Noord-Beveland in oude ansichten

Noord-Beveland in oude ansichten

Auteur
:   C.P. Pols
Gemeente
:   Noord-Beveland
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3216-9
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Noord-Beveland in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

29. In 1877 was Krijn Schippers ontvanger van de provinciale steigerrechten in Kortgene en tevens veerman op het veer Kortgene-Wolphaartsdijk. In 1872 was op de plaats van het latere veerhuis een terp opgeworpen, waarop als wachthuis voor het veer een houten gebouwtje werd neergezet. In 1877 liet Schippers op deze terp een stenen veerhuis bouwen, waarvan een gedeelte als wachtlokaal dienst deed. Aanvankelijk zette men over met roeiboten, een hoogaars en een zeilboot en op 28 augustus 1819 werden voor het eerst vier rijtuigen en acht paarden overgezet. Op deze foto ziet men de Veerdam onder water staan, want niet alleen de schorren aan weerszijden van de dam liepen af en toe onder water, de dam zelf werd ook nogal eens overstroomd. Links het veerhuis van schippers en daarvoor een autobus van n.v, Auto-Omnibusdienst uit Wissenkerke. Het kenteken is K 6320.

30. Kort na de bedijking van de Stadspolder in 1684 werd de haven van Kortgene aangelegd, nadat deze weer boven water was gebracht. Door diverse verbeteringen en uitbreidingen in de loop van de jaren had Kortgene de grootste haven van Noord-Beveland. De toegang tot de haven heeft vele jaren te wensen overgelaten. Op deze foto van 1910 zien we het beurtschip "Rival", waarvan P. Schippers to en eigenaar was. Later werden Wolse en Van Damme (1916) beurtschippers en in 1922 C.l. van Damme. In de stuurhut staan Joh, Engelvaart en, rechts van hem, M.C. de lange. Op de luiken ontdekken we L. Maarsman. Op de wal staan vanaf links: Jaap van Boven, Adriaan Welleman, I.L. Versprille en, als achtste, lb. Wolse. De man tussen kaai en schip is Pauw Kesteloo. Het beurtschip onderhield de dienst tussen Kortgene en Rotterdam.

31. De meeste oude Noord-Bevelanders zullen hem nog wel herkennen, als ze deze foto onder ogen krijgen. We bedoelen veearts Brouwer uit Kortgene, die ruim twee├źntwintig jaar veearts op het eiland is geweest. Hij was een bekende persoonlijkheid, die in 1906 en later zijn klanten met een zware motorfiets bezocht en daarna per auto de boer optrok. Dit was een bijzondere auto, want de dokter was erg zwaar: omdat hij normaal niet achter het stuur kon plaats nemen vanwege zijn lichaamsafmetingen, was de auto uitgerust met een verstelbaar stuur. Jan Willem Brouwer, zoon van een timmerman, werd op 19 april 1877 te Nieuwerkerk in Duiveland geboren en hij overleed te Rotterdam op 29 februari 1928. Nadat zijn voorganger te Kortgene, dierenarts D.B. Wagenaar, naar Indi├ź was vertrokken, kwam Brouwer per 28 september 1906 naar Noord-Beveland, Vele jaren is hij als vrijgezel in "De Graaf van Buren" in pension geweest en na zijn huwelijk is hij naast het hotel, aan de Kaaioprit 4 te Kortgene, gaan wonen. Hij was later gehuwd met Adriana Izabella Luijendijk. Na hem zijn als veeartsen gekomen D. Haak en C. Davidse. Haak, afkomstig uit het Zeeuws-Vlaamse Hoek, vertrok naar Groede. Later heeft zich in Kortgene nog gevestigd C.J. Hoek (Provincialeweg 6), maar momenteel heeft Noord-Beveland geen veearts meer.

32. Honderd jaar geleden was J.H. Bijbau burgemeester van Kortgene. Op 14 februari 1900 werd dat Dirk Rudolph Wijckerheld Bisdom, die op 28 augustus 1873 te 's-Gravenhage was geboren. Hij was gehuwd met jonkvrouw Cornelia Levina Maria Schorer en hij bleef hier tot 15 november 1905 burgervader. Een bijzonderheid voor die tijd was, dat de burgemeester al in het bezit was van een motor met z ijspan. Op deze zeldzame plaat,vervaardigd tussen 1900 en 1905, zien we veldwachter M.J. Bakker en, zittend, burgemeester D.R. Wijckerheld Bisdom. De man rechts, met de mooie witte ringbaard en de bolhoed op, is gemeentebode Liefbroer en voor hem zit locoburgemeester G.P.N. Moerland. De laatste was tevens wethouder en landbouwer. Hij woonde op de boerderij aan de Frederiksdijk nummer 3, die nu wordt bewoond door F.G. Israel.

33. Vijfenveertig jaar geleden werd deze foto gemaakt van het bestuur van het uitwateringswaterschap "Stads c.a.", bestaande uit Adriaanpolder, Frederikspolder, Jonkvrouw Annapolder, Oostpolder, Oud-Kortgenepolder, Westpolder en Stadspolder. We herkennen, zittend van links naar rechts: Joh. van Oeveren, J.C. Schuilwerve, voorzitter A.G.C. Danckaerts, CP. Kallewaard en J.L. Dorst. Staande: ontvangergriffier J.L. Versprille en M.J. de Looff. De polderconcentratie vond plaats op 1 januari 1959, waartoe alle polders en waterschappen werden samengevoegd tot het waterschap "Noord-Beveland". Eerste dijkgraaf werd M.W. van Arenthals te Kats. Hij werd in 1966 opgevolgd door K.J. Schippers uit Kamperland. Diens opvolger werd S.J. van Langeraad te Kamperland, die momenteel nog dijkgraaf van Noord-Beveland is.

34. Een geweldige plaat van een groep jagers met bewoners, genomen op de hoeve aan de Prinsendijk 3 te Kortgene. Deze boerderij werd, op het moment dat deze foto werd gemaakt, bewoond door de familie Johan van Maldegem. Nog afkomstig uit het feodale tijdperk (waarbij de adel het voor het zeggen had) bestonden in die tijd de zogenaamde "Heerlijke jachtrechten". Door het ambacht "Rhoon, Pendrecht en Kortgene" werd de jacht verpacht aan de graaf van Rechteren. Op de foto staan, van links naar rechts: jachtopziener Van Zweden, dan volgt, met witte handschoenen, de kok van de jagers, verder de dochter van Van Maldegem (de latere mevrouw M. Remijnse-van Maldegem), dan de graaf van Rechteren, de boerin, mevrouw M. van Maldegem-Krijger, twee onbekenden, Johan van Maldegem en Ien slotte, links boven op de achterste rij, L. van Oeveren, De overige namen zijn onbekend.

35. Een unieke foto van een jachtgezelschap uit 1910, genomen in de Kamperlandse duinen. De foto werd gemaakt ongeveer op de plaats waar nu het bungalowpark "De Banjaard" is verrezen. Staande: C. Flipse, particulier; P. de Pree, jachtopziener; W. van Oeveren, jager; G.P.N. Moerland, wethouder van Kortgene; Johan van Oeveren, jager ; Stephanus (Steven) de Regt, jager; C.J. van Damme, hotelier van "De Stadswijnkelder" te Kortgene; Leendert van Oeveren, jager; A. van der Heijde, jachtopziener; Cent van Oeveren, jager; Adr. Versluis, leider van de drijvers; J.L. Versprille, particulier; Jac. de Looff, koetsier en Th, Wolse, hotelier in "De Kroon" te Wissenkerke. Zittend, met hoed, Marius van Oeveren. De drijvers op de onderste rij zijn, van links naar rechts gezien: M. Clement, M. de Regt, Jille, De Bruijne, De Smit, L. Heijboer, M. de Moor, De Kam, Jan Versluis en C. Versluis.

36. Terwijl we nu leven in een tijd waarin het Brusselse graanbeleid schijnt te falen en er voor tarweboeren geen brood meer op de plank ligt, trok een groep Noordbevelandse boer en er op 1 juli 1937 gezamenlijk op uit. De meeste boeren kennen we nog wel en we laten hun namen hieronder volgen. Zittend, van links naar rechts: J. Versluis, M.W. van Arenthals, A. Hartog, J. de Looff (nu ontvangergriffier van het waterschap "Noord-Beveland"), P. Israel en de chauffeur van de bus. Op de tweede rij: P. Wiskerke, A. Hage, A. Mol, P.J. Born, M. de Regt Mzn., M. de Bruijne, C.J.J. van Arenthals, J. de Regt Mzn., H. van de Zande en een gids. Op de achterste rij: C. van der Weele, J. van der Weele Mzn., A. van de Zande, Joh. Hanson, M. Tazelaar, Fr. Klaasse, Willem van der Weele, H. Klompe, J.M. Born, C. Hanson, Louis de Vas, K.A. van Langeraad en M. de Regt.

37. Rechts op bovenstaande foto staat onderwijzer A. te Gussinklo, die destijds te Wissenkerke landbouwcursussen verzorgde voor jonge boer en in de christelijke school te Wissenkerke. Hier is een aantal cursisten aangetreden op Schiphol. Op de voorste rij zitten, van links naar rechts: Jac. Koster (Kamperland), J.I. Reijnhoudt Pzn. (Kamperland), R. Stem (Kamperland), M.G. Hoveijn (Wissenkerke) en C. de Regt Jzn. (Colijnsplaat). Op de middelste rij: Jac. Luijk (Kamperland), A. Dieleman (Wissenkerke) en C. Flikweert (Wissenkerke). Op de bovenste rij: Jan Israel (Karnperland), P.J. Born (Colijnsplaat), M. Maris (Wissenkerke), M. Verburg (Kamperland), M. de Vos (Kamperland) en cursusleider A. te Gussinklo uit Wissenkerke.

38. De landbouw heeft op Noord-Beveland altijd een belangrijke plaats ingenomen en hier zien we een foto die in 1939 werd gemaakt ter gelegenheid van de ingebruikneming van een loods aan de haven te Kortgene van de "Cooperatieve Landbouwvereniging Noord-Beveland G.A.". Niet aile namen van de afgebeelde personen kunnen worden vermeld en we doen slechts een greep: Johan de Waard, P. Breure Azn., E. Verburg Thzn., H.J. Ikkink, M. van Schaik, A. van de Zande, J.L.O. de Looff, M.W. van Arenthals, C.J.J. van Arenthals, A. Hartog, W. de Regt, B.W. Alink (Wemeldinge), K.A. van Langeraad, M.J. Doeleman, J.M. Born, J.J. van Maldegem, I.L.J. van der Maas, P.J. Born, J. Breure Nzn., J.A. van Oeveren, A. Verburg Thzn., J. de Looff-Schippers, J. Hage, Jac. van Maldegem, P.H. Israel, A. Mol, A. de Fouw, S.H. van den Berg, W.M. Klompe, F.A. Klaassen, J.M. Onderdijk, M. de Regt Szn., H. Verburg, P. v.d. Weele, P. Wiskerke, L.C. de Vos, A. Janse, D. Priester en L.M. de Vos.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek