Kent u ze nog... de Wateringers deel 2

Kent u ze nog... de Wateringers deel 2

Auteur
:   J.N.M. van Leeuwen
Gemeente
:   Wateringen
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-2461-4
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Wateringers deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

26. Een tiental Wateringse jongedames werd na afloop van een misviering gevraagd een opstel te maken over de predikatie, die was gehouden door de parochiekapelaan Jonckbloedt. Hij was ook degene die twee prachtige boeken beschikbaar stelde voor de beste verhalen. De boeken werden in de wacht gesleept door Nellie Zaat en Anna van Zeijl, De foto werd in het jaar 1907 gemaakt bij de keuken van de pastorie. Kapelaan Jonckb1oedt, die in Wateringen was tijdens het pastoraat van pastoor Finkeflugel (1890-1910), mag gerust de "vader" van de Wateringse jeugdbeweging genoemd worden. Hij was het die ruim driekwart eeuw ge1eden de zorg op zich genomen heeft voor de de totstandkoming van het patronaat. Uit dit patronaat is uiteindelijk via de KJC ook de prachtige sportvereniging VELO ontstaan, die a1 meer dan vijftig jaar de (sport)harten van de Wateringers sneller doet slaan. De meer dan vijfenzeventig jaar oude foto laat ons de vo1gende "opstelmakers" zien.

Bovenaan, van links naar rechts: Trui van der Burg, Nellie Zaat, prijswinnares, Nellie Otterdijk, Ploon Brabander en de andere prijswinnares Anna van Zeijl.

Onderaan, eveneens vanaf links: Antje Vis, Heintje Duivesteijn, Jansie van Vliet, Meintje Reiigersberg en Sjaan van der Berg.

Deze prachtige foto is eigendom van de thans hoog bejaarde Nellie Zaat, die van een rustige oude dag geniet in huize "De Ark".

27. Hoewel in een vorig deeltje ook een soortgelijke foto werd geplaatst, meenden we er toch goed aan te doen dit plaatje aan u te tonen. Vooral ook omdat er in vorige deeltjes maar een beperkt aantal namen werd genoemd. Dit chassis zou de toekomstige nummer 30 worden van het VIOS-bedrijf. Het onderstel van het merk Sauer was vanuit Zwitserland gefrnporteerd. Bij de carosseriebouwer Van Koppen in Rijswijk werd van dit onderstel een complete bus gemaakt. Na aflevering van het geheel werd de bus ingezet op de lijn Den Haag-Wateringen-'s Gravenzande. De man die jarenlang op deze bus heeft gereden, was Piet Verbraeken.

Op deze van 1930 daterende "kiek" kijken we naar de volgende chauffeurs, die allen werkzaam waren bii het VIOS-bedrijf. Languit liggend op het chassis geniet Pieta van Brakel van zijn middagdutie. Onder het stuur staat Willem Verbraeken. Onderaan zien we, vanaf links, Pleun Brand, Theo Verbeek, Jan Verheul, Tinus Groen, Cor Defile, Harrie van Brekel en Bart Nederpelt. Naast de koplampen staat links Dries Loch en rechts Jo van Brakel.

Plaats van handeling: de Kerklaan in de nabijheid van het Plein.

/

28. Door de vele vrije tijd van tegenwoordig worden er vooral in de zomermaanden door diverse bedrijven veel voetbalwedstrijden georganiseerd. Dit zogenaamde bedrijfsvoetbal wint overal in het land nog steeds aan populariteit. Het bedrijfsvoetbal heeft meermalen te maken met terreinproblem en. Dat komt in hoofdzaak doordat veel verenigingen nogal gereserveerd tegenover dit soort voetbal op hun terreinen staan, vooral met het oog op de weer naderende competitie. In de vooroorlogse jaren, to en de mensen over weinig vrije tiid beschikten, deed men toch al, bij hoge uitzondering, aan deze vorm van sportbeoefening. Het personeel van Leen Zwinkels, aangevuld met enkelen van Cor Zwinkels, speelde op een mooie zomeravond tegen een VELO-elftal. Omdat dit soort wedstrijden toen echt nog iets bijzonders was, moest er uiteraard een "plaatje" van gemaakt worden.

Wij zien hier, enkele jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de volgende spelers keurig op rij. Vanaf links: Piet de Haan, een veldstudent (jongen die in het Westland kwam om het tuinbouwvak te leren), Kees Dekker, keeper, Theo Zwinkels, Jan van Koppen, Theo van Koppen, Cor van Gaalen, Gerard Zwinkels, Kees van Leeuwen, Dorus van Gaalen, Jo de Kok en Toon van Gaalen.

Speelden de jongens toen in een "lange korte" of een "korte lange" broek?

29. Vele rniljoenen prentbriefkaarten worden er jaarlijks verzonden in ons land. Meer dan de helft verdwijnt na korte tiid in de afvalemmer, maar een groeiend aantal wordt bewaard en komt dan na verloop van tiid toeh in hand en van de aetieve verzamelaars tereeht. De meeste mensen realiseren zich niet dat pas zo'n honderd jaar geleden het versturen van prentbriefkaarten goed op gang begon te komen. Omstreeks 1870 werden de eerste exemplaren verzonden, maar nog in zeer beperkte mate. Met foto's zoals deze ligt dat duidelijk anders. Deze zijn over het algemeen niet bestemd geweest voor het overbrengen van de laatste nieuwtjes. Want meestal zijn er maar enkele tientallen van deze kiekjes in omloop gebraeht. Dit houdt in dat het vaak unieke foto's zijn, die nooit in een winkeltje te koop aangeboden zijn, Vandaar ook dat deze foto's bij uitstek gesehikt zijn voor dit soort werkjes, niet in het minst omdat er vaak een groot aantal Wateringers op vereeuwigd is.

Deze in de nabijheid van de Sint-J anskerk genomen opname laat ons de volgende, voor het merendeel jonge Wateringertjes zien. Bovenaan, van links naar reehts: Lien de Bruyn, Cor Bakker, Toos Hofstede, Catrien Ouwerling, Nel Hofstede, Marie Veenman, Jeanne Verbakel (Jandoehter, in het wit), Riet Kerklaan, Bertha Vis en "oma" Born (die een klein winkeltje in de nabijheid van de kerk had. Hier kon men tereeht voor allerhande artikelen). Vervolgens Annie Born, Marie van Koppen, Cor van der Loos en Stien Bremmer.

Ret voorste riitie bestaat uit: Annie van der Meer, Riet van der Linden, Corrie van der Kooy, Tonia van Gaalen, Gerarda Zwinkels, Riet van der Meer, Catharina van der Hoeven, Henk Ouwerling, Annie van der Kooy, Leo Kerklaan, Gerard Nederpelt, Annie Nederpelt (in het wit), Riet Boom, Floor Ammerlaan, Ploon van Koppen en Nel van Koppen.

Dit praehtige plaatje werd gemaakt in het jaar 1928.

30. Deze omvangrijke groep leerlingen van de christelijke school aan de Heulweg heeft in 1910 voor een mooi plaatje zorg gedragen. Deze school, die in latere jaren de Pieter van der Plasschool zou worden genoemd, was ten tijde van deze opname nauwelijks vijf jaar oud. Enkele leerlingen van deze groep weten zich nag precies de opening van de school te herinneren. Een van hen is de inmiddels 84-jarige heer Engel Moor, die nag weet dat elke leerling chocolademelk aangeboden kreeg, wat toen nag echt iets bijzonders genoemd mocht worden.

De volgende leerlingen presenteren zich aan u. Onderaan: Nico Moor, Dirkje Vreugdenhil en Siaan Gerritse.

Boven hen, vanaf links: Ploon Hofland, Neeltje van der WeI, Lena van Eendenburg, Jochem Vreugdenhil, Cor Moor, Lena van den Ende, Jo Hofland, Martha van Eck, Bram van Eendenburg, Lau van der WeI, Mien van der Hout en Wim van der WeI.

De volgende rij bestaat uit: Marie van Velden, een meisie van Vreugdenhil (dat al vroeg uit Wateringen vertrokken is), Jannetje van den Ende, Cor van Eendenburg, Dirkje Westein, Bram Vreugdenhil, Piet van der Hout, Jan van der Hout, Neeltje van der Hout en Arie de Jong.

Nag een etage hager bevinden zich: Dien de Jong, Antie Vreugdenhil, Arie van der Weyden, Han Moor, Neeltje Vreugdenhil, Engel Moor, Marie Moor, Siem Groenheide, Jaantie Westein, Mien van Eck, Jan van der WeI, Arie van der WeI en Wim Groenheide.

De foto wordt compleet gemaakt met het hoofd van de school, miinheer Van Eck (rechts), en de onderwijzer Geelhoed. Om elke vergissing (qua datum) uit te sluiten, heeft Jo Hofland een bard in haar handen met als opschrift "Chr. School Wateringen 1910".

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek