Kent u ze nog... de Heerhugowaarders

Kent u ze nog... de Heerhugowaarders

Auteur
:   Gerhard Modder
Gemeente
:   Heerhugowaard
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4269-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Heerhugowaarders'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

16. Het zal rond 1928 geweest zijn dat deze foto gemaakt werd van de katholieke lagere school aan ' t Kruis. Na veelvuldig navragen konden de namen worden achterhaald. We zien van links naar rechts: op de achterste rij: Trien Rouwinkel, Afra van der Stoop, Marie Groot Wdr., Aafje Bot, Marie Groenveld, Truus Bot, M. Bot, Dina Vlaar en Agnes Bot. Op de tweede rij: Jo Starn, Corrie Wester, Rens Wester, Leen Wester, ? Starn, Klaartje Groenveld, Gre Starn, Tonia Beers, Truus Groot Wdr. en Els Bot. Op de derde rij: hoofd van de school meester Van Schaik, Cor Groenveld, Cor Bijvoet, Jb. Rouwinkel, Dirk van der Stoop, Wim van der Stoop, Jaap Wester, Jaap Beers, Cor Rouwinkel, Ab. Rouwinkel, Jan Bijvoet, Nico Bijvoet en Piet Vlaar. Op de voorste rij: Klaas Beers, Arie Beers, Jan Beers, Gerard van der Stoop, Wim Groot Wzn., Piet Groenveld, Jaap Vlaar en Simon Vlaar. In het centrum: pastoor Van Noort.

17. Een man die je iedere dag zag rijden langs de Waardse wegen was Simon Groot (boven), melkrijder bij de zuivelfabriek "Excelsior". Uit zijn jarenlange ervaringen met paard-en-wagen verhaalt de altijd nog krasse Simon van een blind paard dat precies wist hoelang zijn baas werk had met opladen. Het vertrok dan automatisch. Owee echter als Simon iets langer werk had doordat ergens een bus meer langs de weg stond. Dan moest Simon ook draven! Soms had hij een "holder" en dan weer een "staker". Met het verstrijken van de jaren kreeg Simon ander werk, maar de fabriek bleef hij tot op de dag van heden trouw. Nu werkt hij er al zestig jaar, ook al kreeg hij in 1956 reeds zijn pensioen. Hij is altijd de eerste op de fabriek en heeft er am half een de vereiste acht uur opzitten. Toch gaat hij 's rniddags ook nog even, maar "die taid kraige ze van main kedo". Aldus Simon. Zelfs op zondag kan hij het niet laten een kijkje op de fabriek te gaan nemen.

Een van de mensen die we dagelijks langs de polderwegen zagen gaan, was Maarten Kooy, de groenteboer (onder). Eerst reed hij met paard-en-wagen (op de foto is hij rond de twintigjaar) en later kwam de auto. Maarten bezat een uitgestrekte venterswijk, Dat was weI nodig want het kopen van groente was voor de plattelandsbewoner een luxe. Ieder had wel een tuintje, waarmee hij zichzelf voor een groot deel kon bedruipen. En omdat in deze tijd ook alles tegelijk kwam, at men dan drie keer per week sla, spinazie of bloemkool. Dat was wel wat eenzijdig, maar het was allemaal door de zon gerijpt en nog onbespoten. Maarten was dan goed voor het zondagse maal of voor aanvullingen als komkommers, tomaten, enzovoort. Door koelhuis, vrieskist en kascultuur weten we nu van geen seizoenen meer. Maarten Kooy heeft dit gehele proces meegemaakt en zag zijn klantenkring steeds groeien gedurende de tweeenvijftig jaar dat hij door de Waard en omgeving trok. In onze herinnering blijft hij leven als een man die naast kwaliteitsgroente en fruit ook aan ieder een goed woord leverde!

18. Deze foto, die waarschijnlijk rond 1903 is geschoten, toont zomaar een groep kinderen uit de Buurt en voor ons boekje betekende dat achteraf bekeken een goede vangst. Op de eerste rij ziet u van links naar rechts onder anderen: Cor Zuurbier Jbzn., ? Zuurbier, Gert Brink, Arie Brink, Marie Kraakman, een tweeling van slager Duin, Anne Wester Ddr., J. Borst, Leo Swinkels, Cor Rood, Simon Rood en Klaas van Stralen. Op de tweede rij onder anderen: P. Tromp, Klaas Kruyer, Jaap Kraakman, J. Brink, Geert Beers, Jaap Smit, Anne Beers, Marinus Dekkers en Jan Dekkers. Op de derde rij onder anderen: P. Zuurbier, Cor Kraakman, Agaath Siefers, Carolien Swinkels, Jans Beers, Grietje Zijp, Marie Rood en Annie Scholten.

19. Deze schoolfoto uit ongeveer 1930 toont ons voor het 1aatst meester Molenaar, die bijna veertig jaar in Heerhugowaard heeft lesgegeven. Van 1892 tot 1901 stond hij als onderwijzer aan de openbare lagere school aan 't Kruis. Na zijn huwelijk vertrok hij als hoofdonderwijzer naar Texel, maar hij kon daar op het schapeneiland de Heerhugowaarders bepaald niet vergeten, want in 1903 keerde hij terug en weI als hoofdonderwijzer te Veenhuizen. Op 1 maart 1910 verhuisde hij naar de Middenweg om daar tot 1932 de open bare school bij het oude raadhuis (nu het medisch centrum) te leiden. Hij hield veel van koorzang en overal waar hij gewerkt heeft, heeft er wel een zangkoor onder zijn leiding gezongen. Juffrouw Wit was bijna vijfentwintig jaar onderwijzeres aan diezelfde open bare school. Op de foto zien we de volgende leerlingen, op de. eerste rij van links naar rechts: Klaas Olij, Henk Kooy, Dirk Starn, Cor Goed, Cor Hartog, Cor Glas en Klaas Zweet. Op de tweede rij: Piet de Boarder, Klaas Nap, Jaap Snip, Kees Brandsma, Freek van der Meulen, Piet Uven, J oop Luchtig en Arie K wantes. Op de derde rij (in het midden): juffrouw Wit, Trientje Kuip, Stijnie Starn en meester Molenaar. Op de vier de rij: Marie de Boarder, Trientje van Dijk, Betsy Knip, Nelie Hittema, Grietje Hittema, Nellie Glas, Jannie van der Busse, Dieuw van der Meulen, Wimmie Boekestein, Marie Boekestein, Christien Hartog, Nelie Grootes, Mien K wantes, Betsy Beets en Trijnie Hittema. De jongens op de achterste rij zijn: Sjoerd Brandsma, Huib Kreb, Jaap Snip, Reijer de Geus, Bertus Beets, Chris Smit, Piet Koster, Olaf Hartog, Cor Kooy (schilder), Piet Kreb en Cor Kooy (winkelier).

20. Boven: een enkele tuinder waagde zich hier aan de aardbeienteelt, maar door verschillende oorzaken kwam deze cultuur niet van de grond. Jan Vader van de Boterweg was een progressieve tuinder: hij probeerde nog al eens wat nieuws. De gehele familie Vader steekt hier een handje uit. We zien van links naar rechts: op de voorgrond Piet Vader, Aagje Vader en Ida Vader; de hurkende mannen zijn Kees Vader, onbekend en Klaas Vader; en staande moeder Vader met Janneke op de arm en ten slotte vader Vader.

Onder: op het land ("de bouw") van Tromp aan de Hondenweg (nu Van Veenweg) is het aardappelrooien in volle gang. De aardappelen werden er met het "rodersgrafie" opgestoken. In de "piepersroderstijd" was het wel druk op het land, maar de gezelligheid ontbrak toch niet, vooral tijdens "koppiestijd" ergens achter in het land. Termen als aardappelmoeheid en selectie moesten to en nog worden uitgevonden. Ontmoette men een mooie gave stoel, dat wil zeggen een aardappelplant met goede en gelijke aardappelen eronder, dan werden die apart gehouden voor de poters. Dat was dan de enige selectie die men toepaste! Men teelde hier dus voornamelijk eetaardappelen, zoals vroege poepemuizen en later ook eigenheimers en blauwen. Antispruitpoeder was ook nog niet op de markt en dat betekende in het voorjaar aardappelen met rim pels en een massa spruiten. De familie Tromp stond in de Waard bekend als een groep nauwgezette tuinders, die als devies voerde: "hard tegen vuil, goed voor kwaliteit". Op de achtergrond ziet u links gedeelten van het oude patronaat en kerk. Verder op de foto van links naar rechts: Jan Tromp, Kees Tromp, Piet Tromp, Maarten Beers (altijd vrolijk! ), Dirk Tromp, Kobus Tromp en Rein Smit.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek