereniging gingen oprichten. Een voorloper van deze club was U.DJ, die kort voor de oprichting van "Advendo" ter ziele ging. "Advendo" was een gevreesde tegenstander voor vele korfbalclubs uit deze omgeving. Op de foto staan de personen die kort na de oprichting lid waren. Op de achterste rij ziet u, staande van links naar rechts: soldaat Aafko Hogenberg en de dames J. van Rein, Ida Hooiveld, Bertha Lunsing, Luchien Weitering, Jantje Boelens, Aaltje Speulman, Jo Stoker en Aaltje Weggemans. Op de middelste rij staan de heren Jan Meijer, Klaas van der Vlag, Lammert Smits, A. Godfried, Lammert Meijeringh, Willem Kuiper, Harm Jan Tiesing en P. Schuiling (onderwijzer, tevens regisseur van de rederijkerskamer "Borger"). Knielend ziet u de dames Jantje Boelens, Gees Stoker, Margreet van Dijk, Jantina Kroeze, Griet Doedens, Frouk Stern, Trui Hoeksema, Hillechien Kroeze, Hendrikje Vlieghuis en de heer Hendrik Tiesing. De vier heren op de voorste rij zijn: H. Bouwman, Jans Oosting, R. Bouwman en Gezinus Smeenge. In de mobilisatiejaren 1914/18 ging deze zo bloeiende vereniging ter ziele. De militaire dienstplicht maakte het voortbestaan onmogelijk.

3. Door J. Bergmans, onderwijzer aan de school te Drouwen, wonende te Borger, werd in 1921 de stoot gegeven tot oprichting van de korfbalclub S.E.S. (Smeu En Smietig - in de volksmond "Stief en Stram") te Drouwen. Een lang bestaan was deze sportvereniging niet beschoren. Omstreeks 1930 ging de club ter ziele door gebrek aan jonge leden. De jeugd begon meer in voetballen te zien. Gedurende de korte periode van haar bestaan was S.E.S. voor de clubs uit de omgeving een geduchte tegenstander. De medaillekast, die nog jaren in café Dries heeft gehangen, was hiervan het bewijs. Op bijgaande foto ziet u, staande. van links naar rechts, de volgende leden van de club: Geert Roosjen, Grietje van Boven, Evert Evers, Geesje Engelsman, Berthus Engelsman, Egberdina Polling, Tieme Hadders en Hillechien Stevens. Knielend: Lukas Huiting, Trijntje Stevens, Albertje Kuik, Geesje Kolthof, Willem van Boven, Jan Jalving en Albert Roosjen. Op de voorgrond liggen: Roelof Polling, Roelof Jalving, Willem Hulshof, Berend Zwinderman, Meint Roosjen. Geert Trip, Harm Schuiling, Lukas Hilbrands en Harmannus Polling. De foto werd vrij kort na de oprichting genomen.

4. Ook in Buinen werd tussen de jaren 1925 en 1930 een voetbalclub opgericht. Eerst onder de naam "Kwiek" en later onder de naam "Buinen". Veel lauweren wist ook deze vereniging te oogsten. De foto geeft een elftal weer uit 1928. Op de achterste rij ziet u van links naar rechts:

Oetse Runge, scheidsrechter Venema uit Gasselternijveen, Rieks Bos, Geert Copinga, Chris Almoes, Lukas Weitering, Sieme Pomp, Henderikus Copinga, Sjoerd Knol en Henderikus Smeenge. Op de tweede rij: Roelof Grit, Jan Santing en Derk Santing, Op de voorgrond ten slotte: Berend Fokkens, Hendrik Grooten en Harm Sanders.

5. In 1925 werd in Borger de voetbalclub "Sparta" opgericht. Stuwende krachten waren onder anderen Lukas Wei tering en Chr. Snel. De clubkleuren waren geel en zwart. De vereniging werd lid van de "Veenkolonia1e Voetbalbond". Later, in 1930, kregen we de voetbalvereniging "Borger", met de clubkleuren groen en zwart. Nevenstaande foto is uit het seizoen 1931/32 en werd genomen op het toenmalige voetbalveld aan de Westdorperstraat, op de plek waar nu de ijsbaan is. Op de foto, die kennelijk genomen is na het behalen van een beker, ziet u, staande op de achterste rij: Hendrik Zeubring, Roelof Boezen, Jan Santing, Harm Sanders, Derk Santing, Klaas Koornstra, Geert Kruit en lans Bleuming. Op de voorgrond zitten: Albert Lampe (later adjudant van de gemeentepolitie te Emmen; tot zijn pensionering speelde hij nog altijd in het Emmer politie-elftal), Wim Nap (later adjudant van de verkeerspolitie te Arnhem), lans lansen en Roelof Ebbing,

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek