Poeldijk in oude ansichten deel 2

Poeldijk in oude ansichten deel 2

Auteur
:   P.J.F. ter Laak
Gemeente
:   Monster
Provincie
:   Zuid-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-0120-2
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Poeldijk in oude ansichten deel 2'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

49. Op het tuinbouwbedrijf van Jac. van der Knaap, aan het begin van het Poeldijksepad, dorste men in de zomer van 1925 bloemkoolzaad. Dat het in 1925 moet zijn geweest, wordt afgeleid uit de bouwsteigers op de achtergrond, die met de bouw van de nieuwe kerk te maken hadden. De echte zaadteelt is in het Westland nooit van grote betekenis geweest, maar soms teelde men wel bloemkoolzaad op contract voor een of ander zaadhuis uit Noord-Holland. Wanneer het zaad gedorst werd, legde men een groot zeil uit om de zaden op te vangen. Vandaar ook dat iedereen netjes zijn klompen aan de rand van het zeil uittrok. Men herkende hier: A. van Staveren, C. Kruyk, Jac. van der Knaap en Gerrit Witkamp.

50. Daar waar we nu het grootse theatergemeenschapshuis "De Leuningjes" kennen, stond voorheen de bloemenveiling "Poeldijk". We kunnen immers nauwelijks nog volhouden dat het theater de verbouwde bloemenveiling is. In ieder geval tuinde hier Lau van der Klugt, voordat de veiling in 1932 gebouwd werd. Op deze foto uit 1925 kijken we dan ook vrijelijk over het platte glas in De Leuningjes, de tegenwoordige Irenestraat. Van der Klugt woonde op de tuin, in het huis waar we nu bakkerij Wubben kennen. Uiteraard was in die jaren ook de Julianastraat nog niet aangelegd. Deze straat is pas later gekomen en het tracé ervan liep dus ook over de voormalige tuin van Van der Klugt.

51. De Poeldijkse vrijwillige brandweer had er ook reeds in de jaren dertig recht op met hun vrouwen een dagje uit te gaan, om te bekomen van het "ingespannen bluswerk" dat ze in ons dorp te doen hadden. We zien ze hier op, in en voor de VIOS-bus. Men herkende boven de bus, vanaf links: J acob Delfgauw, Quirien Droog, Janus Heskes en Wim Veerkamp. In het midden, voor het raampje van de bus, zien we Geert Toussaint en zijn vrouw, het bekende kasteleinsechtpaar uit "Het Witte Paard". Voor de bus staan: Wessels met zijn vrouw, een onbekende, mevrouw Grimbergen en Jan Grimbergen, mevrouw Oostdijk en haar man, een onbekende, mevrouw Zuiderwijk, Koos Zuiderwijk en mevrouw Heskes-de Brabander. Zittend voor de bus herkende men: G. Schildmeier, Klaas Vis en zijn vrouw, alsmede slager G. Scholtes en echtgenote.

52. Een aardig plaatje van de aanvoer van groenten en fruit aan de veiling te Poeldijk. ergens in de jaren kort voor de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard was de Poeldijkse veiling toen nog een zogenaamde doorvaartveiling, wat betekende dat elke partij afzonderlijk voor de klok kwam om verkocht te worden. Dat "verkocht worden" was natuurlijk in de crisisjaren lang niet altijd zeker en er werden massa's groenten en fruit "doorgedraaid", hetgeen zoveel betekent als niet verkocht. Het betekende ook dat de toenmalige regering steunmaatregelen moest nemen, zodat de Westlandse tuinbouw van de ondergang gered werd. Mede door de slechte gang van zaken namen enige kwekers hun toevlucht tot de bloementeelt. Deze bracht echter evenmin geld op, maar het was er wel de oorzaak van dat de schuchtere bloementeelt in het Westland een wat bredere basis kreeg.

53. Een erg rustig plaatje van de Voorstraat, omstreeks het jaar 1920 op de gevoelige plaat vastgelegd. Geheel rechts, achter de grote bomen, stond de meisjesschool, die in Poeldijk uiteraard onder leiding stond van religieuzen. Daar juist voorbij stonden de garage en het woonhuis van dokter Weit jens. Hij werd later opgevolgd door dokter Ter Haar. In de huizen links vestigden zich later zaadhandel Vogelaar en bakkerij Van der Sande. Op de achtergrond kijken we tegen de toenmalige openbare school met onderwijzerswoning. De school heeft later als politiebureau dienst gedaan.

54. Aan de zogenaamde Muizenval had Witkamp zijn klompenhandel. We zien hem hier met zijn kinderen afgebeeld, te midden van de houten stappers. Vooral in een agrarisch gebied als het Westland werden natuurlijk veel klompen gedragen en versleten. Maar niet alleen de mensen die in de tuinbouw werkten droegen klompen, ook de kinderen naar de school droegen in de crisisjaren vrij algemeen klompen. Het was een relatief goedkoop soort schoeisel en bovendien nog gezond voor de voeten ook.

55. Zo zag de Monsterseweg er uit in het jaar 1939. Links zien we de christelijke school, die ook nu nog op dezelfde plaats gevestigd is. Belangrijk was toen ook nog de tramlijn. Op dat moment weliswaar alleen voor het goederenvervoer, maar een paar jaar later werd de lijn tot aan Loosduinen ook weer gebruikt voor personenvervoer. Dat was in de oorlogsjaren, toen de WSM geen benzine of diesel meer had om haar bussen te laten rijden. Ten slotte heeft de lijn na de oorlog nog tot 1967 voor goederentransport dienst gedaan, waarna de rails verwijderd werden, terwijl deze weg pas onlangs volledig gereconstrueerd werd.

56. In het jaar 1941 werd het veertigjarig priesterfeest gevierd van pastoordeken G.J.M. Maat, die tot aan zijn dood in 1946 hier pastoor was. De feestelijke receptie werd gehouden in een der klaslokalen van de meisjesschool aan de Voorstraat. Het feestcomité dat de festiviteiten organiseerde stond onder leiding van G.P.M. van der Valk. Wij zien de leden van het comité op de achterste rij en vanaf links zijn dat onder anderen: P. Onings, Jac, van der Knaap, Willem van Bergenhenegouwen, Jan Olierook, G.P.M. van der Valk, P. Samwel, A.P. Bol, Frans de Jong en kapelaan Dekker. De andere afgebeelde personen behoren tot de naaste familieleden van de jubilerende parochieherder.

57. Een fraai tuinbouwplaatje, opgenomen omstreeks het jaar 1915, dus uit de tijd dat het gebruik van platglas nog hoogtij vierde. We zien links Piet Paalvast, die met een aantal medewerkers bezig is de meloenen te snoeien. De foto is niet genomen op de latere tuin van Paalvast in de Dijkpolder. maar aan de Nieuweweg, in de buurt van Dolf van der Knaap. Het platglas werd in het hart van het Westland in de zomermaanden overwegend gebruikt voor de meloenenteelt, terwijl bijvoorbeeld de tuinders in Loosduinen, Delft en Pijnacker vrijwel altijd komkommers onder het platte glas teelden.

58. Rond het jaar 1921 spelevaren de twee kapelaans van de parochie Poeldijk in een klein bootje op de Gantel. Het zijn kapelaan Postma (links) en kapelaan A.L. Onderwater, die in het bootje "Small but quick" van Jac. van der Broek van hun vrije tijd genieten. Opmerkelijk is dat het bootje in die tijd reeds met een buitenboordmotor was uitgerust. Kapelaan Onderwater vertrok later naar Gouda, vanwaar hij nog weer later naar Amsterdam werd overgeplaatst. Begin 1937 werd hij tot pastoor te Hoek van Holland benoemd, als herder van de St.-Egbertusparochie. Op 29 juli 1941 werd hij daar door de Duitse bezetters gearresteerd en naar een concentratiekamp afgevoerd. Eind maart 1945 overleed hij in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Algemene verkoopvoorwaarden | © 2009 - 2022 Uitgeverij Europese Bibliotheek