Renesse in oude ansichten deel 3

Renesse in oude ansichten deel 3

Auteur
:   C.P. Pols
Gemeente
:   Schouwen-Duiveland
Provincie
:   Zeeland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3386-9
Pagina's
:   160
Prijs
:   EUR 19.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Renesse in oude ansichten deel 3'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  >  |  >>

26. Deze voetbalfoto werd in Renesse gemaakt en daar speelde men toen ook wei op een terrein aan de Laone van Lee de Ruiter aan het Jonkersweegje. De foto dateert van de zomer van 1944 en het is een zogenaamd gelegenheidselftal, bestaande uit evacues, dat toen tegen Renesse I aantrad.

Op de staande rij, van links naar rechts: Wim Boot, Dirk Steur, Schelfhout (politieman), Koos Jonker, Leen Hanse en Koos Verseput. De man rechts is Toon Vasseur, die als scheidsrechter fungeerde.

Middelste rij: Hendrik Jonker, Ko de Blaeij en Martien Moermond.

Zittend: Ko Vasseur, Krijn Horst en Piet Kommer.

27. Een sportkiekje uit 1928. Wie de man links, met hoed in de hand, is kon niet worden nagegaan, maar dan voIgt Job van Felius en vervolgens Koos Verseput, Johan Zonruiter, Hein Duson, Jan Kappers Mzn., Piet Oosterling, Gerritje Verseput, Mina van Splunter Cdr., Pietje Oosterling, Tootje van Klooster Wdr., Neeltje Geleijnse Bdr., Dick Bienefelt, Suse Kooreman, Cina Kappers Bertdr., Tannetje Kappers Mdr., Pietje van Klooster, Willy Kok, Ko Westerweel en achter hen ontdekken we nog Marien Verseput Lzn. De man, die van achteren wat meer naar links staat -met witte pet - is Lambrecht Kooman Czn. Links zien we op de achtergrond nog Griet Kooman Cdr. zitten en de mogelijkheid bestaat zeIfs nog dat de man links, met hoed in de hand, Ko Bravenboer is. Hij was onderwijzer in Noordgouwe.

28. Deze foto werd rond 1970 op het sportpark .Bannink" te Zierikzee genomen tijdens het jaarlijkse schoolvoetbaltoemooi, waaraan altijd door een groot aantal scholen uit Schouwen-Duiveland wordt deelgenomen. Op nevenstaande foto zien we het elf tal van de openbare lagere school uit Renesse.

Bovenste rij, van links naar rechts: Frank Steehouwer, Wim van de Kasteele, Kees Krijger, Dick Verboom, Co Kooman, Peter Vasseur, Tonny Hanse en Kees van den Boogert.

Onderste rij, eveneens van links naar rechts: Lou Mol, Wim Veerhoek, Paul Simons, Ronnie Kooman en Sjaak Vasseur.

29. Op de uitgestrekte terreinen van het landgoed Moermond staat behalve het bekende slot ook nog een mooi en statig paviljoen, waarvan men eigenlijk nooit foto's tegenkomt. In deftige kringen noemt men zoiets een orangerie; die kennen we er in Nederland trouwens ook nog wei een paar, waarvan orangerie "Duivenvoorde" van baron Schimmelpenninck van der Oije te Voorschoten wei de meest bekende is.

Maar we blijven op Renesse en zien op de stoep van de orangerie maar liefst acht leuke meisjes zitten. Wat zouden ze daar nu wei te zoeken hebben? We zullen het snel weten, want de dochter van timmerman Jan Braber zit er ook tussen en die wist er nog alles van en heeft het allemaal keurig voor ons opgeschreven. Dat is de tegenwoordige mevrouw Dorreman-Braber, die toen nog een klein meisje was dat gewoon Bientje heette. Ze had zelf Bien Braber op het bloknootvelletje geschreven maar een verkleinwoord(je) geeft toch altijd iets vertederends en beschermends! Maar hoe dan ook, Bien of Bientje zit hier van links af gezien als zesde meisje met een lachend snuitje, een wollen muts op en een geruit rokje aan voor de voeten van mevrouw Eline M. Scholder-Labatt, ofwel de echtgenote van de toenmalige burgemeester van Renesse. Je kunt in minder gezelschap verkeren! Maar, er zit op die stoep nog een zevental meisjes en dat zijn dan van links naar rechts gezien Marie Krijnse Locker, Nia Boot Mdr., later gehuwd met Anton Verjaal uit Dreischor, Dik Biom (weduwe van M. Hanse), Maatje van der Wende (later geemigreerd), Bertha Horst (later gehuwd met Kees Vroman), Bien Braber (gehuwd met C. Dorreman), Ietje Borgmeijer en Agatha Korporaal, die later Renesse verlaten heeft. Dat waren de kinderen, die op die dag als padvindstertje werden geinstalleerd door de districtscommissaresse, die we hier als eerste van de zeven dames op de stoep zien staan. De andere dames zijn A. Stevense-van der Straaten, Ank Faber-Chabot, Tineke Vriesendorp-Rens, Eline M. Scholder-Labatt, Melly Vriesendorp en de rechter dame is onbekend.

30. We hebben afscheid van de Orangerie genomen maar we blijven nog even op Slot Moermond rondkijken, want het ziet er zwart van het volk. Wat het meest opvalt op deze foto zijn de vele vrouwen die nog de Schouwse klederdracht dragen en dan moet het wei lang geleden zijn! Tegenwoordig is het zover gekomen, dat als men een goed idee van een Schouwse klederdracht wil krijgen, men naar een museum toe moet. Bij bepaalde bijzondere gelegenheden wil men zich nog wei eens zo showen, maar dat is heel wat anders dan wat we op deze foto van de jaren dertig zien. Het zijn ouden van dagen (ho, ho; men moet bejaarden zeggen tegenwoordig) van Renesse die een rijtoer gingen maken. Ze staan opgesteld voor de tuinmuur en het onlangs gerestaureerde theehuis van Slot Moermond.

De namen zijn van links naar rechts gezien in twee rijen genoteerd en we beginnen op de eerste rij: Martha, dat was destijds de Duitse dienstbode op Slot Moermond, mevrouw Fransen van de Putte-Vriesendorp, Neeltje van den Hoek-Kouwen, Jans Verseput-Wagernaker, M.M. van den Bout-Koopman, J. Horst-Boot, M. Steur-Schooff, Jans Waalbeek-Bodbijl, Neeltje Verseput-van den Hoek, Mientje van Splunder-Faling, het echtpaar H. Houtman, mevrouw Verboom, Mina de Bruijn-de Jonge, Kaatje Geelhocd-Boot, Pie Braber-Verton, Janna de Ruiter-Verseput, Jo Verseput-Faling, Jans Dorreman-de Meij, Jo Ringelberg, Maatje Wagemaker, Geertje van den Hoek-de Meulmeester, Hein Braber, Adriaan Verseput, H. Houtman, Pieter de Bruijne, Gijsbertus Kappers, Leen Dorreman, Johan Hoogenboom, Jacobus de Bruijne, Marinus Steur, Adriaan de Ruiter, Kees van Klooster, Gerard Zomer, Antonie Bakker, Willem Steur en Jan Jonker. Die twee heren met bolhoed: die ene zou Vlaander kunnen zijn.

Tweede rij: mevrouw Tineke Vriesendorp-Rens, Krijn Verseput, Ploontje van Klooster-Bezuijen, Mine Evertse, Catharina Maria de Nooijer-de Koster, Corrie Ribbens (chauffeuse), Janna de Ruiter-Braber, Krijn en Bertha Horst (kinderen van de tuinbaas), Jan Houtman met zijn kleindochter Lena Koornneef, Jacoba Matthijsse-van Westervoort, Keetje de Feiter-de Vrieze, dienstbode op Moermond, Johannes van Klooster, Hein Duson, chauffeur, Jaap Westhoeve, Chris Verton, Adriaan van Oudenaarde, Adrie Broodman, Leen van Splunder, Jan M. de Nooijer, Iman Bakker, Josias Johannis Guequierre, Marien Verseput, Abraham de Ruiter, Bartho Dalebout (chauffeur), Stoffel Priemis, Marie de Bruijne, werkzaam op Moermond, en M.L. Matthijsse.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek