Kent u ze nog... de Ouderkerkers

Kent u ze nog... de Ouderkerkers

Auteur
:   H.P. Compier
Gemeente
:   Amstelveen
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4337-0
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Ouderkerkers'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

26. De kerk gaat uit. De laatsten hebben de kaarsen uitgeblazen, zoals dat werd genoemd. Aan de rijtuigen is te zien dat Ouderkerk veel veehouders telde. Het kerkplein staat vol rijtuigen maar u ziet er ook zelfs al een auto tussen staan. Het gebouw op de achtergrond werd gebruikt als paardestal. Van voor tot achter stonden twee rijen paarden. Bij het uitgaan van de kerk was het hier een gezellige drukte. Men liep niet, zoals tegenwoordig, meteen weg. De boeren bespraken hier het nieuws van de week of ze staken de straat over en zetten hun conversatie voort onder het genot van een borreltje in cafe Kea. De vrouwen gingen hun boodschappen doen of hun bestellingen ophalen.

De personen zijn van links naar reehts: onbekend, Jan de Bruin met sigaar in de mond op de stoep van de kerk (hij was ordebewaarder in de kerk), mejuffrouw De Kuiper (met lichte mantel). Verder de vrouw met liehte mantel Mie Geijzel; naast haar de vrouw met witte muts is de vrouw van Manus Jansen. De man met de lichte hoed op de achtergrond is Rein Snel, organist van de kerk. De vrouw met de witte muts, met daarop een zwarte hoed, is moeder Geijzel. In haar buurt was zij een vrouw waarvan iedereen die in nood verkeerde hulp kon krijgen. Op de achtergrond zien we Barend Geijzel, vervolgens Manus Jansen en Manus de Dood.

27. De Nederlandse springstoffenfabriek. Deze foto is genom en voor de poort van de Nederlandse springstoffenfabriek "De Oude Molen". Reehts op de foto is nog een gedeelte van de villa van de direeteur te zien. Nu is deze villa verdwenen, omdat hij in de weg stond voor de nieuwe brug over de Amstel voor de nieuwe autosnelweg Haarlem-Amstelveen-Utreeht. Het werk in de fabriek was zeer verantwoordelijk werk. Bij de poort moesten de mensen alles wat maar vuur kon maken afgeven, voor ze verder het fabrieksterrein op moehten. Uiteraard moeht op het he le terrein absoluut niet worden gerookt. De veiligheidsmaatregelen waren zeer streng. In vijfenzeventig jaar is er sleehts driemaal een ongeluk met dodelijke afloop gebeurd. De eerste keer betrof het ene Ooms die een leiding moest solderen, de tweede maal een Verkerk, vermoedelijk omdat hij bij het leegseheppen van een afvalputje een ijzeren schopje gebruikte in plaats van het voorgesehreven koperen sehopje. Het derde slaehtoffer viel bij een ontploffing van een grote lege tank, die op het terrein stond. Vermoedelijk was de oorzaak gasontwikkeling binnen de tank. Ene Kruiswijk kwam hierbij om het leven en een ander werd zodanig gewond, dat hij voor de rest van zijn leven invalide bleef.

Op de foto ziet u enige kruitwerkers tijdens hun sehaftuurtje. Van links naar reehts: e. Meyer, A. Broerse, J. de Boer, J. Roolker, J. Kraan, J.e. de Groote, K. Wagenaar, B. Meyer, J. Kuil en C. de Kruif. Geknield: J. de Vries.

28. De installatie van burgemeester Van Voorst tot Voorst in 1939. In de raadszaal van de gemeente Ouder-Amste1 is een groot gezelschap bij elkaar gekomen ter ere van de officiele installatie van burgemeester Van Voorst tot Voorst. De heren met de cocarde op de revers vormden het cornite dat voor de organisatie had zorg gedragen. Het comite was sarnengesteld uit ambtenaren van de seeretarie en kerkelijke vertegenwoordigers, zowel uit Ouderkerk als uit Duivendrecht.

We herkennen op de eerste rij, van links naar reehts, zittend: de sehoonmoeder van de burgemeester, mevrouw Van Voorst tot Voorst, de burgemeester en zijn zoontje, de moeder van de burgemeester, J. Koo1haas (wethouder en loco-burgemeester), pastoor Slenders, secretaris T. de Haan en C. Verkerk. Op de tweede rij: R. v.d. Meer (van de Rooms-Katholieke Volksbond), P. Koudijs (raadslid), M. v.d. Hulst (raadslid), J. de Haan, een familielid van de burgemeester, een broer van de burgemeester, naast hem nog twee fami1ie1eden, dominee A. van Noot, P. Timmer (wethouder), J. Miermans (kassier van de Boerenleenbank), mevrouw Koolhaas-Engel, mevrouw De Haan, J. van Dijk (ambtenaar, later burgemeester van Capelle aan de Ilssel), mevrouw Timmer, J. Hekman (hoofd van de school) en J. Vrolijk. Op de derde rij: een lid van het ontvangstcomite (naam onbekend), T. Burger, C. Lubbe, Jan de Lange, T. Bodegraven en C. de Jong.

Reeds zeer spoedig kreeg deze burgemeester het zeer moeilijk toen in mei 1940 de oorlog uitbrak, maar hij bleef op zijn post, terwijl de burgemeester van Amstelveen onderdook. Deze man werd na de oorlog met v1ag en wimpel ingehaald, maar burgemeester Van Voorst tot Voorst kreeg zijn ontslag. Later is hij echter burgemeester van Zevenbergen geworden.

29. De voetbalvereniging "Nea". De vereniging bestaat ongeveer zestig jaar. Zij is begonnen met straatvoetbal. Men had al gauw een speelterrein gevonden aan de Amsteldijk-Zuid op het land van Piet Heemskerk, omdat diens zonen ook meespeelden. Enige jaren later verhuisden zij naar een stuk land van Jan v.d. Kroon. Op deze plaats vindt men nu het Theresia-rustoord. Aanvankeliik was de vereniging aangesloten bij de diocesane Haarlemse voetbalbond. In de oorlog kwam zij bij de K.N.V.B. Helaas moest zij kort daarop degraderen en kwam zij tereeht in de Amsterdamse voetbalbond. Een aantal jaren geleden wist "Nea" eehter weer te promoveren naar de vierde klasse van de K.N.V.B. Nu is het eerste elftal vertegenwoordigd in de derde klasse van de K.N.V.B. De foto is ongeveer vijftig jaar geleden gemaakt.

We zien van links naar reehts: kapelaan Roelvink, Cornelis Kort, Gerrit Klein, Comelis Lubbe met zijn zoontje Jan, Barend Horstman, Rinus Wijfjes, J. Compier, Dirk Verheul, Rinus Kok, Piet Overboom, Toon de Kuiper, Cor Borst, Jan Kea, Giel Overboom, Comelis Wijfjes en de scheidsreehter. De voorste drie zijn Theo Wijfjes, Huub Wijfjes en Gerrit Kok. Vooral de laatste heeft veel voor de vereniging gedaan.

30. De gyrnnastiekvereniging "K.D.O.". Zittend op de voorgrond van links naar rechts: Koos van den Velden, Jaap Verheul, J. Schieveen, Piet Postema, Frans Richters, Henk de Jong, Gerrit Coevert, Teun v.d, Bosch, Cees v.d. Bosch, Wim Gersen, J. v.d. Neut, Fietje Posthuma-v.d.Helm, Kees Roos van Paardenburg, J. v.d. Velden, Cor Schoneveld, onbekend, Jan Lampe, Richter, J. v.d. Bosch, onbekend, Coop Rietveld en Hendriks. Op de eerste rij, staande: v.d. Neut, De Vries, Marie v.d. Velden en Geraldien van Mourik. Op de tweede rij: Garritsen, Freek Aurik, Fern Groenewegen, Gijsje v.d. Bosch, Teuntje Jaarsveld, Marie v.d. Bosch, Geestje v.d. Horst, Cornelia de Butter, Cisca Markus, Donie Harsmeyer, Gees Richter, Jennie Lampe, Alie v.d. Velden, Willie Postema, Too van Wandelen, Annie Richter, Annie Hendriks, Mien v.d. Bosch, Gijsje Grimmen en Neel van Mourik. Op de derde rij: Leen van Dulken, Wim v.d. Horst, Daan Mansvelden, Marie van Schaik, Pietje Richter, Gees Outjes, Niek v.d. Bosch, Nellie Bleek en Jonie Kars. Op de vierde rij:

Toon Markus, Jan Molleman, Cees v.d. Bosch, Teun Richter, Henk de Groot, Adriaan Niesen, meester Van Reyen, oprichter en vele jaren voorturner, G. Groenewegen, Arie van Eik, Willem Lampen en Cor van Ginkel.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek