Kent u ze nog... de Diemenaren deel 2

Kent u ze nog... de Diemenaren deel 2

Auteur
:   J.F. Reurekas
Gemeente
:   Diemen
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4720-0
Pagina's
:   144
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Diemenaren deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

16. Onder het ministerie Kuyper (1901-1905) kwam er een verbetering in het subsidiebeleid voor het bijzonder onderwijs, Een volledige financiele gelijkstelling met het openbaar onderwijs kwam in 1920 met de L.O.-wet. In rooms-katholieke kringen in Diemen werd toen al de wens geuit een zelfstandige rooms-katholieke school in Diemen te stichten. Deze wens werd vervuld in 1923, toen door pastoor Hendrik Verdegaal de Sint-Petrusschool werd gesticht. Voor deze school aan de Schoolstraat legde hij de eerste steen op 12 februari 1924. Door de firma Verkroost en Fromm uit de Burgemeester de Kievietstraat werd de school gebouwd voor het bedrag van f 30.000.-.

De Sint-Petrusschool werd op 1 juli 1924 officieel ingewijd door deken Born. Bij deze plechtigheid waren onder anderen aanwezig: burgemeester jhr, E. W.E. Bicker, beide wethouders, het hoofd van de openbare lagere school J. Teer en inspecteur Eringa.

Op 1 j uli 1924 werd de heer P.J. Schneider benoemd tot hoofd van de Sint- Petrusschool, een school voor gemengd rooms-katholiek onderwijs, die begon met 106leerlingen. Later werd de school door de firma Batelaar uit Muiden met twee klassen vergroot voor de som van f 19.000,-.

Met de komst van de Dochters der Liefde, eind 1932, werd het rooms-katholieke onderwijs gesplitst in de SintPetrus jongensschool en de reeds gestichte Sancta-Maria school voor meisjes aan de Burgemeester Bickerstraat, onder leiding van de Dochters der Liefde.

Op de foto van Ina Kloosterrnan-Beukering een klas van het schooljaar 1931-1932 van de Sint-Petrusschool:

1. Annie Hekkenberg; 2. Carolien Banen; 3. Thea van Kleef; 4. Marie Vervetjes; 5. Alie Dubelaar; 6. Willie Overboom; 7. Hennievan Heeke; 8. Stien van Rijn; 9. Ina Beukering; 10. W. van Wognum; 11. n.n.; 12. Johande Geest; 13. Alderin; 14. ErwinZijl; 15. Hannie Fakkeldij; 16. Gerritv.d. Griend; 17. TruusTol; 18. AlieBrouwer; 19. Jaantje Heeman; 20. Annie v.d. Heide; 21. Ben Dijkrnan; 22. Wim v.d. Heuvel; 23. Wim van Kooij; 24. Bas Koperdraad: 25. Greet Post; 26. Piet Andriese; 27. Nellie Rijkers; 28. Marie Mars; 29. Bets van Groen; 30. Kees

Spijkerman; 31. George Bontekoe; 32. Kees Masseling; 33. Jaap Grobbee; 34. Jan Noordermeer; 35. Edwin de Haas; 36. meester Ben Woorts; 37. n.n.; 38. Henk de Graaf; 39. Joop Bocxe; 40. Henk Meerleveld; 41. Dik Poelwijk; 42. n.n.; 43. Wim de Leeuw; 44. Ben Bffs; 45. Joost Negenman; 46. Jan Koens.

17. Freek Griffioen, uitvoerder van heiwerkzaamheden, woonde en had zijn bedrijf gevestigd aan de Prins Hendrikkade 3 te Diemerbrug. Voor de bouw van een nieuwe ophaalbrug over de Weespertrekvaart werd een gedeelte rond de oude brug in 1938 afgebroken. Hierdoor werd de firma Griffioen in mei 1938 verplaatst naar de Weesperstraat 50.

In 1940 werd de nieuwe brug, gelegen tegenover de Burgemeester Bickerstraat geopend. De eeuwenoude verbinding tussen Ouderkerkerlaan en Ouddiemerlaan, via de oude brug, kwam hierdoor te vervallen. Met een aantal omliggende huizen en winkels werd de oude brug uit 1923-1924 in 1938 afgebroken.

Op 24 januari 1942 vertrok de familie F. Griffioen naar de Ouddiemerlaan en in datzelfde jaar naar Amsterdam. Op de foto uit omstreeks 1932 van links naar rechts: twee opzichters van het heiwerk, Dirk Griffioen, Freek Griffioen (heibaas), Harm Diepgrond, Jan Dorrestein, Gerrit Griffioen en Marten Snel.

18. Omstreeks 1914 begon W. Rijpkema een groentezaak aan de Hartveldseweg te Diemerbrug. Later, in 1926, vestigde H. Zaal zich in deze winkel met een slagerij. Omstreeks 1919 begon W. Rijpkema aan de overzijde een melkwinkel. Deze winkel was gelegen in het gedeelte van de Hartveldseweg, dat in 1938 werd afgebroken voor de bouw van de huidige ophaalbrug en vanwege het toenemende verkeer. Het was de winkel, waarin kapper J.H. Muller zich op 22 augustus 1921 vestigde.

W. Rijpkema was toen aan de Ouderkerkerlaan 5 een sigarenwinkel begonnen. Een tweede zaak werd in 1932 aan de Hartveldseweg 14 geopend. Dit was de winkel waarin schoenmaker J.B. Niemans zich op 6 maart 1933 vestigde.

In 1933 werden beide sigarenwinkels tot een winkel samengevoegd aan de Hartveldseweg 19. Dit was de voormalige electriciteitszaak van Schoonemeijer. Boven deze zaak werd in 1939 de Diemer Radio Centrale gevestigd, die werd geleid door W. Zorge.

Wekelijks ging W. Rijpkema per fiets met tabaksartikelen langs de veehouders in en ook buiten Diemen. Een gewild artikel bij de veehouders was de pruimtabak, want tijdens het melken kon men nu eenmaal niet roken. Op 8 november 1956 werd de sigarenwinkel door C. Valk overgenomen.

Foto links: de Ouderkerkerlaan in 1931, van links naar rechts: Kloosterman, mevrouw Rijpkema en Alie van Arnhem.

Foto rechts: de Hartveldseweg in 1933: W. Rijpkema.

19. Na het faillissement van de advocaten Edman en Hetty werd H. Betlem voor een deel eigenaar van het landgoed nabij de Merwedebrug, dat bestond uit twee vijvers, een chalet en een dienstwoning. Het chalet werd verbouwd tot restaurant, omgeven door een terras. De vijvers waren onderling verbonden door een kanaaltje en in de grote vijver was een zwembad en lag een eilandje met een theehuis. Men kon er waterfietsen, zwemmen, roeien en vissen; dit laatste kostte een gulden per dag.

In de weekends bezochten zo'n tweeduizend dagjesmensen met de fiets, Gooische tram of bootdienst van Bergman uit Amsterdam de uitspanning. De avonden waren voor de jongens met de strooien hoedjes, die met hun meisjes kwamen dansen. Een attractie was een romantisch gondeltochtje door het kleurrijk verlichte kanaal naar het theehuis voor de prijs van een gulden.

Omstreeks 1926 werd K. Peys sr. als portier-tuinman aangesteld; hij ging boven de garage wonen. K. Peys viel in als badmeester voor Houtman en als gondelier voor G. van Schaick of A. Straver.

Foto rechts: K. Peys sr. als badmeester.

De vaste brug over het Merwedekanaal (geopend september 1933) werd voor een deel door de uitspanning Betlem aangelegd. Daarvoor werd het chalet afgebroken en te Vinkeveen weer opgebouwd. De garage werd verbouwd tot restaurant en met een terras omringd. De familie Peys verhuisde naar een woning boven de voormalige wasserij van Broere, toen meubelfabriek Muller en Dalman, aan de Oude Muiderstraatweg.

Nabij de uitspanning voor de fabriek, stond een caravan met ijsverkoop van de V AMI met als zetbaas Dasberg. Omstreeks 1931 nam mevrouw Peys de verkoop hiervan over; haar zoon Klaas liep in piccolopak met VAMI-ijs langs de rijen wachtende auto's voor de oude draaibrug in het Merwedekanaal. Deze brug ging soms vijfmaal per uur open voor de scheepvaart. Een concurrent van K. Peys was IJ. de Vries, die bij cafe Munniks als kelner werkte maar ook met een serveerbak met onder andere Norico-ijs langs de auto's ventte. Na de opening van de vaste brug liep de verkoop snel terug.

In de Muidertrekvaart kwamen enkele woonschepen te liggen en in 1939 de woonboot annex koffiehuis van H. van Dam. Dit stukje groeide uit tot een dorpje op zichzelf, genaamd Klein Merwede.

Foto links: Dasberg, in piccolopak Lowie, mevrouw Peys en een klant.

20. Links: als kappersbediende heeft B. Heffels eerst bij Hagenvoort aan de Ringdijk in Amsterdam-oost gewerkt. In 1932 begon hij een dames- en herenkapsalon aan de Hartveldseweg 64 in Diemen. De zaak was gevestigd in de pas afgebouwde winkelgalerij aan de Hartveldseweg. Na een jaar verhuisde B. Heffels naar een nieuwe zaak aan de Diemerkade 11. Vroeger had een kapper een groot aantal scheerklanten, dat een eigen lade had met mes, zeep, kwast en handdoek met op de voorzijde naam en adres. Zaterdagsavonds was de zaak tot 11 uur open, later veranderde dit in lOuur.

Tot 1944 was de dames- en herenkapsalon aan de Diemerkade gevestigd, maar moest toen op last van de Duitse bezetter naar Amsterdam-oost evacueren. De zaak werd in de Krugerstraat voortgezet. In de voormalige kapperszaak aan de Hartveldseweg kwam de chocolaterie-speciaalzaak van Bedorf, Ook deze zaak werd in 1944 afgebroken en voortgezet aan de Ouddiemerlaan.

Op de foto uit 1932 voor de kapsalon aan de Diemerkade, van links naar rechts: B. Heffels, mevrouw Heffels, kapster Alie en bediende Flip Wadlan.

Rechts: op koninginnedag 31 augustus 1945 reed in optocht een praalwagen met als motto "De Kunst herleeft". De wagen reed op een gedeelte van de Nieuwe Buurt, waarin 1944 op last van de Duitse weermacht winkels en huizen voor schootsveld werden gesloopt. De praalwagen van het IVO-koor (In Vrede Opgericht) behaalde de tweede prijs. Op de achtergrond cafe Van der Vuurst.

OpdefotovanN. Ruigrok-v.d. Werve: opde bokv.d. Schot; opde wagen, van links naarrechts: TruusBom, Nettie Schneider, Annie Rutgers, Marie de Lange, n.n. en Ria Fakkeldij.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek