Vaals, een wandeling door het verleden

Vaals, een wandeling door het verleden

Auteur
:   Roger Janssen
Gemeente
:   Vaals
Provincie
:   Limburg
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-3764-5
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 weken (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Vaals, een wandeling door het verleden'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

59 Hotel de Hollande op de hoek van de Kerkstraat en de Maastrichterlaan is het oudste nog bestaande huis aan de Maastrichterlaan. Het werd in 1840 gebouwd en kreeg rand 1870 een horecafunktie. Tot in de jaren tachtig van de 20C" eeuw is het een hotel gebleven, maar moest net als andere hotels in de straat haar deuren sluiten. Bekende exploitanten waren Schmalbach en Baltus. Aan de naam herinnert nog het huidige cafe de Hollande dat in mei 1985 haar deuren opende en gevestigd is in het deel van het gebouw waar honderd jaar eerder de sigarenwinkel van Josephine Dreissen was. De rest van het grate gebouw doet nu dienst als winkel en appartementen.

60 HetWilhelminaplein rond 1955. Het perkje in de vorm van een halve maan heeft inmiddels plaats moeten maken voor parkeerplaatsen waaraan steeds meer behoefte ontstond. Geheel rechts op deze foto is het gemeentehuis te zien. lets verderop voor de winkel van Souren staat het Volkswagenbusje van het Vaalser Rode Kruis. Daarachter is de bedrijvigheid voor de garage Caubo te zien. In de jaren 50 en 60 was Caubo een begrip in Vaals en omstreken. Het garagepand werd in de oorlog grotendeels verwoest maar is in 1953 weer herbouwd. Opmerkelijk is het grote aantal bussen dat op de Maastrichterlaan te zien is. Het openbaar vervoer van en naar Vaals was in die jaren zeker beter geregeld dan tegenwoordig.

61 De eetzaal van hotel Excelsior in de aangebouwde veranda die uitzicht bood op de bedrijvigheid op het Wilhelminaplein. Het raam geheel achter op deze foto keek uit op de Maastrichterlaan. Hotel Excelsior werd in 1875 gebouwd en in 1972 weer gesloopt waardoor het markante gebouw net geen 100 jaar werd. Het was jarenlang eigendom van de heer Gottgens, maar in 1958 toen deze foto werd gemaakt, werd het geexploiteerd door de familie Pardoel. De bloeitijd van de sjieke hotels was in de tweede helft van de 20C" eeuw voorbij. Lagen er rand 1900 nog 6 hotels rand het plein, honderd jaar later was dit aantal tot nul teruggebracht.

62 Het interieur van restaurant Eureka, gefotografeerd op 5 december 1960 door de bekende fotograafSimons uit Waubach, die heel wat Vaalser ansichtkaarten heeft gemaakt. Het aan de Tentstraat gelegen restaurant was jarenlang een zeer populaire uitgaansgelegenheid. In de jaren vijftig en zestig werden er regelmatig dansavonden georganiseerd. Befaamd waren vooral de oudejaarsparty's. In 1978 werd in de westelijke aanbouw van het gebouw de eerste Vaalser discotheek Ciao geopend. Deze discotheek heeft heel wat jaren bestaan, zij het onder diverse namen. Tegenwoordig is in het oude hoofdgebouw een Chinees restaurant gevestigd. Het voormalige discotheekgedeelte ligt er wat verwaarloosd bij.

63 De grensovergang op de Maastrichterlaan rand 1958. De oorsprankelijke grensovergang van Vaals naar Aken lag in de Akenerstraat en heet in het Vaalser dialekt "der klenge zoll". Deze grensovergang is nu alleen nog voor voetgangers te passeren. De grenspost op de Maastrichterlaan ontstond in 1866 nadat enkele jaren daarvoor de Nederlands-Duitse grens officieel was vastgelegd. Met deze nieuwe entree van Vaals ontstond ook de bebouwing rand de Maastrichterlaan die zich van de grens uit richting westen heeft uitgebreid. Tot in de jaren vijftig werd de weekmarkt gehouden bij de grens in de Grensstraat. Na het gereedkomen van het Koningin ]ulianaplein verhuisde de markt daarheen.

64 De in 192 3 door de gebroeders Albert en Ferdinand Musolf opgerichte naaldenfabriek Mu Va (= MusolfVaals) was oorspronkelijk gehuisvest in het fabrieksgebouw aan de Benden. Fabricage van naaimachinenaalden was het logisch gevolg van de in Vaals aanwezige textielindustrie. In 1942 verhuisde men naar dit gebouw aan de los. Francotteweg. Na de oorlog beleefde de enige Nederlandse naaldenfabriek een bloeiperiode en bood aan heel wat Vaalsenaren een goede baan. In 1980 werd de Mu Va overgenomen door Rheinnadel uitAken en zoals zo vaak bij fusies betekende dit het einde van de fabriek. In 1988 sloot de Mu Va definitiefhaar poorten. Het gebouw zal rand 2006 gesloopt worden om plaats te maken voor de woningen van het nieuwe von Clermontpark.

6S Hotel Groenenberg aan de Viergrenzenweg werd in 1948 gebouwd rechts naast het oude schutterslokaal dat onderdeel werd van het hotel. Gelegen tegenover het voormalige Bellevue hotel trok het in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw veel toeristen. Vooral de keuken en de bar, die Scotch Inn werd genoemd, stonden als zeer goed bekend. Het hotel werd jarenlang geexploiteerd door de familie Moonen. Ook dit hotel moest het uiteindelijk afleggen tegen andere verblijfsmogelijkheden zoals camping of vakantiehuisje. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woonhuis en maakt het een wat vervallen indruk.

66 De Maastrichterlaan op de zonnige zomerdag van 26 juni 1964. Op het smalle perkje dat de afscheiding met hetWilhelminaplein vormt werd een open bare telefooncel geplaatst. Tegenwoordig is het bijna ondenkbaar, maar in een tijd dat nog maar weinig mens en over een eigen telefoonaansluiting beschikten waren deze cellen een uitkomst voor iedereen die een telefoongesprek moest voeren. Een tweede telefooncel werd geplaatst op het kruispunt van Bosstraat en Tentstraat. Dergelijke telefooncellen zijn tegenwoordig bijna uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen. De mobiele telefoon, maar ook de vernielzucht, waar deze voorzieningen massaal onder te lijden hadden, maakt het exploiteren ervan bijna onmogelijk.

67 De Nieuwe Hertogenweg vlak na de aanleg in 1966. Vlak na het gereedkomen streek hier een graep zigeuners neer die slechts met grate moeite aan een officiele standplaats geholpen konden worden. De weg is tegenwoordig een onderdeel van de zuidelijke randweg van Vaals, maar was oorsprankelijk een verbinding tussen de Eschberg en de Viergrenzenweg. Zodoende kon de laatstgenoemde straat wat ontlast worden met het steeds toenemende verkeer richting drielandenpunt. De naam is afgeleid van de oude Hertogenweg die, zoals eerder beschreven in dit boek, dwars door Vaals liep. Op de achtergrand is nog net het bejaardencentrum zichtbaar dat eveneens in 1966 gereed kwam.

68 De Bloemendalstraat in de sneeuw. Ook dit stuk van Vaals ziet er tegenwoordig heel anders uit. De vier huizen links op deze foto en het erachter gelegen schoolgebouw van de voormalige Mavo hebben plaats moeten maken voor het nieuwe zorgcentrum Langedael dat hier in 1997 gebouwd werd. Ook de dennenbomen geheellinks sneuvelden toen. Het gebouw rechts bestaat wel nog. Het is het oudste nog bestaande gebouw van Vaals. Deze oude schuur van de voormalige boerderij SanktTolbert was tot 1991 in particuliere handen en werd in dat jaar geschonken aan de Vaalser heemkundevereniging SanktTolbert, die hierin nu zijn hoofdkwartier heeft.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek