Kent u ze nog... de Brakelsen

Kent u ze nog... de Brakelsen

Auteur
:   R. Dijkhof
Gemeente
:   Brakel
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-2301-3
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Brakelsen'

<<  |  <  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  >  |  >>

46. Klas twee van de openbare lagere school in 1943 met juffrouw Van der Bent.

Van links naar rechts: Jaantje van der Linden, Jan van der Linden, Jan Schreuders, Jiel Duijzer, Cor Schreuders, Hans Vervoom, Engel van Dalen, Henk van Dalen, Gijs van der Linden, Jiel van der Zalm, Piet van Tuil, Engel van Wijgerden, Grieta van Anrooy, Huibertje van Wijgerden, Antje van Beek, Annie van der Zalm, Bertha van Hemert, Anneke Comet, Nellie Pelle, Corrie Cuyck, Tina Duijzer, Wim van der Ven, Gerrit van Dalen, Huib van der Zalm, Anton van der ZaIm, Sjanie Vervoom, Nel van Dalen, Piet van Hemert, Tonnie van der Ley, Ans van der Holst, Gerda van Dalen, Jans Sleeuwenhoek en Corrie de Vries.

47. Links boven: Oranjefeesten waren vroeger ook hele belevenissen voor de jeugd. Vindingrijk waren ze ook en vooral als er wat aan te verdienen was. Hier hebben ze de jeugd uit de Nieuwstraat bij elkaar geroepen, met wat hout en touwtjes een boog in elkaar gezet, versierd met vlag, lampion en serpentines, een mooie sjerp om en een feestmuts op gezet en zo gingen ze de huizen langs, zingend: Oranje boven, Oranje boven I Leve de Koningin I Oranje boven, Oranje boven I Ja wij zijn erbij geweest I bii het Julianafeest I Oranje boven, Oranje boven I Leve de Koningin. Wat er aan verdiend is, konden wij niet achterhalen, maar zij zuilen het heus niet voor niets gedaan hebben. Al gauw viel er een cent of stuiver in het zakje en was het daama pot verdelen. Wat een feest!

Van links naar rechts, achterste rij: Marinus (Broer) van den Handel, Mien van Wijgerden, Gerrit en Gijs Versteeg, achter hen Gerrit van der Linden, Driek Dijkhof, Cor van den Handel en Wientje van Dalen.

In het midden Gepke van Oort en Gerry van Wijgerden.

Voorste rij: Frans van Leeuwen, Gerrit van der Linden, Gijsje van Wijgerden, Gootje en Gerrit van Leeuwen en Arie van Balen.

Links onder: huisslachting anna 1947. In die tijd werden veel varkens aan huis geslacht. In de maand november had de slager het druk met het slachten. Dan zag men hem fietsen met een grote, houten bak op de fiets. Daar werd het varken in gelegd als men het had gekeeld. Toen werd al een schietmasker gebruikt en als het varken dan uitgebloed was, moest er kokend water bij te pas komen om de haren eraf te schrappen. Dan werd het varken op een ladder gehangen, open gehakt en ontdaan van de ingewanden. Een dag later kwam de slager terug om het in kleine stukken te hakken en uit te benen en kon de eigenaar het varken in het zout doen en gedeeltelijk laten roken en worst maken met zult en balkenbrij. Dat was altijd een feestelijk gebeuren met daarbij iets extra's op de borden.

Hier zien we de zoon van slager De Vries (Gerrit) en Wim van Mourik bezig met slachten.

Rechts boven: het eerste elf tal van de Brakelse voetbalclub in 1948, opgericht april 1946 onder de naam "Quick". Van links naar rechts, achterste rij: Arie van Wijgerden, Adr. van Dalen, Jan Bakker, Adr. van Hemert en Marius van Balen.

Middelste rij: Jan van Kooy, Arie Versteeg en Henk Hanegraaf. Vooraan Adr. Schreuders, Arie van Hemert en Hemmy Buys.

Rechts onder: deze foto is genomen in 1931 op een van de trefpunten van Brakel, voor de bakkerij en het cafe van Frans van Veenendaal. De auto staat klaar voor de broodbezorging. De ene knecht, Kees Vervoom, zit al

aehter het stuur en de andere, Adrie Ermstrang (Adrie van Roele), staat gereed met de mand om in te stappen. Op de voorbumper staat Chris (Broertje) van Veenendaal, tegen het venster Huib de Vries, op de voorgrond bakker Frans van Veenendaal, op de rug gezien zijn vrouw Christina (Zus) van Veenendaal-Bakker, dan Com. Hanegraaf en voor het raam staat de dienstbode Gijsje van der Linden.

48. Keuringsdag van Brakelse jongemannen op 7 juli 1948, met alle spanningen van uitgezonden te worden naar Indie. Velen uit Brakel hebben daar hun dienstplieht vervuld en zij hebben vele gevaren doorstaan. Later zou blijken dat dit de laatste liehting zou zijn waarvan er uitgezonden zijn naar Indie, Hieronder volgen de namen van de lotelingen; de jongens waar een * aehter staat zijn nog in Indie geweest.

Van links naar rechts: Arie G. Spiering, Aart Versteeg, Gerrit van Wijgerden, Johan van der Linden, Jan de Boef*, Arie van Hemert, Jan Pelle, Cor van Dalen, Adr. van Dalen, Leen Kooyman, Rein Dijkhof, Teun Grandia*, Daan Mijdam*, Willem Pos, Chris van der Linden, Arie Duijzer, Klaas van Beek, Piet van Hemert, Adrie van Dalen, Gerard van Balen, Kees van Kampen", Teun Boutkam*, Kees Duijzer en Rien Ermstrang.

De foto is genomen op de dijk bij cafe Joh. de Vries. Aehter de groep zien we de auto van Van der Linden en De Graaff, omgebouwd voor personenvervoer naar de Biesboseh. Chauffeur Dirk van der Linden is nog net te zien.

49. In de eerste jaren van deze eeuw was het ook al moeilijk om aan de kost te komen. Had men geen werk, dan ging men van alles bedenken om wat brood op de plank te krijgen. Vele kleine winkeltjes kon men toen in Brakel vinden. Soms kon niet eens van winkel gesproken worden. Ze gingen langs de deur met enige winkelwaar in een mand of op een kruiwagen om zo een paar stuivers te verdienen. Hiemaast enkele van zulke negotianten.

Links: Jaantje van der Linden-Ermstrang woonde aan de WaaIdijk benedeneind. Enkele dagen per week kon men haar door het dorp zien gaan met haar mand aan de arm vol met aIlerhande waar. Spelende kinderen hielden haar dan aan met de vraag: "Jaantje, krijg ik een mop? " Ze zette dan haar mand neer, lichtte de doek op en altijd kwam er dan wat uit, hetzij mop, pepermuntje of pinda. Hier zien we haar met haar man, Hermen Steven van der Linden, op weg naar haar vaste plaats op de Brakelse kermis met een met koek gevulde mand.

Midden: ook een welbekende voor vele inwoners van Brakel was Willem van Heusden uit Zuilichem. Hij kwam ook wekelijks met zijn kruiwagen naar Brakel, met suiker, zout, soda, koffie, thee, enzovoort.

Rechts: Teunis Dijkhof had een klein winkeltje in de Koningstraat en begon in 1924 met het verkopen van kaas. Hij had een kist voorop de fiets, beslagen met een tafelzeiltje als bescherming tegen de regen en ging zo de huizen langs. Later schafte hij zich een karretje aan achter de fiets en kon zodoende meer meenemen. Hij verkocht toen aile kruidenierswaren en rookartikelen en ging zelfs naar de dorpen Poederoyen, Aalst, Zuilichem, Nieuwaal en Gameren.

50. Links: een van de grotere winkels was de kruidenierszaak van Gerrit Duyzer aan de Terpstoep, overgenomen van Joh. van Herwijnen. Ze hadden ook een beter en een groter vervoer. Hier zien we Gerrit Duyzer met zoon Piet op de wagen, een Goudse kaaswagen, op weg naar de klan ten. Later nam zoon Piet de winkel van zijn vader over en deze is in de loop der jaren zo uitgebreid dat nu Willem van Piet Duyzer een nieuwe supermarkt heeft aan de Burgemeester Posweg.

Rechts: de nachtwaker of "klapperman" Jielis Versteeg. Hij was door de gemeente aangesteld om's nachts te waken over de gemeente. Zijn dienst begon 's avonds om half tien, als iedereen op bed lag. Gewapend met puthaak en klap (de klap was een plankje met handvat met aan het eind een hamertje; als dan de klap heen en weer werd bewogen klepperde het harnertje tegen de plank, zodoende kon men hem van verre aan horen komen), begon hij dan zijn eerste ronde. De hele uren van de klok werden dan geroepen zoals: "Tien uren heeft de klok, de klok heeft tien", "Elf uren heeft de klok, de klok heeft elf', enzovoort. Mensen die vroeg op moesten lleten zich weleens roepen door de klapperman. Ook werd vaak hulp verleend bij boeren als een koe kalfde en dergelijke. Met nieuwjaar liet hij door zijn kinderen een nieuwjaarsgroet, die op rijm gesteld was, huis aan huis bezorgen. (Deze nieuwjaarswens staat op de laatste pagina van dit boekje.) Hij ging zelf dan in de maand januari nieuwjaar wensen en kreeg dan van een ieder wat, een dubbeltje ofkwartje, en bij de notabelen van het dorp een gulden of soms meer. Zodoende was januari voor hem een feestmaand.

<<  |  <  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  11  |  12  |  13  |  14  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek