Kent u ze nog... de Gieters

Kent u ze nog... de Gieters

Auteur
:   drs. G. Nijenhuis
Gemeente
:   Aa en Hunze
Provincie
:   Drenthe
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4259-5
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Gieters'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

11. Vier oude Gieters! Op deze foto hebben we vier voor Gieten en omstreken karakteristieke figuren samengebracht.

Links ziet u Geert Pepping. U hoeft naar zijn beroep niet te raden. Hij was een van de huisslachters, die bij de boeren thuis zijn werk kwam doen. Wie herinnert zich niet die tijd, waarin er in de wintermaanden hier en daar achter de boerderijen "een zwien op de ledder hing"? Geert Pepping was een man, die prachtig kon vertellen. Hij doorspekte - am een passend beeld te gebruiken - zijn verhalen met krachttermen. Iemand met een gouden hart, die in de hele streek bekend was.

Op de foto rechts boven staat voor zijn huis in het Bonnerveld: Geert Niesing. Hij hield van de rust van het veld. Hij hield er zijn bijen en was een echte iemker.

De man met de baard op de foto daaronder is Jan Hooghof, wegwerker van de gemeente tot ongeveer 1930. Hooghof was een man, die altijd heel vroeg opstond. Hij zei dan oak vaak: "Een mens heeft aan vier uur slaap meer dan genoeg! " Hij was toen deze foto werd gemaakt kennelijk al met pensioen en loopt samen met Mans Brink, oak wegwerker van de gemeente, over de Gieter markt, die toen nag in het centrum van het dorp werd gehouden. In de lindebomen van de brink waren heel lang de ringen nag zichtbaar waaraan het vee werd vastgebonden. Na de tweede wereldoorlog verloor de markt haar betekenis en bleef alleen de kermis over.

12. De visclub en de woningbouwvereniging. Toen we de foto zagen van visclub ,,'t Boekweitenveentje", dachten we eerst, dat de overvloedige vangst van een dag vissen werd getoond. Maar dat bleek niet zo te zijn. Het gaat hier om de vis, die in het veentje wordt gepoot. Al die vis ligt even voor de fotograaf te poseren om daarna snel in het water te worden uitgezet ... om vervolgens weer door de leden van de visclub te worden opgevist... Zo gaat dat...U ziet van links naar rechts:

Mans Hadders (staand), Hendrik Ottens, Stoffer Greven, Rieksie Winkelman, Berend Wolthuis, Jo Pul, Berend Wolthuis Jzn., Piet Pul, Piet Huting, Bertus Huting, Jan Hadderingh en Geert Greven. Rieksie Winkelman komt ook voor op de tweede foto van deze bladzijde, samen met de andere bestuursle den van de woningbouwvereniging.

Henderikus Winkelman was een leven lang klerk, eerst bij notaris Ten Raa, die in een wit huis woonde, waar nu het gemeentehuis staat, later bij notaris Lammers. Hij woonde al die jaren bij dezelfde familie. Eerst bij de moeder: Komduur's Hillechie, later bij de dochter, die getrouwd was met Piet Huting. Hij vierde zijn veertigjarig jubileum als notarisklerk en was een van de mensen die iedereen ken de.

U ziet de bestuursleden van de woningbouwvereniging, gefotografeerd tijdens een uitstapje: boven van links naar rechts: Egbert Vorenkamp, Jacob Kars Meertens, Jan Kamps en Geert Schipper. Onder: Harm Zwinderman, Tonnis Knoop, Rieksie Winkelman en Jan Hendriks.

13. Over dorsen gesproken! In vroeger tijd gebeurde dit in elke boerderij afzonderlijk. Elke dag hoorde je de doffe slag van de dorsvlegels op de lemen vloeren van de boerenschuren. Later werden de dorsmachines uitgevonden (deze heet Eureka - ik heb het gevonden - 1915) en kwam er in elk dorp zo'n grote, logge machine met zijn stoomketel en zijn vertrouwde, stampende geluiden. Het koren werd, nadat het in hokken had staan drogen, meestal niet meer naar de boerderijen gebracht, maar bleef op de es. Er werden "zaodbulten", ook weI "mieten" genoernd, "gezet". Dit werk noemde men "garms smieten". Als dorpen van stro stonden die bouwsels huizenhoog bijeen. Totdat de dorsmachine kwam! In optocht togen ze erheen, de kerels met hun verweerde, stoffige gezichten, oude kleren aan, een zak of bonte doek om het hoofd, gezeten op de alleroudste fietsen. Wie denkt niet aan die lang verdwenen beelden uit het Drentse dorpsleven en aan de stoere mannen die hoorden bij dit bedrijf als hij deze foto ziet?

Het zijn van links naar rechts: Hilb. Fransens, Hk. Adolfs, Hk. Warringa, Hilb. Pronk, J. Dallinga, Jan Bouws, Klaas Visser, Jan Scholtmeier (oorn), Kl. Scholtmeier, Luc. Warringa, Geert Pepping, Lammert Hilbrands, Gez. Pepping en Willem Schuiling.

14. Een militaire vooroefening. Deze foto stamt uit 1911, dat wil zeggen uit de tijd voor de eerste wereldcorlog! Het gaat hier om een plaatje van wat toen de militaire vooroefening werd genoemd. Dienstplichtige jongens konden de diensttijd, die ze moesten vervullen aanzienlijk bekorten door twee jaar lang een middag in de week dienst te doen onder leiding van twee beroeps-onderofficieren. Bij die oefeningen werd niet echt geschoten, maar er werd wel geexerceerd. De geweren werden uit elkaar gehaald en schoongemaakt. De lange stokken werden gebruikt voor het polstokspringen! Door deze vooroefening mee te maken kon je de diensttijd die je uiteindelijk moest vervullen, bekorten tot vier maanden, zodat je een zogenaamde "viermaander" werd.

Op deze foto, waarschijnlijk genomen achter hotel "Braams", ziet u jongens uit Gieten, Eext en Anderen. Het zijn, op de onderste rij, van links naar rechts: Hendrik Hilbers, H. Schuiling, L. Wilms, J. Wilms, Alb. Lanjouw H. Lesschen, J. Pepping, R. Braam, Jans Pepping, G. Moek en Lukas Oosting. Staand: W. Kamps, J. Houwing, H. Pepping, G. Enting, J. Dekker, H. Moek en Otto Kluivingh. De militairen, compleet met lange jassen en krijgshaftige snorrebaarden, zijn: links sergeant-rnajoor De Groot en rechts sergeant-majoor Siebersma.

15. Een schoolreisje naar Arnhem in 1939. Dit is een foto van de deelnemers aan een schoolreisje naar Arnhem, waarbij ook een tocht op de Rijn werd gemaakt. Merkwaardig zult u zeggen: een schoolreisje? Maar ik zie geen kind! Inderdaad. Behalve de kinderen, die op een andere foto staan, u komt ze straks tegen als de kinderen van de Bonner-school, mocht mee wie zin had. Vandaar dat u een bont gezelschap aantreft op deze foto: ouders, oma's, maar ook buurtgenoten zonder kinderen, die gewoon zin had den in een dagje uit. Staand: Zwaantje Alferink, Jantje Schuiling, M. Karsens-Buiting, A. Buiting, J. Buiting-Meijeringh, R. Stel-Zwinderman, F. BosJager, P. Hadderingh-Hilbolling, M. Veninga-Tamming, T. Pepping-Prank, J. Braam, Jac. Meursing, H. Hoiting-Hoiting, R. Alferink-Blomberg, G. Eling-Speelman, H. Hoiting-Veenhof', naast haar met geruite jurk onbekend, Henderkien Ensing, J. Pepping-Alferink en K. Alferink. Zittend, beginnend bij de dames met oorijzers, er staan jammer genoeg een paar onbekenden op: de eerste onbekend, dan H. Pepping-Pepping, onbekend, onbekend, W. Bruins-Dijk, onbekend, A. Oeben-Schuiling, H. Schuiling-Pepping, L. Meursing-Trip, G. Huting-Pepping, J. Pepping-Huting, A. Braams-Oosterhuis, A. Schuiling-Braams, J. Meijer-Godfried, M. Meijer en J. Beuker.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek