Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Auteur
:   N.W. Andeweg-van Brakel
Gemeente
:   Korendijk
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1231-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

21. De korfbalvereniging "Fluks' , op het veld" Steeds Hoger" van het HBS-terrein. Deze foto is van net na de Tweede Wereldoorlog. De leden droegen een oranje blouse en een witte broek. "Fluks" had heel goede spelers en speelsters. Mevrouw Kappetein, die nogal wat functies had in het dorpsleven, was de "moeder" van de korfbalvereniging. Zij zat ook jaren in de gemeenteraad voor de CHU. De heer De Liefde uit Oud-Beijerland was de trainer.

Bovenste rij, van links naar rechts: Jan Blaak, Jo Pijl, Cor Los, Wim Evertse, Ingel Bottenberg, Wim Tieleman, de heer De Liefde en mevrouw Kappetein.

Onderste rij, van links naar rechts: Adrie Los, Meins Maris, Marie van den Burg, Truus Kleinendorst, Sjanie Hage en Annie Kappetein.

22. Links boven: een foto van het natte gebied in de bezettingstijd in de strenge winter van 1944-1945. Deze foto is in het geheim genomen. De mannen, die met hun gestroopte hazen op het ijs staan, zijn, van links naar rechts: Leen van Brakel (ondergedoken), Wout Bos (die mocht in die tijd helemaal niet aan het Zwartsluisje komen), Wim de Regt en Cees van Brakel (zij mochten daar evenmin komen) en Piet de Regt (was ook op verboden gebied). Omdat je in het spergebied toch moest eten, werd er gevist en gestroopt. Als de Hollanders het niet deden, was alles voor de Duitsers. Dit plaatje is gemaakt achter de woning van Wout Bos.

Rechts boven: uitgaan deden de Zuid-Beijerlanders ook graag. Deze mensen gingen met de bus naar het Drielandenpunt. De eerste bus die na de Tweede Wereldoorlog reed was zo oud dat als men een helling op moest, het manvolk eruit ging om de bus te duwen.

Staande, van links naar rechts: Jo Bos, Rook van 't Hof, Jan Ruigendijk, Cees Fortuin, Arie van Brakel, Jan van Garneren, Arie van Bochove, Verschoor en Henk Koelewijn.

Zittend, van links naar rechts: Dirk van 't Hof, Arie Pierneef, Bas Boer, Arie Bos en Dirk Ouwens.

Links onder: ook meisjes gaan graag uit. Dit was de eerste keer na de Tweede Wereldoorlog, met dezelfde reisvereniging als de mannen. Zij hadden allemaal een witte, katoenen jurk aan. Daar zijn wat lakens en nachtponnen voor verknipt.

Van links naar rechts, staand: Jopie Müller, Wiena van Brakel, Lo Dekker, Jo van 't Hof, Toos van Brakel en Ma van 't Hof. Van links naar rechts, zittend: Bets van 't Hof, Jo van 't Hof Adr. en Marie van 't Hof.

Rechts onder: het dorpshuis in aanbouw. Op deze foto zien we de schilders die het glas erin hadden gezet en aan het verfwerk bezig waren. Het schilderswerk aan het dorpshuis is gedaan door drie bedrijven: Andeweg-Goudswaard-Van Gemert. Men noemde dat vaak "De Combinatie", omdat ze in die jaren vaak schilderwerk met zijn drieën aannamen en uitvoerden.

Van links naar rechts: G. Andeweg Azn., G. Goudswaard, J. van Gemert, H. Schelling, J. Roos, G. Andeweg Wzn., T. Goudswaard, H. van Gemert en K. Bijl.

23. Deze foto is van de leerlingen van de openbare lagere school in 1933. Het hoofd van de school was de heer De Wind. Op de achtergrond is nog een stukje van de woning van P. Maasdam te zien. Het hele plein was nog met grind bedekt. Midden op het plein stonden drie grote bomen. In de zomer was dit een schaduwrijk plekje. Velen zullen zich dit nog wel herinneren.

Bovenste rij, van links naar rechts: Henk van Tienderen, Bram Bos, Rinus Verbeek, Jaap Bos, Leen Breure, Lou Dekker, meester Broere, juffrouw Van Eijmeren en meester De Wind.

Tweede rij, van links naar rechts: Anna den Boer, Pleuns van Brakel, Marie den Boer, Cor Edelschaap, Saan Boertje, Neeltje Andeweg, Piet van Brakel en Adrie de Graaf.

Derde rij, van links naar rechts: Trijntje den Boer, Met je den Boer, Jannie Boertje, Maart je Hoek, Bets Boertje, Jaantje Boertje, Trijntje Breure, Cees van Brakel en Leen van Brakel.

Vierde rij, van links naar rechts: Cor Polderdijk, Siem Breure, Henk van der Giesen, Leen Bakker, Cees Bakker, Piet de Wind en Aart Tieleman.

24. Dit zijn de leerlingen van de openbare lagere school van de Nieuwendijk. Hoofd van deze school was de heer Van der Velden en P. Sterk was onderwijzer. Deze foto is omstreeks 1932 gemaakt. Nu staat er een nieuwe school aan de Nieuwendijk. Bij de watersnood van 1953 was de school ingestort en moest men tijdelijk ergens anders onderdak zoeken. Het onderwijs is echter gewoon doorgegaan.

Bovenste rij, van links naar rechts: onderwijzer P. Sterk, T. Schreuders, J. Verschoor, L. van Wamelen, H. Verschoor, J. Maris, P. van der Velden, D. van Drunen, B. van 't Hof, H. van der Velden Kzn. en hoofdonderwijzer Van der Velden.

Tweede rij, van links naar rechts: H. van der Velden Kzn., M. van der Velden, J. van der Velden, N. van Schouwen, M. van Drunen, A. Poldervaart, S. Slooter, B. van der Velden, D. van der Velden en T. van der Velden.

Derde rij, van links naar rechts: J. Trouw, H. van der Velden Jzn., P. van Wamelen, W. van Rossum, E. Trouw, M. Trouw, J. van Drunen, P. Verschoor, L. Slooter, M. Maris, A. van Wamelen en L. Riedijk.

Vierde rij, van links naar rechts: G. Trouw, A. Westdorp, P. Maris, L. Schreuders, J. van 't Hof, F. Riedijk, C. Doolaard en Joh. van 't Hof.

25. Een schoolreisje van de christelijke school. Schiphol met eigen ogen zien en dan met zo'n groot vliegtuig op de foto. Meester ldsinga en meester Bijl hadden hun handen vol die dag om de kinderen bij elkaar te houden en daarom ging de heer Adrianus Tuk van het schoolbestuur mee. Een hele lange dag uit en de andere dag weer naar school. Met deze foto bleef de herinnering aan een fijne dag bewaard.

Linker rij op de trap, van boven naar beneden: Arrie de Klerk, Piet Tieleman, Floor van Rij, Jan Trouw, Sonny Goudswaard en Betsie van Rietschoten.

Rechter rij op de trap, van boven naar beneden: Willie Wander, ? van der Velde, Wim Troost, Cor Koelewijn, Alie Hage en Gerrit Vink.

Bovenste rij, van links naar rechts: ? Konijnendijk, Kok den Ouden, Bram van Dop, Leo Kranenburg, Piet Kranenburg, Jan Ardon, Hennie Dekker, Siaan van Garneren, Rachel de Graaf, Rita van der Stel, Ina Pijl, Cor de Jongste, Wim Schilperoord, Kees Koetsveld, Mees de Zeeuw, Teun van der Velde, John Pijl, Harry Rutgers, Floor Breure en Henk Goud.

Onderste rij, van links naar rechts: Koos Trouw, Cor de Klerk, Kees Pijl, Wim van Garneren, Leen de Klerk, Adrie van Heemskerk, Engel van Garneren, Kees van der Zijde, Lood Dekker, Gerrit Konijnendijk. Jaap van de Griend, Jan Koetsveld, Cor van Garneren, ? van der Stel, Henk de Heer en Bas van Garneren.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek