Poeldijk in oude ansichten deel 2

Poeldijk in oude ansichten deel 2

Auteur
:   P.J.F. ter Laak
Gemeente
:   Monster
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0120-2
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Poeldijk in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

39. Zoals bij de vorige foto vermeld werd, was de tuin van Jan van den Berg ook aangewezen als druiveneetgelegenheid. Gelukkig vonden we ook daarvan nog een leuk plaatje. Een grote groep gasten treffen we hier bijeen in een van de kassen van het bedrijf. Op eenvoudige wijze had men provisorische tafels opgesteld, waarop ieder netjes zijn portie druiven kreeg toebedeeld. Natuurlijk had men ook nog gelegenheid om er druiven voor thuis te kopen. Vrijwel altijd waren het clubs of verenigingen die van hun jaarlijkse uitstapje gebruik maakten om het Westland te bezoeken en er druiven te gaan eten.

40. Kennelijk een gezellige, Westlandse bruiloft, waar men zich even rustig houdt om de fotograaf de gelegenheid te geven zijn werk te doen. Jammer genoeg is het ons niet bekend welke bruiloft of welk feest hier, aan het eind van de jaren dertig, gevierd wordt. De gelegenheid kennen we wel, want het betreft een opname uit hotel-restaurant Verburch. Een bekende zaak in het Poeldijk van die jaren, om er zijn groene of zilveren bruiloft te vieren. Het was nog in de jaren dat de heer en mevrouw Van Bergenhenegouwen er de eigenaren van waren. Overigens vermeldt deze kaart aan de achterzijde: "Druiven eten en bezichtigen in eigen Kwekerij."

41. Aan de hoek Voorstraat-Nieuweweg troffen we in vroeger jaren het huis van schilder Grimbergen dat, bij deze gevaarlijke kruising, tevens EHBO-post was. Maar buiten stond er een heerlijk hek, waar het op de vrije zondag goed toeven was. Kennelijk heeft men deze zonnige zondag uitgekozen om er het voorbijrijdende verkeer van 1929 eens gade te slaan. We zien, vanaf links: Bernard Zuiderwijk, Niek Zuiderwijk, Dorus Zuiderwijk, Piet Zuiderwijk, Jan Zuiderwijk, Theo Zuiderwijk, Jan van Lier, Jo Zuiderwijk, Jacob en Gerard Zuiderwijk en ten slotte A. Toussaint. Wie zei ook weer dat de helft van alle Poeldijkers Zuiderwijkies waren?

42. Door de verhoudingsgewijs grote export van de aangevoerde produkten op de Poeldijkse veiling, waren steeds veel inwoners werkzaam bij de exporteurs aan de veiling. Men hielp er de produkten voor de export te verpakken. In vroeger jaren immers moest de koopman de aangekochte groente zelf voor de export verpakken. Toen later het zogenaamde "eenmalige" fust kwam, werd een groot deel van het klaarmaken voor export al door de tuinder gedaan. Aan het einde van de jaren twintig zien we hier de pakkers en paksters in de loods van Maarten van Rijn poseren voor de fotograaf. Op de bovenste rij, vanaf links: Bertha Lier, Toos Zuyderwijk, Toos Meyer, Hein Meyer, Piet Meyer, Dries Nieuwland, Co Ammerlaan en Pie en Toos Meyer. In de onderste rij zien we: Jan Heskes, Riek Ammerlaan, Sjaan Meyer, een onbekende, A1ie Witkamp en Sj aan en Arie Bol.

43. Het rijke roomse leven werd gelukkig ook voor de toekomst vastgelegd. De Poeldijkse Maria-ongregatie werd in 1935, bij haar vijfjarig bestaan, in een prachtige staatsiefoto vereeuwigd. In het midden zien we duidelijk de geestelijke leidsman, deken Maat. We hebben het niet gewaagd ook al de dames te gaan noemen, maar laten dat graag aan de huiskamer over. Vrijwel alle katholieke, niet gehuwde dames, misschien beter gezegd meisjes, waren in die jaren lid van de Maria-Congregatie. Op de wekelijkse bijeenkomsten in de kerk werd men in het geloof onderricht en zong men een aantal liturgische gezangen.

44. Een echt familieportret van een Westlands tuindersgezin, dat werd genomen ergens in de jaren rond de eeuwwisseling. Het betreft hier de familie Van Ruyven van de Wateringseweg. Iedereen staat keurig opgedoft, in zijn paasbeste kleren, voor de fotograaf. Als je immers de fotograaf thuis bestelde, kon je dat toch zo maar niet in je werkkloffie doen. Dat hoorde nu eenmaal zo in die jaren. Uiterst rechts zien we een muurkas, waarvan de schietramen zijn weggenomen. Dat betekent dat dit een van de oudste kastypen uit ons gebied was. De muur links kon gebruikt worden voor de druiventeelt, maar doet hier voornamelijk dienst om luwte te geven aan de vroege gewassen in de tuin.

45. Zo zagen in vroeger jaren de veilingaanvoeren bij de Veiling Poeldijk er in het hoogseizoen uit. Op deze opname van het einde van de jaren dertig zien we een gemengde zomerse aanvoer. Geheel vooraan zijn het de vroege aardappelen, gevolgd door stookdruiven, meloenen en tomaten en wat het seizoen hier al niet te bieden had. Op dagen met een topaanvoer kon men soms wel vier tot vijf uur kwijt zijn aan de veiling, voordat men geveild had en zijn producten bij de kooplieden had afgeleverd. Aan de overzijde de nog rustige Nieuweweg, met de druivenkassen van Jac. van der Broek.

46. Een opname van de Sutoriusstraat, die omstreeks het jaar 1939 werd gemaakt. Tot voor enkele jaren was er aan dit beeld weinig veranderd en zou deze ansicht voor het begin van de jaren zeventig kunnen gelden, ware het echter niet dat men in de laatste jaren de gehele Sutoriusstraat heeft afgebroken en men mogelijk nu druk bezig is nieuwe bouwplannen voor deze straat te ontwerpen. Deze straat, destijds genoemd naar burgemeester Sutorius, heeft evenwel slechts een korte tijd bestaan, omdat pas in 1920 deze woningen langs deze straat gebouwd werden.

47. Waar we op de voorgaande foto een fraai beeld van de Sutoriusstraat hebben afgedrukt, zien we hier een beeld van de bouw van deze straat. Het was in het jaar 1920, kort na de ellende van de Eerste Wereldoorlog, dat het dorp Poeldijk behoorlijk werd uitgebreid. Uiteraard sprak men destijds over de bouw van deze moderne woningen. Niemand kon destijds vermoeden dat ze nog geen zestig jaar later zouden worden afgebroken. De fotograaf heeft het ons niet gemakkelijk gemaakt de metselaars te herkennen. Door de slagschaduwen van de onafscheidelijke petten uit die jaren zijn de mannen nauwelijks te herkennen. Toch meende men dat tussen de bouwvakkers aanwezig waren: Gerard Heskes, Willem Steenvoort en Bert Veerkamp.

48. Ter opluistering van de feestelijke opening van het nieuwe rooms-katholieke kerkgebouw, in 1926, heeft de muziekvereniging "Pius X" duchtig van zich doen spreken en de festiviteiten menigmaal met muziek opgeluisterd. Op deze staatsiefoto, die toen genomen werd, herkende men de volgende muzikanten: Jan van Dijk, Bert Veerkamp, Jan Olierook, Willem van Dijk, Henk Elswijk, Kees Daalman, Willem van Dijk jr., Tinus van Dijk, Grabe, J van Bergenhenegouwen, weer een Van Dijk, Leen Witkamp, Piet Zuy derwijk, De Brabander, Lau Gardien, Evert Verbeek, De Brabander, Frans Olierook, Siem van Bergenhenegouwen, Dorus van Dijk, Herman Mensing, Joor Witkamp, G. Witkamp, Kees Mensing en Theo Zuiderwijk.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek