Kent u ze nog... de Gieters

Kent u ze nog... de Gieters

Auteur
:   drs. G. Nijenhuis
Gemeente
:   Aa en Hunze
Provincie
:   Drenthe
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4259-5
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Gieters'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

16. Meester Breider, hoofd van de lagere school in Gieten tot enke1e jaren na de tweede wereldoorlog, was een begrip in Gieten en omstreken. Niet aUeen omdat hij een uitstekende leerkracht was, die vooral op taalgebied de kinderen zo veel bijbracht dat ze er hun leven lang mee verder konden, maar ook vanwege de landbouwcursussen die hij gaf. J onge landbouwers kwamen daarvoor na de lagere school op een avond weer terug naar de schoolbanken om van alles te horen over nieuwe methoden in de landbouw die zij in hun dagelijks werk konden toepassen.

Meester Breider, die later hoofd van de landbouwschool in Rolde werd, heeft met dit werk veel gedaan voor de vorming van de boerenstand. Hij ging ook met zijn leerlingen op reis. Daarvan stamt deze foto.

U ziet op de bovenste rii, van links naar rechts: Kier Westerhuis, Hendrik Moek Wzn., Maris Venema, Jans Zwinderrnan, Ep Vos, Ep Hilbrands, Gerritjan Lokhorst, Geert Veninga, Roelof Stel, Simon Abe, Hendrik Eggens en Geert Schuiling JsZl1. Staande op de tweede rij: Hendrik Pepping Hzn., Arend Veenhof, Roelof Rutgers, Jan Hilbolling Hzn., Adam Veenhof Jzn., Willern Geerts, Marcus Engelsman, Bertus Stel en de chauffeur van de bus. Zittend op de derde rij:

Gezienus Pepping Gzn., Willern Moek Gzn., Berend Lokhorst, Gerrit Meertens, Jan Hendrik Moek, Albert Zwinderman, Jan Hollander Lzn., meester Breider, Wolter Oosterhuis, Maris van del' Veen, Arend Hilbolling en Leendert Abe. Op de voorgrond: Laurens Garming, Thale Hadderingh Jaczn., Hendrik Zandvoort, Jan Willem Sybring en Roelof Lanting.

17. Een schoolfoto van omstreeks 1923. De school is gegroeid, de leerlingen kunnen niet langer op een foto. Ook zult u opmerken, dat er nieuwe namen opduiken. Gieten is niet langer een klein boerendorp met een vast aantal namen, die zo vaak terugkomen dat er achter de naam die van de vader gezet moet worden om ze uit elkaar te houden! Op de bovenste rij, van links naar rechts:

Geert Greven, Annie Greven, Jane Wichers, J antje Meertens, J eichien Moek, Hillie Huting, Gerard Lammers, Leo Honing van Duivenbode, en Albert Schipper. Op de tweede rij: Hendrik Martens, Jantje Zandvoort, Bertus Pranger, Harm Meertens, Bertus Huting, het meisje aan het einde van de rij is Temke Hatsma. Op de derde rij: meester Begeman, Fennie Torenbos, Annie Honing van Duivenbode, Jantje Hilbolling, Hermie Huting, Hilda van Bergen, Grietje Sijbring, Emmie Schipper, Riekie Torenbos, Lammie Kramer en Fien Lanting. Op de vierde rij: Lodewijk Hamster, Jan Meertens, Jettie Plagger, Roelien Meijers, Aaltje Hadders, Hendrik Hilbolling en Roelof Lanting. Op de onderste rij: Willem Huting, Dinie Adolfs, Geesje Sijbring, Jannie Hamster, Mimie Lammers, Geertje Withaar. Kees Begeman, Harm Wiegman, Rika Kramer, Sophie Boomsma, Antje Wiegman en meester Bos.

18. Hier een foto van de leerlingen van de Bonner-school omstreeks 1928 In 1923 werd de school in Bonnen gebouwd, zodat in 1973 het vijftigjarig bestaan op grootse wijze kon worden gevierd. Deze foto stamt uit de tijd, toen de school een jaar of vijf oud was. Het is een genoeglijke foto, niet in het minst, orndat meester Torensma zijn dochtertje op schoot heeft genomen. En bovendien moest het beertje ook op de foto!

U ziet op de bovenste rij, van links naar rechts: Klamer Pepping, Geesje Schuiling, Jantje Veenhof, Jacob Hadderingh, Hendrik Zwiers en Jantje Zwiers. Op de tweede rij: juffrouw Van Slochteren, Jantje Sloots, Hermie Moek, Griet Jalving, Roelie Karsens, Willem Pepping Hzn., Gezienus Pepping Gzn. en juffrouw Willering. Op de derde rij: Trientje Sloots, Aaltje Moek, Geert Moek Tzn., Otto Buiting, Harm Hoiting Hkzn., Minie Hoiting, Harm Hoiting Hzn., Gezienus Pepping Hzn. en Adam Veenhof Jzn. Op de vierde rij, knielend: Greta Venema, Geert Schuiling, Annechien Hoiting, Harmpje Hoiting, Albert Hadderingh Jaczn., Albert Meijering, Hendrik Beuker en Lena Beuker. Op de onderste rij, zittend: Hillechien Venema, Jan tiena Schui1ing, Tinie Moek, Reinder Karsens, Annie Hadderingh, Aaltje Meijering, J ans Speelman Hzn. en Willem Veenhof. Rechts zit meester Torensma met zijn dochter Anneke.

19. Hoewel Gieten al vroeg wat industrie had (Uderna! ), bleef het tach heel lang een agrarisch dorp. Vandaar dat u in dit boekje enkele keren toto's tegenkomt uit het boerenleven van vroeger. Hier ziet u twee foto's, die betrekking hebben op de aardappeloogst. Er werd in die tijd nag niet machinaal geoogst maar met de hand. Het aardappel krabben nam weken in beslag. Hele gezinnen lagen op het land, terwijl de schoolvakantie in de herfst erop werd afgestemd! Om wat beschutting te vinden bouwde men een "vlaok", een soort afrastering, die als schuilhut diende onder andere voor de schaft. Vaak werden de aardappels daarna in "dab ben" ingekuild am later gesorteerd en afgeleverd te worden, bijvoorbeeld via de cooperatie "Ons Belang" in Assen. Op deze foto's ziet u de mensen bezig met het sorteren en afleveren van de aardappels.

Boven van links naar rechts: Berend Wilkens, Theun Lanting, Lukas Oosting, Berend Ensing en Jan Westerhuis (met schop in de hand). Vooraan zittend: Piet Lanting en Arend Hilbolling.

Op de onderste foto: Albert Tent jr., Jan Meertens, Hendrik Bruins, Albert Zwinderman, Hendrik Moek, Roel Vollinck, Hendrik Zwiers, Harm Fransens, Jacob Moek en Albert Tent sr.

20. Dit is de mondharmonikaclub van ds. J. Boonstra, gefotografeerd tijdens de jaarlijkse uitvoering omstreeks 1930. De predikant (1883-1956) stond ruim twintig jaar in Gieten en was er zeer geliefd. Ds. Boonstra genoot landelijke bekendheid door zijn jarenlange lidmaatschap van de synode en als voorzitter van de Vrijzinnige Hervormden in Nederland. Behalve een goed pastor en prediker, was hij een zeer muzikaal mens, die met de mondharmonikaclub en de meisjesvereniging hele zangspelen opvoerde. Hij heeft Ben van Eysselsteijn, die kind aan huis was in de oude witte pastorie, geinspireerd tot de figuur van ds. Berends in de raman Dorre Grand, die in de omgeving van Gieten speelt.

Voor u poseren van links naar rechts: Heiltinus Zwinderman, Ap Hadderingh, Ep Zwiers, Harm Pepping (nauwelijks zichtbaar), Hendrik Bruins, Willem Veenhof, Jacob Meursing Gzn., Geert Schuiling, Ep Vedder, Ep Westerhuis, Harm Slikkers (met accordeon), Ds. Boonstra, Jan Woortman, Luut Hadderingh, Jan Stel, Gerhardus Huizing, Kas Hollander, Roelof Essing, Lambert Meertens, Geert Moek Tzn. en Hendrik Klingenberg.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek