Molens in Groningen in oude ansichten

Molens in Groningen in oude ansichten

Auteur
:   W.O. Bakker
Gemeente
:  
Provincie
:   Groningen
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0042-7
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Molens in Groningen in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

39. Nieuw-Beerta. Dit dorp in het Oldambt had vroeger ook zijn molen aan de oude hoofdweg naar Nieuweschans. Deze oude kaart is verzonden met de bekende rode postzegel van één cent en is in 1906 gestempeld. Deze molen is laag gebouwd, in tegenstelling tot vele van zijn collega's. Zijn stelling is maar een paar meter van de grond en verticaal ondersteund. Opvallend is het deftige herenhuis met de prachtige stoep en deuromlijsting. Dit huis moet wel erg belemmerend hebben gewerkt voor de molen. Onze overigens sierlijke molen, let u op de mooie baard, heeft nog een houten as en roeden. Omstreeks 1913 verdween hij door afbraak.

40. Nieuwe Pekela. Hier een heel oud beeld van de nog bestaande molen "De Zwaluw". Deze hoge, ronde stenen molen werd in 1891 gebouwd en hier ziet u de molen en de molenaarswoning in de oorspronkelijke staat. Op de voorgrond ziet u een zogenaamde scheepsjager met een paard, dat aan een lijn een schip door het Pekelderdiep trekt. Een beeld uit lang vervlogen dagen. De molen, sinds zo'n vijftig jaar van de familie Pot, maalt echter nog geregeld tarwe voor de bakkerij, maar nu wel met een modern wiekenkruis. Niet alleen de woning is vernieuwd, maar ook bij de molen is veel gebouwd. De rust van begin 1900 heerst ook in Nieuwe Pekela beslist niet meer.

41. Nieuweschans. Aan de Duitse grens gelegen, in een gebied dat eens door de Dollard werd overspoeld, werd in 1628 een schans gebouwd, die de Nieuwe- of Langakkerschans werd genoemd. Reeds in 1629 werd op de Molendwinger een standerdmolen gebouwd, verplaatst vanuit Westerlee. In 1761 werd een grote pel- en korenmolen gebouwd, welke de hier afgebeelde molen zal zijn. Zoals ti ziet was het een hoge molen met stenen onderbouw, die tot ver in de omtrek het beeld van het dorp beheerste. Omstreeks 1939 werden de roeden aan een Duitse molenaar verkocht. Later was het de bedoeling om de molen na de oorlog te herstellen. Helaas ging de bevrijding hier met zeer veel verwoestingen gepaard en omstreeks 20 april 1945 verbrandde deze molen.

42. Niezijl. Aan de noordzijde van dit in de gemeente Grijpskerk gelegen dorp stond vroeger deze kapitale oliemolen met bijgebouwen van Groenman. Gebouwd in 1840, werd deze molen in 1899 afgebroken, maar hij verdween niet voorgoed. Neen, hij werd enige kilometers westelijker weer opgebouwd in Grijpskerk; ook de vierkante onderbouw werd weer gebruikt. Als men de nog bestaande molen ziet, dan is het duidelijk dat het inderdaad de hier afgebeelde molen betreft. De molen werd voor R. Kruisinga door molenmaker Menne Noordewier uit Niezijl verplaatst. Opvallend ook hier de diagonale ruiten in de onderbouw, die bij Groninger molens veel werden toegepast.

43. Niezijl. Even ten zuiden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden stond aan het Hoerediep de watermolen van de polder Juursemakluft. Het was een flinke spinnekop, die in 1813 was gebouwd. Op 1 mei 1899 werd Pieter Mersman hier watermolenaar en u ziet hem hier staan voor zijn molen, die hij veertig jaar trouw heeft gediend. Hij was een der ontelbaar velen, die dagen en nachten zwoegden om hun polder van het overtollig water te ontlasten en die daarbij nooit op de voorgrond traden. Toevallig nam fotograaf Kramer uit Groningen hier een foto en kan de herinnering aan deze molenaar bewaard blijven. In 1939 werd met de sloop van de molen ook hier een tijdperk afgesloten.

44. Noordbroek. Toen in 1833 de vorige molen was verbrand, kreeg molenmaker Van Deest van Nanne lans Mulder opdracht tot herbouw. Hij moest een molen bouwen, zoals er niet één in Groningen was. Op de molenberg, waar oorspronkelijk een standerdmolen stond, verrees de hier getoonde pel- en korenmolen "Aurora", met zijn stelling op zestien meter hoogte. De bouwkosten waren f 60.000,-, voor die tijd een formidabel bedrag. Helaas verloor de molen tijdens een zware bui, op 2 augustus 1942, zijn askop en wiekenkruis. Herstelkansen waren er niet en in 1954 werd hij geheel gesloopt. Ontzettend jammer, want de molen was in de verre omtrek te zien en vormde daardoor een zeer markant punt.

45. Noorderhoogebrug. Hier staat afgebeeld de voorganger van de nog bestaande molen "Wilhelmina". Deze molen stond echter niet op precies dezelfde plaats, maar ten westen van het nog bestaande muldershuis. Vlak aan het Boterdiep gelegen, bij de daar vroeger zijnde draaibrug, was het een mooi hoekje. In 1842-1843 was deze molen na een brand herbouwd en op zijn beurt verbrandde hij in 1906. De familie Nienhuis liet toen een nieuwe molen bouwen aan de andere kant van het huis, waarvoor een molen uit Sappemeer werd gebruikt. Hoe onherkenbaar is thans het vroeger zo landelijke dorpje. Aan de rand van Groningen gelegen, is de gehele omgeving in beslag genomen door wegen en viaducten. De rust uit de tijd van deze foto bestaat daar in het geheel niet meer.

46. Obergum. Dit tweelingdorp van Winsum bezat vroeger een molen aan de noordzijde van het Winsumerdiep, aan de weg naar Schouwerzijl. Op deze foto ziet u de forse zaagmolen van Wierda, die tezamen met het woonhuis en de houtloods een voornaam uitziend complex vormde. Op de achtergrond staat ook nog een kalkoven, die thans ook wel tot de monumenten gerekend zou mogen worden. Op deze winterse foto ziet u rechts op het diep dat er een ijsbaan is ingericht. De heren links bereiden misschien wel een hardrijderij voor. Reeds in 1895 werd de molen gesloopt, zodat dit beeld al heel lang verleden tijd is.

47. Onderdendam. Dit dorp, gelegen op een kruispunt van wegen en waterlopen, had vroeger een drietal molens, waarbij ook een oliemolen en een zaagmolen. Het langst stond er de bekende korenmolen aan het Boterdiep, die u nu eens gefotografeerd ziet vanuit het noorden. De molen maalt hier met een zuidoosten wind en deed dit tot aan zijn sloop in 1939. Let op de mooie bebouwing, het gebouw is duidelijk een café, want boven de deur rechts staat: logement. Bij de brug nog een mooie lantaarn, die waarschijnlijk nog werd aangestoken door een lantaarnopsteker. Op de achtergrond loopt het Boterdiep in de richting van Bedum.

48. Oosterhoogebrug. Aan de zuidelijke oever van het Damsterdiep, vroeger ver buiten de stad Groningen, stond eens de hier afgebeelde slanke houtzaagmolen. In 1848 was hij van het Reitdiep naar hier verplaatst en tot 1920 zaagde hij op windkracht. Toen kwam er een stoommachine en de molen kwam zonder kap te staan. Eigenaars waren geruime tijd vader en zoon Westerhoff, later, van de romp, de n.v. Hemmes. Op 24 januari 1963 verbrandde de molenromp, waarmee de laatste herinnering aan deze molen verloren ging.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek