Kent u ze nog... de Haastrechtenaren

Kent u ze nog... de Haastrechtenaren

Auteur
:   Haastrechtse Kring, De
Gemeente
:   Vlist
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0493-7
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Haastrechtenaren'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

Het gebouw van de Nederlandse Protestantenbond werd daartoe welwillend ter beschikking gesteld. Nadat de schade met de assurantiemaatschappij was geregeld, werd -aan de architecten F. van der Straaten en H.J. Nederhorst jr. te Gouda opdracht gegeven plannen te ontwerpen tot herbouw van de kerk. In het voorjaar van 1897 volgde de aanbesteding, waarbij de heer Th. Hooft, alhier, de laagste inschrijver bleek te zijn, aan wie het werk ook werd opgedragen. Het bedrag beliep de som van f 26.000,-. Als dagelijks opzichter fungeerde de heer Th. Jansen uit Haastrecht. De toren, die gemeente-eigendom is, werd gebouwd door de heer C. de Hoed te Stolwijkersluis. Reeds in december van hetzelfde jaar kon de plaatselijke predikant, dominee Pool, de herbouwde kerk onder grote belangstelling inwijden.

Het orgel ontbrak nog, doch door een schenking van mevrouw Ie Fèvre de Montigny kon in 1898 het fraaie orgel, dat tot 1964 de kerk sierde, worden aangebracht. Ook de klokken zijn bij de brand stuk gevallen. Deze dateerden van 1771. Na de brand heeft de gemeente twee klokken van hetzelfde gewicht en dezelfde toon doen hergieten bij de bekende firma Petit en Fritsen te Aarle-Rixtel. Op de grote klok stonden het wapen van Haastrecht en de namen van burgemeester C. Viruly, wethouders H. Uittenbogaard en J.C. Muller en de raadsleden B. Smit, P. Blanken, D. Reneman, J. Leeuwenhoek en L. Raaphorst. De beide klokken werden in 1943 door de Duitsers gestolen. Het drama van de brand heeft zich herhaald: in 1964 is de kerk ten tweede male afgebrand, ditmaal door de onvoorzichtigheid van een loodgieter met een brander.

11. Voor hen die het niet meer weten, volgt hier. een lijstje van predikanten die in de Nederlandse Hervormde Gemeente in Haastrecht hebben "gestaan". We hebben slechts van drie predikanten een foto kunnen bemachtigen.

De groepfoto toont, derde van links, achteraan, dominee H.G. Oldeman, die van 1900 tot 1904 in Haastrecht was. Tweede van links is de heer P. Scheer en geheel links achter mogelijk de heer Van Leeuwen. De namen van de andere heren bleven helaas onbekend.

Dominee H.E. Knappert (portret) kwam in 1904 van Nieuwveen en vertrok in 1907 naar Westzaan. Van 1908 tot 1922 was er dominee E. van den Broek.

Na hem kwam dominee J.W. Roodbol. Deze vertrok in 1925 naar Winterswijk en hij werd opgevolgd door dominee A. Landstra, die we hier samen met zijn vrouw op de foto zien. Hij werd in 1931 opgevolgd door dominee G.L.W.B.H.F.K. de Voogd van der Straaten. Deze predikant was tot 1953 voorganger van de Hervormde Gemeente in Haastrecht.

12. De zondagsschool in het gebouw van de Nederlandse Protestantenbond aan de Hoogstraat in 1929. De zondagsschool werd geleid door dominee H. Landstra (rechts achter op de foto) en zijn vrouw (links). Verder zien we de leidsters mevrouw Bakker-van Dam (achter mevrouw Landstra), Jo Bakker (rechts voor de deur) en Hennie de Graaf (rechts boven). Vooraan, van links naar rechts: De Bruin, Noorlander, Huurman, Baan, Wim den Besten, Huurman, twee onbekenden, Steehouwer, twee onbekenden, Verlaan, de broertjes Meier en Bertha Donk. Tweede rij, onder anderen: (met matrozenkraag) Jan de Bruin, Jeanne Duym, Adrie de Graaf en Streefland. Derde rij: de meisjes Corrie Voorsluis, Nellie Brouwer de Koning, Greetje van Duuren, dan Piet Verlaan, Marietje Oskam, Speksnijder, Corrie Scheer, Nico de Wild, Arie Streefland, De Jong en Kastelein. Vierde rij: mevrouw Landstra, Gerrie Reichard, Trientje de Bruin, Corrie van Duuren, Van Meieren, een onbekende, Aart Bakker, Wie nt je Sirre, Herman van Vliet, Gusta Dekker, Wim Stijnis, Hillie de Bruin, Dirk Zuidervliet, Jaantje Baan, De Graaf, Corrie Donk en Jo Bakker. Vijfde rij: Hans de Wild, Meier, Dorus Hooft, Verlaan, Wim de Jong, Verlaan, Dirk Bakker en Wim Boele. Achteraan: Corrie de Wild, Wil Oosterling, Bert van Duuren, Bep de Graaf, Tinie de Jong, Siep Snieders, Willie Oosterling, een onbekende, Gina Dekker, dominee Landstra, een onbekende, Fieke van Diest en Hennie de Graaf.

13. Op de pagina hiernaast is een aantal predikanten bijeengebracht van de Gereformeerde Kerk in Haastrecht. De eerste was dominee Winkel, van wie geen portret beschikbaar is. Na hem kwamen achtereenvolgens, bovenaan van links naar rechts: dominee Nieborg, dominee Jonker, dominee De Vries en dominee Kamper. Onder hen: links dominee Halsema, die werd opgevolgd door de hier niet afgebeelde dominee Smilde en dominee Erdmann. Deze beiden zijn echter wel te zien op de foto op de volgende bladzijde. Naast dominee Halsema de portretten van dominee Visser, dominee Van Urk en dominee Lensink.

14. Reünie van oud-predikanten en kerkeraad van de Gereformeerde Kerk te Haastrecht in de jaren dertig. De foto is genomen voorin de kerk; men ziet in het midden de preekstoel. Het gebouw is in 1960 verkocht aan de heer W. Faay, die er zijn textielhandel "De Ster" in vestigde. Nu huist de "Triomarkt" erin.

Staand, van links naar rechts: A. de Boer, De Heer, dominee Van der Weg, e.G. van den Berg, H. Kraan, H. Nap, G. Smit, P. den Boer, dominee Warmenhoven, G. Blokland en Zwijnenburg. Zittend: dominee Smilde, mevrouw Smilde, mevrouw Winkel, dominee Winkel, mevrouw Erdmann, dominee Erdmann, dominee De Vries, mevrouw De Vries en dominee Halsema.

Op het moment dat deze reünie plaatsvond was dominee Erdmann de gastheer. Hij was een predikant met gevoel voor humor. Zo gaat over hem het volgende verhaal. De toenmalige organist van de gereformeerde kerk was wel een toegewijd musicus, maar zijn techniek schoot wel eens te kort. Dominee Erdmann merkte toen op dat de organist een heel goed christen was, want zelfs bij het orgelspelen wist zijn linkerhand niet wat zijn rechterhand deed.

15. Wie deze foto van de gereformeerde jongelingsvereniging "Timotheüs" uit 1930 bekijkt, zou denken dat deze jongelingen zich alleen maar interesseerden voor studie. Dat is echter onjuist. Ze hielden ook van een grap.

Zo'n vijftig jaar geleden was alles heel wat soberder dan nu. Sinterklaas was in zicht. De kerkeraad vond sinterklaasavond een pracht avond om een vergadering te beleggen. Daar konden ze ook wel een kop koffie met een speculaasje gebruiken. Thuis deed men er ook niet veel meer aan. Dat vonden een paar Jeveërs toch wel wat schriel. Zonder iets te zeggen bestelden zij bij de bakker geen appel- maar aardappelbollen. De koster moest deze dan bij de koffie aanbieden. De vergaderingen begonnen in die tijd om half zeven. Ze eindigden uiterlijk om half tien. Om kwart over acht kwam de koster met zijn koffie en de zogenaamde appelbollen binnen. Zijn gezicht glunderde. "Broeders", zo zei hij, "er is zoëven een traktatie voor u bij mij gebracht. Het ziet er heerlijk uit en ruikt om er zo in te bijten. Eet smakelijk." Vermoedelijk heeft hij van de grap niets geweten. De broeders keken elkaar eens aan. "Wie kan dat nu gedaan hebben? ", zei er een. De oudste, toen al ruim zeventig, zei: "Wat doet er dat toe, laten we maar gauw beginnen." Tegelijkertijd zette hij zijn tanden in het zo heerlijk uitziende gebak. Een andere broeder, ook al niet zo jong meer, rook nog eens voor hij hapte. Vertrouwde hij het niet? De oudste, die had gehapt, zei met volle mond: ,,'t Is nep, broeders, d'r zit een erpel in, in plaats van een appel." Maar dooretend liet hij er op volgen: "Ze zelle van mijn geen lol hebben. Ik vreet 'm helemaal op. 't Is tenslotte geen vergif." Dat de rest bleef staan begrijpt u. De jongeren, ten slotte nieuwsgierig hoe het verloop van alles was geweest, verrieden daarmee zichzelf. Later werden ze dan ook op het matje geroepen. Het was toch wel heel ongepast om de leidslieden der kerk op deze wijze beet te nemen. Maar geslaagd, vond de kerkeraad, was deze grap toch wel. Dat vonden de jongeren ook. Ze hadden, toen ze op het "matje" stonden, de tinteling in de ogen van de spreker gezien.

Van links naar rechts, op de bovenste rij: B. Smit, E. Hol, J. Frederikse, M. Straver, C. Straver, Jan Schep, H. van der Vlist Jzn., G. Verhoog en L. Smit. Tweede rij: C. Hol, J. Groen, Joh. de Gier, M. Nap, P. Verhoog en H. Graveland. Derde rij: N. van den Boer, P. Kraan, C. Smit, M.T. Hagen, Joh. Nap, G. van der Stok, N. Markus, H. Nap, F. van der Stok, M. de Gier en F. Straver. Zittend: 1. Hol, W. Smit, A. Hol, Joh. Schep, Joh. Graveland en Joh. van der Stok.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek