Kent u ze nog... de Megenaren

Kent u ze nog... de Megenaren

Auteur
:   G.H.J. Ulijn
Gemeente
:   Oss
Provincie
:   Noord-Brabant
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0504-0
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Megenaren'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

INLEIDING

Toen ik in 1971 het boek "Megen in oude ansichten" had geschreven, dat speciaal de veranderingen in het straatbeeld van Megen gedurende de laatste honderd jaar volgde, had ik al een idee om een vervolg te schrijven, waarin de mens wat meer aan zijn trekken zou komen. Bijzonder verheugd ben ik, nu u dit boek onder ogen krijgt over de Megense mens uit de periode 1880-1946. Bewust is door mij dit tijdvak gekozen omdat men nu een kleurrijk geheel te zien krijgt van het Megense leven uit die tijd. Het fotomateriaal was zo omvangrijk dat ik gemakkelijk vier boeken zou kunnen vullen, maar in zo'n kleine gemeenschap komen steeds dezelfde personen voor zodat mij het leuker leek het tijdvak ruim te houden om zodoende verschillende mensen ouder te zien worden en nieuwe gezichten te ontdekken.

Het is interessant om de geschiedenis van de oudste families van Megen eens na te gaan. Daarvoor heb ik de doop- en trouwboeken van Megen in het rijksarchief in Den Bosch aan een onderzoek onderworpen. De oudste trouwboeken dateren van 1616, evenals de oudste doopboeken. Ik kwam tot de ontdekking dat de familienaam Voet de oudste naam is die nu nog in Megen voorkomt want op 7 januari 1618 trouwt Arnoldus Voet (geboren rond 1590) met Helena Joannes. De vader van deze Arnoldus heette ook Arnoldus en is rond 1555 geboren. Andere families die voor het eerst in Megen trouwen en waarvan de naam nu nog voorkomt zijn: Quirinus Corneliszoon van Gemert trouwt op 3 mei 1691 met Maria Pansiers, Carel v.d. Campe (v.d. Camp) trouwt op 10 juni 1637 met Mariken Jansen, Otto de Cock trouwt op 11 januari 1688 met Anna Maria Lemmers, Pertus Konings trouwt op 19 februari 1730 met Maria Berns, Allexander van de Coolwijck trouwt op 23 juni 1744 met Gertrudis van Linsbergen, Michael Janszoon Wetzier (of Witsiers) trouwt op 2 juni 1720 met Joanna Ouwens, Adrianus Verbeeck trouwt op 7 januari 1725 met Cornelia Pompe, Nicolaus Smulders trouwt op 17 januari 1713 met Margorita Segers v.d.Poel, Wilhelmus Joannes van Altforst trouwt op 26 juni 1622 met Joanna Theodorus, Jacobus Ouwens trouwt op 30 mei 1688 met Elisabeth Voet, Lucas Biedixks trouwt op 6 mei 1683 met Anna Catharina Bonaerts, Arnoldus van Bueren trouwt op 7 oktober 1639 met Joanna Henricus van Zelant .

Enkele zeer bekende namen komen nog niet zo lang in Megen voor, zoals de naam Van Someren, want in 1823 trouwt in Megen Petrus van Someren die zadelmaker was en in 1785 werd geboren in Vught. Ook Schevalier komt pas voor het eerst in 1879 voor: dan trouwt Huibert Schevalier, die metselaar was en in 1846 in Vuren is geboren. Hoogstwaarschijnlijk komen De Graauws uit Hedel, want Martinus de Graauw (geboren in Hedel op 30 januari 1809) trouwt in 1837 in Megen met Johanna Maria v.d. Maasen. De familie Koeken stamt af van Hermanus Koeken, geboren in Huisseling op l8juni 1802. Hij trouwt op 25 november 1850 in Megen met Petronella Strik.

U ziet dat het interessant is te praten over de mens in Megen, want tijdens zo'n onderzoek herleeft de geschiedenis. Ik ben er zeker van dat er in dit boek foto's staan die niemand meer kent en waarop u zichzelf of uw familie terugvindt. In dit boek heb ik getracht te beschrijven en te tonen hoe de Megense mens leefde en werkte, hoe hij zich ontspande en pret maakte.

1. Niemand zal ontkennen dat de Megense mensen erg muzikaal zijn. De vele foto's van muziekkorpsen getuigen hiervan. Wellicht is deze foto bij de meeste mensen nog niet bekend. Hij dateert dan ook van 1889 en de naam van dit gezelschap is niet bekend. Ook is niet bekend of dit het eerste gezelschap is geweest dat in Megen muziek heeft gemaakt. Het is zeker niet het laatste geweest. De oprichtingsdatum van deze "muzikanten" is evenmin bekend. Wel zijn van de meesten de namen bekend. We zien van links naar rechts Tinuske Smulders, Toon Staassen, Willem Sleenhof, Jan Voet, Willem Carpay, "Mester" Gerard Carpay, Louis Carpay, dijkgraaf v.d. Heyden en twee onbekenden. Deze muzikanten oefenden meestal in de openbare lagere school, die gelegen was naast het schoolhuis, waar "mester" Carpay woonde, vlak bij het kerkhof. Uit dit gezelschap zijn later "Concordia" en "Per Ardua ad Astra" ontstaan, welke laatste een kerkelijke harmonie was tot 24 oktober 1967, toen "Per Ardua ad Astra" opnieuw, maar nu als gewone fanfare, werd opgericht. Uit de leden is ook de boerenkapel "de Keienbloasers" ontstaan die bij verschillende gelegenheden optreedt, vooral bij carnaval.

2. In 1897 werd in Megen een nieuwe harmonie opgericht, die in 1902 het eerste lustrum vierde. Vanzelfsprekend moest er toen een foto worden gemaakt, waarbij ze hun uniformen (lees: petten) toonden. We zullen eens kijken wie we nog kennen van deze Megenaren, We zien van links naar rechts zittend: schoenmaker Piet V.d. Boogaard, Willern Carpay, Jan v.d. Rijt en slager Marinus van Someren. Op de tweede rij. Adriaan V.d. Heuvel, Bernard Kleintjens, Willem Kleintjens, Hannes van Gemert en schilder Jan Biedijks. Op de achterste rij herkennen we: Piet Janssen (deze was "mester" in Maasbommel, maar woonde in Megen), Gerard Carpay, Hent Verbeek en Gerrit Staassen. Het was een feest als de harmonie "uittrok" en velen herinneren zich nog de vlaggen en erebogen die er werden opgericht als er weer een processie of iets dergelijks was. De vlag werd uitgestoken, de paters, het nonnenklooster, het gymnasium en de parochiekerk luidden de klokken en de harmonie maakte het feest compleet want muzikaal zijn de Megense mensen altijd geweest. Denk maar eens aan het berucht "Anker Pieri'-lied, waarover we het nog zullen hebben.

3. Al was er in die tijd nog geen carnavalsclub die Megen drie dagen op zijn kop zette, de leden van harmonie "Concordia" wisten zich best te vermaken, zoals hier tijdens het kermisvieren rond 1904. Van de feestvierders herkennen we zittend Louis Carpay. Staande zien we van links naar rechts Piet v.d. Boogaard, Marinus van Someren, Willem Carpay, Willem Kleintjens, Hannes van Gemert,Jan Biedijks, smid Willem v.d. Rijt en Adriaan v.d. Heuvel. Helemaal achteraan zien we Bernard Kleintjens, Gerrit Staassen, Toon Sleenhof, Sjefke van Gemert ("mester" in Macharen; later hoofd van de school in Demen) en Hent Verbeek. We hebben het al gehad over het "Anker Pieri"-lied. Dit lied werd ieder jaar bij de kermis gezongen. In 1899 zong men onder andere de volgende coupletten.

Zeg Karolien, waar wil je heen? 't Is Kermis voor je plezier; Je hebt hier geen café-chantant, geen rupschbaan is er hier.

De malle-molen die je ziet, die is niet veel mans,

Maar zoo je wilt, ga dan met mij naar Anker-Piert's dans-dans-dans-dans.

Anker, Anker-Pieri.i.kiele Kiele .Pieri", Kiele Kiele hopsasa (bis)

Kom vooruit, kom vooruit, kom vooruit, kom vooruit, kom vooruit, kom Karlineke, Kom Karlineke, kom naar .Anker-Pieri", meid, daar heb je aardigheid ja, ja! (bis)

De voordeur is geen goede weg, dus maar de schuurdeur in De ladder en den zolder op, dat is naar ieders zin.

Daar is geen lucht, daar is geen licht, dat heb je niet van doen:

Dus "Anker-Pieri" handelt steeds in eer en in fatsoen -soen-soen-soen.

"Anker, Anker-Pieri" enz.

Dus boeren, burgers, buitenlui doet allen nu je best; Bij "Anker-Pieri" vind je nu een allerfijnst orkest.

De zolder is zeer fijn geschuurd, men tapt er bier en wijn

En Hent en Mien die zorgen voor 'n bediening uiterst fijn-fijn-fijn-fijn.

"Anker, Anker-Piert" enz.

Dus vooruit, dus Megense jongens vooruit! Kom Karlineke, kom Karlineke kom, Nu maar de ladder op, de gaatjes zijn gestopt ja, ja!

4. Bij de viering van het eerste lustrum van de harmonie in 1902 werd er ook een foto (links) van het toenmalige bestuur genomen. Het bestaat uit van links naar rechts: Tom Sleenhof, Hent Verbeek, Jefke van Gemert en Gerard Carpay. Ook was er een gezelschapslied gemaakt waarvan de tekst luidt:

Concordia is onze leuze. Dit wachtwoord in ons aller mond:

Wee die onze eendracht durft behagen, het zegel schendt van ons verbond!

Hem volgt de strijdkreet immer na: CONCORDIA! ...

Concordia zal eeuwig blijven. De glorienaam der harmonie.

Waarvan wij juichend willen wijden onze eerste schoonste melodie:

Het jubellied dat nooit verga: CONCORDIA! ...

Concordia! Ons hoogst genoegen. Gij schept ons vriendschap en vermaak.

Uw hand bestrooit ons pad met rozen. Verlicht de zwaarste levenstaak.

Wat moge zwichten, eeuwig sta: CONCORDIA!

Concordia! Uw tonen schallen. En Megen is ons 't lichtrijkst oord. Muziek ontglooit in aller harten, betooverd door Uw rein akkoord.

En Megen 's Zonen juichen dra: CONCORDIA!

Concordia! Blijf eeuwig bloeien ten heil, ten schuts van Megen's jeugd. Ten sieraad onzer grijze veste ten schild van Eendracht, Vree en Vreugd.

Bescherm de kiem der luide deugd en stoot 't harte rein geneugd.

Dan juub 'len de eeuwen 't lied ons na: CONCORDIA!

Op de rechtse foto zien we een stukje studentenleven in Megen uit de jaren negentig met WilIem van Schijndel, Johan Teunissen (uit Macharen) en Van Staphorst. Als je niet rookte was je geen man!

5. Nu we het toch over het gymnasium hebben, kunnen we in het muzikale gedeelte van dit boek natuurlijk niet voorbij gaan aan de harmonie die de studenten van het gymnasium hadden. Ze noemden zich op deze foto, die uit 1900 stamt, harmoniegezelschap "UWe Duld". De namen van de studenten zullen bij vele Megenaren herinneringen oproepen aan de tijd dat zij bij Megense gezinnen in de kost waren. We zullen eens kijken wie we van dit gezelschap nog kennen. We zien van links naar rechts zittend: Toon Wessels (Nijmegen; waar is zijn pet? ), Dirk de Boer, Burgers (Hemen), Woordeloo (Den Haag), Theo Teunissen (Macharen; later is hij burgemeester van Nuland geworden), Jan de Leeuw (later burgemeester van Appeltern) en Toontje Huigens, Tweede rij: Lunenburg (Haarlem), Lucassen (Rotterdam), pater Cyrilles Larose, Beekman (Den Haag), Nico van Herenveld, Rosier (Den Haag), Gütersohn (Nijmegen), Bernard Schneiders, De Kok (Leiden) en een onbekende pater. Op de achterste rij herkennen we: David de Kok (Leiden), onbekend, Gerard Briels (Tilburg), Hermsen (Rotterdam), Piet? , Verhey (Leiden), onbekend, Antoon Fessen (Nijmegen) en Kees de Goede.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek