Noord-Beveland in oude ansichten

Noord-Beveland in oude ansichten

Auteur
:   C.P. Pols
Gemeente
:   Noord-Beveland
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3216-9
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Noord-Beveland in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

59. De Mariapolder is al een heel oude polder op Noord-Beveland: hij werd in 1719 bedijkt. Op deze foto zien we de hofstede "Luchtenburg", gelegen in genoemde Mariapolder te Kamperland in 1924. De boerderij werd gebouwd in 1801. In het jaar waarin de foto werd genomen, woonden op deze hoeve C. Kastelein en zijn vrouw P. Kastelein-Markusse met twee dochters. Van links naar rechts herkennen we op de foto: dochter Maatje (de latere mevrouw M. de Regt-Kastelein) met paard "Ada" en dan, bij het lichte paard "Flora", dochter Marie, later gehuwd en nu beter bekend als mevrouw M. Markusse-Kastelein. Voor het huis staan de boerin en de boer ofte wei het echtpaar KasteleinMarkusse. Momenteel wordt "Luchtenburg" bewoond door twee families Van der Moere namelijk de gebroeders Van der Moere, Mariapolder 5 en A. van der Moere-Flikweert, Mariapolder Sa.

60. Hotel "Wielersrust" aan de Voorstraat 1 te Wissenkerke in 1910. Voor het tweede raam staat de toenmalige eigenaar van dit mooie hotel, H.J. Hubregtse. Links van hem staat zijn vrouw met kind op haar arm en links van haar Mina Abrahamse. De twee andere dames, met witte kleding, zijn familieleden van Hubregtse. Links op de hoek staat M. Koole, echtgenote van D. Gillesse en de derde juffrouw van links, in donkere kleding, is P. van der Maas. Hubregtse had achter zijn hotel een timmermanswerkplaats. Deze werd later overgenomen door C. Verburg en weer later door M. van Doorn. Na Hubregtse werd Marus Flikweert herbergier en in 1929 kwam Jan Kees Beije uit Oosterland in Duiveland zijn intrek in "Wielersrust" nemen. Na hem kwam J.C. Beije jr. in het hotel en momenteel zwaait P.C. Jeronimus hier de scepter. De man geheel rechts op de foto is Leen Luijk, van beroep slager en een populaire figuur in Wissenkerke.

61. De Voorstraat met hotel "Wielersrust" in 1917. Links staat het genoemde hotel en rechts de woning van het schoolhoofd van de christelijke school. Het huis daarnaast was tijdelijk onbewoond, Het vierde huis werd bewoond door kleermaker Izak Verhulst en dan volgen de smederij van Thomas de Looff en de bakkerij van W. Louwerse, Het grote huis behoorde aan de familie Vader. Later werd het dokterswoning en momenteel wordt het bewoond door de arts van Wissenkerke, J.A. van Arkel (Voorstraat 13). Het volgende huis werd later postkantoor en W.C. Lamain was kantoorhouder. De man met het mandje aan zijn arm is Toon Penne. Verder van rechts naar links: Maria Gilisse-Koole (half zichtbaar), Maria Flipse, Maria Snoodijk, Aartje Snoodijk, Kaatje Korshuize en enkele onbekenden. De vrouw bij de "bennewagen" is Anna Abrahamse, echtgenote van M. Bardolf. De jongen op klompen, helemaal vooraan, is Gilles Stokman.

62. Dit is de Dorpsdijk te Wissenkerke. Een kostelijk en romantisch plaatje uit 1916. Het is allemaal verleden tijd. De schuur rechts beneden van de oprit beneemt het zicht voor de verschillende huisjes die daar destijds stonden. Men noemde deze kleine buurt Londen. De vijver met de mooie, wit geverfde aftuining noemde men de Theems. Deze vijver diende als drinkplaats voor de paarden en ander vee, maar ook wel als brandput voor het proberen van de brandspuit. Men verspeelde hierbij geen water, want dit liep weer terug in de vijver! De jongen links op de dijk is Piet van der Moere, die zijn kleinere broertje vasthoudt en het meisje met de hoed is Mina de Looff. De lange jongen, iets meer naar achteren, is Pauw Gillisse, die later naar Amerika is vertrokken. De man met de zak over de schouder is Johannes Wisse, tuinman op het landgoed "Sorgwijck".

63. De tegenwoordige Oost-Voorstraat te Wissenkerke heette omstreeks 1911 nog Lepeistraat. Links staat het knusse dorpswinkeltje van Louis de Looff. In het dorp zei men echter altijd "het winkeltje van Geertje Braal", want zo heette De Looff zijn vrouw. Bij de deuropening staan Truitje Priester, onderwijzeres Bedet en Piet Jeronimus. De kloeke vrouw is Geertje Braal en verder herkennen we Maria de Looff en Jane Luijk. Rechts van hen staat Coba Korshuize met haar zusje en broertje en achter haar Lena Geelhoed. Vervolgens zien we Jan, Mina en, achter haar, Lena Koster. Het jongetje is Aart de Looff (van Geertje) en de oudere heer is rustend Landbouwer Marinus Maris. De jongen achter Maris is Willem Korshuize en in wit mouwvest poseert metselaar Bram de Muijnk. Geheel opzij ontdekken we nog Kaatje Korshuize.

64. De Voorstraat van Wissenkerke is altijd een statige en voorname straat geweest en deze hoofdstraat van het dorp is dan ook he den ten dage nog zeer royaal van opzet. Men heeft ons wei eens verteld, dat het "gewone volk" van Wissenkerke alleen dan van de Voorstraat gebruik maakte wanneer het dringend nodig was. Men liep liever door de erachter gelegen straten, omdat men bang was voor de "hoge" heren. Schildersbaas Karel Kramer reed eens op zijn nieuwe fiets door het dorp. Toen hij in de verte een zekere meneer Vader aan zag komen - lid van een zeer invloedrijke familie in het dorp gooide hij onmiddellijk zijn nieuwe [jets in de sloot. Het eenvoudige schildersbaasje was namelijk bang dat hij, als Vader zijn nieuwe fiets zag, geen werkopdrachten meer zou ontvangen! De familie Vader had veel eigendommen op Noord-Beveland en verbood onder andere pachters van grond om kunstmest te gebruiken.

65. Nogmaals de Voorstraat. De drie dames rechts op de voorgrond zijn, van links naar rechts: Jans de Ridder, Lena van Damme en Jans de Muijnk. Tegenover hen, op de stoep van hotel "De Kroon", staat de vrouw van eigenaar Thomas Wolse; in het midden zien we de werkster, Sane Flipse en de dienstbode, Pietje Semeijn, De lange dame in de donkere kleding is onderwijzeres juffrouw Leintje van der Weele, die bij de grote groep kinderen hoorde. Het jongetje met het speelgoedpaardje en het karretje komt men ook op andere oude ansiehten van Wissenkerke wei tegen, Geen wonder, want het is niemand minder dan Bram Markusse, zoon van de bekende drukker en boekhandelaar M .H. Mareusse. Momenteel is de zoon van het toen nog kleine "Brammetje", M.P.A. Markusse, eigenaar van drukkerij Markusse en onder andere uitgever van het "Noord-Bevelands Nieuws- en Advertentieblad" en "Zeeland Magazine".

66. Hier zien we kruidenier A.M. van Damme met echtgenote en gezinsleden. Ze waren voor deze gelegenheid allemaal keurig gekleed. Van Damme had achter "de wienkel" een goed lopende bakkerij en naast zijn winkel nog een meubelzaak. In de meubelzaak werd later de Rabobank van Wissenkerke gevestigd (Voorstraat 37). Het huis links van Van Damme was van H.K. Kramer, die een schilderszaak dreef. Dan volgt het grote witte gebouw, dat altijd als gemeentehuis heeft gediend. Hier (Voorstraat 31) zetelt het gemeenteapparaat van Wissenkerke, tot welke gemeente ook Kamperland en Geersdijk behoren. In het lagere huis woonde destijds het vroegere schoolhoofd van de openbare lagere school, A.T.C. Swenne en dan volgde, met de drie dakkapellen, een huis van de familie Vader. In die tijd waren er op Wissenkerke niet minder dan zeven bakkerijen gevestigd, terwijl men het er nu met een af kan.

67. Nogmaals een feestfoto uit Wissenkerke. We zien de met vlaggen getooide Kerkstraat aan het begin van de jaren twintig, Links zien we slager Kees Sturm staan en de vrouw met de mooie Noord-Bevelandse muts op het hoofd en met het kind op de arm is vrouw Sturm. De drie vrouwen bij de lange mast van de erepoort zijn de echtgenotes van Kees Flipse (dirigent van "Apollo"), Kees van Halst (bakkerij "De Hoop") en van Thomas Wolse (hotel "De Kroon"). De man links bij de poort is Marcus Smit. Rechts van hem staat Pieter Dourleijn en geheel rechts herkennen we de eerste vrouw van Piet den Boer Sf. De twee vrouwen op de stoep zijn de gezusters Anna en Nella van Hee. Het jongetje midden op de straat is Jules Frank, een Belgische vluchteling, die later als pleegzoon werd aangenomen door dominee Van der Linde.

68. Wanneer er vroeger feest werd gevierd in Wissenkerke, had iedereen zich ingespannen om plannen te ontwerpen en het feest te organiseren. Hier zien we een versierde wagen in de jaren twintig, die "De trap des ouderdoms" voarstelt. De voermannen op de bok van de praalwagen zijn Piet Sandee en Piet Jeronimus. De afgebeelde dames, te beginnen vanaf het tiende jaar, zijn achtereenvolgens: Keetje Flipse, Pietje Gillisse, Mina van Pagee, Aartje Verburg, Jaan Elenbaas, Keetje van Haver, Lena Gillisse, Kee Gillisse, Kaatje Jeronimus en Sien van Pagee. Onder de kinderen reehts van de wagen bevinden zich onder anderen Kobus Verburg, Piet Sandee, Marien Kouwer, Kees Geelhoed en het meisje Janna Stokman. Sommigen zijn niet te identificeren, want zij kwamen van de andere dorpen op Noord-Beveland.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek