Maasdriel in oude ansichten deel 2

Maasdriel in oude ansichten deel 2

Auteur
:   J.H.G.J. van Heeswijk
Gemeente
:   Maasdriel
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1299-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Maasdriel in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

49. In de Molenstraat, daar waar nu G. van der Sluijs zijn zaal heeft, was rond de Eerste Wereldoorlog de werkplaats gevestigd van het mandenbedrijfvan Philip Laheij. Ook hier werd veel witwerk gemaakt voor export naar Engeland. Enkele Drielse mandenmakerspatroons gingen zelfs naar dit land om er het Engels werk te leren. Hier zien we de mandenmakers die rond 1914 bij Philip Laheij werkzaam waren poseren. Bovenste rij, van links naar rechts: Kees Ackermans, een onbekende, Martinus van de Braak, ? van der Kammen, Thijs van Gessel, Pauw Piels en de bedrijfsleider Albert Piels. Op de tweede rij:

Frits Leenders, Toon Emans, Frans van der Meijden, Johan Versteeg, Thijs Piels en Grad Kooijman. Op de voorste rij zitten: Toon van der Meijden, Marinus Emans, een onbekende, Jo van der Meijden en Willem van de Biggelaar.

50. Deze foto werd omstreeks 1925 genomen op de manden- en rietmeubelfabriek van de firma Van Hout en Van Heumen op het Teisterband, voor de achterpoort. Boven, van links naar rechts: Simon van Hoesel, Gerard van Rooij, Gerard Rovers, Kees Broekmeulen, Hendrik van Eeuwijk, Ries van Rooij en Koos van Heumen. Voorste rij, zittend: Gijs van Hoesel, Chris v.d, Meijden, Herman van Heumen Lzn., Hendrik Ackermans, Richard van Heumen met Sjaak van Heumen op de knie, Harry van Rooij met Herman van Heumen, Gradus van den Anker en Lenard van Rooij.

51. In 1876 begon e.P. Dekkers met de steenfabriek die later "De Bommeierwaard" zou heten. Vele Drielenaren hebben op deze fabriek gewerkt. En hoe het er rond de jaren twintig toeging op de moddermakerij, de specie voor de baksteen, laat dit plaatje zien. Op de achtergrond de drooghutten, waarin de stenen werden gedroogd, en rechts de machine die de klei moest kneden. Van links naar rechts: H. Ackermans, Gradus Kruitwagen, met de kruiwagen met specie Hendrik van der Sluijs, Johan Rovers, Luc van der Meijden, Walli Wolfs, Van der Kammen (met de fiets), Hannes van Boxel en Gradus van Osch. Op de kruiwagen zitten Koos Ackermans, een onbekende en moddermaker Arie van Malsen. Tegen de machine staan Siem Quivooy, Lamert van den Anker en Nico Baars (met het rekje). Boven op de machine zien we Jan van de Pol.

52. In 1928 begon Koos van Engelen met paard en wagen een bodedienst op 's-Hertogenbosch. Omstreeks 1932 werd de viervoeter vervangen door dit T-Fordje. De foto werd gemaakt in de Voorstraat te Velddriel, voor het huis van smid Jan van der Pitte sr. Links staat zijn knechtje Piet van de Bighelaar. Koos van Engelen was een liefhebber van toneel spelen en bij feesten werd hij vaak gevraagd om voor te dragen. Meestal was het uit eigen werk, want hij legde graag het gebeuren van alle dag en ook bijzondere en merkwaardige belevenissen in ons dorp in dichtvorm vast.

53. En de boer, hij ploegde voort ... Een landelijk beeld dat ook uit de Bommeierwaard verdwenen is. Drie forse, Belgische paarden trekken de ploeg van de gebroeders Van Oers door de akker in de Werdsteeg. Het was in 1925 dat deze opname werd gemaakt. Voorop loopt Marius van Oers en achter de ploeg zien we Kees van Oers, van oudsher echte paardenliefhebbers.

54. Op 1 oktober 1900 werd deze foto gemaakt van de leerlingen van de bijzondere school (protestante) in de Voorstraat te Kerkdriel. Vooraan zitten, van links naar rechts: Wilhelmina Schimmel, Pietje Reuvers, Jan Reuvers en Hanneke van den Anker. Op de eerste rij: Jan Schungel, Marie de Boer, Hanneke Beenen, Rinus Schimmel, Teeuw van den Anker (met matrozenpakje), Hanneke Reuvers, Met Schimmel, Goris Schimmel, Hendrika van Zanten, Jan Gerrit Vissers, een dochter van dominee v.d. Water, Neeltje Lotens, Hannes van Boxel en Sanneke van Boxel. Tweede rij: Meintje Verdenk, Frans ? , Johan Schimmel, Hendrik van der Zalm, Hentje van Zuilekom, Van der Zalm, Johan van der Zalm, Peer van der Zalm, Manes van Someren, Marie Baggerman, Marie van Korlaar en Arie Verdonk (Hintham, met wit overhemd). Bovenste rij: Marius van den Anker, Anna Baggerman Janusdr., Koosje Vrijling, Jenneke Schimmel, een onbekende en Zus van den Anker Jacdr. Rechts het toenmalige hoofd van de school, M. van Vliet.

55. In 1910 werd deze foto gemaakt van de leerlingen van de openbare school in de Achterhoek te Kerkdriel. Voorste rij, van links naar rechts: Toontje Laheij, Jo de Gier, Janus van Aalst, Toon van Oers, Piet van Oers, Jan Baars, Guus v.d. Sluijs en Toon Nendels. Tweede rij: Willem de Groot, Chris Laheij (uit "De Arend"), Has Baars, Philip Versteeg, Hendrik v.d. Braak, Bertus de Groot, Jan Laheij, Marinus Verhoeckx en Bart Pardoel. Derde rij: P.J. Dellaert (hoofd van de school), Hannes Versteeg, Kees van Oers, Harrie Pardoel Azn., Nol van de Braak, Jan van Oers, Marius van Oers, Paulus van Berkel, Ries Nendels, Richard Verhoeckx, Gerard van Berkel en Cornelis Vissers. Achterste rij: Gijs Pardoel, Hannes van Aalst, Gerard v.d. Heijden, Chris de Gier, Piet de Gier, Harrie van Rooij, Toon van Berkel, Hendrik Laheij Niczn., Hendrik Laheij Johzn. en Wout v.d. Sluijs,

56. Rond 1930 werd in de tuin van de pastorie deze foto gemaakt van de jubilarissen van de broederschap van de Heilige Familie. Op de voorste rij, van links naar rechts: Cornelis van Herwijnen, Marinus van de Laarschot, Janus van Oers, Harrie Vissers, Peer van Osch, kapelaan A. Swagemakers, pastoor M.B. Maassen, een pater capucijn, Piet van Groeningen, Wouter Vissers, Reinier de Cortie en Gert van Rooij. Op de middelste rij: Wal van Osch, Hans van de Biggelaar, Hannes van Geenen, Driek Pardoel, Sweris Dalmijn, Eimert Hooijmans, Egon van Kessel, Ardie van Wel, Nardje van der Kammen en Willem van der Kammen. Op de achterste rij: Rientje van Houten, Bertus Ackermans, Hannes Hooijmans, Nanteske van Osch, Hanneske Lansdaal, Roelof van Malsen, Willem van Beurden, Peer Dalmijn, Jan Rovers en Hannes van Berkel.

57. Reeds in 1841 trok er vanuit Driel jaarlijks een processie naar het bedevaartsoord van Onze Lieve Vrouw te Kevelaer. Ging men eerst te voet, later reisde men met de Lithse boot naar Nijmegen en vandaar per trein naar deze bedevaartsplaats. In de jaren twintig namen vele bedevaartgangers de fiets. Daaruit ontstond de rooms-katholieke rijwielclub "St. Martinus Driel-Kevelaer". Op deze foto uit 1929, genomen achter hotel "De Gouden Kroon" te Kevelaer, ziet men een groep leden van deze Drielse rijwielclub. Op de voorste rij, van links naar rechts: Fons Nendels Fzn., Klaas Nendels, Marinus Leenders, Frans Nendels, Marinus de Rouw, H. van der Lee (met kaars), Johannes Verachtert, Wouter Vissers en Albert de Groot. Achterste rij, staande: Peer van Groeningen, Harry Reuvers, Louis van den Oord, Gradje van Groeningen, Doris Pompen, Nol de Rouw, Marinus Verhoeven uit Velddriel, Peer van Osch, August Verachtert, Hen van Heel Czn. uit Velddriel, Hannes van Eeuwijk uit Velddriel, Bertus Verhoeven en Gerard Lentjes uit Hedel. Vóór deze beide laatsten staan Martinus de Rouwen Peer Verach tert.

58. In 1917 maakte de gemengde zangvereniging een uitstapje naar Tiel en liet zich daar op de gevoelige plaat vastleggen. Op de bovenste rij, van links naar rechts: Mieke Hendriks, Bas van Staal, Nicolaas van Staal, Gradus Willem van den Anker, Evelien Hendriks, Suzanna van Boxel, Berta Jagtenberg, Willem van Someren, Janna van Zuilekom, Maria van Zuilekom en Johannes van StaaL In het midden, zittend: Riekie van Gent, meester Van Gent, Jan Verdonk en Mien Verdonk. Voorste rij:

Corrie van Gent, Gerritje van der Zalm, Teuntje van der Zalm van de bakenmeester, Wouter Verdonk, Wouter Kouwenberg en Thijs Kouwenberg.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek