De Hogeweg met links de bakkerij van Matthijs Berkhout die bekend stond om de goede kwaliteit van zijn bakprodukten. Thans is bakker Putter in zijn voetsporen getreden. U ziet de overweldigende bomenpracht en het ontbreken van de bebouwing aan de rechterzijde van de weg. Op de achtergrond ziet U de gebouwen aan het Marktplein, thans Kerkbuurt geheten.
73
Uifgeest
Open bare School
De openbare school aan de Hogeweg zoals deze in 1873 is gebouwd. U ziet de geblindeerde onderruiten om de aandacht van de kinderen niet af te laten leiden door het buitengebeuren. In 1901 was het hoofd de heer H. J. Garvelink. Hij was in het bezit van de akten Frans, Engels, wiskunde en tekenen. In die tijd verdiende hij twaalfhonderd gulden per jaar, terwijl het aantal kinderen driehonderdnegen bedroeg. De overige leerkrachten verdienden zeshonderd gulden per jaar.
75
,
Hoogeweg
De Hogeweg omstreeks 1900. Zo zagen veJe wegen en straten er in die jaren uit, sJechts een zandweg van tweeenhalve meter breed. Rechts het huisje van Gerrit Tromp. Links is thans de Wethouder ZonneveJdstraat.
77
De Dorpstraat te Marken-Binnen omstreeks 1895. Hier ziet U het centrum van dit bij Uitgeest behorende dorpje van ongeveer tweehonderd inwoners. U ziet hier het hervormde kerkje uit 1704, de begraafplaats, rechts de winkel met aanplakbord. Ten westen van de kerk beyond zich de eenklassige lagere school waar de heer Karel van der Blonk het hoofd was in 1900. Hij verdiende toen zeshonderd gulden per jaar om de drieendertig kinderen te onderrichten. De klokopwinder kreeg voor zijn werk vijfentwintig gulden per jaar.
79