Kent u ze nog... die van Sijbekarspel en Benningbroek deel 1

Kent u ze nog... die van Sijbekarspel en Benningbroek deel 1

Auteur
:   G. Bijpost
Gemeente
:   Noorder-Koggenland
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-4395-0
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kent u ze nog... die van Sijbekarspel en Benningbroek deel 1'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

11. We zijn hier bij de huizen van de families G. Kuiper en J. Ruig aangekomen. In het boerenstolpje woonde de familie Kuiper en daarnaast de familie Ruig. Links, even naar achteren, ziet u nog twee woningen: de zogenaamde fabriekswoningen, want deze hoorden bij de melkfabriek en waren personeelswoningen. Ook ziet u de echte ouderwetse Dorpsstraat, nog met de rode klinkerstenen en de mooie bomenrij. Er is toch wei veel schoons verloren gegaan. Ook het dorpsieven is heel anders geworden. U ziet weer een groepje mensen dat echt even op de foto gaat. Dat zal tegenwoordig ook niet meer gaan met dat drukke verkeer. En een foto is nu iets heel gewoons, maar in die dagen was het een belevenis. Op het hek ziet u zitten: Annie Kuiper, Ben Ruig, naast hem een nichtje van de familie Ruig, dan de echtgenote van Jan Ruig, Doortje Ruig-van de Winde, Jan Ruig, Trien Ruig en Jo Ruig. In de berm zitten Ma Baas, Dirk Baas, Sijtje Broersma en Cor Visser.

12. Een echte Noordhollandse boerderij, van de familie Galis-Helder. Aan beide uiteinden een negenruits raam en in het midden twee zesruitsramen. Voor de ramen, aan de binnenkant, ziet u de witte glazen kleedjes welke's avonds, als het licht binnen werd aangedaan, naar bene den werden getrokken, want het was al heel vernuftig een rolgordijn. Verder ziet u de fraaie muurankers om de muur, bij eventuele verzakkingen, recht te houden, de voordeur en het boven1icht, alles mooi afgewerkt. U ziet ook nog de brede uitgebouwde dakgoot en dan het hek met het leuke poortje. Voor de boerderij staan Jacob Galis en Maartje Galis-Helder in Westfries kostuum, met kap, dek en bo1hoed. Op vijfenveertigjarige leeftijd is de heer Galis uit de boerderij gegaan en heeft hij naast de boerderij een renteniershuis laten zetten, waarin nu de familie Kool woont. Deze woning is nu eigendom van de K.I. De heer Galis was een heel goed organist en hij heeft zijn diensten dan ook bewezen in de hervormde kerk in Sijbekarspel. Voorts bezat hij een enorm stemgeluid, dat hij als voorzanger in de hervormde kerk duidelijk liet horen. Nadat de familie Galis de boerderij had ver1aten, is de familie Helder-Brugman er ingekomen; nadien de families Stapel-Bras, Rooker-Langedijk, Wijdenes-Vos en na hen zoon Kees Wijdenes met familie en nu de familie Houthuisen. Er is inmiddels weI wat veranderd, maar de oude stijl zit er toch nog in.

13. Hier ziet u de bakkerij van de familie J. Hagtingius. J. Hagtingius was nog een echte warme bakker. De oven werd nog op temperatuur gebracht met takkebossen en turf. Het deeg werd nog met de hand gekneed in een grate bak, de trag genaamd. En altijd vroeg in de morgen beginnen, want alles moest op tijd worden bezorgd. Je kon er van alles nog krijgen; met kermis tulleband en spouwers. De spouwers waren beschuitachtige balletjes met komeinzaad en suiker ertussen. Gewoonweg heerlijk! Met St. Nicolaas pepermoppen, taai-taai, speculaas en niet te verge ten de krentenmikken. Op de foto ziet u bakker Hagtingius met zijn vrouw Pietertje Langereis en knecht Piet Bouwer. Nu is de he le bakkerij opgeheven en is het een normaal woonhuis geworden, bewoond door de familie Boltjes. Er is inmiddels veel aan het huis veranderd; andere ramen enzovoort. Maar als je de foto nog eens bekijkt, dan zie je nog veel oude dingen. Bijvoorbeeld de koektrammels voor de ramen, op de rechter trammel staat nog "Goudsche Moppen". En dan het bovenlich t boven de deur, in ouderwets schrift "J. Hagtingius"; daaronder, met grate drukletters, "Broodbakker" en dan die ouderwetse bloempotten. Ik weet de kleur ervan nog. De gestreepte zijn groen en wit en die andere fel gekleurde bloemen. Mijn graotouders hadden ze ook zoo Hier ziet u ook muurankers, maar heel eenvoudig. De bakker en zijn knecht hebben een schort, sloof genaamd, voor; de knecht een lange en de bakker een korte. Ze lopen allebei op bakkerssloffen. Een mooie foto!

14. Een dagje uit naar de Sunlight zeepfabrieken, georganiseerd door de winkeliers Bijpost en De Graaf. De echtgenoten van beide winkeliers zijn met hun damesklanten naar de Sunlight zeepfabrieken in Rotterdam geweest. Dat was in die tijd een grote belevenis. Ze hebben er dan ook erg van genoten. U zult op de eerste rij van onder af links zien: de dames Trien Groot, J. de Graaf-Korver, T. Bijpost-Krabman, de huisgenote van de heer Govers: mevrouw Dirkmaat, T. Bakker-Zwagerman, B. Broersma-Mastenbroek, J. Visser-Pluister, G. Visser-Pluister en A. HelderHuygens. Op de tweede rij: de rondleidster, dan K. Clay-Donker, M. Goed-Bontekoning, N. Helder-Huygens, G. Visser-Wit, A. Stapel-Wit, M. Klaver-Starn, S. Leeuw-Kisternaker en nog een rondleidster. Op de derde rij: H. Middelveld-Troost, C. Stapel-Klaver, A. Visser-Brugman, M. Peereboom-Broertjes, W. Zwaan-Bakkum Pastoor, M. Waterdrinker-Koster en M. Ruig-Eilander. Op de vierde rij: C. Zeilemaker-Winkel, M. Klaver-Clay, S. Houter-Lakernan, M. Schimmel-Langereis, C. Visser-Mooy, A. Engels-Kuiper, de chauffeur van de busondememing, toentertijd de "Waco", nu de "N.Z.H.", en C. Kuiper-Smit.

?

excursie:

SUNLIGHT ZEEP fA8RIEKEN

15. Deze foto komt in het boekje, omdat het zo'n grappig geval is. Vooral alsje weet welke mensen er op het wagentje zitten. Deze foto is genomen tijdens een optocht ter gelegenheid van het vijfentwin tigjarig bestaan van de Floralia vereniging, welke nu al jaren ter ziele is. Het was een optocht van versierde wagens, waar aIle verenigingen aan mee deden. Tussen de versierde wagens reed ook dit wagentje mee. Men begreep niet wat deze er tussen deed, met dat rare volk. Het leken weI zigeuners en menigeen ging even naar huis om de deuren te sluiten. Wat deed dat volk hier? Ze liepen maar om ie heen te snuffelen, die vieze vrouw met dat kind in haar arm en die gekke man met die baard. Nee, het was niet pluis! Tot men er eindelijk achter kwam wie het waren. Het was een grapje van K. Helder, die iets anders wou en daar weI succes mee had; er is wat om gelachen. De man met de baard was L. Jonker en de jongen op de wagen was de zuster van Lieuw, namelijk N. Jonker. Paard en wagentje waren eigendom van de heer P. Visser uit Sijbekarspel. Deze foto werd genomen in de Kerkelaan te Benningbroek. Op de achtergrond ziet u de boerderij van (toentertijd) Jos Paauw. Achter het paard ziet u Marie Vriend Wdr., Dirk Bakker en Kees Kool staan, allen uit Sijbekarspel. Achter de vrouw op de wagen zie ie Cor Zwaan staan, met de rug naar het spulletje toe, en dan zien we ook nog S. Stapel uit Schellinkhout, gehuwd met Marijntje Bras uit Benningbroek.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek