Maasdriel in oude ansichten deel 2

Maasdriel in oude ansichten deel 2

Auteur
:   J.H.G.J. van Heeswijk
Gemeente
:   Maasdriel
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1299-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Maasdriel in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

7ttf- ~

ëitg. N. Maas

19. Gezicht vanaf de Alemse oever op Kerkdriel. Aan de loswal achter het Veerhuis ligt de stoomboot van de firma Janssen uit Lith, ook wel de "Marense Mie" genoemd, die een dienst onderhield op 's-Hertogenbosch, De boot heeft vee geladen voor de Bossche markt. Even verder rechts ligt een zeilschip voor de wal. Op de plaats waar nu de woningen van de families Van Gent en Van der Sluijs staan, stond toen nog een houten standaardmolen, waarop onder anderen de vader van monseigneur J. Zwijsen molenaar geweest is. In 1910 werd de molenkast verkocht aan molenaar Goyaarts te Schijndel. In het huis links naast de molen hield Wouter Baggerman een café en in het huis van de familie De Gier bakte Schoonhen (en voor hem Th. Vogel) het dagelijks brood voor de Drielenaren. Het café in het Veerhuis werd eerst gedreven door Peek en later door Th. Pouw en P. Peters.

" ..... " ~. .. . :. ... .' , .-

- .;~--......:

~--

Xerk-'J)riel

Stalen Veerpont ,:Jie Volharding" van den J(ee~ C:h. ft. pouw

20. Vóór de kanalisatie van de Maas in 1933-1934 onderhield deze pont de verbinding tussen Alem en Kerkdrie! over de Maas. Op de openbare verkoping van 14 december 1905 kocht Theodorus A. Pouw onder andere het veerrecht van Driel op Alem van de erven C. V.c. graaf de Villers te Born in Luxemburg. Kort daarop nam hij de nieuwe veerpont "De Volharding" in gebruik.

qroet uit Xerk-'j)riel· - qezicht van uit Jloord- .lJrabant.

21. Een blik op Kerkdriel omstreeks 1922 vanaf de veerstoep aan de Alemse kant. De pont ligt aan de Drielse kant en links kan men nog juist even de toren van de hervormde kerk ontwaren. In het midden kijkt men op de achterkant van de boerderij van Theodorus Pouw en rechts daarvan is het Veerhuis. In de schuren links had Johan de Groot zijn hout- en kolenhandel.

Groet uit ler~-Driel Dijk

22. Rond 1900 zag het er op de Maasbandijk zo uit. In het eerste huis links had Abraham de Groot zijn hout- en kolenhandel. Hij en zijn vrouw, A. de Groot-van Kessel, staan in de deuropening. In het huis daarnaast woonde gemeentesecretaris Johan de Groot, die ook een grossierderij in olie dreef. Waar nu J. van Erp woont, woonde toen de steenfabrikant F.A. Nelemans, eigenaar van de steenfabriek "Kerkdriel", thans Kerkdriel Keramiek.

DIJK, GROET UIT KERK DRIEL

23. De Maasbandijk vanuit het zuiden gezien, omstreeks 1920. In het eerste huis rechts woonden de gebroeders Henri en Wouter Vissers, die het boerenbedrijf uitoefenden. Daarnaast, slechts vaag te zien, het huis van steenfabrikant F.A. Nelemans, later bewoond door gemeenteontvanger Hendrik Ackermans-Piron. Het eerste witte huis was van gemeentesecretaris Johan de Groot en daarnaast woonde de hout- en kolenhandelaar Abraham de Groot. En in het huis met de grote schuren had Th. Pouw zijn veehouderijbedrijf. Het huis links vooraan werd bewoond door de rentmeester en kassier van de Boerenleenbank, I.W.I. van Heeswijk. Naast hem woonde mandenmaker Van Doornmalen en daarnaast de familie Van Korlaar. In het grote, dubbele pand op de hoek woonden Egon en Willem van Kessel, die daar ook het boerenbedrijf uitoefenden.

Groet uit Kerk-Drie!

1

24. Deze inkijk in de Nieuwstraat is blijkbaar op een of andere feestdag genomen, gezien de drukte in deze straat en de op hun zondags geklede kinderen op de voorgrond. Rechts voor de deur staat Hanna van Hoesel-van Est. In de woningen aan de linkerzijde van de straat woonden Gradje van der Meijden, mandenmaker Nardje van der Kammen, wagenmaker F.A. Goesten en Dorus Deckers. In het huis waarin nu de familie Van de Burg woont, was toen ook al een schoenmakerij gevestigd, namelijk die van Hannes Glaudemans.

25. Rond 1920 zag de Nieuwstraat er zo uit: een bestrating van kinderkopjes, opgesloten tussen hardstenen trottoirbanden. Links het Polderhuis, waarin het bestuur van de dorpspolder Driel zetelde en dat bewoond werd door de weduwe Manders. In het eerste pand rechts had Richard van Hoesel zijn sigarenmakerij en oefende hij ook het cafébedrijf uit. Aan de andere zijde van de Molenstraat woonde bakker Louwke van Zuilekom, die ook kruidenierswaren verkocht.

Uitgave H. J. v . d. Garde & Co., Zalt-Horc.rael.

- /y

Gemeentehuis te Driel.

e:

~ -J/.,!.t'. ,r

/",

26. Rust op de Delkant, thans Monseigneur Zwijsenplein, rond de eeuwwisseling. Het enige verkeer wordt gevormd door een hondekar en een melkwagen en een groepje kinderen poseert voor de fotograaf. Rechts de kruidenierswinkel, bakkerij en koffiebranderij van Gijs Sars (nu De Bijl de Bie) en daarnaast diens woonhuis. Voorts het verenigingsgebouwen parochiehuis "De Kroon" met het koetshuis en daarnaast, met de twee bomen voor het huis, de slagerij van Nol van Wanrooij. In het grote pand aan de linkerzijde dreef Piet de Zwart een handel in manufacturen en daar was ook de stalhouderij van Arnold van AJem gevestigd.

27. Deze foto laat duidelijk zien hoe krom de toren van de hervormde kerk eigenlijk was. De toren, die dateerde van omstreeks 1400, was omgeven door een fraaie beplanting, waarbij vooral de mooie bruine beuk, die recht voor de ingang stond, bijzonder opviel. Helaas is al dit schoons door de oorlog weggevaagd. Links hotel "De Engel", met de benzinepomp, tijdens een of ander feest, waarschijnlijk de kermis. Rechts staan Chiel Verhoeckx en zijn vrouw Drieka de Haas.

28. Rond de eeuwwisseling keek men zo vanaf "den Hoek" de Voorstraat (thans Teisterbandstraat) in. Rechts op de hoek van de Kerkstraat had Krientje van Hoesel zijn café, daarnaast woonden de schilders en klompenmakers Dalmijn met in de deuropening Bet Dalmijn, die een bekend snoepwinkeltje had. Het derde huis werd bewoond door Thijs en Chris Piels, petten- en kleermakerij en handel in manufacturen. Naast hen zadelmaker Frans van Diesen en verder schoenmaker Bertje Raaijmakers. In het hoge huis met de twee schoorstenen was de bakkerij en kruidenierswinkel van Peter van Groeningen gevestigd. Waar nu kapsalon De Graauw-Vrijhoeven gevestigd is, woonde bakker Reinier de Cortie. Verder koperslager Vinken, onderwijzer Cornelis Vissers en in het huis met de bomen hereboer Antoon van der Horst. Links het hek, met daarachter de beplanting rond de hervormde kerk. In het huis waarin nu Broekmeulen woont had Hannes van Hezik toen zijn klompenmakerij. Naast hem zat timmerman Moerenburg, kleermaker en kapper Jan van der Kammen en postbode Hein Bouwman, die we links ook op de foto zien staan. In de beide laatste huizen woonden Simon Grevenbroek en Betje Vrijling. Uiterst links zien we nog een stukje van het urinoir, dat tegenover hotel "De Engel" stond. Het jongetje midden op de foto torst een echt Driels produkt, een halve bussel.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek