Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Auteur
:   N.W. Andeweg-van Brakel
Gemeente
:   Korendijk
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1231-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

6. Jongens en meisjes op de Hitsertse Kade.

Bovenste rij, van links naar rechts: Adrie van Heemskerk, Jan Koetsveld, Marcelus van Heemskerk, Cor Breure en Maaike van Heemskerk.

Zittend, van links naar rechts: Gerrit van Heemskerk, Leen Koetsveld, Rinus Koetsveld, Arie van Heemskerk, Antje van Heemskerk met haar zusje Gerda op schoot en Cees Raeds.

Het huis op de achtergrond werd bewoond door de familie Raeds. De kinderen speelden in die tijd nog zo vrij als een vogel. Er was altijd wel iets te beleven op de kade. Het vervoer van bieten en aardappelen en nog veel meer landbouwprodukten ging toen vaak met schepen en lossen en laden gaf altijd een gezellige drukte. Het café van Lijntje en de winkel van Troost deden in die tijd goede zaken. Als het zomer was, werd er in het Hollands Diep fijn gezwommen of alleen maar pootje gebaden aan de kant, voor de veiligheid. Het water was ook nog helder in die tijd. Er werd gevist, gezwommen, gehoepeld, getold, geknikkerd, touwtje gesprongen en gevoetbald. Het was ook niet zeldzaam dat er een kind te water raakte en als een snoek op de wal werd gehaald. Maar dat hoorde er ook bij, net als een ruzietje om knikkers of een bal. Wat dat betreft zijn kinderen nog niets veranderd. "De Kaaiboeven", werden de kinderen in die jaren genoemd. Dat had met boeven niets te maken. Ze speelden, ze waren zoet, ze waren stout; alles op zijn tijd. Het is op de foto wel te zien dat ze de beste maatjes waren.

7. Een concours van de zangvereniging "Hosanna" onder leiding van dirigent Jacob Weijers, omstreeks 1935.

Eerste rij, van links naar rechts: Cor Hage, Wim Leeuwenburg, Marie Hoek, Anna Krayo, Henk Molendijk. Thijs de Zeeuw, Jaap Weij, Bets Andeweg Adr., Jannie Andeweg, Jaantje de Vlaam, Jannetje Vos en Maaike van Drunen.

Tweede rij, van links naar rechts: Pie Verhulp, Neeltje Weijers, Gerrit Slooter, Arie Spaan, dirigent Jacob Weijers, Jaap van de Griend, Bas Weijers, Kees Vos, Nel Pijl en Laura de Reus. Zittend, van links naar rechts: Stijntje Weiiers Bdr., Cor Andeweg Wdr., Neel Slooter, Neel de Zeeuw, Marie Leeuwenburg, Bets Andeweg Gdr., Sijgje Spaan en Erks de Graaf.

Als we alle foto's die van "Hosanna" zijn gemaakt moesten publiceren, dan zou het een boekwerk worden. Er zijn enkele leden bij die op bijna alle foto's staan. Sijgje Spaan bijvoorbeeld was jarenlang de soliste van "Hosanna". Ze treedt met haar warme alt nog wekelijks op, echter niet bij de zangvereniging, maar voor de bejaardenomroep van de Hervormde Gemeente. Ook Arie Spaan, destijds gehuldigd met een lintje van de koningin en nog steeds lid van "Hosanna", zingt elke donderdagmiddag voor die omroep. Arie van der Stel en zijn vrouw staan ook vaak op de foto's van "Hosanna".

Let op de kapsels van Stijnie Weijers en Sijgje Spaan: het gevlochten haar is bij de oren kunstig opgestoken. Dit werd "radiohaar" genoemd (koptelefoons! ). Je moest er wel mooi, vol haar voor hebben, anders lukte dit kapsel niet. Bets Andeweg Gdr. is de enige die in die tijd al naar het vogeltje in de camera durfde te lachen. De foto werd in een boomrijke omgeving gemaakt. Hoe ze naar deze plaats gereisd zijn, is niet bekend. Waarschijnlijk met de stoomtram vanaf het station aan de Schenkeldijk (bij Piet Tieleman).

8. Bessenplukkers en -pluksters van het dorp, achter het huis bij Annee Andeweg.

Bovenste rij, van links naar rechts: Aart Andeweg, Peter Andeweg, Jaantje Bottenberg, Corrie Andeweg Wdr., Stijntje Weijers, Bets Andeweg, Corrie Andeweg Gdr., Jo Verwijs, Jannie Andeweg, Leen Weijers, Jan Visser en Gerrit Andeweg.

Tweede rij, van links naar rechts: Herman Evertse, Jo Andeweg, Adrie Weijers, Jaap Bottenberg en Alie Bottenberg.

Het was in 1930 dat deze jongens en meisjes bessen plukten om een vakantiecentje te verdienen. Of de drie kleinsten voor de foto al meededen? Zeker is dat ze wel mee op de kiek mochten. Het meisje, Adrie Weijers, had haar handjes vlug aan haar jurkje afgeveegd, om toch schoon op het plaatje te staan en het huilen stond haar nader dan het lachen. Van de grootsten is alleen het gezicht te zien. Duidelijk is deze foto wel.

De meeste van deze schoolkinderen zijn uitgevlogen naar elders. Toch zullen ze nog vaak aan hun onbezorgde jeugdjaren denken. Een jeugd tussen de bessenbomen, een mooie herinnering aan het geboortedorp Zuid-Beijerland.

9. De zangvereniging "Hosanna" op een concours, onder leiding van de heer W. Troost, omstreeks 1945.

Bovenste rij, van links naar rechts: Jacobus van Rij, Huug Trouw, Cor Kooijmans, Arie van der Stel, Jaap Weij, Bertus Buunk, Leen Kraak, Aart Schilperoord, Teun Goudswaard Pzn., Arie Spaan, Cees den Ouden en twee onbekenden.

Tweede rij, van links naar rechts: Bets Weijers, Cornelis Kersten, Jo de Wit, Jannie Kluifhoofd, Marie Weij, Marie Leeuwenburg, Mina Leeuwenburg, W. Spaan-Leeuwenburg, Teuntje Kleiberg en Willem Visser.

Derde rij, van links naar rechts: Annie van der Graaf, S. Goudswaard-Slooter, mevrouw Van Gemert, S. Kleiberg-de Korte, Tineke Timmerman, Hennie Visser, C. Kersten-Poortvliet, Marie van der Burg, A. den Ouden-Kramp, Annie van Ewijk, Rie de Jong en Inge Trouw.

Vierde rij, zittend: M. van Rij-de Reus, mevrouw Vink-van Bezeij, Annie van Rij, Nel Weij, dirigent W. Troost, J. van Garneren-van 't Hof, Anna van Nugteren en J. Schilperoord-van Driel.

lO. Ook de muziekvereniging "Crescendo" gaf jaarlijks een uitvoering. Er was nog geen jeugdkorps en er was ook geen drumband. Een avond vullen alleen met muziek was niet gebruikelijk. Voor de pauze was er fanfaremuziek en na de pauze een toneelstuk met eigen leden. Onder de bekwame leiding van dirigent Jacob Weijers, die tevens kerkorganist was, werd er een goed muzikaal programma gebracht. Geen dames als leden, wel dames op het toneel. Er waren goede toneelspeelsters, die gaarne een rol in een toneelstuk speelden.

Deze foto is van het dramatische stuk "Een, die niet geteld wordt". Het werd zo echt gebracht dat er in de zaal wel hier en daar een traantje werd weggepinkt. Zelfs de spelers (speelsters) in dit stuk hadden soms moeite om zich goed te houden.

Bovenste rij, van links naar rechts: Ad Weijers Jzn., Piet van der Sluis, Jannie Kluifhooft, Henk van Dam.

Tweede rij, van links naar rechts: Klaart je van der Sluis, Jasper de Buck, Marie Weij Hdr., Janus van der Sluis en Jo Andeweg.

Deze uitvoering werd tweemaal voor een uitverkochte zaal gebracht.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek