Maasdriel in oude ansichten deel 2

Maasdriel in oude ansichten deel 2

Auteur
:   J.H.G.J. van Heeswijk
Gemeente
:   Maasdriel
Provincie
:   Gelderland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-1299-4
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Maasdriel in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

59. In de jaren twintig en dertig had Kerkdriel een actieve afdeling van de Bijzondere Vrijwillige Landstorm. De leden werden getraind door de heer Van der Schoot uit Hedel. Deze foto werd gemaakt in de tuin van café "De Arend", waarachter ook de schietbaan gelegen was. Vooraan zittend, van links naar rechts: Herman van Heumen, Cornelis Hartman, Jac. Fliervoet, Harry Willems, Thijs Piels en Roelof Mulders. Tweede rij, zittend: Chris Laheij, Johan Oudvorst, Johan van der Kammen, Piet van Boekel, Johan van Houten en Driek van Houten. Derde rij: Johannes van Malsen. Jan Ackermans, Johan Maas, Piet v~n Eeuwijk, Thijs Stoof, Toon van Berkel, Arie van Malsen en Hannes Versteeg. Vierde rij: Chris de Bruijn, Wouter Piels, Leen van der Kammen, Jan van de Burg, Jo van der Kammen, Hannes de Rouw, Krijn de Cocq van Delwijnen, Jo van Gessel, Chris Stoof en Jo van Nisselrooij. Vijfde rij: Gijs Verhoeven, Marinus Emans, Piet de Gier, Peer Versteeg, Hentje IJsveld, Willem Mulders, Kees de Cocq van Delwijnen, Chris de Gier en Johan Mulders. Op de achtergrond ziet men de dependance van het gemeentehuis, toen de woning van burgemeester J.F. van Heereveld.

60. In 1910 liet de harmonie "Semper Crescendo" zich op de foto zetten in de tuin van zijn toenmalige dirigent, de huisarts W.B. Huddleston Slater, met als achtergrond de tuinkamer (thans de dependance van het gemeentehuis). Deze groepfoto toont, van links naar rechts, op de achterste rij:

Piet Adriaans, Harry Willems, Doris de Leeuw, Piet de Leeuw, Thijs Sars, Nardje van der Kammen (onder het vaandel), het hoofd van de school P.J. Dellaert en achter hem Driekske van der Kammen, Hannes Verhoeven (van de Kromme Dirk), Cup van Eeuwijk, Giel van Nisselrooij (Bvbas) en Johan van der Kammen. Op de middelste rij: Lamert F!iervoet met de grote trom, Nardje van der Kammen, Hendrik Goesten. Jan van Diesen, Toon Ackermans, Jac. Moors, Driekske van der Kammen, Jan Stoof, Herbert Moors en Janus van Nisselrooij. Op de voorste rij: Thijs van de Pol, Koos van Nisselrooij, W.B. Huddleston Slater, Thijs Stoof, M. de Graauw, Karel Stoof en Richard van Diesen.

61. Op de binnenplaats van hotel "De Engel" werd in 1895 dit kiekje genomen. Van links naar rechts: de gemeentelijke veearts J. van Willigen (in de kost bij de familie Van Korlaar), Frans van Korlaar, Harry Sars, Netje Sars en molenaar Peter van de Braak met zijn fiets. Zittend op de voorgrond huisslachter Jacobus Reuvers.

62. Twee echte dorpsfiguren in druk gesprek op de Delkant, tussen "De Engel" en café Essing (thans De Bijl de Bie). Links Wouter Verdonk en rechts Willem van Hooft. Waar zouden zij het over hebben? Misschien wel over de houtverkoping die in café Essing werd gehouden en waarvan de restanten nog juist te zien zijn. Op de achtergrond staat ook de woonwagen van Piet Müller, beter bekend als "Piet de Clown", een bekende en populaire kermisexploitant, die na afloop van het seizoen steevast naar Kerkdriel kwam.

63. Bij gelegenheid van de Bossche kermis werd in 1923 deze foto gemaakt. Aan de gezichten zou men niet zeggen dat dit gezelschap bezoekers van de kermis waren. Maar in die tijd was het poseren voor de fotograaf meestal nog een doodernstige zaak. Echter diegenen die de leden van deze club gekend hebben, zullen er wel van overtuigd zijn dat zij ook toen in de Hertogstad goed hebben gefeest en het met elkaar gezellig gehad zullen hebben. Achteraan, van links naar rechts: Fien van Korlaar-van Beek, Jen Goesten, Janneke van Zuilekom, Sara van Korlaar-van Zee, Marie van Korlaar, Gijsberta van Gent-Huting en postkantoorhouder Evert van Korlaar. Voorste rij: Daan van Zuilekorn, Willem van Kempen, Wim Baggerman, Louwke van Zuilekom, G. Buunen, Adrianus van Gent (hoofd van de school) en molenaar Evert van Korlaar.

64. Het oude kooihuis bij de Vliertse eendenkooi werd omstreeks 1905 afgebroken en herbouwd. Dit plaatje werd waarschijnlijk even te voren gemaakt. Van links naar rechts: Leendert Spijkers met de kooikershond, de vrouw van de kooiman, Jet de Haas-Heynernan, gemeenteveldwachter Hendrik Silder, kooiman Leonardus de Haas en met de fiets een zekere De Graaf uit 's-Hertogenbosch.

65. Tot 1955 behoorde het café-restaurant "De Lucht" tot onze gemeente. Reeds in 1670 was "De Lucht" een herberg. In 1907, toen deze foto werd genomen, was het huis in het bezit van de familie Hooijmans, die er ook het boerenbedrijf uitoefende. Van links naar rechts zien we voor het huis:

Martinus Hooijmans, Gijs Hooijmans, Johan Hooijmans met voor hem Fons Hooijmans, Martina Hooijmans, Maria Hooijmans-van der Dussen, met de mooie Brabantse muts, Gijs Hooijmans jr. op haar schoot en ten slotte Willem Hooijmans. Later is dit huis afgebrand.

Voorstraat Velddriel

66. Een stukje van de Voorstraat omstreeks 1910. Links de boerderij van Godefridus van de Laar, waarin thans het winkelbedrijf van C. van Heijningen gevestigd is. Op de andere hoek van de Kapelstraat het parochiehuis, waarin ook de "Coöperatieve Stoom Roomboterfabriek" en de graanmalerij "St. Martinus" waren ondergebracht. Toen het einde van de Tweede Wereldoorlog reeds in zicht was, op 23 april 1945, werd de toren van de Velddrielse kerk door de Duitsers opgeblazen, waardoor ook de kerk zelf zwaar beschadigd werd. Ook de naast de kerk staande pastorie (op de foto nog juist te zien) werd dusdanig beschadigd dat ook dit gebouw na de oorlog moest worden gesloopt. Rechts het huis waarin J. van der Pitte het smidsbedrijf uitoefende en de uitspringende muur is van de speelplaats van de rooms-katholieke meisjesschool. Er was toen nog weinig verkeer, want midden op de straat staat smid Jan van der Pitte sr. en verder, van links naar rechts, zijn dochter Aldegonda, de bedrijfsleider van de boterfabriek en graanmalerij, Martinus Verhoeven, en broodbakker Bertus van Herwijnen.

67. Het interieur van de St-Martinuskerk is een vertrouwd beeld voor de oudere Velddrielenaren. Deze neo-gotische kerk werd in 1857/1858 gebouwd onder architectuur van H. van Tulder en op 20 februari 1858 in gebruik genomen. Het altaar was een geschenk van de gezusters Hendrien en Elisabeth Verhoeckx. Toen de Duitsers op 23 februari 1945 de toren opbliezen, werd de kerk eveneens in een puinhoop veranderd en ging ook de inventaris verloren. Deze foto werd gemaakt tijdens het lof bij de sacramentsprocessie in 1927.

68. In juni 1906 vierde Velddriel het zilveren priesterfeest van pastoor Johannes van Loon. Met op de achtergrond de kerk en de pastorie, beide in de Tweede Wereldoorlog verwoest, staat de schooljeugd van Velddriel, met de fanfare "La Harpe", in de tuin van de pastorie.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek