Kent u ze nog... de Meppelers

Kent u ze nog... de Meppelers

Auteur
:   K. Bijl
Gemeente
:   Meppel
Provincie
:   Drenthe
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4318-9
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Meppelers'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  >  |  >>

31. De welbekende Meppeler gymnastiekvereniging "Quick" vindt haar oorsprong in een korfbalclub, want op 23 oktober 1923 richtten enthousiaste korfballende Quick-leden op Meppeler bodem de gyrnnastiekvereniging "Quick" op, met als eerste directeur P.A. de Jong, die gymnastiekleraar aan de Rijks H.B.S. was. In die eerste jaren volgden de directeuren elkaar vrij snel op. Na De Jong kwarnen R. Wieringa, De Ridder en Carsouw. Daarna kwam H. Hartsuiker als directeur - zijn kwaliteiten werden spoedig opgemerkt - en deze zou veertig jaar als directeur van "Quick" fungeren. Onder zijn leiding heeft "Quick" een opgewekt en joyeus verenigingsleven gekend. Hartsuiker wist de prestaties van zijn Quick-leden tot uitzonderlijke hoogten op te voeren en in zijn periode bezat "Quick" een bloeiende atletiekafdeling.

Groots waren ook de Quick-uitvoeringen, waarop door de gehuwde damesgroep, meestal tot slot van de uitveering, een dans ten beste werd gegeven en zij lieten dit na afloop fotografisch vastleggen. Zo zien we op deze karakteristieke foto de gehuwde damesgroep uit 1937, die juist een oudhollandse klompendans had uitgevoerd. In de staande rij zien we aan de linkerkant Herman Hartsuiker, een man die zich nimmer door teleurstellingen of tegenslagen liet ontmoedigen en die in elk gezelschap een graag geziene gast was. "Quick" bewaart aan hem uitstekende herinneringen. Naast hem staan vijf als heren verklede dames, van wie mevrouw H. Beijer-Bloksma de eerste is, dan volgen mevrouw S. Danser-Weide, mevrouw M. Robaard-Bralten, mevrouw B. de Boer-Bralten, mevrouw V. Pasveer-Hiernstra en als laatste mevrouw Van Belkum-Overzet. De eerste dame van de op stoelen gezeten rij is, links, mevrouw C. Frontroth-Bruinsma, dan mevrouw A. van Dijk-van Son, mevrouw H.M. Middendorp-Belterman en mevrouw Blom. Op de grond zit links mevrouw R. Galjaard-Jansen en rechts van haar mevrouw L. Hartsuiker-Kreulen, de echtgenote van de verdienstelijke directeur.

32. Omstreeks 1924 lieten de leden van de "Jeugdbond Voor Onthouding" (J.V.O.) zich fotograferen. In hun vrije tijd propageerden zij de drankbestrijding door te colporteren met hun orgaan "De J onge Onthouder". Daarnaast declameerden zij, speelden zij toneel, maakten wandeltochten, hielden buitendagen, onder andere in Havelte, en trokken naar een landdag die elders in het land werd gehouden. Te samen vormden zij een hechte vriendenkring, die elkaar op gezette tijden ontmoette. De in hun beste kleren gestoken jongeren, met ernstige gezichten, verheffen zich in de achterste rij en van links naar rechts zien we als eerste een onbekend meisje, dan Piet de Vries, Fernmie Klooster, Henk van Buiten, voor hem Roelie Dalsem, weer een onbekend meisje, Jan Boven, Corrie van der Belt, Hennie Gernmink, voor haar staat, als kleinste van de groep, Fietje van Tiel, dan Grietje de Vries en de laatste drie zijn Marrie van Achteren, Jennie Post en Jan Masman. Van links naar rechts zijn gezeten: Jennie Gemmink, Arent Dalsem, Trijn van der Werf, Hillie van Aalderen, de voortreffelijke leider Harm Hinrichs Plenter, Henk Srnit en Henk van der Belt.

In de jaren twintig gaven de Nederlanders voor 365 miljoen gulden per jaar uit aan alcoholica. Dat was een fors bedrag in de vrij arme omstandigheden waarin vele gezinnen leefden. Die cijfers waren ZQ alarmerend dat het geheelonthouderswerk in nagenoeg aile plaatsen van Nederland actueel werd.

De afgebeelde "J .V.O." -ers, wier leeftijden liggen tussen de vijftien en eenentwintig jaar, genieten nu, als zij nog leven, van hun welverdiend ouderdomspensioen.

33. Zoals blijkt was het de tijd van de korte broeken en nogal lange, witte jurken boven decente lange, zwarte kousen, zowel voor jongens als voor meisjes. De iets wuftere kniekousen kwamen jaren later, maar de mat rozenpakjes waren ook toen al in zwang. Hier staan de leerlingen van de hervormde "Wilhelminaschool". Het is de jeugd van wie de leeftijd om en nabij de tien jaar ligt en die, zo zij nag in leven zijn, nu al vele jaren van hun ouderdomspensioen genieten.

De bovenste rij vangt links aan met Rika Tiepel, gevolgd door Arend Bakker, Hilbert Kellen, Henk van Veen, Mannus de Wit, Bertus van Blanken en Jan de Walde. De tweede rij van boven begint links met meester Van Dingste, dan Dirk Keppel, Teunis de Vries, Jan Rozendaal, Rikus Bakker, Roelofvan Goor, Jan Koning, Herman Julsing en de rij eindigt met meester Nauta. Staande voor rneester Van Dingste is Sientje de Vries, dan Albertje de Boer, David Kreulen, Femmie Schuring, Piet Koning, Fernmie Steen, Trijn Bakker, Trijn van Oosten, Dina Bills, Hennie Wildeboer, Geesje van Veen, Rika Buis, Marie Hilberts en de laatste twee zijn Gerritje Drent en Gezina Haandrikman. Helemaal links beginnend staat Vroukje van der Honing, naast haar Corrie Kreulen, dan Geesje Otter, Geertje Prins, Jantje Kreulen, Iemke Steen, Tinie Touwen, Anneke Koning, Hennie Keppel, Tinie Kallen en als laatste Coba de Wit. Gehurkt of zittend op de grond: Aleida Vas, Dirk de Wit, Klaasje Tiepel, Lucas Smelt (? ) en Sientje Kreulen.

34. Voor de Tweede Wereldoorlog bestond de christelijke cooperatieve bakkerij "De Eendracht" aan de Grote Oeverstraat vijfentwintig jaar. Het heuglijke feit moest vanzelfsprekend worden herdacht en een groepfoto van het toenmalig bestuur mocht dan ook niet ontbreken, mede omdat het danig in de bloemen werd gezet. In een passende omgeving en in een stemmig, donker kostuum verheffen zich tussen de bloemenzee in de staande rij, vanaf links: G. van Oosten, H. Kreulen, J. van Ooijen, R. Soer, administrateur en boekhouder van de cooperatie, naast hem J. Martens en als laatste in de rij Knoop. M. Arendshorst begint aan de linkerkant als eerste van de zittende rij, dan Boksma, M. Rijkeboer, voorzitter D. Schuring, Meijer en A. van Delden.

De cooperatieve bakkerij "De Eendracht", die is ontstaan uit initiatieven van de "Christelijke Werkmansbond" (hervormd) en "Patrimonium" (gereformeerd), bestaat reeds vele jaren niet meer en van de afgebeelde personen is niemand meer in het adresboek van Meppel te vinden. Daar waar eertijds in de bakkerij, onder leiding van chef-bakker Walles en later onder leiding van chef-bakker Muggen, de broodjes en andere lekkernijen werden gebakken, is ook niets meer terug te vinden. De plaats van de bakkerij was ongeveer daar waar thans de mastodont van het belastingkantoor zijn betonnen verdiepingen de lucht in steekt.

35. Hier stellen we de prominenten uit de vooroorlogse groente- en fruitwereld voor, die als jaarlijkse uitgaansdag nu eens een reisje naar Amsterdam en S

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek