Volendam in oude ansichten

Volendam in oude ansichten

Auteur
:   Dick Brinkkemper
Gemeente
:   Edam-Volendam
Provincie
:   Noord-Holland
Land
:   Nederland
ISBN13
:   978-90-288-5901-2
Pagina's
:   80
Prijs
:   EUR 16.95 Incl BTW *

Levertijd: 2 - 3 werkdagen (onder voorbehoud). Het getoonde omslag kan afwijken.

   


Fragmenten uit het boek 'Volendam in oude ansichten'

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

9. De familie Spaander in het jaar 1900. Links zitten Jan Spaander Lz. en zijn vrouw Betje Ringers. In 1854 kwamen zij vanuit Durgerdam in Volendam wonen en begonnen een zeilmakerij. Hun kinderen hebben in Volendam diverse belangrijke functies bekleed: Johan werd beheerder van het postkantoor; Pieter begon een scheepswerf; Martin werd benoemd tot directeur van de gemeente-visafslag: Jan bracht het tot chef van de gasfabriek te Volendam; en dan natuurlijk Leendert, de oprichter van Hotel Spaander en de grote stimulator van het toerisme in Volendam. Samen met zijn vrouw Aaltje Kout maakte hij Hotel Spaander en Volendam bekend in Holland en ver daar buiten. Rechts zitten Leendert en Aaltje temidden van hun twee zonen en zeven dochters, waarvan er drie met kunstschilders trouwden.

10. De groenteboer met paard-en-wagen op de dijk voor Hotel Spaander. Hij is nog maar net begonnen met zijn wijk: de wagen ligt volgeladen met appels, peren, bloemkolen en aardappelen. Op de bok is een plaatsje open gelaten voor de koetsier. Het paard is niet te zien; de omhoogstaande dissel geeft wei aan dat er een paard voor staat. De wagen kon oak verlicht worden met een carbidlamp die rechts bovenaan zichtbaar is. Twee Volendammer vrouwen hebben hun inkopen al gedaan en staan gereed om de groente en het fruit in hun schort mee te nemen. Volendammer vrouwen had den nooit een tas bij zich; hun schort was hun boodschappentas.

11. Aan de havenzijde van het Kleiperk had Pieter Jonk een taanderij waar de botterzeilen van een waterafstotende laag werden voorzien. Deze kregen dan een roodbruine kleur, en wat was dat een schilderachtig gezicht wanneer de haven vol lag met enkele honderden roodgezeilde botters! Op de achtergrond zien we Hotel Spaander en daarnaast staan enkele paalwoningen. Bij hoge vloed stond dit land dikwijls onder water. Net boven deze woningen verrijst het torentje van de Vincentiuskerk. Deze kerk zou in 1908 vergroot worden en een nieuwe toren krijgen.

12. Vanuit de zee bood Volendam in vroeger jaren een wonderlijke aanblik. Dat werd als eerste ontdekt door Henry Havard die in 1873 met zijn zeilboot hier de haven binnenkwam en Volendam in zijn reisverhalen beschreef als een uitzonderlijk schilderachtig plekje. Aan de zeezijde van de dijk op het Kleiperk had men na 1871 enkele woningen gebouwd die in later jaren steeds meer naar achteren werden uitgebreid. De bouwwerkjes stonden hoog op palen boven het land en het gebeurde nog al eens dat bij harde wind en hoge vloed het water onder de huizen klotste. Deze woningen stonden naast Hotel Spaander en verscheidene kunstschilders die daar verb leven, hebben deze huisjes, die hen een indruk gaven van paalwoningen uit prehistorische tijd, op het doek vastgelegd.

13. Vanuit de achterzijde van Hotel Spaander heeft men een prachtig uitzicht over de zee. Deze ligging aan zee had het voordeel dat het hotel per zeilboot en zelfs per watervliegtuig bereikbaar was, zoaIs op deze foto is te zien. Omstreeks 1930 had een ondernemende zakenman enkele watervliegtuigen aangeschaft waarmee een charterdienst werd onderhouden tussen Volendam, het eiland Marken en Monnickendam. Voor de toeristen was dat een extra attractie. Men kon in- en uitstappen bij Hotel Spaander te Volendam en dan laag over het water van de Gouwzee vliegend naar Monnickendam en Marken gaan. Na enkele jaren was de aardigheid eraf en werden de vliegtuigjes verkocht aan een zakenman in Monnickendam. Daar hebben ze nog lang opgeslagen gestaan, maar men heeft er nooit meer mee gevlogen.

14. Indertijd, het is al wel enkele honderden jaren geleden, toen er in Volendam nog aIleen boeren woonden en geen vissers, speelden eens enkele meisjes op het land bij de zee. Dat deden ze daar e1ke dag en tegelijkertijd pasten ze dan op de geiten en schapen. Op een keer zagen ze in het weiland een veulen staan. Een prachtig jong dier dat met opgeheven voorpoot onbeweeglijk aan de zeekant stond. Een van de meisjes ging er naar toe, gaf het wat gras, waarna het veulen een vis voor haar neerlegde. Dan verdween het paardje in de zee. Dat gebeurde nog enkele malen en iedere keer gaf het veulen een vis aan het meisje. Op het laatst was het meisje niet meer bang en ze ging op de rug van het veulen zitten. Het paard echter draaide zich plotsklaps om en verdween met het meisje in de zee om nooit meer terug te keren. Elke dag werd er naarstig naar het kind gezocht; de Volendammers vingen wei vee I vis, maar vonden het meisje niet. Sindsdien is Volendam een vissersplaats geworden. En zo kwam dit dorp aan de atbeelding op zijn wapen: een veulen met een vis aan zijn poot.

15. De Franse artiest Augustin Hanicotte (1870-1957) heeft veel foto's gemaakt van Volendam in het begin van deze eeuw. Aan de hand van dit soort foto's maakte hij zijn schilderijen. Net zoals Paul Gauguin zijn vrouwen van Tahiti schilderde op het strand, zo legde hij deze spelende Volendammer kinderen vast op het doek .Les petites Hollandaises", In een impressionistische stijl heeft hij ze weergegeven met kleurige toetsen in paars, roze en blauw op een groene achtergrond. De kinderen die hier op het grasveld van het Kleiperk achter Hotel Spaander spelen, stonden ook model voor het schilderij getiteld .Les Fillettes aux Poupees", waarop de met poppen spelende kinderen werden uitgebeeld in een groen-gele weide.

16. Volendam is dikwijls het decor geweest voor verschillende Hollandse films. In 1911 werd achter Hotel Spaander een film opgenomen met als titel "Het lijden van de scheepsjongen". Op de set is de Belgische acteur 1. Vandenne te zien, die de rol van schipper had en hier in gesprek is met de eveneens uit Belgie afkomstige kunstschilder Henri Cassiers. Daarachter zit op een bankje het jonge filmsterretje Maurice Mathieu als de scheepsjongen. De film werd geregisseerd door Alfred Machin, hier links op de trap. Op de achtergrond de Franse filmster Germaine Dury met naast haar mevrouw Cassiers. Rechts staan enkele Volendarnmer figuranten, waaronder "Ouwe Petje",

17. In 1897 had Jan van Diepen de herberg op de hoek van het Havendijkje overgenomen van Jan Groot. De zaken gingen goed en in 1909 liet hij achter het vroegere cafe een hotel bouwen met een terras dat uitkeek op de haven. Hij werd nu logementhouder van een hotel dat later onder leiding van zijn dochter Catharina van Diepen nogmaals werd vergroot en gerestaureerd tot het tegenwoordige gerenommeerde Hotel Van Diepen. Deze foto is genomen bij de opening van het nieuwe hotel. Het cafe van Jan Groot links op de hoek is nog zichtbaar. De vlaggen hangen uit en de genodigden worden verwelkomd op het terras.

18. Een ansicht van eind 1ge eeuw. In de verte links staat het bootershuisje nog eenzaam hoog op palen langs de haven. Dit gebouwtje bij de haven diende als wachthuis voor de "booters" die van daaruit de zee konden overzien om zodra de botters buitengaats bij de Volendammer haven kwamen te liggen de schippers met de roeibootjes op te halen. Omdat deze mensen indertijd urenlang in weer en wind stonden te wachten, had de gemeente in 1891 dit bootershuisje geplaatst. In 1901 zou ernaast de gemeente-visafslag worden gebouwd. Rechts hangen de witte lakens van Hotel Van Diepen. Deze zijn door de vrouwen in het zoute zeewater van de haven schoongespoeld en hangen nu fris in de wind te drogen.

<<  |  <  |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  >  |  >>

Sitemap | Links | Colofon | Privacy | Disclaimer | Leveringsvoorwaarden | © 2009 - 2020 Uitgeverij Europese Bibliotheek