Leuven in oude prentkaarten deel 2

Leuven in oude prentkaarten deel 2

Auteur
:   H. Uytterhoeven
Gemeente
:  
Provincie
:   Brabant
Land
:   België
ISBN13
:   978-90-288-1769-2
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Leuven in oude prentkaarten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

/<Z5

53. LOUVAI LEuvtN

Avenue des Alliés el Hotel de Ville Laan der Verbondenren en Stadhui

27. Ongeveer op dezelfde plaats na een vijftiental jaren en ... een oorlog. We zien vooraan een brouwerskar, verderop een auto en een elektrische tram op een smaller dubbelspoor. Het "Tafelrond" is nog niet herbouwd en het Fochplein is nog in aanleg. Het hotel "Majestic" vervangt de "Taverne Mathieu". Alle huizen zijn echter nog niet her opgericht. Er komt meer afwisseling in lijn (meer balkons en loggia's) en kleur (aanwending van baksteen, witte steenlagen en arduinomlijstingen). Aan de te hoge zolderingen wordt vaak reeds verholpen door het aanbrengen van een gaanderij in de winkel net boven het gelijkvloers.

8. Louvain Leu'Jen

l\lcnue des i1~lés. Laan der /eri::onde:'en.

28. Een zelfde atmosfeer van rustig en kalm verkeer, die wij ons nu moeilijk kunnen voorstellen, tenzij bij autoloze zondagen, toont deze kaart uit dezelfde tijd (1923) van op de hoek van de Nieuwstraat (nu Van der Kelenstraat). Een naderende stadstram is het enige gemotoriseerde voertuig; daarenboven ziet men een paar fietsers, mensen met een handkar of zelfs met een kruiwagen en dan ook doodgewone voetgangers, die gerust nog naast de stoep mogen lopen zonder het risico in de kliniek of op het kerkhof te belanden. De grote stoffenzaak Rickx-Velu is thans de Atlantie-Building geworden.

29. Met de rug tegen de zijgevel van het "Tafelrond", dat de Grote Markt langs de oostzijde afsloot, kon de fotograaf deze opname maken van het begin van de Statiestraat vóór 1908. Links is de wijn- en likeurhandel J. Vandenperren. Aan het balkon maakt de "Ecole Internationale" reclame voor haar cursussen Levende Talen volgens de Berlitz-methode. De twee paarde trams voeren publiciteit voor de bieren Jack-op (brouwerij Felix Van Roost te Werchter) in het café "Au petit Paradis" op de hoek van de Mechelsestraat en de Kalvermarkt (nu "Floréal" aan het Mathieu de Layensplein) (I, 50). Het gebouw rechts, dat een zeer scherpe hoek vormde voor de Tiensestraat, is de handel in koloniale waren van Temmerman.

Lagaert, arux.

30. Een beeld van de verschrikking van 1914 wordt opgeroepen door deze foto, genomen kort na de brand. Het puin ligt nog tot in het midden van de straat. Wankele muren staan hoog overeind en een massa mensen is te voet of per fiets en op "zijn paasbest" toegestroomd om een kijkje te nemen. Gewillig gaan ze even poseren voor een kiekje. Het gebouw rechts is de zijgevel van het "Tafelrond". Temmerman, centraal tussen de Tiensestraat (rechts) en de Statiestraat, maakt reclame voor margarine AXA en voor thee (zittend Chineesje onder het balkon). Gans deze hoek werd gesloopt voor de aanleg van het Fochplein.

31. Rond 1923 schijnt reeds veel van de oorlogsellende vergeten. Het "Tafelrond" is gesloopt, doch niet heropgericht. Op de Grote Markt wordt volop herbouwd. De Sint-Pieterskerk zit nog onder een nooddak en het Brouwershuis ontbreekt. Vanaf links treft men: Charcuterie Centrale Debontridder, koloniale waren Adolphe Delhaize, schoenhandel Smets (nu Vermeiren-Boogaerts), de kledingzaak "Les grands Magasins du Printernps" (later Uniprix, dan Priba), fotograaf Vermeylen (daarna Wolfs, nu boekhandel Cabay), patisserie De Belva, "Office Tout-Louvain", leder- en handschoenhandel "Samdam", drogisterij Feyaerts (daarna pátissene-crêmene "Au Bouquet Louvaniste").

7. Louvain Rue ~'ath'eu de Lavens.

, I

32. Middenin diende volgens de eerste plannen van 1915 een schermblok te worden gebouwd om het stadhuis vanuit de Bondgenotenlaan zolang mogelijk aan het gezicht te onttrekken. Deze opzet werd uiteindelijk vergeten en in 1927 werd het "Tafelrond" volgens de vijftiende-eeuwse plannen heropgericht, doch op een smallere basis, om het verkeer meer ruimte te laten. De rij omvat vanaf links: "Café Cosmopolite" (later regen- en sportkledij Hévée, nu Arme-boetiek), uurwerken en juwelen VermeirenBoogaerts, uitgeverij, boekhandel en kunstgalerij Fonteyn (nu Fonteyn en Vedea), kleermaker Wouters (later Shoepost, nu verzekeringen P.S.) en confiserie Van Duffel-Feren (nu uurwerken Rongé),

f2 87. .(L1D!j/

l.ouvain Leul1en

Rue de Tirlemont (entrée) Tbtenschestraet (ingang),

33. Op de Tiensestraat ziet men vanaf links schoenhandel Lamine (later zaadhandel Taymans), de Eikstraat, "Café Georges", kristal en porselein Guillaume Dewaersegger (nu Eco-press), papierhandel juffrouw Clijmans (later juffrouw Dejonghe), modiste Delarue (nu apotheek Delarue), tabakshandel Wouters, bloemen Rosseels (later Vrebosch), beenhouwerij bijgenaamd "Lammeke" (later bijouterie Devadder, nu Select Fruit), tabakken Berrewaerts-Devos (daarna papeterie Hermans-Janssens, nu frituur Smaelen). Dit keurige handelscentrum kende een vredig bestaan tot aan de bombardementen van mei 1944. Een paar voltreffers sloegen in bij Vermeiren- Boogaerts, waar vijf doden onder het puin vandaan werden gehaald ...

34 .... 0ok de overzijde (Uniprix en buurt) werd zwaar beschadigd en fotograaf Wolfs brandde volledig uit. Zo kreeg men dan eind 1944 dit gezicht vanaf de Sint-Pieterskerk. Het dak van de stadsschouwburg (links) werd weggerukt door een Duitse magnetische bom, de bibliotheek - uitgebrand in mei 1940 - is reeds opnieuw gedekt en de doorgang is deels vrijgemaakt. Met het steengruis werden de bomgaten op het vliegveld van Beauvechain gedempt. Het plantsoen ligt er verlaten bij en zal weldra de oplossing bieden: zeventien handelaars vragen toelating om aldaar een noodpaviljoen op te richten. De stad stelde gratis grond ter beschikking voor vijf jaar. De betrokkenen dienden de bouw te financieren.

35. Naarmate de onkostenramingen opliepen, daalde het aantal kandidaten. Uiteindelijk bleven er vier over. Uniprix palmde ongeveer drievierde in. "Office Tout-Louvain" had de zijde tegenover de Bondgenotenlaan, Vermeiren-Boogaerts tegenover de Grote Markt met ernaast de "Lingerie du Centre". Deze foto toont op 16 september 1945 de begrafenis van weerstandscommandant Lambert, gefusilleerd te Hechtelap 31 oktober 1942. Men herkent agent Van Brusselen en burgemeester Remi Vandervaeren (1927-1932, 1938-1940, 1944-1946) en achter hen een deel van het besproken noodpaviljoen (augustus 1945-april 1951). De Bank van België in het "Tafelrond", hersteld na de meibombardementen, brandde bij de bevrijding in september 1944 uit. Het gebouw werd tweemaal vernield binnen de vijf maanden.

***

.~ À

25. LOUVA.l! - Le Vieux Marché - Ce n tre primitif et ancien ?~~!~ ?. forum" de Louvain - Au fond. la Collégiale de St. Pierrei? ~ LEUVE! - Oude Markt

36. De Oude Markt - uitgangspunt voor onze tweede tocht - werd in 1914 voor tachtig procent afgestookt en is in 1924 grotendeels terug opgebouwd. De fotograaf staat met de rug tegen het H. Drievuldigheidscollege, dat in 1914 gespaard bleef, maar in 1944 door een voltreffer in puin werd gelegd. De monumentale pomp met de schildhoudende leeuw wacht nog steeds op haar wederopbouw. Het ruime plein, enigszins buiten de drukke verkeerswegen, is een handelscentrum met ruime parkeergelegenheid. Ook de foor slaat er jaarlijks in september gedurende enkele weken haar tenten op.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2018 Uitgeverij Europese Bibliotheek