Marle in oude ansichten

Marle in oude ansichten

Auteur
:   G.J. Breukelaar
Gemeente
:   Hellendoorn
Provincie
:   Overijssel
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0361-9
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Marle in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

20. In 1936 zette juffrouw Schipper haar eerste en tweede klas op de foto. Van links naar rechts, op de achterste rij: Jan Tigchelhoff, Albert Hutterd, A1bert Jan Schutte, Hendrikus Kamphuis, Marinus Kamphuis, Herman Bakhuis, Gerrit Kamphuis en Johan Dederikus Weggeman. Op de tweede rij: Hermina Grefe1man, Aaitje Marskamp, Dina Grefe1man, Johanna ten Brinke, Riek Stegeman, Hendrika Tigchelhoff, Johannes Wilhelmus Bennink en Gerrit Jan Sasbrink. Op de derde rij: Dieka ten Brinke, Aaitje Schutte, Mina Gerrits, Geertje Jaspers, Gerritje Grooters, Dinie Mollink, Geertje Kemper en Frederika Immink; op deze foto komt G.J. Kroeze niet voor. Meester Mulder was vanaf 1 september 1931 hoofd der school.

Verder ziet u het voor velen zeer bekende interieur van de hoogste klassen. Dit kostelijke plaatje, compleet met oude schoolbanken, antieke telefoon, hoed en kaart van Nederland is gemaakt in 1949. Op de achterste rij, van links naar rechts, ziet u: Gait Heuver, G. Heuver (Schepping), Teunes Marskamp, Evert Braakman, Gerard Kleinjan, Rein Heuver, Mannes te Brinke, Willem Schutte, Henk Gerrits, meester Mulder, Jennie Jansen en Hendrika Wieldraayer. Op de tweede rij:

Herman Braakman, Schuttevaar, Lena Hemmink, Annie Dekker, Riek Meilink, Schutte, Jennie Schuurs, Jannie Gerrits, Caroline Schutte en Dinie Hendriks. Eén van deze leerlingen weet zich nog goed de houten banken met daaraan vast de stoel te herinneren en ... de inktpotten! Eens echter, toen meester Mulder "kwaad" was, "veegde" deze met de hand een inktpot uit de bank. Het gevolg was dat de witte trui van een dichtbij gezeten leerling plotseling van kleur veranderde ...

21. De openbare school bij het kanaal in 1923. U ziet, van links naar rechts, op de achterste rij:

Jo Olthuis, Willem Peereboom, Hanna Schuurs, Hendrik Willems, de echtgenote van meester Olthuis en meester Olthuis. Op de tweede rij: Lefert Nijland, Janna Heuver, Mina Weggeman, Jo Weggeman (met strik), dan staande Bernard Weggeman, Jan Hendrik Schuurs, D. Gerrits, Willem Schutte, Jannie Stevens en Miene Stevens. Op de derde rij: Mannes Jansen, Jan Nijland, Bernard Weggeman, Rine Weggeman, Hendrik Bakhuis, Gerrit Jan Katerman en G.H. Stevens. Vooraan zitten nog Jennigje Jansen en Mina Jansen. Achter G.H. Stevens staat Braakman. Meester J.W. Olthuis, een boerenzoon uit Diepenheim, werd geboren in 1864. In 1903 kwam hij van Hengelo naar Made, waar hij hoofd van de openbare school werd. Hij woonde op de Schuilenburg. Het huis stond tweehonderd vijftig meter vóór de Schuilenburgerbrug, vanaf Hellendoorn gezien. In 1904 werd hier Wilhelmina Johanna Olthuis geboren. De school was afgekeurd en bij het kanaal werd een nieuwe gebouwd. Daarnaast verrees een onderwijzerswoning, waarin nu mevrouw Stad woont. Meester Olthuis was een grote dierenvriend. Daarvan getuigden de ongeveer honderd kanaries die op de schoolzolder een unieke verblijfplaats hadden. Tevens was de meester eigenaar van de ruim 6 hectare grote, onontgonnen Kluûnerplas. Een ideale plaats om schaatsen te rijden! De meester bezocht ook geregeld de "slachtersvisiten". Kûper-Jan slachtte in Marle overal de varkens. 's Morgens kwam hij dan slachten en 's avonds om af te slachten. Eerst werd er echter koffie gedronken en dan kwam het varken aan de beurt. Inzouten, in de pekel en dan in de kuip. Tevens werd er worst gemaakt. De worstmachine van de meester reisde heel Marle door! Was dat allemaal gebeurd, dan kwam de borrel op tafel. "Eén keer werd er zelfs een jenevertje gehaald in een slaoliefles. Moeder Olthuis zag echter tijdig de bobbeltjes op de borrel drijven", vertelt de nu aan de Gerard Bosstraat wonende mevrouw Miskotte-Olthuis. Op school en in Marle ging het gemoedelijk en gezellig toe. Zo kregen de drie hoogste klassen van de school handwerkles van mevrouw Wieldraaier van de Goossenweg. Als het echter 12 uur was en zij op haar herenhorloge, dat aan haar "jak" hing, keek, zei ze altijd: "Machies oppakken."

22. De Schuilenburgermolen omstreeks 1900. Links bij de wagen staat knecht Gait, die in Eelen woonde en "daghuurder" was. Op de voorgrond staan de oude molenaar J.H. Tijhuis en diens zoon Willem. Met paard en wagen werden vaak maïsbonen van het station in Hellendoorn gehaald. Soms een zwaar karwei, want één zak woog 160 pond. Amerikaanse veekoekbalen wogen maar liefst 300 pond. Omstreeks 1915 kreeg de molen motoraandrijving en werden de zakken op de "lorre" gezet (links). Ook toen kwam de veevoeding al per schuit over de Regge, dat een "geleupen water" was. Een zeilschipper voer in die dagen "bij slecht weer" (windstil) de afstand Schuilenburg tot Sniedersboer in een half uur.

Dan ziet u nog het molenaarshuisje in de jaren 1916. Links Willem Tijhuis, de beide jongens Jo en Jan, dan Hanna Tijhuis-Oolbekkink met Johanna op de arm en iets opzij van de familie de knecht Gait Valk. Het huisje stond tegenover de molen en is onlangs afgebroken. De familie Tijhuis had twee dochters, Dina en Hendrika (is moeder van Bouwhuis Johan). G. Valk was "losse daghuurder", evenals G.J. Stokvis. Vooral 's winters was men druk met de veevoeding; 's zomers deed de molenaar het werk meestal alleen.

23. De lagere klassen gefotografeerd in 1932. Achteraan het schoolbestuur, van links naar rechts:

D. Lohuis, G. Kamphuis, G.J. Romate en M. Veurink met in hun midden meester Ten Have. Op de tweede rij: Egbert v.d. Maat, Gerrit Lohuis, G.J. Reinders, A. Huzen, T. Bakhuis, J. Veurink en M. Grefelman. Op de derde rij: H. Tigchelhoff, G. Gerrits, D. Haselhorst, M. Tigchelhoff, J. Jansen, H. Bennink, R. Apeldoorn en G. Haller. Op de vierde rij: H. Schuttevaar, H. Wolters, J. Kamphuis, E. Hutterd, J. Poorterman, G.J. Kamphuis, J.H. Mollenhorst en G.J. Bennink. Op de vijfde rij: G. Reinders, G. Grefelman, G. Romate, H. Bakhuis, G.J. Schutte, G. Hazelhorst, H. Romate, A. Stokvis, D. Stokvis en H. Reinders. Op de zesde rij, zittend: F. Tigchelhoff, J. Grooters, H.D. Mollink, J. Reefhuis, G. Hutterd, J. Kosters, Z. Jaspers, G. Kamphuis, D. Sasbrink en H. Tigchelhoff.

24. Deze prachtige prent werd in 1934 gemaakt in de tuin van meester Mulder. Naast het oude schoolhuis ziet u, van links naar rechts: schoolhoofd J. Mulder, diens echtgenote P. Mulder-Boers, handwerkonderwijzeres M. van Bruggen, onderwijzer T. ten Have en onderwijzeres L. Schipper. Op de achtergrond is de oude boerderij van Sasbrink, die op I augustus 1943 is afgebrand, nog zichtbaar. In 1949 is de herbouwde boerderij aan de oude schuur vastgebouwd. In de tussenjaren heeft de familie Sasbrink (nu Gait Heuver aan de Hammerweg 14) nog in de bestuurskamer van de school gewoond. Ook diende het kookhuisje als noodonderkomen. Omstreeks 1880 woonden Gerrit Jan Sasbrink en Eesse Minkjan op erve Schöppinck. De huidige Hammerweg liep toen ook anders, namelijk dicht langs de school, vlak bij Stevens' grond, door het land en door de huidige schuur om ten slotte tegenover het nog bestaande verbindingsweggetje (Heuversteeg-Hammerweg) uit te komen. De grond ten westen van de boerderij heette vroeger "De oälde schöle". Waarschijnlijk heeft hier één van de eerste Marlese scholen gestaan. En op het ouderhuis Heuversteeg 4 woonde destijds waarschijnlijk de Meysterboer. Later De Poppe en daarna ene Niemeyer ("Boksen-Jans"). Hendrik Scheppink (Schöppinck) herinnert zich het oude Marle nog goed. Zo heeft Karst Kuit hem nog eens eerste hulp verleend toen hij zich met een hakmes de vier pezen van de linker voet afsloeg. Karst verbond de wond in zijn schuit. Dit was een bekende plaats voor Heuver, want hij dronk hier geregeld koffie. Bekende boerenerven uit de dagen waarin Kuit bij de Regge woonde, waren: Lefert Brakert, Vening Meineszn., A.J. Bosboom, Konijnebelt, Albert Vorkink, Romate, de weduwe H.G. Brukkelaar, Herms. Wieldraaijer, L. Hemmink, M. Apeldoorn, M. Meier, H. Stokvis, A. Sasbrink, Dakhorst en H. Meijer op Neurdinck.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2021 Uitgeverij Europese Bibliotheek