Kent u ze nog... de Diemenaren deel 1

Kent u ze nog... de Diemenaren deel 1

Auteur
:   J.F. Reurekas
Gemeente
:   Diemen
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-2274-0
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Diemenaren deel 1'

<<  |  <  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  >  |  >>

40. Zwemster let van Feggelen, wereldrecordhoudster op alle afstanden rugcrawl in 1938. Haar beste wereldrecordtijd was 1 minuut en 12.9 seconden. Zij zwom bij de zwernvereniging "Het Y", later bij "De Meeuwen".

Jaap Havekotte werd in 1935-1936 door de NVBHS (Nederlandse Vereniging tot Bevordering van het Hardrijden) voor selectiewedstrijden naar Hamar uitgezonden. Dit leverde hem een plaats op in de kernploeg van de KNSB. Bij de internationale schaatswedstrijden te Oslo in 1938, tegen Noorse junioren, werd J. Havekotte eerste in het algemeen klassement. Ook als wedstrijdzeiler van de zeilvereniging "De Schinkel" werd hij tweede bij de Nederlandse kampioenschappen in de BM-klasse. Tijdens de oorlog, in februari 1942, won hij in Zutphen bij de Nederlandse kampioenschappen schaatsen de 5000 en de 10.000 meter, in datzelfde jaar werd hij kampioen van Noord-Holland en Drente. In 1942 werd hij nogmaals tweede bij de Nederlandse kampioenschappen zeilen in de BM-klasse. In 1946, bij de eerste internationale wedstrijd na de oorlog te Daves, won J. Havekotte de 500 meter. In 1948 won hij nog de "Zilveren Molen", daarna stopte hij met de wedstrijdsport en begon de bekende schaatsenfabriek "Viking". (Foto J. Havekotte.)

In de wielersport werd Henk Griffioen in 1938 kampioen achtervolging van de Federatie Noord- en Zuid-Holland en Utrecht bij de amateurs. Bij de wedstrijden op de Cauberg in Limburg werd hij derde. Deze wedstrijd was tevens een selectie voor de Olympische Spelen te Milaan, die door de oorlog niet plaatsvonden.

41. Links: in 1927 werd Theo Markmann kampioen worstelen van Nederland. Hij won de eerste prijs in afdeling II Midden A Gewicht en G. Bedorf werd in 1928 Nederlands kampioen worstelen eerste afdeling Bantamgewicht. W. Komen werd in 1936 Nederlands kampioen worstelen.

Rechts: in 1943 begon Joop Niemans te boksen bij de boksschool "George Carpentier" in Diemen; later bokste hij bij de school van "Krieger" in Amsterdam. Bij de nieuwelingen werd Joop Niemans in 1944 kampioen van Noord-Holland in de B- en C-klasse. Ben grote sensatie werd de wedstrijd van 12 juni 1944 om het fel begeerde kampioenschap zwaargewicht van Noord-Holland tegen de Duitsgezinde Cees Oly, die in de tweede ronde door een enorme rechtse van Joop Niemans knock-out ging. Heel Krasnapolsky stond op zijn kop na de overwinning van de Diemenaar.

In 1945 bokste Joop Niemans in Amsterdam tegen de Canadese legerkampioen Clagg, die na een paar rake klappen opgaf. In een carriere van vier jaar werd Joop Niemans vele malen kampioen van Noord-Holland en Nederland, onder andere in 1945 en op 20 maart 1947. Hij werd toen voor de Olympische Spelen van 1948 geselecteerd. In 1946 werd hij alleen kampioen van Noord-Holland, want wegens een operatie kon hij niet deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen. Kampioen werd Blonk, enkele weken later won Joop Niemans van hem in de derde ronde door knock-out. Ook intemationaal was Joop Niemans bekend; in november 1946 won hij in Liverpool van de Engelse kampioen Frank Bell en in 1947 te Amsterdam, beiden met een knock-out. In Glasgow won hij van de meervoudige kampioen de Ier O'Colmain in de derde ronde door knock-out. Deze Ier noemde hem de ongekroonde kampioen van Europa. Vanwege zakelijke belangen stopte J oop Niemans de training voor de Olympische Spelen van 1948 en heeft toen zijn bokshandschoenen aan de kapstok gehangen. (Foto Fransen.)

42. Mevrouw Van der Hulst met haar dochters op zondagmorgen, op weg naar de rooms-katholieke kerk aan de Hartveldseweg. Volgens P.I. ter Beek is de rooms-katholieke kerk toegewijd aan de Sint-Petrusbanden en de kerk werd op 27 oktober 1910 ingewijd. Pastoor van Diemen was toen P.I. Geenen, van 10 januari 1909 tot 31 maart 1917. Na hem kwam pastoor Hendrik Verdegaal, die op 22 apri11917 door deken Born werd geinstalleerd. Na zijn overlijden in 1931 werd B.A. Lasance benoemd tot pastoor van Diemen. Hij werd op 24 september 1948 op eigen verzoek eervol ontslagen. Op 24 september 1948 werd C.M. Mol door deken v.d. Burgh uit Amsterdam geinstalleerd als pastoor van Diemen.

De foto is genomen in 1937 op de Hartveldseweg hoek Schoolstraat voor het cafe ,,'t Wissel" en toont, van links naar rechts: Wil, Gerda, mevrouw Van der Hulst en Trees.

43. Voor 1935 was D. van Dijk begonnen met zijn ijsverkoop achter de smederij bij zijn vader aan de Ouddiemerlaan. In 1935 huurde hij een onderstuk van het voormalige karrenverhuurbedrijf Smalling in de Burgemeester De Kievietstraat en zette daar de ijsbereiding voort.

Zomers ventte hij door Diemen en vanaf 1947 had hij een vaste standplaats op de hoek Burgemeester Bickerstraat-Hartveldseweg, voor de slijterij van D. v.d. Kroon. Meestal op zondag stond N. van Dijk, een broer van D. van Dijk, in de ochtenduren voor de groentewinkel van C. Vijn of voor de sigarenwinkel van W. Rijpkema. Om vier uur moest hij terug naar de hoek van de Burgerneester Bickerstraat, want dan kwamen honderden fietsers terug uit het Gooi en Muiderberg en dan was er geen plaats meer aan de Muiderstraatweg voor een ijskar.

N. van Dijk hielp met ijsbereiding ofverkoop als het erg druk was. 's Winters stond D. van Dijk met een kar achter cafe Vervetjes aan de Hartveldseweg, waar hij tot 1938 chocolademelk, tompoezen, gevulde koeken, enzovoort verkocht.

Boven: D. van Dijk sr. en zijn zoon D. van Dijk in 1936.

Onder: N. van Dijk en Corrie Zaal op de hoek van de Burgemeester Bickerstraat in 1948.

44. Bij koninklijk besluit van 12 december 1925 werd mr. A.J. de Wolff tot burgemeester van Diemen benoemd. Hij aanvaardde het ambt op 7 januari 1926 en bleefburgemeester tot 1 december 1937. Hij werd opgevolgd door jonkheer mr. L.E. de Geer van Oudegein. De foto is van het afscheid van burgemeester mr. A.J. de Wolff op 30 november 1937 in cafe D. v.d. Kroon aan de Muiderstraatweg. Bij het afscheid waren aanwezig de ambtenaren met wie hij tijdens zijn ambtsperiode had samengewerkt, evenals degenen uit het verenigingsleven van Diemen.

Op de foto, van links naar rechts op de eerste rij: G.A. Welman, mevrouw Welman, Polak (verslaggever van het Wierings Weekblad), Belzer, dr. M. Hartman, W. Martens, mevrouw Martens, J.A. Grobbee, J. Havekotte, burgemeester A.J. de Wolff, mevrouw De Wolff en familieleden.

Tweede rij, van links naar rechts: Verduin sr., mevrouw Cazant, mevrouw A. Staal-Beem, D. Staal, J. Kaskens, P. de Vries, A. de Vries, een onbekende, J. Mollenberg, een onbekende, P.J. Schneider, C. Vreeken, W. Kreike, een onbekende, mevrouw Boogaard, Hs. Magrijn, Stroik, D.J. den Hartog, W.J. Wentzel en Horsman.

Verder staan op deze foto onder anderen: M. van Tilburg, P. Kaskens, A. Ruigrok v.d. Werve, H.J. Kaskens, Marie ter Heide, P. Saan als brandweerman, K. v.d. Kroon, K. Fenenga, zuster De Boer, W. Bocxe, politieagent B. Gerritsen en D. v.d. Kroon. (Deze foto werd beschikbaar gesteld door Fotobureau Heno E.J. Noordhoff.)

<<  |  <  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek