Kortgene in oude ansichten

Kortgene in oude ansichten

Auteur
:   C.P. Pols
Gemeente
:   Noord-Beveland
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3212-1
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Kortgene in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

49. Nu een schoolfoto van veellatere datum. Onderste rij van links naar rechts: Kees Smallegange, W. v.d. Linde, Fre Platschorre, Pie, Snoodijk, Ko Blok, Arjaan Maarsman, Marien Kramer, N. Houtzager en Cor Houtzager. Tweede rij; Keetje Snoodijk, Heiltje van Maldegem, Jo v.d. Linde, Cor Kallewaard, Pietje en Sander van den Berge, Digna en Adrie Maas, To Klein Poelhuis, Koos den Braber, Betje Kramer, Zus (?) Schippers en Fr. Verhulst. Derde rij: juffrouw Beenhakker, Truus Klein Poelhuis, Keetje van Schaik, Keetje Kramer, Janna Munter, Jo Wolse, Leintje Blok, Bas Abrahamse, Sientje Verburg, Saartje Rooze, Mientje de Looff, Cor Schippers, Leen Verhulst en Pauw Platschorre. Bovenste rij: meester M.C. Maas, Arjaan en Jan Kramer, Adrie Markusse, Daan Kramer, Jan Blok, Jo en Adrie Priemus, Dirk de Lange, Thomas, Ko en Johan Wiskerke, Adrie Heystek, Herman de Jonge en juffrouw Poerstamper.

50. De christelijke bewaarschool van Kortgene. Enkele meisjes hadden voor deze gelegenheid hun pop meegebracht, want die moest ook op de foto. Bovenste rij van links naar rechts: Maatje Meulenberg, Jan Kesteloo, Jongen van der Maas, Iz. de Waal, P. Nijsse, P. Goudswaard, Jan Koets, C. Bouwense en juffrouw A. Barendse. Op de tweede rij: Betje Schrier, Koos van Strien, Koos de Looff (met mooie haarstrik! ), Janna van Hakken, A. van Hakken, Keetje van der Wecle en Piet Markusse. Derde rij: Nel Karelse, R. Karelse, Pietje Flipse, Lena Flipse, meisje De Waal en Izaak Markusse. Onderste rij: K. Nijsse (? ), Kees Kramer en Leen de Looff.

51. Een kleuterklasje in 1930. Voor een dergelijke foto (formaat 13 x 18 centimeter) betaalde men in die tijd twee kwartjes. Wie er allemaal wel opstaan? Hier volgen de namen. Bovenste rij van links naar rechts: juffrouw P. Koets, Sien Markusse, Nelly Markusse, Hanny van Haist, Maatje de Waal, Sien Verwey, Lena de Waal, Huib Dingemanse, Jan Maas en geheel rechtsjuffrouw A. Barendse. Tweede rij:

Adriaan van Hakken, Kees Nijsse, Leen Nieuwenhuize, Jan Koets, Neeltje de Waal, Lee Verweij en Coos Augustijn. Derde rij: Jannie Verweij, Marie van Hakken, Maatje Verhulst, lzaak Markusse, Anna Verburg, Kaatje van der Weele, Dientje Verhulst, Janna Verburg en helemaal vooraan: Gijs Kramer, Piet Verwey en Leen Poortvliet.

52. De kleutersehool van Kortgene in 1939. We kennen ze deze keer allemaal nog. Bovenste rij van links naar reehts: juffrouw A. Barendse, Leen Goulooze, Wim de Looff, Bram Koets, Gerard Kramer, Ko Welleman, Piet Smallegange, Leen van der Maas, Lieven Boot en juffrouw J. Welleman. Op de tweede rij: Corrie van Sehaik, Gerard Boot, Pietje Boot, Jenneke Klop, Jo v.d, Linde, To v.d, Linde, Koos Boot, Ko Boot en Izaak Boot. De vijf kleuters in stoeltjes: Janneke van den Bos, Corrie van HaIst, Sjaan van der Maas, Jan Clement en Kaatje de Fouw. Zittend op de voorgrond: Jo van Bendem en Banie van Bendem.

53. Of schoon de bakkerij van J. de Die omstreeks 1930 grondig werd verbouwd, moest het bakken toch gewoon doorgang vinden. De metselaar, links met pet, is A. Wellernan, terwijl het bakkersdochtertje aandachtig toekijkt. De man met de broodpaal is J 0 van Balen, die juist een brood uit de oven haalt. Dergelijke ouderwetse ovens lever den vroeger de bekende houtskolen op, waarmee onder andere de kerkstoven werden gestookt. In het pand van bakker De Die (Hoofdstraat 36) is nu "Bar Granada" gevestigd. Bakker Jacob de Die, weduwnaar van J.N. de Korte, overleed op maandag 24 juni 1974 op de leeftijd van bijna tweeennegentig jaar.

54. Pax was in de jaren twintig onbetwist de beste schoenwas want dat staat met een keurig bordje aangegeven op het deurkozijn van de schoen- en gareelmakerij van L.W. van Halst. De twee dochtertjes van Z. Salome gaan hier bij "Opoe" op bezoek voor hun dagelijkse babbelaar. Later was in deze winkel drogisterij W.J. Krediet gevestigd en momenteel drogist J.A. van der Kraan.

55. Schoenmaker is een uitstervend beroep en veel Zeeuwse dorpen moeten het al vele jaren zonder een eigen schoenmaker stellen. Hier zien we omstreeks 1916 de Kortgeense schoenmaker L.W. van Haist aan het werk. Rechts zijn jongste zoon Markus, die hier ook al de schoenmakershamer hanteert.

56. Het is omstreeks 1926 en we gaan even een kijkje nemen op de boerderij "De Korenschoof" in 't Po1dertje van C.P. Kallewaard. Geheel rechts met witte schort voor staat de boerin, Cornelia (Kallewaard-) Janse, en links achter haar loopt waarachtig een hele witte koe. Eigenaresse in die dagen was juffrouw Dankaerts, van wie Kallewaard de boerderij pachtte. Links op de voorgrond staat het dochtertje Cor Kallewaard en rechts van haar met vlechten Koos Kallewaard en weer rechts een loge. Het meisje op de voorgrond is Hanny Salome. Links vooraan (bij de houten balk) beyond zich de drinkput voor de koeien. Tijdens de rampdagen van 1953 bezweek deze mooie oude boerenschuur maar het woonhuis bleef staan. Op de nieuwgebouwde boerderij woont tegenwoordig de zoon, J. Kallewaard (Hoofdstraat 69).

57. Vijfhonderd meter ten noorden van de dorpskerk, aan de rand van de bebouwing, staat de Kortgeense molen. Ret is een stellingrnolen, in 1873 gebouwd en tot 1953 regelmatig als korenmolen in gebruik. In 1873 brandde de voorganger, een geheel houten, achtkantige grondzeiler, af. Volgens overlevering lag de ijzeren as, besteld om te worden gestoken in de voorgaande molen, gereed, toen deze afbrandde. Bij de oprichting van het kadaster stond de molen op naam van I.A. de Koster, welke deze in 1835 verkocht aan A. Koole. In oktober 1848 ging de molen in eigendom over aan L. Vink en in 1865 werd A. Vink eigenaar van "De Korenbloern". In 1868 verwisselde de molen nogmaals van eigenaar door verkoop aan Cornelis Marcusse Jaczn. te Kats en in 1876 werd Jac. de Korte jr. te Grijpskerke eigenaar. Op 24 mei 1887 werd Z.C. Salome bezitter en sinds 16 januari 1937 was J. Snoep molenaar. Verwoed ijveraar voor restauratie van de molen is de huidige eigenaar, drs. L.W. Kokee te Krimpen aan den IJssel. Nu genoeg over Kortgene, want anders blijft er niet genoeg ruimte in dit boekje over voor het pittoreske dorpje Kats.

)rfo/en ie Xorfgene

KATS

58. Dit gezicht op de Achterweg, thans Noordlangeweg geheten, kan, hoewel de kaart veel ouder Iijkt, toch niet voor 1923 zijn gemaakt want in dat jaar zijn de twee huizen rechts op de achtergrond gebouwd. Rechts vooraan een relikwie uit vroeger dagen: de "tente van Bootje", een huisje met een rieten dak en een aarden vloer, bewoond door Piet de Boo. Daarachter de kolenbergplaats van de kolenvereniging. Links de woningen van Dirk Looij en Jaap Janse. De vermoedelijk nog uit de zeventiende eeuw stammende landbouwschuur, midden achter op de foto gedeeltelijk zichtbaar, is ongeveer twintig jaar geleden afgebroken. Er ligt nu een plantsoentje op deze plaats hetgeen de entree van het dorp aanzienlijk heeft verbeterd. De "tente" en de kolenbergplaats zijn overigens ook reeds lang wijlen.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek