Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Auteur
:   N.W. Andeweg-van Brakel
Gemeente
:   Korendijk
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1231-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

16. Links boven: het was in de strenge winter van 1946-1947 toen deze foto gemaakt is. Er zijn tijden geweest in die lange vorstperiode dat men naar Tiengemeten kon lopen.

Van links naar rechts: Gerrit Andeweg Azn., Jan Baan, Aart Don en Frans Weijers Azn.

Rechts boven: een landelijk plaatje uit vroeger tijd. Jan Schippers, landbouwer aan het Zwartsluisje, bij zijn vee.

Links onder: voetballers van Zwartsluisje, "Eendracht". Het terrein van de club lag aan het sluisje. De kleedkamer was een schuurtje en als de jongens dorst hadden tijdens de rust, werd er een emmertje water uit de regenput van Verschuren geput. Van links naar rechts, staande: G. Schelling, J. de Graaf, J. v.d. Berg, Adrianus Schippers, P. van Brakel, E. Achterberg, W. Schippers, D. v.d. Berg, G. de Reus, een onbekende en de scheidsrechter. Van links naar rechts, zittend: J. Hordijk, W. de Regt en A. Boot.

Rechts onder: de Zuid-Beijerlandse voetbalvereniging "Hercules". Van links naar rechts, staande:

C. Los, P. Blaak, E. van Drunen, J. Huizers en J. Visser. Van links naar rechts, zittend: P. de Wit, W. Schippers, M. van Galen, W. Tielernan, G. de Reus en H. de Wit.

17. Aan de Molendijk heeft vroeger ook nog een café gestaan. Later is dit pand in twee woonhuizen gesplitst, nadat het café opgeheven was. "Leve de Landbouw", rechts op het uithangbord te zien, was een pleisterplaats. Als men lopend van het dorp kwam, nam men even een frisse dronk bij de familie Breure. Niet alleen een frisse dronk, maar ook een gezellig praatje bij een plaatje, want een grammofooon was toen nog een luxe die niet iedereen zich kon veroorloven. Later woonden onder dit dak de families Zwijgers en De Klerk. Voor de fotograaf alle voetjes van de grond, met de klompjes bengelend op het hek.

Van links naar rechts: Gré en Janus Breure, vrouw Breure-Bos, zoon Cees Breure, Mien Zwijgers, Mien de Reus, Henk de Reus, Frans Verschoor, Henk Verschoor, Trien Koelewijn, Krijna Gelderland, Betje Tuk en Neeltje Tuk.

Let op de kijkgaatjes in de vensters en de gebreide zwarte kousen, die, ook bij de kinderen, met een kouseband werden opgehouden. Het meisje geheel rechts breit één recht en één averecht.

18. De leerlingen van de oude openbare school te Nieuwendijk.

Bovenste rij, van links naar rechts: Dik van Rossum, Corrie v.d. Burgh, Hans Slooter, Thijs Slooter, Cor Visser, Wim v.d. Slikke, Neeltje van Rossum en Marie Vermoen.

Tweede rij, van links naar rechts: Arie Roos, Jan v.d. Burgh, Aaltje Doolaard, Maart je Visser, Betje Roos, Mina v.d. Slikke, Nees Vermoen en Marie Verschoor.

Derde rij, van links naar rechts: Driek v.d. Velde, Sijtje Slooter, Comelia v.d. Velde, Teuntje Roos, Neeltje Verschoor, Cor v.d. Burgh, Cor v.d. Linde, Gerrit Slooter, Hendrikus Verschoor en Neeltje Bijl.

Links zien we meester Oosterman met vrouwen kind en rechts meester Visser met vrouwen kind.

Dit is een foto die meer dan zestig jaar geleden genomen is. Dat is dan ook duidelijk aan de kleding te zien. Iedereen droeg eigengebreide kousen en hoge leren laarsjes, zelfs de twee baby's. Iedereen is op zijn paasbest, met de zondagse kleren aan. Op schooldagen droegen de kinderen klompen. Alle meisjes droegen het haar lang en van de jurkjes en schortjes werd veel werk gemaakt. Siemaden, kantjes, strikjes en kraagjes. Ook hier weer geen lachje op de gezichten, want gezicht in de plooi en dan op de foto was in die tijd een ongeschreven wet.

19. De leerlingen van de openbare lagere school rond 1933. Op de achtergrond staat de boerderij van de familie v.d. Voort, nu bewoond door Henk de Heer. De bomen op de achtergrond staan in de tuin die aan de school toebehoorde. Het vruchtgebruik was voor het hoofd der school; de schooljeugd pikte echter ook wel eens een appeltje voor de dorst. Het werd oogluikend toegestaan en straffen zijn daarvoor nooit gegeven. De strikken van de meisjes zijn extra gesteven en de stropdassen van de jongens voor die dag extra goed geknoopt, want je ging niet elke dag op· de foto. "Niet bewegen en naar het kastje kijken," maar dat had de meester al voorgehouden. Bedankt, meneer de fotograaf. U had eens moeten weten dat het plaatje vijftig jaar later in een boekje zou verschijnen.

Bovenste rij, van links naar rechts: juffrouw Van Eijmeren, Cees van de Griend, Gerrit van Rietschoten, Aart Tieleman, Cees van Brakel, Jan van Gemert, Leen Koetsveld, Jan de Graaf, Teun Koetsveld, Jo van de Griend, Frans Raets, meester Van Thiel (hoofd der school) en meester Bouman.

Tweede rij, van links naar rechts: Marie van 't Hof, Ko Roos, Trijntje Breure, Met je den Boer, Jaantje Boertje, Geertje Bos, Betje Boertje, Cor van Gemert, Siaan van de Griend, Betje van 't Hof, Jansje Hoek, Pietje Hitsert, Pietje Raets, Jannie Hokke en Leen Konijnendijk.

Derde rij, van links naar rechts: staand Koen Boer en zittend Kees Hokke, Katrientje Breure Jdr., Dikkie van Gemert, Sjaan van Vliet, Neeltje Boertje, Bets van 't Hof, Maart je Weeda, Em Bos, Trijntje den Boer, Jansje Eland, Saantje van Tienderen, Ma Boer, Pietje Kloet, Aart Roos en Leen van Brakel.

Vierde rij, van links naar rechts: Jacob den Boer, Cor van Dam, Aart van Brakel, Wim Tieleman, Cor Los, Cor Polderdijk, Bas Boer, Dirk Dekker, Jan Müller, Henk van Tienderen, Kees Bakker, Maarten de Graaf, Piet Bakker en Leen Bakker.

Vijfde rij, van links naar rechts: Piet Breure en Arie van Rietschoten.

Het kon in die tijd gebeuren dat er wel meer dezelfde voornamen in een en dezelfde klas waren, zelfs ook dezelfde achternamen. Toen werden de kinderen trog naar de grootouders, ouders, broers of zusters genoemd. Dat wordt nu nog maar zelden gedaan. Ouders zoeken nu naar de mooiste naam voor hun kind.

20. Dit is een foto uit 1912 van de naaivereniging van de Gereformeerde Kerk. Er waren drie leidsters: Inge Bakker, Ans Weijers en Rijnburt Troost. De meisjes van die vereniging waren niet allemaal gereformeerd. Er gingen ook hervormden naar die vereniging. Alles werd met de hand genaaid: hemden, broeken en nachtgoed voor de mensen die arm waren en dat waren er in die tijd heel veel. Met Kerstmis kregen ze een kledingstuk, door de naaivereniging geschonken. Ook de Hervormde Gemeente had een naaikrans, maar daar gingen alleen de wat oudere dames naar toe. Het is te begrijpen dat de jonge meisjes zich bij de gereformeerden aansloten. Jongere mensen maakten zich ook toen niet druk over gereformeerd zijn of hervormd. Ze gingen eens per jaar uit en de bijeenkomsten waren erg leerzaam en gezellig.

Eerste rij, van links naar rechts: Adriana Tuk, Anna Verwijs, Saantje Verwijs, Stijn Breure, Heiltje Polderdijk, Pietje Konijnendijk, Bet Goossen, Griet van der Waal, ? Groeneweg, Teuntje van Nugteren, Ma van der Heiden en Jannetje de Reus.

Tweede rij, van links naar rechts: Inge Bakker, Ans Aeijers, Rijnburt Troost, Aaltje van der Waal en Adriaantje van der Heiden.

Derde rij, van links naar rechts: Johanna Kraijo, Adriana de Wilde, Neeltje Konijnendijk. Pietje de Wilde en Cornelia van der Bie.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek