Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders

Auteur
:   N.W. Andeweg-van Brakel
Gemeente
:   Korendijk
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1231-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... de Zuid-Beijerlanders'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

26. De leerlingen van de christelijke lagere school omstreeks 1957. Dit is nog een foto van de oude school, die op het schoolplein is genomen. Op de achtergrond zien we de toren van de hervormde kerk. Opvallend is dat vroeger de omheining rond een schoolplein erg hoog was; dat zien we tegenwoordig niet meer.

Bovenste rij, van links naar rechts: meester Hendrik Redert, Annee Andeweg Pzn., Jan Dekker, Ledewijk Dekker, Arie de Zeeuw, drie onbekenden, Jaap van Oudheusden, Joop van Belois, Jan de Broeder, Koos Trouw, Kees Reiierkerk en meester Bijl.

Tweede rij, van links naar rechts: Jaap Kramp, Jan de Jong, ElIa Boer, Guus Wimmer, Aart van de Griend, Klaas Reijerkerk, Jan de Jager, een onbekende, Sjanie van Kleef en drie onbekenden. Derde rij, van links naar rechts: Maddie Reijerkerk, Marijke Andeweg, Bert Andeweg, Ingena Ardon, ? Reijerkerk, Chris Wimmer, Jan VerwaaI, Marijke VerwaaI, Bert Weiiers. een onbekende, Geertje Boer, ? Trouw, Annee Andeweg Gzn., Arie Andeweg en Leen Naaktgeboren.

Zittend, van links naar rechts: Adrie Zwijgers, Kees Dekker, Rob de Zeeuwen Ton Boer.

27. Deze foto dateert van 1913: het onafhankelijkheidsfeest. Zuid-Beijerland vlagde, zoals op deze foto is te zien. Als er een foto werd gemaakt, was de bevolking er als de kippen bij, uitgedost in hun beste kleren. Groot en klein vierden feest.

Links staat het huis van Krijn van der Bie; een werkplaats met woonhuis en winkel. Nu is deze kant van de huizen gesloopt. Dan de winkel van Antje van Schelven, die de winkel later verkocht aan de dames Weijers. Daarna deden zij de zaak in garen en band enzovoort over aan Inge Bakker. Inge Bakker had naast de winkel ook nog kamers, die ze verhuurde aan onderwijzeressen. Later kocht A. van Heemskerk de woning en nu woont Gerrit Konijnendijk op dit adres. Het huis daarnaast (weer naar links) was van Andries Pijl; later kocht Henk de Ruiter dit pand. Hij verkocht en herstelde rijwielen en daarnaast was hij brievenbesteller bij de PIT. Weer later werd het de bakkerij van Maris en toen deze afbrandde werd er een nieuwe winkel met bakkerij gebouwd waarvan Cor van Erkel eigenaar werd. Nu woont bakker Tjeertes er.

Van links naar rechts: Cor van der Bie, Sijgje Dekker met haar zusje, Dirk Kloet, Cornelia Kloet met haar zusje Ria, Nel Weij, Maaike Trouw, Betje van Leeuwen met haar dochtertje Anna, B. Edelschaap, Trijntje Maasdam, Leens de Vlaam en Marie de Vlaam, Saartje Barendrecht, vrouw Groeneweg met een kind op de arm, Teuntje van Nugteren, Jaan Weijers, vrouw Vis, Marie Vis, Ans Weijers, Lijntje van Leeuwen en Janna van Leeuwen, Janus Luyendijk en Stijn Breure.

28. De eerste dorsmachine in het land. Veel mensen keken in die tijd met een zeker ongenoegen naar de machines die op het land verschenen. Toch was het bij die eerste dorsmachine nog zo dat er zes mensen nodig waren om de boel draaiende te houden.

Deze foto laat dat duidelijk zien. Er kwamen steeds nieuwere machines. Het paard werd verdrongen en steeds meer weilanden werden gescheurd als bouwgrond. Hadden vroeger de boeren een gemengd bedrijf, nu zijn er maar enkele boeren die ook koeien houden. Hoewel het melken ook al jaren machinaal gaat, kiezen de boeren toch voor landbouw. Het gebonden zijn aan vaste melktijden, 's morgens en in de namiddag, is niet voor alle mensen ideaal. De knechten hadden vroeger hun zondagsbeurten; als je melkknecht was, moest je eens in de twee of drie weken tweemaal melken op zondag. Dat zou in deze tijd ook niet meer kunnen. Vijfdaagse werkweek, ook op de boerderij. De stallen leeg, de schuur vol machines. Bij de kleinere boeren, die geen machines kunnen kopen, wordt het werk door een loonbedrijf gedaan. Ook zijn er landbouwers die met een collega machines aanschaffen omdat twee toch altijd meer kunnen dan een. Op deze foto is het duidelijk van wie de dorsmachine is: bovenop de machine staat Jasper de Buck.

Van links naar rechts: Jaap Goedegeburen, Jaap Klein, Rokus van 't Hof, Wim Konijnendijk Czn. en Herman Boer.

29. Deze foto van de leerlingen van de christelijke lagere school met de bijbel werd gemaakt rond 1966. Er werd geposeerd voor het nieuwe gedeelte van de school; dat is er later aangebouwd. Rechts zien we het raam van de personeelskamer. Deze foto is gemaakt in de tijd dat de fotograaf het wèl goed vond dat iedereen lachend op de foto stond.

Van links naar rechts, op de bovenste rij: Anna Bottenberg, Janet Visser, Lenny Kleinjan, Antine van Nederpelt, Willy Groenenberg, Meta Buitendijk, Marianne Hoek, Joke Hendriks, Nellie Slooter, Riet Zwijgers, Leny van der Sluis, Tineke Weij, Ineke Bom en Alice van 't Hof.

Tweede rij, van links naar rechts: Kees Andeweg, Gert Andeweg, Henk Zeelenberg, Els van Dijk, Helma Dekker, Ria Groenenberg, Miny van Rij, Wirmie van Drunen, Joke Weij, Christine van Leenen en Anneke de Graaf.

Derde rij, van links naar rechts: Ad Groeneweg, Arie van de Ree-Doolaard, Huig Schelling, Bas Kooij, Bas Izelaar, Arjo Kraak, Jan Snoep, Kees van Es, Henk Schijf en Piet van Dijk. De linker onderwijzer is meester Visser, de rechter het hoofd van de school, meester De Hoop.

30. Deze foto is van 1954. Het is de kleuterschool, toen nog neutraal en naamloos. Later zijn er een openbare en een christelijke kleuterschool gekomen. Door de mensen die van andere plaatsen kwamen en hier een huis in de nieuwbouw gingen bewonen, werd het aantal kinderen zo groot dat er nog een kleuterschool moest worden bijgebouwd. De eerste kleuterschool werd de Prinses Ireneschool, later de christelijke school. De nieuwe openbare kleuterschool werd in de nieuwbouwwijk gebouwd en heet "Olleke Bolleke".

De kleuterklas op de foto is nog in het zaaltje van de diaconie van de Hervormde Gemeente aan de Dorpsstraat, onder leiding van het hoofd juffrouw Stijnie Weijers. Haar assistente was Annie van Rij. Ook de muziekvereniging "Crescendo" hield haar repetities in dat gebouw. De zangvereniging "Hosanna" eveneens, plus de diverse vergaderingen die er 's avonds werden gehouden. De kinderen moesten door een luik in de vloer naar het enige toilet, dat in het onderhuis was. De houten vloer was altijd een grote ergernis voor juffrouw Weijers. Hoe vaak die ook schoongemaakt werd, het bleef een onhygiënische toestand. Het kon gebeuren dat een kind, spelend op de vloer, in een natte tabakspruim was gaan zitten. Nu kunnen we daarom lachen, maar toen was het om te huilen.

Bovenste rij, van links naar rechts: Arie Sluimer, Chris Wimmer, Jan Kruithof, Leonard Verhoeven, Bert Andeweg, Bas Wander, Arjo van Brakel, Arie Snel, Piet de Klerk, Jan Hoek, Arie Andeweg en Cees Weijers.

Tweede rij, van links naar rechts: juffrouw Weijers, Marga Verwijs, Gerarda Hobo, Marjan van der Velde, Ria Hendriks, Elma de Vlaam, Nelleke Vijfvinkel, lna van de Griend en juffrouw Van Rij. Derde rij, van links naar rechts: Elmar Weijers, lna van Belois, Janet van Es, Adrie de Snaaijer, Loes de Vlaam, Gerda Leeuwenburg en Tineke Schuilwerve.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek