Kloetinge in oude ansichten deel 1

Kloetinge in oude ansichten deel 1

Auteur
:   J. de Ruiter
Gemeente
:   Goes
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3467-5
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kloetinge in oude ansichten deel 1'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Kloetingen Pastorie, Gemeentehuis

59. "Stemt lijst 2", staat hier met grote letters op het bord, dat deze drie heren omhoog houden. Het was de lijst van de werkmansvereniging van P.D. Hoogstrate en Jan Straub, die beiden in de raad zouden komen als raadslid. Straub is zelfs jaren wethouder geweest.

KLOETINGEN MARKTVELD

-- ....

60. Dit is de oude Piet Korstanje, die zich in het zonnetje koestert. De kinderen op de achtergrond, links en rech ts, zijn niet herkend.

KLOETINGEN. NIEUWSTRAAT

61. Dit is de Nieuwstraat, momenteel Jachthuisstraat geheten. Rechtvoor de boerderij van de familie Noteboom, dan het huis van burgemeester C. Zandee, daamaast het schildersbedrijf van Jacob Trimpe, dan Dies Sinke, daarnaast het huis van Jan Blomaard, die was gehuwd met Mat Eversdijk. Samen dreven zij een winkeltje. Geheel rechts woonde de kassier van de Boerenleenbank, M. Eversdijk. De bedoening links was de timmermanswerkplaats van Jacob Dekker, tegenwoordig is hierin een zaak in relatiegeschenken gevestigd. Op de foto staan onder anderen Adrie Dorreman, een hulpje van een bakker, Rika Meeuwse en een logeetje.

62. Dit is een foto van de meisjesvereniging omstreeks 1929 in de "Ernst Sillernhoeve" in de Lage Vuursche. Staande zien we, van links naar rechts: een personeelslid, de presidente mevrouw Raams, Cornelia Trimpe, Antje A1lemekinders, Kaatje Polderman, Maatje de Jonge, Adriana Allemekinders, Marie Koster, dominee Raams, Maatje Maat, Digna de Kam, Lena van Liere, Adrie de Meester, Mientje Reinders, Ma Kole, Rika de Jonge en Johanna Hoogstrate. De vier dames die links staan zijn Pietje Sonke, Marie van Boven, Pietje Labeur en een niet herkende. Op de tweede rij, van links naar rechts:

Mina Oe1e, Adriana Nijsse, Nee Kramer, Anna van Dijke, Jannetje Schouten, Suzanna Bos, Marie van Liere Jdr., Sien Keulenaar, Kee Hollestelle, Marie Dekker, Koos Straub en Marie van Iwaarden. Op de voorste rij, van links naar rechts: Lena de Laat, Zus Beenhakker, Neeltje van Liere Jdr., Betje Walrave, Maria van Liere, Neeltje van Liere Ldr., Lien van Liere Cdr., Betje Nieuwdorp, Jannetje Oe1e, Pietje Eversdijk, Neel van Liere, Netje Lankester en, zittend voor de groep, Fina Reinders.

63. Tijdens een van de vele feestelijke optochten, die men in de loop der jaren in Kloetinge heeft georganiseerd, is deze wagen van de meisjesvereniging "Thabita" omstreeks 1928 gefotografeerd in de Buijs Ballotstraat. De begroeiing links is van de speeltuin "De Tol", De wagen stelt een schilderspalet VOOL In het palet zijn onder anderen hcrkend: Mina en Marie Verschuure, Rika de Jonge, Ma de Jonge, Mientje Reinders en Jo Hoogstrate. De voerman is Willem Sonke. Bovenop de wagen staat Jannetje Oele. Op de achterste rij van de groep voor de wagen zien we, van links naar rechts: Mina Oele, Cor Straub, Pietje Allemekinders, Annie Noorlander, Neeltje van Liere, een onbekende, Jannetje de Vrieze, Jannetje Breeweg, Lena Trimpe, Pietje Verschuure, Marie van Liere, Truida Felius en Cor Sonke. Zittend zien we, van links naar rechts: Jo Leijs, Hanna Beenhakker, een onbekende, Neeltje Dekker, Neeltje Snoek, Maria van Wingen en Leuntje Hoogstrate. Achter deze groep zien we op een andere wagen Netje Lankester (boerin) en naast haar Keetje Harinck en Kaatje Dekker.

Ultgave: M. KOLE

64. Het hekwerk links sloot de drafbaan af, waarop de ringrijders op feestdagen zich oefenden in het steken van ringen en het drinken van borreltjes. De kinderen zijn niet herkend. Het grate huis links is gebouwd in 1924 door Jacob Dekker, waarvoor eerst het oude huis moest worden afgebroken. Nog steeds woont hier de familie Lenshoek.

KLOETINGE

Uitgave: l.i!. KOLE

65. Dit is de Schoolstraat met op de achtergrond de gemeenteschooL Op een gedenksteen staat de volgende tekst:

De eerste steen is gelegd door den heer J. Trimpe burgemeester

den 10. juni 1876

In het deurgat van zijn winkel in kruidenierswaren en ellegoed staat Ko de Back, met enige lieden die niet zijn herkend. Voor de winkel ging men rechts het Peperstraatje in, dat zich ook links voortzette. Het gebouw links was het pakhuis van Straub. Achter het winkeltje zien we de huisjes die toebehoorden aan de zogenaamde "kleine arm en" , dus eigendom van de diaconie.

66. Het "Cloeting's Gemengd Koor", dat volgens het opschrift op het vaandel is opgericht op 11 oktober 1908. Op de achterste rij zien we, van links naar rechts: Piet Paardekooper, Piet Zuiddijk, mevrouw Frenks-van de Pijl, Abraham Slager, Bets Dagevos en Bob van der Pijl. Op de tweede rij, van links naar rechts: Jaap Tamminga, Pietje Torenaar, Kees Torenaar, Coba Oele, Andre van der Pijl, Jannie Schouten, Frans Oele, Mien van Vliet en Johannes Hoogstrate. Op de derde rij, van links naar rechts: Mien Evertse, Sies Trimpe, Marie Oele, mevrouw Slabbekoorn-van der Pijl, dirigent Tamminga, Adriana Allemekinders, Adriaan Trimpe, Katrien Paardekooper en Cornelia Bolle. Zit tend zien we Simon Dekker (met zoon Kees), Geertruida Hollestelle, zuster G. Milhouse (wijkverpleegster), Jan Slabbekoorn, Bertha Oele, Lena Trimpe en Mina Gunst.

67. Op een concours in 1932 won het Kloetingse "Excelsior" de tweede prijs. Op de voorste rij, van links naar rechts: C. van Dalen, D. Koeman, G. Kole, A. Trimpe, G. Mink, J. van Dalen en D. Kesselaar. Zittend, van links naar rechts: A. van Liere, M. Goeree, J. Hoogkamer, C. Hollestelle, J. den Toonder, J. van Liere, H. Hollestelle, K. den Toonder en A. Mink. Op de derde rij, van links naar rechts: A. de Visser, B. Kole, S. Kale, L. van den Boomgaard, W. de Klerk, M. Schouten, D. de Klerk, dirigent F.X. Manhardt, A. Hollestelle, H. van Dalen, J. Tolenaar en M. Kole. Op de achterste rij, van links naar rechts: P. Herrebout, J. van de Plasse, C. Hoogstrate, J. Mink, C. Sonke en W. Schipper.

68. Hier zien we het gilde op een van haar jaarlijkse reizen op het strand te Domburg, omstreeks 1930. Net boven de boerenkappen zien we, van links naar rechts: Kees van Liere, Ko van Liere, Sas van Liere en Kees Trimpe. Op de tweede rij staan: Arjaan A1lemekinders, Geertruid van Liere-van Liere, Ida KIoosterman-A1lemekinders, Betje de Jonge-Smit, Kee van Liere-van Liere, Johanna Trimpe-van Liere, Ida Dekker-Harinck, Maria Trimpe-van Liere, Keetje Sinke-Harinck en Dies Sinke. In het zand zitten:

Ko Allemekinders, Jan de Jonge, mevrouw Kramer, Kees Zan dee (burgemeester), Mientje ZandeeKabboort, Dingena Dekker-Allemekinders, Karel Kramer en Cornelis Dekker. Dit gilde is niet voor iedereen toegankelijk. Wanneer een van de leden sterft, maakt het bestuur een voordracht voor een nieuw lid. Deze voordracht wordt ingediend bij de ambachtsvrouwe, die dan het nieuwe lid officieel benoemt. Van oudsher was het een schuttersgilde, doch deze sport wordt a1 geruime tijd niet meer beoefend. WeI maakt men jaarlijks een reisje met alle leden en hun dames.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek