Kent u ze nog... de Haastrechtenaren

Kent u ze nog... de Haastrechtenaren

Auteur
:   Haastrechtse Kring, De
Gemeente
:   Vlist
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0493-7
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Haastrechtenaren'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

De "School met den Bijbel" is opgericht op 14 juni 1894. Het eerste hoofd van de school was de heer H Nijdam. Hij werd opgevolgd door de heer Crielaard. Diens opvolger was de heer Ti Ypma; hij werd gepensioneerd met ingang van 1 januari 1936. De heer Ypma werd als hoofd der school opgevolgd door de heer A. Griffioen, die vanaf 1 mei 1926 onderwijzer was aan de school. Velen zullen herinneringen hebben aan de onderwijzers en onderwijzeressen van de School met den Bijbel. Enige van hen komen voor op de volgende foto 's, doch hier volgt een opgave van alle leerkrachten. De eerste onderwijzer, of liever kwekeling, was de heer G. van Zijll Langhout. Zijn opvolger was P. de Gier, die op 1 mei 1926 vertrok. Daarna kwam de heer A. Griffioen. Onderwijzeressen waren: Willmien van 1rseke, opgevolgd door mejuffrouw Michelsen. Later kwam mejuffrouw A. Wientjes, die velen nog zullen kennen. Door het huwelijk van mejuffrouw Wientjes met de heer Tiemens kwam mejuffrouw B. Selles in Haastrecht. Haar opvolgster was mejuffrouw Hageman en na haar kwam mejuffrouw Van Wingerden. Onderwijzers waren verder: W. Boelhouder, H Bol (later hoofd der school te Harderwijk) en Piet Verwey. Deze werd opgevolgd door Karel van der Putte, de verteller van zijn belevenissen tijdens de invallen van de Duitsers. Na het huwelijk van mejuffrouw Van Wingerden met de heer Lub kwam mejuffrouw Van Ginkei hier werken. Als onderwijzer kwam, na de verteller K. van der Putte, de heer Klaas Krul en later de heer Kalle. Zij waren beiden zo'n beetje onderduikers, verdreven door Duits geweld. Ook dat ging voorbij en toen kwamen mejuffrouw A.

16. De foto is genomen tijdens een schoolreisje van de christelijke school naar Scheveningen. Achteraan, van links naar rechts: Teunis de Boer, Johan van der Stok, Wout Smit en Neeltje Schep. Vooraan: een onbekende, juffrouw Wientjes, een zuster van juffrouw Wientjes, Leendert van Eik, Jo Ypma en Gré van der Stok.

Op de inzet Jo van Dorp-Ypma, de dochter van meester Ypma. Zij werd geboren in 1908 en verliet het dorp in 1946. Zij heeft van haar vader de eigenschap geërfd om de eigen ideeën niet onder stoelen of banken te steken. Zij schreef verschillende romans, die spelen in Haastrecht en omgeving. Enkele titels: "Boven de polder de hemel", "Sjoukes Ales Hannema" (over een Friese boer die in Haastrecht komt wonen) en "Geliefde zoon" (over het "boertje van Hoenkoop", die mensen kon genezen omdat hij de gave had te zien wat hen scheelde). Dit laatste boek is geïnspireerd op de figuur van "Zwarte Kee", een kruidenjuffrouw , die vroeger op de Ganzenburcht woonde, een boerderij langs de Provincialeweg, ter hoogte van Hekendorp.

Drommel en de heer P. Voogd het schoolteam versterken. Jansje den Hertog was de opvolgster van mejuffrouw Drommel en na haar kwam mejuffrouw Van Zanen. Na haar huwelijk was mevrouw Van Els, een Surinaamse juf die velen nog wel zullen kennen, enkele jaren aan de school verbonden. En nu nog iets over de handwerkjuffen. De eerste was Betje Verboom, de tweede Mien Hooft. In oude notulen wordt ook nog een mejuffrouw Van Baren genoemd.

Ja, en nu we toch bezig zijn ook nog iets over de schoolschoonmaaksters. Meestal was deze taak gecombineerd met die van koster van de kerk. Nee, het zat er in die tijd niet zo dik aan. Sien Kwakernaak was de eerste die deze taak vervulde. Haar opvolger was de heer T. Boer. Zijn vrouw deed echter meestal het werk. Zij werd daardoor bekend in de gemeente als Mijntje van Duuren. En zij mocht er zijn, evenals haar man. Altijd behulpzaam. 's Zondags wist zij precies wie in wintertijd een stoof moest hebben. Ondeugende rakkers legden in de gloed, waaronder een kooltje vuur was verborgen dat de gloed moest aansteken, wel eens een leer of een lapje, dat ging dan zo lekker stinken en roken. Later is de heer E. Hol jarenlang koster geweest. Zijn opvolger was de heer C. Straver; ook hij was koster en schoolschoonmaker. De School met den Bijbel was gevestigd op de Hoogstraat 81, in het gebouw waarin nu de "Sociëteit Pand 81 " is gehuisvest. De ingang was aan de Hoogstraat, maar deze is verdwenen bij een uitbreiding van kantoorboekhandel Van Zuylen.

17. Een foto van de School met den Bijbel uit 1928. Een foto vol open gezichtjes, waarin velen nog vrienden en vriendinnen zullen herkennen. Op de achterste rij: T. Ypma, Gretus de Gier, Cor van Es, Hannes de Gier, A. Griffioen, Rinus Straver, Cor Hol, Jan Kastelijn en juffrouw A. Wieritjes. Tweede rij: Marie van Dam, Marie van der Stok, Riek Groen, Coby van Es, Ans Blonk, Gré van der Stok, Jo Kraan, Neeltje Markus, Janna Kraan (? ), Willy Kastelijn en twee onbekenden. Derde rij: onder anderen Saartje Uittenbogaard, Annie den Boon, Gré de Gier, Aagje Hagen, Josien van der Stok en Teunis Boere. Zittend: Jaap Groen, Gerrit van der Stok, Jan Blonk, een onbekende en Piet Kraan.

18. Een foto uit 1930. Een ongedwongen opstelling rond een vaasje met korenaren. De geraniums zijn zelfs uit de klas gehaald om de foto op te fleuren!

Bovenaan, van links naar rechts: Piet van Eyk, Hannes de Gier, Rinus Straver, Cor Huibertsen, Sim on Vermeulen en nog een Vermeulen. Tweede rij: Jan Huibertsen, Gretus de Gier, Teunis Boere, T. Ypma (hoofd der school), Jan Kastelijn en Groen. Derde rij: een onbekende, A. Griffioen (onderwijzer), Aagje Hagen, Willy Kastelijn, Ans Blonk, Marianne Vermeulen, Neeltje Huibertsen, Gré de Gier, Neeltje Markus, Piet Verhoog, mejuffrouw Wientjes, Carry Scheer en Verhoog. Zittend: Reier van Dijk, Dirk Maayen, Jan Blonk en Henk Blonk.

19. In de klas met meester Ypma. Aap, noot mies was al achter de rug. De kinderen leerden al wat meer. Dat zien we aan de mooie schoolplaten langs de wanden, die in onze tijd alweer antiquarische waarde hebben. Meester Ypma kwam oorspronkelijk uit Friesland, wat aan zijn accent steeds te horen is geweest. Hij was van 1902 tot 1936 onderwijzer aan de christelijke school, waarvan de langste tijd als hoofd. Velen zullen hem zich nog herinneren, een rijzige figuur, die op vaste tijden zijn wandelingen door het dorp maakte. Hij was altijd in jacquet gekleed, ook voor de klas. Dit jacquet werd gemaakt door kleermaker Nico Mulder in de Hoogstraat. Hij was nogal opvliegend, maar belangrijker was dat hij geestig was en dat hij een groot hart had voor zijn schoolkinderen. Zo gaf hij op eigen initiatief na school bijles aan kinderen die dat nodig hadden. Daggelderskinderen behoefden dan niet te betalen. Dit leverde hem wel eens problemen op met het schoolbestuur. In tegenstelling tot wat zijn statige voorkomen zou doen vermoeden, was hij ruimdenkend. Zo bezocht zijn dochter Jo de katholieke bewaarschool, toen bij zuster Veronica. Dat was, zeker in die tijd, een ongebruikelijke keuze. Hij was een eigenzinnige Fries, die voor de school en de kinderen deed wat zijn hart hem ingaf.

Op de foto: staande meester Ypma en op de voorste rij Willy Kastelijn en Aagje Graveland. Tweede rij: Marie van Dam, Saartje Uittenbogaard, Coby van Es en Aletta Hol. Op de volgende rijen onder anderen: Jan Kraan, Engel van Harten, Teun van der Stok, Mels Graveland, Johan van der Vlist, Jan Blonk, Jasper Groen, Greet van der Stok, Josien van der Stok, Jaap van der Stok en Jan Kastelijn.

20. Even een foto maken. Straks de speeltuin in. Een foto genomen tijdens een schoolreisje van de School met den Bijbel. We weten niet waar deze foto is gemaakt en we weten evenmin precies het jaar. Het moet omstreeks 1937 zijn geweest. Je krijgt de indruk dat sommige kinderen er nogal tegenopzien om de schommel of de wip te bestijgen. Maar misschien was de busreis erg afmattend.

Bovenaan, van links naar rechts: Joh. van der Vlist, Annie van der Vlist, Marie Groen, Ko van der Vlist, Corrie Blonk, Klazien Verburg, Jan Kraan en een onbekende. Tweede rij: Doortje van Staveren, Marrie van der VIist en Marrie Graveland. Derde rij: juf Van Wingerden, Klazien de Vrij, Jaantje Vermeulen, Corrie Verhoog, Nel Boere, Aagje van Dijk, Rie van der Stok, Dirk Kraan, Bart Kraan en Wim den Boer. Vierde rij: Frits de Gier, Jan Groen, Roel de Langen, Jan Griffioen, Wim Kraan, Henk Zwijnenburg, Wim Vermeulen, Tom Verhoog, Kees van der Stok, Ernst Kraan, Leen Blok, Joop van der Stok, Catrientje Hoogendoom en rechts A. Griffioen, hoofd der school.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek